Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-16-2009, 06:45 PM
Oshyn's Avatar
Oshyn Oshyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
Oshyn is on a distinguished road
Default Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

Salam and Hi...

Smlm lepas makan mlm, sy and member ader la jln2 kat neighborhood berdekatan, then ternmpak 1 stray yg kurus sgt... sian kat dier, ingt nak ambil and bagi makan, tp bile nak dekat jer, die lari, nak dekat jer dier lari, bwk mknan kat die pun die xnak, asyik lari jer.. so mcmner nak yer nak dekat dgn stray yg mcm nih?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-16-2009, 06:53 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

selalu kalau u frequently bagi makan..lama2 dia okay ngan u..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2009, 06:59 PM
Oshyn's Avatar
Oshyn Oshyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
Oshyn is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
selalu kalau u frequently bagi makan..lama2 dia okay ngan u..
owh, tp kan biler nak dekat nak bg mkn, die lari...
ade care lain x?
anyway, mlm ni I'll try lah letak mkanan jugak kat tmpt dier slalu lepak... mne tau nnt lme2 die jinak...hehe... thanks Nur...
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2009, 07:07 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

Quote:
Originally Posted by Oshyn View Post
owh, tp kan biler nak dekat nak bg mkn, die lari...
ade care lain x?
anyway, mlm ni I'll try lah letak mkanan jugak kat tmpt dier slalu lepak... mne tau nnt lme2 die jinak...hehe... thanks Nur...
sbb tue i kata frequently...letak makan and pergi jauh.. dia akan makan gak
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2009, 08:34 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 11
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

my xperience slama jaga stray cats lew..

memula letak makanan kat die slalu ada then agak2 die mmg tau u akn letak mknan kat situ u tgk jek die..jgn dtg dekat dlu..agak2 die cm nk tp tkt..br u cuba2..slalu lola wat bg mkanan agak2 die dh bese gosok kpala die..time tuh die akn ase selesa..br die pcy dgn kt..hope bjaya la ekhh
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #6  
Old 11-16-2009, 08:41 PM
Oshyn's Avatar
Oshyn Oshyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
Oshyn is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

Quote:
Originally Posted by CikLola View Post
my xperience slama jaga stray cats lew..

memula letak makanan kat die slalu ada then agak2 die mmg tau u akn letak mknan kat situ u tgk jek die..jgn dtg dekat dlu..agak2 die cm nk tp tkt..br u cuba2..slalu lola wat bg mkanan agak2 die dh bese gosok kpala die..time tuh die akn ase selesa..br die pcy dgn kt..hope bjaya la ekhh

ok, thanks CikLola and Nur... I'll try my best!... wish me luck...
Reply With Quote
  #7  
Old 11-17-2009, 02:26 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 12
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

Quote:
Originally Posted by Oshyn View Post
Salam and Hi...

Smlm lepas makan mlm, sy and member ader la jln2 kat neighborhood berdekatan, then ternmpak 1 stray yg kurus sgt... sian kat dier, ingt nak ambil and bagi makan, tp bile nak dekat jer, die lari, nak dekat jer dier lari, bwk mknan kat die pun die xnak, asyik lari jer.. so mcmner nak yer nak dekat dgn stray yg mcm nih?
Apakah tujuan kita sebenarnya .? Nak tangkap untuk bagi makan atau untuk tangkap dan adopt. Kalau nak bagi makan tinggalkan je makanan tmpat dia selalu lepak.
Tetapi kalau nak tangkap untuk adopt buat macam kawan saya buat. Dia beli Kfc original bahagian dada dan melempar cebisan kecil daging ayam tersebut berhampirannya dan apabila dia mula makan, lemparkan lagi secebis kecil sedikit jauh tetapi menghampiri kita dan buat berulang sehingga dekat dgn kita sehingga boleh ditangkap. Pastikan untuk sediakan pet carrier untuk bawa kucing yg ditangkap.
Bau ayam kfc buat kucing terlior ...
Reply With Quote
  #8  
Old 11-17-2009, 09:10 AM
Archinie Archinie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kajang
Posts: 73
Rep Power: 12
Archinie is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

Menarik gak cara ni..Umpan dgn ayam KFC ja. Klu KFC ni bkn je kucen, org pun leh terliur kikiki!!! blehlah try nanti..Thanks for ur info ye Pak Lubis..
Reply With Quote
  #9  
Old 11-17-2009, 09:43 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 12
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

juz bagi makanan... lame2 strays tu akan mesra.. hikhik macam fia, de sekor kucing strays tu.. garang yang ampun... fia umpan blackwood, hambik.. tiap2 hari datang umah.. pastu dok ngendeng2.. hikhik
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 11-17-2009, 11:45 AM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 11
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
juz bagi makanan... lame2 strays tu akan mesra.. hikhik macam fia, de sekor kucing strays tu.. garang yang ampun... fia umpan blackwood, hambik.. tiap2 hari datang umah.. pastu dok ngendeng2.. hikhik
yup2 sokong tul kak fia..
lola skrng ada sekor..xtau lew bengal ke bsh..agak keliru..
huhu..3ari lola bg mkn..now dh pndai mntk sdiri..hek3..n dh manja..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
makanan kucing mane yang bagus untuk kitten? bardaziz Health, Disease & Diet 67 12-03-2012 04:56 PM
macam mane nak train cat litter... finazfaiz Training & Behavioral Issues 89 11-03-2012 09:21 PM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
takot n geram! ripcurl Training & Behavioral Issues 35 12-16-2009 07:29 PM
shampoo manusia bellanella Cats & Kittens 59 08-11-2009 12:31 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.