Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-01-2009, 03:42 AM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Unhappy takot n geram!

geram betol la Gucci nie..ntah knape now, die suke duduk dekat hujung balcony..dah puas marah, jentik telinge sume still degil..takot pon iye..
kecut perut je bile nampak die duduk kat ctu..takot jatuh.dah la duduk kat 15 floor.
mmgla tempat die poop n pee kat ctu..kat balcony..sbab klu ltk dlm umah bau x thn..Muffin x pulak cmtu..takot je nak pegi dkat tepi2 2 pon xnak..pegi poop or pee n tros masuk umah blk..
i risau sgt2!

nie i attach pics.. tgk mcmane i tak risau..scary!


baru mula nak keluar
Click image for larger version

Name:	IMG_4257.jpg
Views:	133
Size:	49.6 KB
ID:	5637

dah kat hujung
Click image for larger version

Name:	IMG_4260.jpg
Views:	125
Size:	46.6 KB
ID:	5638


Click image for larger version

Name:	IMG_4266.jpg
Views:	101
Size:	32.2 KB
ID:	5639

sronok landing
Click image for larger version

Name:	IMG_4267.jpg
Views:	116
Size:	52.3 KB
ID:	5640


Click image for larger version

Name:	IMG_4321.jpg
Views:	123
Size:	47.0 KB
ID:	5641
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #2  
Old 06-01-2009, 08:35 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: takot n geram!

JGN LETAK LITTER BOX KAT BALKONI LAGI.

sorry sgt kalau mcm bkasar tibe2 huruf besar bukan ape,dulu sy pun letak litter box lat balkoni,sbb fikir masalah bau then kucing sy,sugarboo,,die suke sgt la landing mcm gucci tuh,mula2 ok la,,n one day,die hilang tibe2,,turun bawah,nampak die kat bawah dengan mulut n hidung bdarah2,,mase tu pkul 11 malam dah,terpksa hntar kat vet swasta yg sgt mahal sbb takut die bleeding severely.the next morning,we discharged him,n sent him right away tu vet upm serdang,,doktor sah kan,lelangit die terkoyak sgt besar kaki depan die terseliuh,,mungkin kecederaan sugarboo tu bukan sebab jatuh,mungkin dan jatuh kemudian die langgar kenderaan ringan ke,,tapi whatever the theory was,,semua ni sbb sy letak litter box kat balkoni,n bukak sliding door time keluar,sugarboo plak dah terbiase lepak kat balkoni tuh,now no more,dah pasang net,nak lepak balkoni boleh,tapi kat bahagian dalam balkoni,n time ade org nak tengok,,bukan ape,serik jadi mcm hari tu lagi,kadang2 kucing tu tertido time landing2,then faham2 la,kucing kan suke menggeliat ke,ntah2 mengigau ke,die bukan ingat die landing kat mane,main pusing je,,ahaishhhh

kalau risau bau,pkai la pasir kristal tu,then litter box yg ade penapis,memang bkesan la,pagi2 dah x bau sgt poo n pee diorg,even letak kat toilet je.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-01-2009, 08:35 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 13
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: takot n geram!

adoyai ripcurl....
kalo bleh pasang lah jaring atau jgn bukak balkoni tue..
berderau darah linda tengok...
tue kalo ripcurl nampak..kalo ripcurl tak nampak..
takut benda2 tak diingini jadik..

saya pon ada balkoni..
tapie seboleh2 saya tak bukak....
sehingga jaring di pasang...
sementara die ada nie...awasilah dier..
takut2 dier bergurau2....lain plak jadik..
linda risau giler tengok...
buatlah yang terbaik tuk keselamatn dier..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-01-2009, 08:36 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: takot n geram!

oh btw,comel nye gucci,tuxedo shayangg shikittt
Reply With Quote
  #5  
Old 06-01-2009, 10:07 AM
gambate's Avatar
gambate gambate is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: Ampang-Serdang-Bangi
Posts: 76
Rep Power: 12
gambate is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Seriau nye tengokkkk.... Ini baru tgk pic kalau tgk depan mata mahu berenti jap jantung.

Betul cakap DaRLing n linda_gamble, bau xpe la..kita leh tahan, nnt kalau pape jadi sedihnye tak bole tahan wor...

Cuba guna pasir kristal yg leh reduce bau n pasat jaring mcm di suggest.

biar susah2 sekarang, jgn sedih2 kemudian..
Reply With Quote
  #6  
Old 06-01-2009, 05:22 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
JGN LETAK LITTER BOX KAT BALKONI LAGI.

sorry sgt kalau mcm bkasar tibe2 huruf besar bukan ape,dulu sy pun letak litter box lat balkoni,sbb fikir masalah bau then kucing sy,sugarboo,,die suke sgt la landing mcm gucci tuh,mula2 ok la,,n one day,die hilang tibe2,,turun bawah,nampak die kat bawah dengan mulut n hidung bdarah2,,mase tu pkul 11 malam dah,terpksa hntar kat vet swasta yg sgt mahal sbb takut die bleeding severely.the next morning,we discharged him,n sent him right away tu vet upm serdang,,doktor sah kan,lelangit die terkoyak sgt besar kaki depan die terseliuh,,mungkin kecederaan sugarboo tu bukan sebab jatuh,mungkin dan jatuh kemudian die langgar kenderaan ringan ke,,tapi whatever the theory was,,semua ni sbb sy letak litter box kat balkoni,n bukak sliding door time keluar,sugarboo plak dah terbiase lepak kat balkoni tuh,now no more,dah pasang net,nak lepak balkoni boleh,tapi kat bahagian dalam balkoni,n time ade org nak tengok,,bukan ape,serik jadi mcm hari tu lagi,kadang2 kucing tu tertido time landing2,then faham2 la,kucing kan suke menggeliat ke,ntah2 mengigau ke,die bukan ingat die landing kat mane,main pusing je,,ahaishhhh

kalau risau bau,pkai la pasir kristal tu,then litter box yg ade penapis,memang bkesan la,pagi2 dah x bau sgt poo n pee diorg,even letak kat toilet je.
itu yg i risau sgt..btw,sorry psl ur cat 2..die da sembuh? dlm umah sempit so..mmg da xde tmpat..takpe akan cari tempat jgak klu x jumpe net..
nway pasir kristal 2 yg kristal putih 2 kan?
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #7  
Old 06-01-2009, 05:26 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
adoyai ripcurl....
kalo bleh pasang lah jaring atau jgn bukak balkoni tue..
berderau darah linda tengok...
tue kalo ripcurl nampak..kalo ripcurl tak nampak..
takut benda2 tak diingini jadik..

saya pon ada balkoni..
tapie seboleh2 saya tak bukak....
sehingga jaring di pasang...
sementara die ada nie...awasilah dier..
takut2 dier bergurau2....lain plak jadik..
linda risau giler tengok...
buatlah yang terbaik tuk keselamatn dier..
mmg da cari net tpi x jumpe..
niat sgt nak cari net..iyela die indoor cat..xle kuar..so sian klu xdpt tgk luar..at least kat balcony nmpak la luar..tpi tetibe je prasan die suke sgt lpak kat ctu..1st time nmpak mmg seriau sgtt..mmg berderau darah..smpai now pon..ya allah die kuar lagi nie ha..!!
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #8  
Old 06-01-2009, 05:28 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
oh btw,comel nye gucci,tuxedo shayangg shikittt
gucci ckp thanx aunty..
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #9  
Old 06-01-2009, 05:28 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by ripcurl View Post
itu yg i risau sgt..btw,sorry psl ur cat 2..die da sembuh? dlm umah sempit so..mmg da xde tmpat..takpe akan cari tempat jgak klu x jumpe net..
nway pasir kristal 2 yg kristal putih 2 kan?
dah sembuh dah,,tapi masa kejadian tuh,memang agak panik la tengok darah dr hidung n mulut die x berenti langsung sekarang memang serik la,nak keluar rumah,wajib pastikan tingkap n sliding doors tutup rapat

letak dlm toilet x boleh?xpun,kne jugak la pasang net,,bukan ape,tapi diorg lalai,kucing ni kdg2 mcm manusia jugak,,tak sengaja

yup,kristal yg mcm batu kecik2 tuh,,kat pet safari ikano ade jual,rm13smtg fpr 5liter
Reply With Quote
  #10  
Old 06-01-2009, 05:29 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

thanx gambate..litter kristal 2 jenama apa ye?
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #11  
Old 06-01-2009, 05:31 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
dah sembuh dah,,tapi masa kejadian tuh,memang agak panik la tengok darah dr hidung n mulut die x berenti langsung sekarang memang serik la,nak keluar rumah,wajib pastikan tingkap n sliding doors tutup rapat

letak dlm toilet x boleh?xpun,kne jugak la pasang net,,bukan ape,tapi diorg lalai,kucing ni kdg2 mcm manusia jugak,,tak sengaja

yup,kristal yg mcm batu kecik2 tuh,,kat pet safari ikano ade jual,rm13smtg fpr 5liter
nsib baik! urghh x sanggup bygkan kucing berdarah2..
kristal 2 x luke ke kaki dorg?bkan ape..my kitties nie da biase pakai pasir biase dari dulu..tkot tak biase plak..shiann.
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #12  
Old 06-01-2009, 06:03 PM
imann's Avatar
imann imann is offline
Purrfect lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Nilai
Posts: 1,487
Rep Power: 14
imann is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to imann
Default Re: takot n geram!

net byk kat hardware dear..
any size ada ..
nak besar..nak kecik..nak lembut..nak kasar..just name it..
balik pasang ngan pengikat kable..abes citer

takat takut or geram je tak cukup...
kalau tak wat sumting.

bila dah jd nnt no one can help u.

so better bertindak dari skrg...jgn nyesal kendian

hardware byk dik....cari jek...
__________________
Reply With Quote
  #13  
Old 06-01-2009, 06:26 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by imann View Post
net byk kat hardware dear..
any size ada ..
nak besar..nak kecik..nak lembut..nak kasar..just name it..
balik pasang ngan pengikat kable..abes citer

takat takut or geram je tak cukup...
kalau tak wat sumting.

bila dah jd nnt no one can help u.

so better bertindak dari skrg...jgn nyesal kendian

hardware byk dik....cari jek...
now, tiap kali die kuar kat balcony mai akan ikot..pastu die nampak mai pandang die sambil cekak pinggang, die masok balik..sementare blom pasang net..igt besok nak cari net sampai jumpe..
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #14  
Old 06-01-2009, 06:28 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by ripcurl View Post
nsib baik! urghh x sanggup bygkan kucing berdarah2..
kristal 2 x luke ke kaki dorg?bkan ape..my kitties nie da biase pakai pasir biase dari dulu..tkot tak biase plak..shiann.
ni bukan kristal kasar2,mcm pasir jugak,kucing akan terbiase gune,,so no worries,,bukan ape,kalau pkai kristal ni,bau x kuat sgt la..itu mengikut pengalaman sy..kalau nak lagi best,pkai litter box yg ade penapis tuh,so urin akan mengalir ke bawah,cuci je lapik bawah tuh.

betul ckp k imah tu,beli cepat2,kat kedai yg jual cat,dawai etc,jual ikut meter.bertindak cepat sebelum jadi ape2,nampak mcm tinggi je rumah u tuh
Reply With Quote
  #15  
Old 06-02-2009, 10:14 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 12
euanna is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Eeeeeeeeeeeeeeeeeee.............. panik tengok...

Saya nampak Neko-chan panjat tingkap pun dah berderau darah.. nasib baik tingkap nako aje..dan mmg semua saya bukak x lebih dr 2".. takpe la panas.. janji kucing selamat...

Maybe try pakai litterbox bertutup? kurang sikit bau......... Kalau tanak beli yg mahal2..buat macam saya..tebuk storage box, jadikan litterbox.. Storage box yg besar dan bagus paling2 pun.. RM40++..(kalau litterbox bertutup tu...90++ )..

Bau memang kurang (lagi pulak saya guna clumping sand aje)..
Reply With Quote
  #16  
Old 06-02-2009, 01:42 PM
a.lya's Avatar
a.lya a.lya is offline
Meow
 
Join Date: Oct 2008
Location: Sunway
Posts: 191
Rep Power: 13
a.lya is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Haaa. Boleh sempat amik gmbr lagi.
Reply With Quote
  #17  
Old 06-02-2009, 01:48 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default takot n geram!

ades!! urut urut dada aku nengok kucing ni.Ripcurl,kucing mmg suka tempat2 tinggi.ko punya pagar balcony tu lubang besor baik ko tampal lubang dgn netting.klu tak 99.99% peluang kucing ko jatuh.lagi satu jgn letak litter box kat balcony.mcm akak letak kat tepi toilet dan juga kat dlm bilik.kawasan yg agak tertutup.supaya durang ada privacy durang nak menbuang
Reply With Quote
  #18  
Old 06-02-2009, 06:43 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
ni bukan kristal kasar2,mcm pasir jugak,kucing akan terbiase gune,,so no worries,,bukan ape,kalau pkai kristal ni,bau x kuat sgt la..itu mengikut pengalaman sy..kalau nak lagi best,pkai litter box yg ade penapis tuh,so urin akan mengalir ke bawah,cuci je lapik bawah tuh.

betul ckp k imah tu,beli cepat2,kat kedai yg jual cat,dawai etc,jual ikut meter.bertindak cepat sebelum jadi ape2,nampak mcm tinggi je rumah u tuh
thanx daRLing..i akan beli that kristal litter n litterbox yg ade penapis 2..selewat2 tis weekend
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #19  
Old 06-02-2009, 06:46 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 12
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

eunna n june..mmg seriau..
k,thanx 4 ur suggestion..now i letak magazine byk2 tutup lubang tue.. nanti nak cari net, litter kristal n litterbox yg ade pnapis 2..
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #20  
Old 06-06-2009, 12:38 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: takot n geram!

Mai,
kak zai seriau tengok kucen mai dok kat balcony tu
please do something before its too late
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.