Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-16-2009, 12:50 AM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 11
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default urmmm.... ermmm... nak tanye kit leh....

ok2.... cam ni sebenarnye.... actually i`m newbie here....
ekien ade sedikit kekonfiusan yg perlu dijawab segera...
i`m actually nak adopt Henry.. so as a male kitten si bulus2 ni selalu x pee sesuka hati... ye la lau kite tgk male adult yg stray punye kan selalu pee merate2 kat tayar kete... so nak tanye lau kite train betul2 akan timbul x masalah nie... sekian... mekaseh.... hehehe


meow cumel lompat pagar..
terlanggar dndng pening kepale...
saya ni dak baru belajr
lau saya slh jgn le mare...
Reply With Quote
  #2  
Old 11-16-2009, 02:44 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 12
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: urmmm.... ermmm... nak tanye kit leh....

Hi, dari pengalaman saya yang masih cetek ni, male yang suka pee merata-rata ni (atau juga disebut spray) bukan pee biasa, dia marking kawasan dia. Biasanya kalau dah dewasa dan tidak dineuter, akan berlaku la perkara ni.

Untuk kes Henry, dia telah disahkan tahu menggunakan litter box. Tapi sebagai persediaan, awal-awal tu kena monitor betul-betul, atau letakkan dalam cage yang ada litter box untuk kepastian.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2009, 09:45 AM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 11
CikLola is on a distinguished road
Default Re: urmmm.... ermmm... nak tanye kit leh....

sowie coz tumpang skaki cikgu eikin..huk3.
lola nk tnye..cm kucing lola umo dh sthn...x nueter lg..die still akan spray ke walaupn x jumpe fmale??
sbb lola nye Mok n Panjang duk lam umh..both of them x nueter lg..
yg fmale3 sume luar umh lam sangkar..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2009, 10:27 AM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 11
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: urmmm.... ermmm... nak tanye kit leh....

ooo... tp kalo kucen tu dah mula miang, then dah memancut agak lama, then pgi neuter/spray, pastu die pancut lg x?... coz i ade adopt gak ni sekor jantan,... tp techik lg,... ingat bila besar k bg gak la mgawan ngan yg female ni skali,...
Reply With Quote
  #5  
Old 11-18-2009, 06:02 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: urmmm.... ermmm... nak tanye kit leh....

Quote:
Originally Posted by CikLola View Post
sowie coz tumpang skaki cikgu eikin..huk3.
lola nk tnye..cm kucing lola umo dh sthn...x nueter lg..die still akan spray ke walaupn x jumpe fmale??
sbb lola nye Mok n Panjang duk lam umh..both of them x nueter lg..
yg fmale3 sume luar umh lam sangkar..
Tak semestinya jumpa female baru spray CikLola.
Binatang nie suka menandakan kawasan mereka dengan kencing.
Ia bermaksud 'this is my place' so kalo ada binatang lain yang datang dia akan hidu dan tau tu tempat kucing lain sebab dah di tandakan.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 11-18-2009, 06:07 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: urmmm.... ermmm... nak tanye kit leh....

Quote:
Originally Posted by zarasofia View Post
ooo... tp kalo kucen tu dah mula miang, then dah memancut agak lama, then pgi neuter/spray, pastu die pancut lg x?... coz i ade adopt gak ni sekor jantan,... tp techik lg,... ingat bila besar k bg gak la mgawan ngan yg female ni skali,...
Masa bawa kucing Nurul g neuter tu hari, Vet ada kata, kalo neuter masa kecik lagi sebelum dia start spraying, kucing tu memang tak akan spray selepas neuter tapi kalo kucing tu dah tua dan pernah spray... ada kemungkinan besar dia akan lupa dan ada juga kemungkinan dia tak akan lupa so you will have to take the risk

Bukan senang nak mengawan kucing nie. Banyak yang kena belajar lebih lebih mengenai gene kucing tu. Kalo dapat hasil yang tak baik, apa kah yang akan terjadi kepada anak kucing tu? Dah tu kita kena la labor masa dan duit yang lebih untuk memastikan kesihatan si ibu dan anak kucing tu. Fikir la sebelum terlambat. Sorry just my two cents. Maklum la sekarang nie banyak orang membuang kucing dan anak kucing. Bukan nak kata Zarasofia akan wat macam tu ek... Jangan salah faham.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 11-18-2009, 08:46 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 11
CikLola is on a distinguished road
Default Re: urmmm.... ermmm... nak tanye kit leh....

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Tak semestinya jumpa female baru spray CikLola.
Binatang nie suka menandakan kawasan mereka dengan kencing.
Ia bermaksud 'this is my place' so kalo ada binatang lain yang datang dia akan hidu dan tau tu tempat kucing lain sebab dah di tandakan.

oho3...tq kak nurul
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hi nak tanye sape pnah volunteer kat SPCA penang? aznor General Discussion 6 11-14-2009 04:27 PM
nk tanye pendapat korang.. abzalia Coffee Room 7 11-26-2008 03:59 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.