Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-24-2011, 11:13 AM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default mencari jawapan.

sebagai newbie, ada beberapa persoalan yang ingin sy tnya dan harap ada yg sudi menjawab walaupun soalan2 ni mmg basic.
1. kittens sy mempunyai 7 jari yg mana jari lebih tu dorang x dpt nk kontrol kuku.so selalu sgt tersangkut kat sofa ataupun karpet. ada masa dorang bersuara mntk tolong dilepaskan. sy tidak pasti umur dorang dan adakah dah sesuai utk potong kuku dorang?
2.adakah ikan rebus bagus utk kucing? sy seorang student yang byk habiskan duit utk research dan kdg2 x mampu utk beli makanan premium.
3.sesiapa ada link tutorial utk buat wetfood sendiri (DIY) ?
4.adakah pada usia sebegini mereka sudah boleh dimandikan?

terima kasih.





Reply With Quote
  #2  
Old 02-24-2011, 11:55 AM
pojisoh pojisoh is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
pojisoh is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Dorang ni cantik dan unik! Dorang ni lebih kurang 2 bulan rasanya. Try hantar vet, kat sana dia boleh tentukan.

1. Boleh potong tapi kena tau cara dia. Guna pemotong kuku kita pun boleh. Cuba cari kat YouTube. Banyak video yang boleh bantu dan tunjuk macam mana nak potong dan had panjang nak potong tu. Ingat had tu kena tau kalau tak, bahaya.

2. Berilah makanan kucing apa yang kita mampu dan doakan dorang sihat. Ikan rebus boleh bagi tapi cuba ayam rebus. Lebih khasiat dia untuk kucing.

3. Wetfood paling senang ialah ayam rebus masak penuh (kosong jer tanpa garam atau lain2). Buang kulitnya. Kisarkan guna blender. Kalau boleh beli dada ayam.

4. Elakkan mandi sebab nampak cam kecik lagi. Tapi kalau dah kotor sangat cuba lap dengan kain basah suam. Tunggu sebulan dua lagi sebelum mandikan.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-24-2011, 12:13 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 10
shahcats is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

assalamualaikum..

comel-comel kucing awak..color ni di panggil seal point or color point..saya tiada la sangat berpengalaman. cuma boleh share beberapa info sahaja..

1. ya boleh potong kuku..saya setuju dengan poji. jadikan utube sebagai rujukan. ada tunjuk cara memotong kuku. sebab kalau silap boleh berdarah..

2. ikan selalu nye cepat rosak oleh itu ayam adalah terbaik. tetapi kita ikut mana kemampuan kita. kawan saya yang mempunyai cattery penah memberitahu saya..leher ayam (murah) yang direbus juga baek untuk kucing.
since kita bagi makanan macam ni..monitor perut..kena selalu deworm..sebab cacing banyak dalam daging..

3.wet diy.emm..awak google BARF recipe.. ada ajar care buat.. saya pun buat BARF sendiri dulu (time study xde duit nak beli premium food) dan yang plg penting BARF ni boleh dibekukan..(tahan lama)

4. bagi saya mengikut gambar ni..tiada masalah untuk dimandi kan.. gunakan air suam..

5.(saja nak menambah..hehehe) premium food xda la mahal mana.. dalam petfinder ni ada yang jual murah jugak.. cuba awak hubungi coony.. dia ada jual superpremium food jenama BRIT harga dalam 2kg 30 plus.. kitten xmakan byk mana pun..boleh tahan lama. lagipun kalau awak biasakan kucing dengan makan lauk shj(ie ikan,ayam or daging) nanti mereka xbiase dengan makanan kucing( kibbles) awak yang akan spend lebih nanti.

6. good luck!
Reply With Quote
  #4  
Old 02-24-2011, 12:15 PM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

terima kasih pajisoh. wetfood ayam blender tu bole simpan dlm peti kan? then nk gunakan balik kene panaskan ke? or biar ilang sejuk mcm tu je?
Reply With Quote
  #5  
Old 02-24-2011, 12:19 PM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
assalamualaikum..

comel-comel kucing awak..color ni di panggil seal point or color point..saya tiada la sangat berpengalaman. cuma boleh share beberapa info sahaja..

1. ya boleh potong kuku..saya setuju dengan poji. jadikan utube sebagai rujukan. ada tunjuk cara memotong kuku. sebab kalau silap boleh berdarah..

2. ikan selalu nye cepat rosak oleh itu ayam adalah terbaik. tetapi kita ikut mana kemampuan kita. kawan saya yang mempunyai cattery penah memberitahu saya..leher ayam (murah) yang direbus juga baek untuk kucing.
since kita bagi makanan macam ni..monitor perut..kena selalu deworm..sebab cacing banyak dalam daging..

3.wet diy.emm..awak google BARF recipe.. ada ajar care buat.. saya pun buat BARF sendiri dulu (time study xde duit nak beli premium food) dan yang plg penting BARF ni boleh dibekukan..(tahan lama)

4. bagi saya mengikut gambar ni..tiada masalah untuk dimandi kan.. gunakan air suam..

5.(saja nak menambah..hehehe) premium food xda la mahal mana.. dalam petfinder ni ada yang jual murah jugak.. cuba awak hubungi coony.. dia ada jual superpremium food jenama BRIT harga dalam 2kg 30 plus.. kitten xmakan byk mana pun..boleh tahan lama. lagipun kalau awak biasakan kucing dengan makan lauk shj(ie ikan,ayam or daging) nanti mereka xbiase dengan makanan kucing( kibbles) awak yang akan spend lebih nanti.

6. good luck!

shah, yg lg sekor tu perut mmg buncit. adakah kecacingan? tp najis dorang elok je..keras dan x bau sgt..ke mmg kitten najis die mmg xbau sgt?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-24-2011, 12:33 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 10
shahcats is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Quote:
Originally Posted by ferdaus View Post
shah, yg lg sekor tu perut mmg buncit. adakah kecacingan? tp najis dorang elok je..keras dan x bau sgt..ke mmg kitten najis die mmg xbau sgt?
kecik-kecik memang xberbau sangat firdaus..perut kembung memang tanda cacing. dekat najis dorg xkan ada cacing..tp selepas kita deworm baru la cacing tu keluar..
kalau awak pegi vet or pet shop.. ada dua jenis deworm. satu pil, n satu lg liquid.. yang pil awak boleh beli harga sebiji rm10..tp kitten kerat 2 pil tu.. klau di vet dia akan ajar cara bagi makan pil tu..(agak susah sebenarnya..haha) tp kalau yg liquid harga plg murah saya penah nampak rm29.90. itu awak boleh guna lama..kucing2 tepi jalan pun awak boleh tolong dewormkan..:D
Reply With Quote
  #7  
Old 02-24-2011, 12:46 PM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
kecik-kecik memang xberbau sangat firdaus..perut kembung memang tanda cacing. dekat najis dorg xkan ada cacing..tp selepas kita deworm baru la cacing tu keluar..
kalau awak pegi vet or pet shop.. ada dua jenis deworm. satu pil, n satu lg liquid.. yang pil awak boleh beli harga sebiji rm10..tp kitten kerat 2 pil tu.. klau di vet dia akan ajar cara bagi makan pil tu..(agak susah sebenarnya..haha) tp kalau yg liquid harga plg murah saya penah nampak rm29.90. itu awak boleh guna lama..kucing2 tepi jalan pun awak boleh tolong dewormkan..:D
mcm mencabar je nk bg mkn pil tu..neway thanks byk2..dengan pantasnya sy g vet batu caves.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-24-2011, 12:54 PM
pojisoh pojisoh is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
pojisoh is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Simpan beku yang tak masak. Tahan lagi lama. Tak perlu beli banyak pun. Ayam yang direbus tu agak2 la boleh dimakan untuk dua kali mkn. Nak kasi makan jer baru blend. Yang baki tak blend simpan peti ais. Tapi selalu tak tahan lama. 2 hari dah busuk.

Tu la kena ajar makan kibbles sebab ongkosnya akan meningkat kalau tak dibiasakan makan kibbles dari kecik. Pastu tahap risiko kecacingan lebih tinggi kalau makan camtu. Tapi kalau deworm 3 bulan sekali patut ok.

Kalau boleh diusahakan carilah yang premium. Beli yang sikit sebab dorang bukan makan banyak sangat. 1 kg bleh tahan sebulan lebih untuk seekor. May be lebih lama lagi. Bukan apa, komersil punya selalu ada bahan tambahan yang memudaratkan kucing. Peringkat awal may be ok tapi bila lama2 organ dalaman dorang boleh rosak.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-24-2011, 01:10 PM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Quote:
Originally Posted by pojisoh View Post
Simpan beku yang tak masak. Tahan lagi lama. Tak perlu beli banyak pun. Ayam yang direbus tu agak2 la boleh dimakan untuk dua kali mkn. Nak kasi makan jer baru blend. Yang baki tak blend simpan peti ais. Tapi selalu tak tahan lama. 2 hari dah busuk.

Tu la kena ajar makan kibbles sebab ongkosnya akan meningkat kalau tak dibiasakan makan kibbles dari kecik. Pastu tahap risiko kecacingan lebih tinggi kalau makan camtu. Tapi kalau deworm 3 bulan sekali patut ok.

Kalau boleh diusahakan carilah yang premium. Beli yang sikit sebab dorang bukan makan banyak sangat. 1 kg bleh tahan sebulan lebih untuk seekor. May be lebih lama lagi. Bukan apa, komersil punya selalu ada bahan tambahan yang memudaratkan kucing. Peringkat awal may be ok tapi bila lama2 organ dalaman dorang boleh rosak.
tp kan dorang mmg xnak mkn kibbles..cium2 sket2 pastu blah..dah try campur ngn wetfood tp yang kibbles ti dorang tinggal..kang beli yang premium membazir takut x mkn..agak2 bole dpt sample x..sng nk tau mane yg dorang mkn..sbb mcm ssh je nk cari yang repack kat KL ni..or mmg sy xpndai cari kedai.. :)
Reply With Quote
  #10  
Old 02-24-2011, 01:53 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 10
shahcats is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Quote:
Originally Posted by ferdaus View Post
tp kan dorang mmg xnak mkn kibbles..cium2 sket2 pastu blah..dah try campur ngn wetfood tp yang kibbles ti dorang tinggal..kang beli yang premium membazir takut x mkn..agak2 bole dpt sample x..sng nk tau mane yg dorang mkn..sbb mcm ssh je nk cari yang repack kat KL ni..or mmg sy xpndai cari kedai.. :)
jangan risau..selalunya..premium food ni sedap..kucing selalu makan.. blackwood ade guaranty kucing akan makan.. nak cari repack senang je..kat petfinder ni pun ramai yang jual.. xpun awak beli je paket kecik dulu..try..susah nak cari sample..memang kena ajar dorang makan kibbles..paksa dulu.. masa saya awal2 bela kucing..ada yang bagi petua dekat saya..kalau kitten tu xnak makan kibbles..biar kan dorang lapar dahulu..jangan bg wetfood..nanti insyaAllah dorang akan makan kibbles tu..
Reply With Quote
  #11  
Old 02-25-2011, 11:00 AM
ferdaus ferdaus is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2011
Location: wangsa maju, kuala lumpur
Posts: 35
Rep Power: 0
ferdaus is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
jangan risau..selalunya..premium food ni sedap..kucing selalu makan.. blackwood ade guaranty kucing akan makan.. nak cari repack senang je..kat petfinder ni pun ramai yang jual.. xpun awak beli je paket kecik dulu..try..susah nak cari sample..memang kena ajar dorang makan kibbles..paksa dulu.. masa saya awal2 bela kucing..ada yang bagi petua dekat saya..kalau kitten tu xnak makan kibbles..biar kan dorang lapar dahulu..jangan bg wetfood..nanti insyaAllah dorang akan makan kibbles tu..
shah..da try biarkan dorang lapar..smalam letak kibbles pastu dorang mkn skit je..tp pagi td tgk da licin..sungguh berkesan. thanks!
Reply With Quote
  #12  
Old 02-25-2011, 06:34 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 10
shahcats is on a distinguished road
Default Re: mencari jawapan.

Quote:
Originally Posted by ferdaus View Post
shah..da try biarkan dorang lapar..smalam letak kibbles pastu dorang mkn skit je..tp pagi td tgk da licin..sungguh berkesan. thanks!
yeah berjaya!! hehe boleh la beli premium food camtuh..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mencari Bidan Utk Kucing. origin Pet Shops & Services 3 11-03-2010 08:15 PM
Mencari penjaga persians.. dillenia Cats & Kittens 19 08-26-2010 10:22 PM
mencari MENANTU untuk anak teruna ku Yong Katana Ashica Cats & Kittens 7 03-15-2010 02:54 PM
Mencari pasangan sankyutech Cats & Kittens 59 10-22-2009 05:51 PM
Mencari persian male/dlh male nuin83 Cats & Kittens 6 09-04-2008 04:29 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.