Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-05-2009, 10:54 PM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default anak kucing putus susu

brape umur anak kucing yg sesuai untuk pisah kan dgn mak die,means x g minum susu dah?brape bulan boleh bagi makan?bcos my kittens are just 1month and they have started to eat BW kittens.is this normal? do really need u guys' opinion.tq
Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2009, 06:34 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 9
adamyala is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
brape umur anak kucing yg sesuai untuk pisah kan dgn mak die,means x g minum susu dah?brape bulan boleh bagi makan?bcos my kittens are just 1month and they have started to eat BW kittens.is this normal? do really need u guys' opinion.tq
darling ....(hahaha mcm panggil hubby plak )
anak kucing umur 1 bulan masih terlalu awal untuk putus susu.
walaupun sudah makan BW, durang masih kene menyusu
kalau tak dgn ibu pun, kasi susu supplement khas untuk kittens..
kalau dah pandai minum dalam bowl tak payah guna botol lagi
tapi durang akan minum kurang dari biasa sebab dah kenyang makan solid food.
darling tengok susu mak dia. kalau susu masih banyak dan ibu tu sihat..apa salahnye biarkan menyusu sampai umur 2 bulan...
ibu kucing yang tidak ada susu dan badan tak sihat dgn sendirinya akan
reject kittens dia kalau nak menyusu. kalau ini terjadi, darling kene make sure kittens tu dapat susu supplement dan makan secukupnye untuk pembesaran dan kesihatan durang. Beri makan canned food setiap pagi dan petang supaya mereka lebih cepat membesar. Make sure ada a bowl of fresh water untuk minuman durang.

Good luck !!!
Reply With Quote
  #3  
Old 01-06-2009, 08:41 AM
sabrina.kss's Avatar
sabrina.kss sabrina.kss is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ampang
Posts: 180
Rep Power: 7
sabrina.kss is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to sabrina.kss
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
darling ....(hahaha mcm panggil hubby plak )
anak kucing umur 1 bulan masih terlalu awal untuk putus susu.
walaupun sudah makan BW, durang masih kene menyusu
kalau tak dgn ibu pun, kasi susu supplement khas untuk kittens..
kalau dah pandai minum dalam bowl tak payah guna botol lagi
tapi durang akan minum kurang dari biasa sebab dah kenyang makan solid food.
darling tengok susu mak dia. kalau susu masih banyak dan ibu tu sihat..apa salahnye biarkan menyusu sampai umur 2 bulan...
ibu kucing yang tidak ada susu dan badan tak sihat dgn sendirinya akan
reject kittens dia kalau nak menyusu. kalau ini terjadi, darling kene make sure kittens tu dapat susu supplement dan makan secukupnye untuk pembesaran dan kesihatan durang. Beri makan canned food setiap pagi dan petang supaya mereka lebih cepat membesar. Make sure ada a bowl of fresh water untuk minuman durang.

Good luck !!!
Yeah... I agree with Adamyala.. 1 month is still too young nak pisahkan daripada the mother. I don't know about other people, tapi kalau I, I just let them suckle sampai mak dia naik menyampah kat budak2 tu.. hehehe..
__________________
S-a-B-r-I-n-A
ayumi-kuriyu.blogspot.com
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2009, 09:14 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: anak kucing putus susu

thanks for the advice memang rasa x nak putuskan susu lagi,tapi tengok mak dorg mcm kesian.haha.anak montel2,mak kurus kering dh.nanti nak cari supplement utk kittens tuh.mcm x caye je umo dorg baru sebulan.btw,these are their pics,i wanna share those with all of you here.cheers
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC_5141.JPG
Views:	185
Size:	213.1 KB
ID:	2797   Click image for larger version

Name:	DSC_5119.JPG
Views:	178
Size:	216.8 KB
ID:	2798   Click image for larger version

Name:	DSC_5116.JPG
Views:	165
Size:	226.4 KB
ID:	2799   Click image for larger version

Name:	DSC_5135.JPG
Views:	178
Size:	279.5 KB
ID:	2800   Click image for larger version

Name:	DSC_5123.JPG
Views:	152
Size:	261.9 KB
ID:	2801  

Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2009, 09:31 AM
binbin's Avatar
binbin binbin is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2008
Location: AmPunk....
Posts: 365
Rep Power: 6
binbin is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

alah comel nye........
semua kat umah ko ke anak kucing ni....
Reply With Quote
  #6  
Old 01-06-2009, 09:43 AM
mixa's Avatar
mixa mixa is offline
AnImaL lUVer..
 
Join Date: Nov 2008
Location: cheras, kl
Posts: 267
Rep Power: 6
mixa is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

gedebab and gedebuss nyeee sumer kitten ni..

eee..rase cm nk geget jerr..

darling tolong gegetkn diorg for me ek..
Reply With Quote
  #7  
Old 01-06-2009, 09:45 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by binbin View Post
alah comel nye........
semua kat umah ko ke anak kucing ni....

ha ahh..mcm cepat sgt besar.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-06-2009, 09:46 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by mixa View Post
gedebab and gedebuss nyeee sumer kitten ni..

eee..rase cm nk geget jerr..

darling tolong gegetkn diorg for me ek..
hahaha..ggit tangan dorg.eh,kucing ade tangan ke ek
Reply With Quote
  #9  
Old 01-06-2009, 09:51 AM
mixa's Avatar
mixa mixa is offline
AnImaL lUVer..
 
Join Date: Nov 2008
Location: cheras, kl
Posts: 267
Rep Power: 6
mixa is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
hahaha..ggit tangan dorg.eh,kucing ade tangan ke ek
wakakaak..kaki n tgn diorg tu lebeh kurang jer.. bape ekor sume you punye kitten ni? 4 ke?
Reply With Quote
  #10  
Old 01-06-2009, 10:01 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by mixa View Post
wakakaak..kaki n tgn diorg tu lebeh kurang jer.. bape ekor sume you punye kitten ni? 4 ke?
3 je.yobo yang kelabu asap tu,garfield yg oren,and keju yang mcm krim sket skg tengah nak kenal2 kan dgn kucing i yg dh besar sket.xpadan kecik kittens ni,nak main lawan2 plak dgn yg besar.geram je.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-06-2009, 10:04 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default anak kucing putus susu

Darling,u must feed the nursing mother cat with kitten food in order utk mendapatkan khasiat secukupnya.pregnant queen and breastfeed mother cat kena bg kitten food.yg kitten tu klu blh biarlah durang menetek smp emak durang menyampah kat durang mcm si Sabrina cakap.

by the way,your anak bulus suma chumel2.rasa nak picit
Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
thanks for the advice memang rasa x nak putuskan susu lagi,tapi tengok mak dorg mcm kesian.haha.anak montel2,mak kurus kering dh.nanti nak cari supplement utk kittens tuh.mcm x caye je umo dorg baru sebulan.btw,these are their pics,i wanna share those with all of you here.cheers
Reply With Quote
  #12  
Old 01-06-2009, 10:10 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by June View Post
Darling,u must feed the nursing mother cat with kitten food in order utk mendapatkan khasiat secukupnya.pregnant queen and breastfeed mother cat kena bg kitten food.yg kitten tu klu blh biarlah durang menetek smp emak durang menyampah kat durang mcm si Sabrina cakap.

by the way,your anak bulus suma chumel2.rasa nak picit


the queen eats the same food that the babies did.ok kan? sbb sian mak kucing tu nak kne makan untuk 3 ekor lagi.kalau ikutkan memang nak bg menetek smpai mak dorg lempang xbg menyusu dah.selalu mak kucing mcm tu kan.haha.agak2 dah besar tu,xyh ngade nak susu dah thanks for the words,june
Reply With Quote
  #13  
Old 01-06-2009, 10:27 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default anak kucing putus susu

As long as dia makan kitten food should be ok.sebab kitten food akan bg dia khasiat yg cukup.mcm mana pun darling cuba tgk2 mgkn ibu kucing yg kurang selera makan kitten food.kdg2 setengah ibu kucing ni memilih makan.nak yg mahal2 je.heheh!! mcm my stray mother cat kat area apartment.klu in house cat tu takpe gak.ini stray pun dah pandai memilih.mentang2 dia tau ada org feed dia ari2.

eh,my Peterpan dah tua bangka pun kdg2 dia sibuk2 nak menetek dgn ibu dia pdhal ibu dia pun i dah spay.mana ada air susu lg.heheheh!! dia hisap2 je tetek mak dia buat lepas geram kot.masa kecik2 dulu tak puas meneteklah ag agaknya.

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
the queen eats the same food that the babies did.ok kan? sbb sian mak kucing tu nak kne makan untuk 3 ekor lagi.kalau ikutkan memang nak bg menetek smpai mak dorg lempang xbg menyusu dah.selalu mak kucing mcm tu kan.haha.agak2 dah besar tu,xyh ngade nak susu dah thanks for the words,june
Reply With Quote
  #14  
Old 01-06-2009, 10:27 AM
mixa's Avatar
mixa mixa is offline
AnImaL lUVer..
 
Join Date: Nov 2008
Location: cheras, kl
Posts: 267
Rep Power: 6
mixa is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
3 je.yobo yang kelabu asap tu,garfield yg oren,and keju yang mcm krim sket skg tengah nak kenal2 kan dgn kucing i yg dh besar sket.xpadan kecik kittens ni,nak main lawan2 plak dgn yg besar.geram je.


ehhehehe..mmg kitten perangai cmtu..kn ke? x padan ngn kecik.. tp mmg seronok kn bile tgk kitten belasah yg besar..sebab yg besar tu baik, mesti mengalah punyer..
Reply With Quote
  #15  
Old 01-06-2009, 10:44 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by June View Post
As long as dia makan kitten food should be ok.sebab kitten food akan bg dia khasiat yg cukup.mcm mana pun darling cuba tgk2 mgkn ibu kucing yg kurang selera makan kitten food.kdg2 setengah ibu kucing ni memilih makan.nak yg mahal2 je.heheh!! mcm my stray mother cat kat area apartment.klu in house cat tu takpe gak.ini stray pun dah pandai memilih.mentang2 dia tau ada org feed dia ari2.

eh,my Peterpan dah tua bangka pun kdg2 dia sibuk2 nak menetek dgn ibu dia pdhal ibu dia pun i dah spay.mana ada air susu lg.heheheh!! dia hisap2 je tetek mak dia buat lepas geram kot.masa kecik2 dulu tak puas meneteklah ag agaknya.

haha.selagi ade mak di sisi,memang mcm tu la.asal dpt hisap.kalau mak dia baik,xpe la.kalau dpt mak garang,mau kne lempang berkali2.
mak kucing ni kne pulang kan kat tuan die nanti,tuan die bagi anak2 die je. x smpai hati nak pisah kan mak n anak2.

setakat ni,mak kucing tu suke je mknn yg dihidangkan *mcm kenduri pulak ek
Reply With Quote
  #16  
Old 01-06-2009, 10:46 AM
daRLing's Avatar
daRLing daRLing is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: putrajaya
Posts: 534
Rep Power: 0
daRLing is an unknown quantity at this point
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by mixa View Post
ehhehehe..mmg kitten perangai cmtu..kn ke? x padan ngn kecik.. tp mmg seronok kn bile tgk kitten belasah yg besar..sebab yg besar tu baik, mesti mengalah punyer..
itu la psal.last2 yg besar malas layan,blah je..kang kalau lawan,mau terpelanting bdk kecik tu,sekali lempang je
Reply With Quote
  #17  
Old 01-06-2009, 12:21 PM
mixa's Avatar
mixa mixa is offline
AnImaL lUVer..
 
Join Date: Nov 2008
Location: cheras, kl
Posts: 267
Rep Power: 6
mixa is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
itu la psal.last2 yg besar malas layan,blah je..kang kalau lawan,mau terpelanting bdk kecik tu,sekali lempang je
betoi...betoi...betoi.. sian yg kecik tu x dilayan..
Reply With Quote
  #18  
Old 01-06-2009, 02:48 PM
nazeri's Avatar
nazeri nazeri is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 241
Rep Power: 7
nazeri is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
thanks for the advice memang rasa x nak putuskan susu lagi,tapi tengok mak dorg mcm kesian.haha.anak montel2,mak kurus kering dh.nanti nak cari supplement utk kittens tuh.mcm x caye je umo dorg baru sebulan.btw,these are their pics,i wanna share those with all of you here.cheers
aduyai...chumel!
__________________
~U.P.G.R.A.D.I.N.G~
Reply With Quote
  #19  
Old 01-06-2009, 04:08 PM
sabrina.kss's Avatar
sabrina.kss sabrina.kss is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ampang
Posts: 180
Rep Power: 7
sabrina.kss is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to sabrina.kss
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by mixa View Post
gedebab and gedebuss nyeee sumer kitten ni..

eee..rase cm nk geget jerr..

darling tolong gegetkn diorg for me ek..
macam sedap je dgr perkataan tu.. hehehe.. memang boleh membuatkan kite nak menggigit budak2 tu...

ahaks.. sis June.. anak kecik kita umo dalam 6 bulan, pun masih nak suckling.. tapi lepas kena potong ni, mak dia macam dah tak kenal dia lagi.. sian.. asyik kena hissing jek dgn mak dia..
__________________
S-a-B-r-I-n-A
ayumi-kuriyu.blogspot.com
Reply With Quote
  #20  
Old 01-07-2009, 06:21 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 9
adamyala is on a distinguished road
Default Re: anak kucing putus susu

Quote:
Originally Posted by daRLing View Post
thanks for the advice memang rasa x nak putuskan susu lagi,tapi tengok mak dorg mcm kesian.haha.anak montel2,mak kurus kering dh.nanti nak cari supplement utk kittens tuh.mcm x caye je umo dorg baru sebulan.btw,these are their pics,i wanna share those with all of you here.cheers
Wah...cantik2 nyer kitten darling. hugs and kisses for all of them from kak zai. Kalau darling nak cari susu supplement, kak zai suggest 'animalac plus'. harga dalam RM25. ibu dia pun boleh minum sekali. Selain tu, ada lagi brand lain dalam pasaran, tapi kak zai tak pernah cuba...jadi tak tahu la mcm mana. Mungkin kengkwn lain leh kasi suggestion jugak. All the best to you with the kittens
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
June's Anak Bulus June Cat TV and Photos 1028 08-12-2010 03:42 PM
aksesori kucing spongegirl Pet Products 3 05-04-2009 01:37 PM
15 ekor kucing Daniel Cat TV and Photos 111 04-17-2009 08:12 PM
anak bulus baru ku..CheeZy(f) & CheeWy(m) DOB 8/11/2008 abzalia Cats & Kittens 12 11-14-2008 06:22 PM
Anak Kucing Chitara Daniel Cat TV and Photos 53 09-09-2008 04:09 PM



All times are GMT +8. The time now is 06:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.