Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-03-2009, 08:29 AM
orkid84's Avatar
orkid84 orkid84 is offline
STOP animal cruelty!
 
Join Date: Mar 2009
Location: Putrajaya
Posts: 138
Rep Power: 6
orkid84 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to orkid84 Send a message via Skype™ to orkid84
Default Saluran Kencing Berdarah

Tolong.. semalam Coco (male) punyer tempat pee tu berdarah.. nape ekk..
sebenarnya dah 3 kali rin perasan.. 1st ingat luka sebab main2.. tp hubby yang perasan tmpat pee die yang berdarah.. Lately rin perasan Coco ni kurang skit makan berbanding Suri (Female).. Tapi die still aktif main2.. Tak nampak macam dalam kesakitan pun.. Rin just risau anything bad happen to him.. Huhuhu..
__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 04-03-2009, 08:45 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 8
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Rin,
masa dia pee coco nanges (miaw miaw) tak ?
pastu, bila dia pee, sikit aje berserta darah ?
dulu kucen kak zai ada kene mcm ni
nama dia momot, sakit batu karang
masa tu umur dlm 2 tahun.. jantan dah neuter
sepanjang hidup dia kadg2 okay, kdg2 dia sakit dan tidur aje
doc ckp puncanyer dia selalu diberi mkn table food
kak zai masa dulu 'naive'
tak tahu yg kucen takleh mkn table food
segala mcm kak zai kasi
KFC, jagung rebus paling dia suka
tapi umur dia panjang gak Rin
Dia meninggal masa umur 13 tahun...dalam tidur jer...
Tapi tu lah....sepanjang hayat dia menderita sakit batu karang
bila ingat momot . kak zai menyesal tak sudah
skrg tak mo kasi kucen mkn table food lagik
strictly cat food ajer...

Anyway....
Rin bwk coco gi vet untuk pastikan masalah dia okay
kak zai cuma meneka dalam kesamaran *cilok ayat seseorang hehehe*


Quote:
Originally Posted by orkid84 View Post
Tolong.. semalam Coco (male) punyer tempat pee tu berdarah.. nape ekk..
sebenarnya dah 3 kali rin perasan.. 1st ingat luka sebab main2.. tp hubby yang perasan tmpat pee die yang berdarah.. Lately rin perasan Coco ni kurang skit makan berbanding Suri (Female).. Tapi die still aktif main2.. Tak nampak macam dalam kesakitan pun.. Rin just risau anything bad happen to him.. Huhuhu..
Reply With Quote
  #3  
Old 04-03-2009, 08:54 AM
orkid84's Avatar
orkid84 orkid84 is offline
STOP animal cruelty!
 
Join Date: Mar 2009
Location: Putrajaya
Posts: 138
Rep Power: 6
orkid84 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to orkid84 Send a message via Skype™ to orkid84
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Rin,
masa dia pee coco nanges (miaw miaw) tak ?
pastu, bila dia pee, sikit aje berserta darah ?
dulu kucen kak zai ada kene mcm ni
nama dia momot, sakit batu karang
masa tu umur dlm 2 tahun.. jantan dah neuter
sepanjang hidup dia kadg2 okay, kdg2 dia sakit dan tidur aje
doc ckp puncanyer dia selalu diberi mkn table food
kak zai masa dulu 'naive'
tak tahu yg kucen takleh mkn table food
segala mcm kak zai kasi
KFC, jagung rebus paling dia suka
tapi umur dia panjang gak Rin
Dia meninggal masa umur 13 tahun...dalam tidur jer...
Tapi tu lah....sepanjang hayat dia menderita sakit batu karang
bila ingat momot . kak zai menyesal tak sudah
skrg tak mo kasi kucen mkn table food lagik
strictly cat food ajer...

Anyway....
Rin bwk coco gi vet untuk pastikan masalah dia okay
kak zai cuma meneka dalam kesamaran *cilok ayat seseorang hehehe*
Thanks Kak Zai for reply.. Tula rin pun br google kat net.. Maybe mengidap batu karang.. Huhu.. Tp coco bile pee takde nanges(miaw2) pon.. Just die slalu jilat genital die tuh.. Rin tak tgk plak pee die.. Tapi bile cleanup litterbox tu takde plak darah situ.. (litter box share ngan suri).. Rin mmg bagi cat food je pada Coco & Suri.. InsyaAllah rin akan bawak Coco jmpe Vet..
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 04-03-2009, 09:26 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Kemungkinan it is just a urinary infection, harap-harap tak lah sampai batu karang. Hari tu one of my girls (1 tahun lebih) passed out blood in her urine ... mcm Ribena ... saya bawa ke klinik, vet check suhu badan dan tekan badan. Gurgurl saya tak demam tapi bladder sedikit tender, most probably infection kat bladder.

So vet bagi Betamox dua kali sehari utk seminggu ... lepas makan antibiotik tersebut pada hari kedua kencingnya telah OK dan sehingga hari ini my gurgurl is fine.

Tapi selalu pantau kencing dan najis kucing setiap hari supaya kita dapat tahu secara awal apabila kucing kita ada menghidap apa-apa penyakit.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #5  
Old 04-03-2009, 09:53 AM
orkid84's Avatar
orkid84 orkid84 is offline
STOP animal cruelty!
 
Join Date: Mar 2009
Location: Putrajaya
Posts: 138
Rep Power: 6
orkid84 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to orkid84 Send a message via Skype™ to orkid84
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kemungkinan it is just a urinary infection, harap-harap tak lah sampai batu karang. Hari tu one of my girls (1 tahun lebih) passed out blood in her urine ... mcm Ribena ... saya bawa ke klinik, vet check suhu badan dan tekan badan. Gurgurl saya tak demam tapi bladder sedikit tender, most probably infection kat bladder.

So vet bagi Betamox dua kali sehari utk seminggu ... lepas makan antibiotik tersebut pada hari kedua kencingnya telah OK dan sehingga hari ini my gurgurl is fine.

Tapi selalu pantau kencing dan najis kucing setiap hari supaya kita dapat tahu secara awal apabila kucing kita ada menghidap apa-apa penyakit.
Yela Rin pun berharap Coco tak menghidap penyakit batu karang tu.. Rin akn check pee & poo die pasni.. Thanks FurKids for ur info..
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 04-03-2009, 10:05 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 7
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

harap dia ok ler ekk...
akak dah rasa dah cemane perasaan
bila tgk salah sekor kucen akak sakit dulu...
bukan sakit serious sangat cuma tanda2 dia cam
sakit yg susah nak ubat..
masa tuh bengkak jugak la mata memikir takut ape
jadik kat dia..x dapat nak bayangkan..
tp alhamdulillah...semua ok..just flea allergic jek...
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #7  
Old 04-06-2009, 11:48 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Ya, Lia, saya ingat experience Lia dulu, saya pun amat takut sebab saya pernah hantar kucing stray yg saya kasi makan hari-hari di tepi jalan, tiba-tiba kena jangkitan sporotrichosis satu per satu daripada seekor kucing yg dicampak di sana penuh dgan luka ulcer sporotrichosis .... yg betina kena dulu dijangkit semasa mengawan (masa tu belum dapat tangkap spay), lepas tu dia hamil dan beranak semua mati, bila lukanya teruk sangat sampai mata, leher, badan dan ekor berlumuran darah, saya tak tahan nengok dia, dan takut jangkit kepada kucing lain, saya terpaksa trap dan hantar utk dimusnahkan.

Hati saya berdebar, takut ada yg lain telah dijangkit tapi belum nampak kesan.

Alangkah malangnya, beberapa bulan kemudian, saya nampak seekor kitten berumur 8 bulan yg saya kasi makan semenjak kitten dan sempat kembirikan semasa umur 5 bulan, hensem-mensem dan bulu kilat lawa, menunjukkan kesan luka mcm ulcer di bahu dan buntutnya.

Saya pantau luka-luka tersebut selama 2-3 minggu, luka tidak beransuran sembuh mcm luka biasa tetapi nampak mcm luka jenis Sporo. Saya terus bawa ke vet utk confirm bawah microscope.

Tandanya positif dan terpaksa dimusnahkan. Hancur hati saya ... budak tu renung saya mendalam, matanya tak berkelip kesedihan ... vet baca doa dgn air mata mengalir, saya pun sama ...

Pastu, lepas dua bulan adik dia menunjukkan kesan yg sama, dengan hati yg amat sedih, saya membawanya ke klinik.

Sekarang semasa menaip pun air mata masih mengalir walaupun mereka semua cuma kucing stray tepi jalan dan longkang, tapi seperti manusia juga, mereka ada mempunya rasa kasih sayang, gembira melihat kita dan gembira berada di sisi kita apabila kita datang menjenguk mereka ...

Bukan senang utk menghantar kucing utk dimusnahkan demi kebaikan mereka dan juga supaya tidak menjangkit kepada kucing lain ... satu tindakan yg amat, amat mencabarkan hati ... tetapi penting dan mesti dilakukan ... tak ada pilihan lain.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #8  
Old 04-06-2009, 12:12 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 709
Rep Power: 6
euanna is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ya, Lia, saya ingat experience Lia dulu, saya pun amat takut sebab saya pernah hantar kucing stray yg saya kasi makan hari-hari di tepi jalan, tiba-tiba kena jangkitan sporotrichosis satu per satu daripada seekor kucing yg dicampak di sana penuh dgan luka ulcer sporotrichosis .... yg betina kena dulu dijangkit semasa mengawan (masa tu belum dapat tangkap spay), lepas tu dia hamil dan beranak semua mati, bila lukanya teruk sangat sampai mata, leher, badan dan ekor berlumuran darah, saya tak tahan nengok dia, dan takut jangkit kepada kucing lain, saya terpaksa trap dan hantar utk dimusnahkan.

Hati saya berdebar, takut ada yg lain telah dijangkit tapi belum nampak kesan.

Alangkah malangnya, beberapa bulan kemudian, saya nampak seekor kitten berumur 8 bulan yg saya kasi makan semenjak kitten dan sempat kembirikan semasa umur 5 bulan, hensem-mensem dan bulu kilat lawa, menunjukkan kesan luka mcm ulcer di bahu dan buntutnya.

Saya pantau luka-luka tersebut selama 2-3 minggu, luka tidak beransuran sembuh mcm luka biasa tetapi nampak mcm luka jenis Sporo. Saya terus bawa ke vet utk confirm bawah microscope.

Tandanya positif dan terpaksa dimusnahkan. Hancur hati saya ... budak tu renung saya mendalam, matanya tak berkelip kesedihan ... vet baca doa dgn air mata mengalir, saya pun sama ...

Pastu, lepas dua bulan adik dia menunjukkan kesan yg sama, dengan hati yg amat sedih, saya membawanya ke klinik.

Sekarang semasa menaip pun air mata masih mengalir walaupun mereka semua cuma kucing stray tepi jalan dan longkang, tapi seperti manusia juga, mereka ada mempunya rasa kasih sayang, gembira melihat kita dan gembira berada di sisi kita apabila kita datang menjenguk mereka ...

Bukan senang utk menghantar kucing utk dimusnahkan demi kebaikan mereka dan juga supaya tidak menjangkit kepada kucing lain ... satu tindakan yg amat, amat mencabarkan hati ... tetapi penting dan mesti dilakukan ... tak ada pilihan lain.
Eii..takutnya dengar penyakit ni.. takde remedy/cure ke, FK? Kena euthanize terus? .. Tak dapat dibayangkan betapa siksanya batin to put down a cat.. Masa Salem terseliuh kaki dulu pun air mata dah berjurai .. Takes alot of courage to do what you do..

On a side note, I just came back from the vet. Ada sorang akak tu..kucing dia umur 3 tahun..x pernah pegi vet.. pastu kencing berdarah.. Kebetulan tadi, Salem vaksin satu bilik dengan kucing tu.. Kesian..kucingnya cantek..montokk.. putih dengan black spots ... tengah terbaring sedated kat atas tempat pemeriksaan tu. Nampak pee dia basahkan kertas alas tu, pastu nampak ada darah dalam bekas kat tepi. Doktor yang check kucing tu.. belek2 bulu (cari kutu)..pastu letak frontline, pastu kucing tu kena guna IV.

I tanya doktor tu, kenapa kucing tu? Doktor cakap, kucing tu tak boleh kencing, sebab makan Frieskies/Whiskas. Kesian tengok kucing tu.. seram pun ada (tengok mata dia terbeliak kena sedate)... Takut dengar kucing tu sakit sampai gitu sekali sebab makan Frieskies/Whiskas.. .. bayangkan.. 3 tahun makan Frieskies/Whiskas dah sakit macam tu...
Reply With Quote
  #9  
Old 04-06-2009, 12:37 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Ya, kesian betul kucing yg kena batu karang, tersangat-sangat sakit sekali ... tetapi kalau kena kat tangan vet yg kurang cekap dan insensitif, bertambah lagi kesakitan dan penderitaan kucing sebelum mati ... mcm Kapas si Nita dulu ... kawan tu main cucuk tiub dgn kasar ... meraung kesakitan boboy tu sebelum meninggal ...

Sporotrichosis kalau dapat mengesan pada peringkat sangat-sangat awal sebelum masuk ke dalam sistem badan kucing tu adalah sedikit harapan ... tapi in most cases, penyakit tu masuk melalui lymphatic system dengan cepat dan beredar ke seluruh badan jadi kalau tempat luka tu sembuh akibat letak ubat, besok akan menjelma lagi di tempat lain. Masalahnya, ubat yg mujarab utk penyakit ini (yg digunakan dengan berjaya pada manusia) adalalah merupakan racun kepada badan kucing dan mengikut kajian yg telah dibuat, sehingga hari ini, belum ada ubat selamat yg dapat menyembuhkan kucing daripada penyakit tersebut.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #10  
Old 04-06-2009, 12:54 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 709
Rep Power: 6
euanna is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ya, kesian betul kucing yg kena batu karang, tersangat-sangat sakit sekali ... tetapi kalau kena kat tangan vet yg kurang cekap dan insensitif, bertambah lagi kesakitan dan penderitaan kucing sebelum mati ... mcm Kapas si Nita dulu ... kawan tu main cucuk tiub dgn kasar ... meraung kesakitan boboy tu sebelum meninggal ...
Hmm.. doktor yang kat Hosp Vet Cheras tu memang pro.. (dia dulu attend Sherbet first time pegi vet.. betapa mudahnya tengok dia bagi Sherbet makan pill ). Dan tadi tak dengar langsung kucing tu mengiao.. memang doktor tu .. jarang nampak dia.. (probably handle kes2 serius/operation aje agaknya).

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Sporotrichosis kalau dapat mengesan pada peringkat sangat-sangat awal sebelum masuk ke dalam sistem badan kucing tu adalah sedikit harapan ... tapi in most cases, penyakit tu masuk melalui lymphatic system dengan cepat dan beredar ke seluruh badan jadi kalau tempat luka tu sembuh akibat letak ubat, besok akan menjelma lagi di tempat lain. Masalahnya, ubat yg mujarab utk penyakit ini (yg digunakan dengan berjaya pada manusia) adalalah merupakan racun kepada badan kucing dan mengikut kajian yg telah dibuat, sehingga hari ini, belum ada ubat selamat yg dapat menyembuhkan kucing daripada penyakit tersebut.
Hmm serius penyakit ni..maka.. kalau kita nampak kucing yang luka2 lain macam tu..handle dengan berhati2 (esp kalau kita ada anak2 bulus lain kat rumah)... Berdasarkan apa yang saya baca kat google, penyakit ni berjangkit melalui open wound dari gigitan/cakaran..

Saya jumpa article ni pasal Sporotrichosis..
http://www.peteducation.com/article....1+2134&aid=358
Reply With Quote
  #11  
Old 04-06-2009, 03:27 PM
meira's Avatar
meira meira is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 306
Rep Power: 6
meira is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meira
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

nape mkn friskies/whiskas bole skt mcm tu?
Reply With Quote
  #12  
Old 04-06-2009, 03:55 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Masalah lazimnya disebabkan oleh makanan kering yg disediakan secara komersial yang amat memudahkan utk tuan punya kucing dlam pembekalan makanan utk binatang kesayangan mereka.

Kandungan bahan yg terdapat dalam makanan kering kucing yang lebih rendah kualitinya membawa kepada situasi dimana pH (keasidan) kencing kucing yang menerima makanan tersebut cenderung kepada pertumbuhan batu karang dalam sistem kencing mereka.

Lazimnya, makanan yg lebih baik kualiti kurang menyumbang kepada keadaan di mana batu karang senang wujud dalam sistem kencing mereka dan sebagai tambahan, makanan tersebut ada mengandung bahan tambahan dalam makanan yg dapat melindungi sistem kencing kucing daripada pertumbuhan batu karang.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #13  
Old 04-06-2009, 04:56 PM
orkid84's Avatar
orkid84 orkid84 is offline
STOP animal cruelty!
 
Join Date: Mar 2009
Location: Putrajaya
Posts: 138
Rep Power: 6
orkid84 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to orkid84 Send a message via Skype™ to orkid84
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Kalau whiskas wet food takpe ker? Sbb Coco lebih suke makan wet food..
__________________
Reply With Quote
  #14  
Old 04-06-2009, 05:01 PM
Nana's Avatar
Nana Nana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: KL
Posts: 246
Rep Power: 6
Nana is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Bila Nana join PF ni, baru t'tambah knowledge skit..then my cats dah xbagi friskies/whiskas dah... Tp kan..sb the cats dah makan friskies/whiskas smpai umur 7-8 bulan mcmtu... Smpai ke hari ni...risau if dah ada stone formation . Ada ke mcmtu? and if yes, anything I can do utk reverse whatever that has formed?? Or hopefully enough dgn cara, jg mkn drg from now on...
Reply With Quote
  #15  
Old 04-06-2009, 05:11 PM
Nana's Avatar
Nana Nana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: KL
Posts: 246
Rep Power: 6
Nana is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Quote:
Originally Posted by orkid84 View Post
Kalau whiskas wet food takpe ker? Sbb Coco lebih suke makan wet food..
Orkid... Dulu pun Nana sll bg mkn whiskas wetfood...Smpi at 1 point, my Bulan cirit birit...sehari tu smpi 3-4 kali... bl gi vet, xde apa2 problem...so vet suggest stop bg mkn whiskas wet food, sb too oily..maybe perut dia dah xboleh tolerate makanan tu...then bl stop makan whiskas wetfood tu...no more cirit birit...

Dunno la apa process/kaitannya between too oily and cirit birit..tp because it worked for Bulan.... i go for it la...
Reply With Quote
  #16  
Old 04-06-2009, 06:27 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 7
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ya, Lia, saya ingat experience Lia dulu, saya pun amat takut sebab saya pernah hantar kucing stray yg saya kasi makan hari-hari di tepi jalan, tiba-tiba kena jangkitan sporotrichosis satu per satu daripada seekor kucing yg dicampak di sana penuh dgan luka ulcer sporotrichosis .... yg betina kena dulu dijangkit semasa mengawan (masa tu belum dapat tangkap spay), lepas tu dia hamil dan beranak semua mati, bila lukanya teruk sangat sampai mata, leher, badan dan ekor berlumuran darah, saya tak tahan nengok dia, dan takut jangkit kepada kucing lain, saya terpaksa trap dan hantar utk dimusnahkan.

Hati saya berdebar, takut ada yg lain telah dijangkit tapi belum nampak kesan.

Alangkah malangnya, beberapa bulan kemudian, saya nampak seekor kitten berumur 8 bulan yg saya kasi makan semenjak kitten dan sempat kembirikan semasa umur 5 bulan, hensem-mensem dan bulu kilat lawa, menunjukkan kesan luka mcm ulcer di bahu dan buntutnya.

Saya pantau luka-luka tersebut selama 2-3 minggu, luka tidak beransuran sembuh mcm luka biasa tetapi nampak mcm luka jenis Sporo. Saya terus bawa ke vet utk confirm bawah microscope.

Tandanya positif dan terpaksa dimusnahkan. Hancur hati saya ... budak tu renung saya mendalam, matanya tak berkelip kesedihan ... vet baca doa dgn air mata mengalir, saya pun sama ...

Pastu, lepas dua bulan adik dia menunjukkan kesan yg sama, dengan hati yg amat sedih, saya membawanya ke klinik.

Sekarang semasa menaip pun air mata masih mengalir walaupun mereka semua cuma kucing stray tepi jalan dan longkang, tapi seperti manusia juga, mereka ada mempunya rasa kasih sayang, gembira melihat kita dan gembira berada di sisi kita apabila kita datang menjenguk mereka ...

Bukan senang utk menghantar kucing utk dimusnahkan demi kebaikan mereka dan juga supaya tidak menjangkit kepada kucing lain ... satu tindakan yg amat, amat mencabarkan hati ... tetapi penting dan mesti dilakukan ... tak ada pilihan lain.


FK,
mmg masa tuh merupakan detik2 yg paling menakutkan sejak kehadiran kucen2 tuh dalam umah...
sayang yg teramat sampaikan x dapat nak memikirkan ape yg bakal jadik..

mane yg x tau cite tuh..bleh baca kat http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=1279..
masa tuh mmg macam orang dah x betul dah..
takut betul2 si chello tuh kene sporo..
syukur alhamdulillah..perkara yang menakutkan tuh x jadik...

thanks kepada semua yg concern kat masalah nih..
really appreciate it
nasib baik jumpa PF masa tuh..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #17  
Old 04-06-2009, 10:14 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 709
Rep Power: 6
euanna is on a distinguished road
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Well.. saya pun dulu masa mula2 adopt Sherbet.. bagi dia makan whiskas.. (yer la..tak tau apa2).. Lepas tu try bagi Frieskies..

Tapi sebab saya ni first time bela kucing..tu rajin google sana sini cari info.. Nasib baik jumpa PF (dan Kg Lama aka kitten.com).. jumpa info pasal makanan kucing.. baru tau dan faham kenapa makanan kucing harganya berbeza2.. dan apa kelebihan makanan kucing tu.

Lepas baca tu..terus try tukar makanan kucing..mula2 EVO..tapi Sherbet tak tahan..dia cirit-birit teruk..(tak serasi agaknya).. lepas tu tukar BW sampai sekarang...dah 3 bulan +. Pada pendapat saya.. RC is the best la.. tapi rabak poket kalau bagi RC

Terima kasih pada kawan2 di PF bagi ilmu macam2.. bila baca kat sini baru faham cara2 penjagaan kucing yang betul

..Ish.. dari cerita kencing berdarah..jadi cerita makanan kucing pulak yer...
Reply With Quote
  #18  
Old 04-07-2009, 08:32 AM
orkid84's Avatar
orkid84 orkid84 is offline
STOP animal cruelty!
 
Join Date: Mar 2009
Location: Putrajaya
Posts: 138
Rep Power: 6
orkid84 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to orkid84 Send a message via Skype™ to orkid84
Default Re: Saluran Kencing Berdarah

Quote:
Originally Posted by Nana View Post
Orkid... Dulu pun Nana sll bg mkn whiskas wetfood...Smpi at 1 point, my Bulan cirit birit...sehari tu smpi 3-4 kali... bl gi vet, xde apa2 problem...so vet suggest stop bg mkn whiskas wet food, sb too oily..maybe perut dia dah xboleh tolerate makanan tu...then bl stop makan whiskas wetfood tu...no more cirit birit...

Dunno la apa process/kaitannya between too oily and cirit birit..tp because it worked for Bulan.... i go for it la...
Oh mcm tu ke Nana.. Orkid biase bagi dierang wetfood once a week je.. Takde plak masalah cirit.. dierang makan selera sangat.. tp Orkid campur ngan IAMS Kibbles skali takut dierang sedap mkn wetfood je.. huhu.. BTW masalah Coco yang saluran kencing berdarah tu.. tak jadi hari2.. kadang2 je..
__________________
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT +8. The time now is 07:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.