Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Exotic

Exotic The strange, the creepy, and the scary such as spiders, scorpions and more

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-28-2009, 06:38 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Binturong

http://www.youtube.com/watch?v=3XDJq2DleUY

Pet aku yang latest. Lama aku tak posting kat sini.....

Civet aku dah melarikan diri dengan membuka tingkap dan terjun keluar. Civet yang jantan hilang bulan Mei dan yang betina pulak hilang awal bulan June.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-28-2009, 07:07 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Binturong

musang dah larik....

tak merasa la nak tengok papa bart dukung civet dah besar ...

Bareen...yang binturong ni sejenis musang jugak ke ?

Pee & poo dia wangi tak , mcm civet Bareen dulu tu ?

mana mak dia ?

mcm mana Bareen dapat ? *jawap..jgn tak jwp *
Reply With Quote
  #3  
Old 06-28-2009, 08:21 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Masa civet aku hilang dulu, sampai termimpi-mimpi aku dia balik semula. Anak saudara aku pulak sampai tergigau dia, dalam tido cakap pergi cari civet. Itu lah masa tengok baby biturong nih seronok betuk dia. Belum beli lagik dia dah namakan baby tuh Cabet dan Baybet.

Biturong ni kazen-mazen ngan civet. Sekali pandang memang cam civet cuma dia ada belang terang kat muka dia. Civet muka dia cam pakai topeng. Bau dia pulak tak sama cam bau pandan civet. Bau dia cam bau.... lobby cineplek, bau buttered popcorn yang masih panas.

Emak dia masih ngan orang yang bela dia. Parent baby ni dah didomesticated cam kucing biasa. Lagi pun orang yang bela parent baby nih pun banyak bela kucing pelbagai baka. Aku ambik dari orang tu RM200 sepasang.

Binturong nih biasanya kita gelar dia Bear Cat. Biasa ada kat zoo atau wildlife. Yang hitam besar, tido atas dahan ngan 4 kaki berjuntai tu lah bear cat. Aku nih memang sengaja nak carik nahas bela binatang yang leh membesar sampai 20kg. Sebesar anjing labrador. Yang pernah aku tengok semua bear cat yang besar-besar. Ada gak wish dalam hati nak bela, tak sangka lak jadi kenyataan. Kalau search online jarang dapat imej binturong yang masih baby. Kebanyakan yag dah tanggal bulu baby dan tukar jadi bulu hitam dan kasar. Masa nih bulu dia lembut.

Compare ngan civet, baby binturong nih lebih manja. Kalau dudok atas lap, dia curdle sambil grooming. Tapi kalau dia dah jilat anu dia, alamat nak berak lah tu. Hari nih 2 kali buat cam tu, dok kat lap tetiba berak, aku sambut pakai tangan jer. Tapi tak bau, bau pisang jer aku tak kisah. Kalau kucing, aku tak nak buat cam pu....
Reply With Quote
  #4  
Old 06-28-2009, 09:01 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 13
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Best la Bareen...
bela haiwan mcm2 jenis...
seronok dengar dia manja dan suka dok atas riba sambil gruming
bau popcorn masih panas ??
Tapi tak tahan dengar part yg ....
poopoo dia Bareen tadah dgn tgn...*zai balik dulu ye bartt...lariiiiiii..*
Reply With Quote
  #5  
Old 06-28-2009, 09:19 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Poopoo dia pisang yang masih ketul2 dan tak hadam. Kalau hadam menyengat baunya. Kalau tak sanggup nak buat benda2 mengelikan, baik tak yah bela. Bunyi dia cam bunyi burung atau anak ayam yang baru menetas. Kiut jer bunyi dia. Cuma kuar suara bila kena dukung...
Reply With Quote
  #6  
Old 06-29-2009, 06:52 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 10
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Masa civet aku hilang dulu, sampai termimpi-mimpi aku dia balik semula. Anak saudara aku pulak sampai tergigau dia, dalam tido cakap pergi cari civet. Itu lah masa tengok baby biturong nih seronok betuk dia. Belum beli lagik dia dah namakan baby tuh Cabet dan Baybet.

Biturong ni kazen-mazen ngan civet. Sekali pandang memang cam civet cuma dia ada belang terang kat muka dia. Civet muka dia cam pakai topeng. Bau dia pulak tak sama cam bau pandan civet. Bau dia cam bau.... lobby cineplek, bau buttered popcorn yang masih panas.

Emak dia masih ngan orang yang bela dia. Parent baby ni dah didomesticated cam kucing biasa. Lagi pun orang yang bela parent baby nih pun banyak bela kucing pelbagai baka. Aku ambik dari orang tu RM200 sepasang.

Binturong nih biasanya kita gelar dia Bear Cat. Biasa ada kat zoo atau wildlife. Yang hitam besar, tido atas dahan ngan 4 kaki berjuntai tu lah bear cat. Aku nih memang sengaja nak carik nahas bela binatang yang leh membesar sampai 20kg. Sebesar anjing labrador. Yang pernah aku tengok semua bear cat yang besar-besar. Ada gak wish dalam hati nak bela, tak sangka lak jadi kenyataan. Kalau search online jarang dapat imej binturong yang masih baby. Kebanyakan yag dah tanggal bulu baby dan tukar jadi bulu hitam dan kasar. Masa nih bulu dia lembut.

Compare ngan civet, baby binturong nih lebih manja. Kalau dudok atas lap, dia curdle sambil grooming. Tapi kalau dia dah jilat anu dia, alamat nak berak lah tu. Hari nih 2 kali buat cam tu, dok kat lap tetiba berak, aku sambut pakai tangan jer. Tapi tak bau, bau pisang jer aku tak kisah. Kalau kucing, aku tak nak buat cam pu....
binturung kna lesen x?
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #7  
Old 06-29-2009, 07:49 AM
zulkis's Avatar
zulkis zulkis is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
zulkis is on a distinguished road
Default Re: Binturong

wahh..respek laa lu brader. Aku sungguh mengikuti kisah dari civet ko hilang sampai ko bela binturong ni. Seronok dengar...tapi dia makan apa yek..nak jugak tahu cara dia hidup, mengawan, berapa lama dia boleh hidup, makan dan minum etc.

Cerita laa lagi aku nak baca..tq
Reply With Quote
  #8  
Old 06-29-2009, 08:41 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 12
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Binturong

bro,
tempek la gambar sini..
nk tgk upa dierrrr
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #9  
Old 06-29-2009, 08:55 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Binturong nih makan buah-buahan, pisang, nangka, apa-apa buah tempatan. Selain dari itu dia makan jugak ayam mentah dan kibble kucing. Kalau nak ikut maklumat kajian, jangka hayat Binturong dalam kaptiviti leh sampai 20 tahun. Binturong lebih banyak berada di atas pokok dari di tanah. Ekor dia umpama tangan kelima yang boleh membelit dahan pokok. Sekali pandang memang macam Sun Bear, beruang yang kecik tu. Tempuh bunting lebih panjang dari kucing lebih kurang 3 bulan.


Ini adalah saiz matang Binturong. Yang pernah aku tengok kat wildlife kat sini pun sebesar tu.
Perlu lesen untuk memeliharanya.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-29-2009, 08:55 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
bro,
tempek la gambar sini..
nk tgk upa dierrrr
Nanti aku transfer gambar dari hp. Kena buat keja dulu yekkk...
Reply With Quote
  #11  
Old 06-29-2009, 09:37 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Binturong

la dah hilang...takpe lah memang bukan rezki...

binturong ni aku 1st time tengok mase aku g bukit merah lake town..mase tu budak2 yg jaga animal sanctuary tu dok main2 jek ngan dia..asek la nak melingkar kat kaki tuan dia...sempat la pegang ..nak dukung sek eh aku dibuatnye...bulu dia kasar2..tapi comellnyeeee...all the best with your binturong..ada rezki sampai kuching kamik singgah ....
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #12  
Old 06-29-2009, 09:51 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 12
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Nanti aku transfer gambar dari hp. Kena buat keja dulu yekkk...
uiskkkkk...
besar gak saiz dia
x ganas2 cam bear ker..??
uhhuuhuhhu...

xpe..wat keje dulu..
bak kata org swk, "..ilek2 isap gam lok bah.,."
tp awas...HIDU GAM ADALAH SATU JENAYAH
heheheheheh
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #13  
Old 06-29-2009, 10:01 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Nih gambar2 baby tuh....




Tengah menelan pisang...




Senyum lah tu..
Reply With Quote
  #14  
Old 06-29-2009, 10:09 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 12
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Nih gambar2 baby tuh....




Tengah menelan pisang...




Senyum lah tu..

ek eh bila baby cam muke sugar glider...tapi dah besar dia betuka jadik ala sun bear..so cute...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #15  
Old 06-29-2009, 10:25 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 10
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Post Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Nanti aku transfer gambar dari hp. Kena buat keja dulu yekkk...
mahal x?
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #16  
Old 06-29-2009, 10:53 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by hashimi View Post
mahal x?
RM100 sekor.
Budget makan pun senang dan murah. Leh kongsi makan buah2an.
Reply With Quote
  #17  
Old 06-29-2009, 11:04 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 10
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
RM100 sekor.
Budget makan pun senang dan murah. Leh kongsi makan buah2an.
ader jual mner ek?
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #18  
Old 06-29-2009, 12:43 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 11
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by hashimi View Post
ader jual mner ek?
Actually, Biturong ni tak der orang jual secara open. Tapi biasanya orang asli yang selalu bela sebagai pet.
Reply With Quote
  #19  
Old 06-29-2009, 01:32 PM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 10
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Binturong

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Actually, Biturong ni tak der orang jual secara open. Tapi biasanya orang asli yang selalu bela sebagai pet.
oooowwhhh.....
tringin nk bela. kalo der org nk jual just inform la. tp nk yg leh wat lesen n dari peniaga yg sah...
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #20  
Old 06-29-2009, 01:56 PM
zulkis's Avatar
zulkis zulkis is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
zulkis is on a distinguished road
Default Re: Binturong

Huh...best siot..sekali pandang macam sugar glider..comei. Yang ni anak dia umur baper bulan? Tempoh matang/dewasa plak camne? Bila start boleh ngawan? hehe..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.