Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-09-2009, 06:13 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Unhappy makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

aku pening nak bagi makanan ape kat kucing aku.. baru 2 bulan. now aku bagi makan SNAPPY TOM and yang gel aku kasi whiskas.. Snappy tom lak masalahnye aku x tau mane satu untuk kitten... sape leh tolong aku?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-09-2009, 06:34 PM
reen's Avatar
reen reen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 36
Rep Power: 0
reen is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

kalau bole jgn bg lansung makanan komersial...kalu nak kucing cantik n sehat u kena bagi makanan premium...IAMs kitten is baguz wat masa ni...tak mahal sgt...kalau nak...i ader jual yg re-pack...just rm18 pkilo...
Reply With Quote
  #3  
Old 07-10-2009, 02:12 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by reen View Post
kalau bole jgn bg lansung makanan komersial...kalu nak kucing cantik n sehat u kena bagi makanan premium...IAMs kitten is baguz wat masa ni...tak mahal sgt...kalau nak...i ader jual yg re-pack...just rm18 pkilo...
Betul..dinasihatkan pergi pet shop sendiri beli makanan premium...contohnya... IAMS kitten, Royal Canine Kittens 32, Science Plan, Blackwood etc etc... Selalunya dia dah memang ada tulis kat packet tue untuk kitten... Frieskies semua tue tak tahu lah...

I AMS - i beli sini RM13 sekilo..yang repack
Royal Canine - RM22/kg

Itu jer yang i tahu..selalunya i beli yang dalam packaging elok dalam 4 kg sekali...jatuh murah camtue gak..Dah malas nak beli repacking..selalu kucing tak mahu, its either tiruan ( untuk RC) or dah masuk angin...tak fresh...rugi balik kena ali yang baru..

Nway, ikutlah..ada setengah kucing, Snappy Tom ke, Whiskas ke , Frieskies ke..Dia jalan je...makan..

Sekarang forumer tengah hangat beli Blackwood...try tengok treat Blackwood and Kedai Pak Cu..murah2 tueh..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #4  
Old 07-12-2009, 06:58 PM
reen's Avatar
reen reen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 36
Rep Power: 0
reen is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

salam cik nurkasih...kat maner awak beli iam repack tu?....murah sgt sampai rm13pkilo....huhuhu receman ler kat i...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Betul..dinasihatkan pergi pet shop sendiri beli makanan premium...contohnya... IAMS kitten, Royal Canine Kittens 32, Science Plan, Blackwood etc etc... Selalunya dia dah memang ada tulis kat packet tue untuk kitten... Frieskies semua tue tak tahu lah...

I AMS - i beli sini RM13 sekilo..yang repack
Royal Canine - RM22/kg

Itu jer yang i tahu..selalunya i beli yang dalam packaging elok dalam 4 kg sekali...jatuh murah camtue gak..Dah malas nak beli repacking..selalu kucing tak mahu, its either tiruan ( untuk RC) or dah masuk angin...tak fresh...rugi balik kena ali yang baru..

Nway, ikutlah..ada setengah kucing, Snappy Tom ke, Whiskas ke , Frieskies ke..Dia jalan je...makan..

Sekarang forumer tengah hangat beli Blackwood...try tengok treat Blackwood and Kedai Pak Cu..murah2 tueh..
Reply With Quote
  #5  
Old 07-12-2009, 11:56 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by reen View Post
salam cik nurkasih...kat maner awak beli iam repack tu?....murah sgt sampai rm13pkilo....huhuhu receman ler kat i...
U kena datang Penanglah...I ari tue desperate carik kedai tak bukak... nak carik science plan sbb yang sekor tueh tak makan RC..tapi orang kedai tue rekemen IAMS dia kata Science Plan tak bagus (memanglah, aku pun tahu, tapi masalahnya kucing tueh yang tak mahu..ikut hati ..mampu lagi nak beli makanan macam Naturel ke, Innova ke, Eagle Pack ke)... Bila cakap camtue, dia kata "Jangan bagi kita ikut kucing, kucing ikut kita"..Huhu..So to cut short.. i pun belilah..sekilo repack.. dia cakap "RM13"... Terpikir gak murah giler..RC pun RM25 sekilo repack..Nway, kedai tue Tong Hai Pet Shop Sungai Dua , depan Tesco Xtra .. Pg kalau nak bagi mandi kucing jer..RM30..mandi, bedak, trim bulu punggung, trim kuku, telinga, trim bentuk bulu keseluruhan..Servis tue jer yang i puas hati..lain no comment..kalau desperate je i g..hehehehe
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #6  
Old 07-13-2009, 12:30 AM
reen's Avatar
reen reen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 36
Rep Power: 0
reen is on a distinguished road
Smile Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

mak aiii jauh nyer.....ingat kat kl tadi....suprice gak....aper kalau dtg pennag nanti sayer singgah ler erk
Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
U kena datang Penanglah...I ari tue desperate carik kedai tak bukak... nak carik science plan sbb yang sekor tueh tak makan RC..tapi orang kedai tue rekemen IAMS dia kata Science Plan tak bagus (memanglah, aku pun tahu, tapi masalahnya kucing tueh yang tak mahu..ikut hati ..mampu lagi nak beli makanan macam Naturel ke, Innova ke, Eagle Pack ke)... Bila cakap camtue, dia kata "Jangan bagi kita ikut kucing, kucing ikut kita"..Huhu..So to cut short.. i pun belilah..sekilo repack.. dia cakap "RM13"... Terpikir gak murah giler..RC pun RM25 sekilo repack..Nway, kedai tue Tong Hai Pet Shop Sungai Dua , depan Tesco Xtra .. Pg kalau nak bagi mandi kucing jer..RM30..mandi, bedak, trim bulu punggung, trim kuku, telinga, trim bentuk bulu keseluruhan..Servis tue jer yang i puas hati..lain no comment..kalau desperate je i g..hehehehe
Reply With Quote
  #7  
Old 07-13-2009, 08:31 AM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 6
abul is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Hehehe...
nanti kalo hang g penang... trus je borong byk!

Quote:
Originally Posted by reen View Post
mak aiii jauh nyer.....ingat kat kl tadi....suprice gak....aper kalau dtg pennag nanti sayer singgah ler erk
Reply With Quote
  #8  
Old 07-14-2009, 12:11 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 6
booboo is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

4 now boo bg kitten sumer mkn blackwood 4 kitten....mmg gemok2 belaka n alhamdulilah serasi n sehat la mkn bw.....
kitten 2bulan 2 boo bg bw n cmpur sket air panas bg kembang then pecahkan n campur susu....suka btoi depa mkn....beterabur abeh tiap kali mkn...mmg tiap kli bg mkn tiap kali tu la nak kena lap satu bdn....
then bw ni pon x cpt masuk angen....tahan lama semut pon x mai...
then skali skala dpt mkn ciken rebus....terlentang je sumer pas mkn.
tangs 2 kak Felix The Cat la yg kenaikan boo ngan BW neh....

Last edited by booboo; 07-14-2009 at 12:17 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-14-2009, 12:21 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 8
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

rc kitten 34 bagus untuk kitten upto 12 months..dulu taim bajet bagus memang itu jek lah beli..tapi skang bjt tak best ..anak2 bulu pon dah ramai..kami betuka ke blackwood...syukur seme maintain comei...owh ya hari tu tenampak prepack rckitten 34 sekilo / 25 ringgit kat ttdi's pets plaza..
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #10  
Old 01-20-2010, 12:20 PM
faradiana2 faradiana2 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 1
Rep Power: 0
faradiana2 is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

OOOO..cuba try bagi blackwood...die mmg la tk glamor..at first taku jgk..tp dari usa...tp cuba jgk..sbb harge die tklah mhl mcm rc...sblm nie bg rc..huhu..tk tahan..mhl..so tkr blackwood...but suprise..my cat bulu mkin kembang dan gemuk
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	my cat 2.jpg
Views:	385
Size:	32.6 KB
ID:	8777  
Reply With Quote
  #11  
Old 01-20-2010, 01:40 PM
CUTECAT CUTECAT is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
CUTECAT is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Saya beli RC kitten RM20/kg and RM17/kg for RC adult...kat Sect 9 Shah Alam. I tengok dia repack...suma dari pack ori, bukan yg lapuk ke apa, masih elok nye...so I setia je beli kat situ everytime. And, utk my adult cat, i beri SP, RM15/kg.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-20-2010, 03:20 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 6
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

For Kitten my choice will be :-

1. RC Baby Cat(for kitten < 2mth)
2. RC Kitten
3. BW Kitten
4. SP kitten (Tuna)
Ayam rebus kosong dicarik2 dan Whiskes Can food (Tuna)

Last edited by prinz38i; 01-20-2010 at 03:21 PM. Reason: 1
Reply With Quote
  #13  
Old 01-20-2010, 04:37 PM
jasmine forever jasmine forever is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 40
Rep Power: 0
jasmine forever is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

hye all....

nak tnye skit, i bg kcing i mkan cat eye's... so,pe pndpat kwan2 sume??
ok x brand tu??
Reply With Quote
  #14  
Old 01-20-2010, 05:06 PM
jamal's Avatar
jamal jamal is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 32
Rep Power: 0
jamal is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by bardaziz View Post
aku pening nak bagi makanan ape kat kucing aku.. baru 2 bulan. now aku bagi makan SNAPPY TOM and yang gel aku kasi whiskas.. Snappy tom lak masalahnye aku x tau mane satu untuk kitten... sape leh tolong aku?
encik, kalau nak bagi friskies/whiskes pun ok....ada jual yg kitten punya. kalau pergi tesco ada banyak stok. bagi yg kurang fulus tu ok jugak.
bergantung la pada baget....dan bilangan kucing encik. Kalau ramai anak2 berbulu tu kenalah pikir2 jugak. bagi saya kalau ade 3/4 ekor tu ok jugak bg RC...the best choice for me la....tapi kalau nak bajet skit friskies/whiskes/blackwood pun ok....tak de masalah. janji mereka mau makan hati pun senang. Kalau nak sakit...dah sampai masa sakit jugak. even bagi rc pun. Sebab saya pun dulu bagi RC and science plan jugak.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-20-2010, 07:05 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 6
kuntum is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Depends dgn bajet u bardaziz....

Seelok2nya beli yang premium quality la. Bukan apa, untuk kurangkan bil2 vet u nanti. Sebab banyak dah kes2 kucing sakit esp. batu karang bila bagi makan yang komersial brand ni kalau kucing makan dalam jangka masa yang panjang. Lagipun kucing u hanya seekor je kan?

Untuk kucing u yang 2 bulan tu, I suggest u bagi Royal Canin Babycat 34. Ini untuk anak kucing umur 4 bulan ke bawah. Elok untuk kuatkan immune systemnye. U try beli dalam paket kecik dulu. Sebab kadang2 ada juga anak2 kucing yang tak nak makan Babycat ni. Brand lain ada juga macam Iams Kitten, science plan Kitten, Nutri Edge kitten, Balckwood kitten.

Brand2 komersial tu bukan tak boleh bagi, boleh. Ikut kemampuan la kan. Cuma bila bagi tu, kena pastikan kucing minum air yang banyak, kena bagi makan wet food at least 2 kali seminggu dan bagi supplement yang mengandungi taurine.
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #16  
Old 01-20-2010, 10:47 PM
jamal's Avatar
jamal jamal is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 32
Rep Power: 0
jamal is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Depends dgn bajet u bardaziz....

Seelok2nya beli yang premium quality la. Bukan apa, untuk kurangkan bil2 vet u nanti. Sebab banyak dah kes2 kucing sakit esp. batu karang bila bagi makan yang komersial brand ni kalau kucing makan dalam jangka masa yang panjang. Lagipun kucing u hanya seekor je kan?

Untuk kucing u yang 2 bulan tu, I suggest u bagi Royal Canin Babycat 34. Ini untuk anak kucing umur 4 bulan ke bawah. Elok untuk kuatkan immune systemnye. U try beli dalam paket kecik dulu. Sebab kadang2 ada juga anak2 kucing yang tak nak makan Babycat ni. Brand lain ada juga macam Iams Kitten, science plan Kitten, Nutri Edge kitten, Balckwood kitten.

Brand2 komersial tu bukan tak boleh bagi, boleh. Ikut kemampuan la kan. Cuma bila bagi tu, kena pastikan kucing minum air yang banyak, kena bagi makan wet food at least 2 kali seminggu dan bagi supplement yang mengandungi taurine.
iye lah....sekor dua tu sesuai sangatlah RC. walaupun mahal, tapi boleh tahan lama jugak....berbaloi-baloi.
Lagipun setahu saya lah,kalau tak silap lah, RC babycat-34 mempunyai saiz kibles terkecil. sangat sesuai ngan baby cat.senang nak masuk mulut.
Reply With Quote
  #17  
Old 01-23-2010, 04:08 PM
DKNYbeDelicious's Avatar
DKNYbeDelicious DKNYbeDelicious is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 13
Rep Power: 0
DKNYbeDelicious is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

1. Royal Canin Persian Kitten 32.. RM19.50 per kg
2. Royal Canin Kitten 36.. RM18.00 per kg
3. Blackwood Kitten.. RM9.99 per kg
4. Iams kitten.. RM12 per kg

Peace!


Quote:
Originally Posted by bardaziz View Post
aku pening nak bagi makanan ape kat kucing aku.. baru 2 bulan. now aku bagi makan SNAPPY TOM and yang gel aku kasi whiskas.. Snappy tom lak masalahnye aku x tau mane satu untuk kitten... sape leh tolong aku?
Reply With Quote
  #18  
Old 01-24-2010, 10:04 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 6
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by DKNYbeDelicious View Post
1. Royal Canin Persian Kitten 32.. RM19.50 per kg
2. Royal Canin Kitten 36.. RM18.00 per kg
3. Blackwood Kitten.. RM9.99 per kg
4. Iams kitten.. RM12 per kg

Peace!
wah... kat mane u dapat BW kitten RM9.99/kg???
Reply With Quote
  #19  
Old 01-25-2010, 08:06 PM
DKNYbeDelicious's Avatar
DKNYbeDelicious DKNYbeDelicious is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 13
Rep Power: 0
DKNYbeDelicious is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
wah... kat mane u dapat BW kitten RM9.99/kg???
my friend's pet shop; you may reach him at 016.6064300
Reply With Quote
  #20  
Old 01-25-2010, 08:53 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 5
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

eh!!murahnya bw kitten RM10 per kilo..kedai die kat ne?ada jual pek 24kg tak?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
makanan untuk kitten ape?

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mane nak train cat litter... finazfaiz Training & Behavioral Issues 89 11-03-2012 09:21 PM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
RM3.00 untuk segelas teh o ais? abgraldo Coffee Room 27 04-01-2009 04:59 PM
Sehati Berdansa untuk Yayasan Kebajikan Haiwan Kebangsaan Malaysia Bareen Coffee Room 8 11-28-2008 10:33 AM



All times are GMT +8. The time now is 06:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.