Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 05-20-2012, 07:30 PM
tiavanhooper's Avatar
tiavanhooper tiavanhooper is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 33
Rep Power: 0
tiavanhooper is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

LOL

I guess mixed nasi lemak aint that bad.

I keep canned food in plastic container too after I open them, it can last at least for a week or even for 10 days. Good idea.

Yeah actually my Ruffy not really finicky.
Reply With Quote
  #62  
Old 05-21-2012, 10:47 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 3
Meffy is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

OMG...10 days? I hope you freeze it because normal fridge temperature isn't cold enough. The freshness deteriorates after the 3rd or 4th day. By the 5th day, you can smell it beginning to rot already. So I normally throw it away. I mean, you wouldn't eat an open can of beans or sardine after 7 days in the fridge right? Think about it.

I'm talking based on experience. Buying the large can is cheaper only if your cat can finish it in 3 days. Otherwise, go for the smaller can for the sake of freshness and hygiene.

Another idea I can share is to buy chicken breast. I'll cut them into tiny bite size pieces and add some to the canned food like a topping :) I'll keep the rest in the freezer. One piece will last me about 3 - 4 days. They're not expensive either and it's real fresh meat
Reply With Quote
  #63  
Old 05-22-2012, 11:06 AM
kikikiko kikikiko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
kikikiko is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

i did that too. rebus chicken breast, shred it n mix it with dryfood. makan sangat2 tapi tu la. badan still x gebus. skrg rase lega bila u said that kitten bwh 6 months old biasa nyer mcm tu. dah la kutip tepi jalan kan and expect them to grow mcm persian cat. melampau
Reply With Quote
  #64  
Old 05-22-2012, 09:26 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 3
Meffy is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Quote:
Originally Posted by kikikiko View Post
i did that too. rebus chicken breast, shred it n mix it with dryfood. makan sangat2 tapi tu la. badan still x gebus. skrg rase lega bila u said that kitten bwh 6 months old biasa nyer mcm tu. dah la kutip tepi jalan kan and expect them to grow mcm persian cat. melampau
Haha..tak realistic pulak Kucing i pun kutip tepi jalan. Masa tu pun beria-ia sangat nak bagi die gebuss mcm persian. Mmg tak akan jadi. Sampai skarang pun slim jer. Maybe da over 1 year nanti jadi malas dan gemuk kut

Klu nak gebus sementara...mandikan jer. Nanti gebus la for 2-3 days
Reply With Quote
  #65  
Old 05-23-2012, 11:32 AM
shazshera shazshera is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 19
Rep Power: 0
shazshera is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

Well Kikikiko, kadangkala ia bergantung kepada rangka kucing juga. Itu vet saya cakap. I have nearly 7 months old kittens, 3 male & 1 female. The female is the smallest. Siap separate bagi makan coz she is the smallest. Nak besar & gebuss katakan. Tapi vet cakap dia memang x leh besar mcm yg jantan sebab rangka dia memang kecil.

Bab gebuss tengok gen jugak. Kdg kala dah spay/neuter dia akan jadi gebus. 2 of my cats yang dah spay maintain je, bulat sikit je.

Tapi masa try bagi makan Evo dryfood, vet yg recommend, hantap badan dia, bulu lembutnya, asyik rasa nak peluk & belai. Evo boleh bagi kitten & adult cats. Poo sikit, bau x kuat, sebab dia bebas daripada bijiran (grain & wheat free). Tak larat harganya. Few months back beli 3kg RM81 tahan seminggu. Pulak tu ada kat klinik vet tu je, kedai lain yang dekat tak bawa sebab mahal. Kalau untuk anjing berlambak. So stop for now, bagi makanan yang sesuai dgn budget. Nanti2lah dulu.

Saya juga ada bagi wetfood sebagai treat (actually bribe) untuk pastikan mereka masuk kandang. Btw kucing saya semua dulu stray. Peluang gebus macam persian tu...dream on.
Reply With Quote
  #66  
Old 10-13-2012, 10:19 PM
MY CAT LILO MY CAT LILO is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2012
Location: subang jaya
Posts: 1
Rep Power: 0
MY CAT LILO is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

mcm mana nak bg kucing cepat gemuk dan bulu tebal
Reply With Quote
  #67  
Old 11-26-2012, 01:38 PM
kakak_miko kakak_miko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 8
Rep Power: 0
kakak_miko is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

hi..saya ada kucing umur 2 bln lebih..sblm ni saya cuma bg dia mkn wetfood sbb masa saya adopt,dia baru putus susu n owner sblm ni bg dia mkn smart heart.. for wetfood saya lg prefer qiut,sbb dia xbyk jeli mcm wetfood lain..kita tgk pon rasa mcm nk mkn,sbb mcm rendang.. tapi penat jgk nk bg mkn wetfood je..so saya try bg mkn kibbles Iams kitten. mula2 ssh jgk dia nk terima,tp lama2 ok..so far poo poo dia xde masalah..xde bau,n ok je..tp saya igt nk tukar bg mkn RC..sbb sy just ade sekor ni je teman setia,so kalo buleh nk bg yg ok la..bkn Iams x ok,cuma tgk dia mkn mcm xbungguh2..
Reply With Quote
  #68  
Old 12-03-2012, 03:56 PM
aidamd aidamd is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 35
Rep Power: 0
aidamd is on a distinguished road
Default Re: makanan kucing mane yang bagus untuk kitten?

makanan yg bagus depends pd kucing itu jugak. selera dia n keadaan perut dia. cam org gak kan. contohnya susu bgs utk human babies tp ade babies yg lactose intolerance so klu kasi susu jugak merana la baby tu. based on my experience, sometimes kita nk yg the best for our kittens tp klu beli mahal2 pun dorang xmakan susah jugak kan? whatever brands pun xkisah as long cukup vitamins n mineral dan juga TAURINE. taurine plg penting untuk cats sbb badan cats xleh wat taurine sendiri. klu xcukup taurine, kucing leh jadi buta. kebanyakkan kibbles ade added taurine supp so okla tp klu canned food, xbanyak yg ade. yg i tau canned food yg imported cam evo, avoderm, nature's variety. yg plg murah canned food yg ade taurine is fussie cat. n yg ade kittens tanpa mak tu klu bleh kasi la susu kotak cam pets own milk sbb ade taurine. yg powdered tu i xsure la ade ke x sbb xpenah nmpk pun dia ade tulis kat packaging.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
makanan untuk kitten ape?

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mane nak train cat litter... finazfaiz Training & Behavioral Issues 89 11-03-2012 09:21 PM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
RM3.00 untuk segelas teh o ais? abgraldo Coffee Room 27 04-01-2009 04:59 PM
Sehati Berdansa untuk Yayasan Kebajikan Haiwan Kebangsaan Malaysia Bareen Coffee Room 8 11-28-2008 10:33 AM



All times are GMT +8. The time now is 09:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.