Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-10-2009, 04:32 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Question mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

actually i ada kitten age 2 months. mak si kitten neh bengal ayah x sure breed ape. now anak die cam tabby. confius. kalu boleh i suka kitten yang bulu tebal dan kembang cam bulu persian. i nak tau nak bagi makan ape ek untuk bulu kembang? i risau kalu dorang bulu x tebal. x syok.. hehehe
Reply With Quote
  #2  
Old 07-10-2009, 04:47 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

As far as my experience is concerned kan, kalau dia tu sihat dan makan makanan premium (tak payah tambah sebarang supplement pun) dan tidak mempunyai kutu, bulu kucing tu akan lebat, cantik lah. (Lihat contoh si Karipapp di gambar).

Tapi kalau dia shorthair, bulu akan tetap short hair lah, tak akan jadi semi-long atau long hair ....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B52JAI02.jpg
Views:	434
Size:	36.9 KB
ID:	6517   Click image for larger version

Name:	B52JAI05.jpg
Views:	335
Size:	33.5 KB
ID:	6518   Click image for larger version

Name:	B52JAI09.jpg
Views:	347
Size:	37.2 KB
ID:	6519   Click image for larger version

Name:	B53JAM10b.jpg
Views:	309
Size:	39.0 KB
ID:	6520   Click image for larger version

Name:	B55JAM17.jpg
Views:	283
Size:	36.2 KB
ID:	6521  

Click image for larger version

Name:	B56JAM12.jpg
Views:	295
Size:	38.2 KB
ID:	6522   Click image for larger version

Name:	B56JAM02.jpg
Views:	351
Size:	38.5 KB
ID:	6523   Click image for larger version

Name:	B56JAM07.jpg
Views:	277
Size:	36.4 KB
ID:	6524  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #3  
Old 07-10-2009, 04:49 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

tebal tak tebal ikut genetik kucing la bai...

tapi ada org cakap.. kalau bela kucing dlm air cond.. bulu makin rapat.. bila kucing tu dah adapt lower temperature punya condition.. ala.. nak syok aper kucing bulu tebal.. bulu nipis lagi syok.. takde la ko rimas nak vacuum sini sana.. lagipun nak kene groom potong bulu suma... tu tak masuk ko nak cari kutu lagi..
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #4  
Old 07-10-2009, 04:49 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by bardaziz View Post
actually i ada kitten age 2 months. mak si kitten neh bengal ayah x sure breed ape. now anak die cam tabby. confius. kalu boleh i suka kitten yang bulu tebal dan kembang cam bulu persian. i nak tau nak bagi makan ape ek untuk bulu kembang? i risau kalu dorang bulu x tebal. x syok.. hehehe
Salam Bard...
Pada Pakcu ler, kucing bulu tebal atau tak, terpulang pada baka dier. Kalau dia dah baka Bengal, buat camana pun bulu dier tak kan panjang kembang macam persian. Apa yang supplement bole buat ialah melebatkan bulu, menyihatkan bulu tapi tak akan kembang or panjang mcm persian (kalau kiutten tu tak der baka persian). Alaa Bard... bulu pendek pun lawa aper, tgk masa MCC Cat Show, dari 10 kali Show tu.... rasanya 9 kali Best in Show kucing bulu pendek. So, no worry k.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-10-2009, 04:51 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Wink Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
As far as my experience is concerned kan, kalau dia tu sihat dan makan makanan premium (tak payah tambah sebarang supplement pun) dan tidak mempunyai kutu, bulu kucing tu akan lebat, cantik lah. (Lihat contoh si Karipapp di gambar).

Tapi kalau dia shorthair, bulu akan tetap short hair lah, tak akan jadi semi-long atau long hair ....
oooo ye keee... i bg makan RC.. ok ar kot.. pasal kutu nanti ar check.. hopefully kembang le skit bulu die n comeyy cam karipapp pusing u tuh.. heheh
Reply With Quote
  #6  
Old 07-10-2009, 04:54 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

ko jangan buat gila taruk minyak bond kat kucing ko plak hahahahahah.....

tak pon hantar gi yun nam hair cair ke haper ke....**lariiiiiiiiiiii laju-laju
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #7  
Old 07-10-2009, 04:54 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Smile Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Salam Bard...
Pada Pakcu ler, kucing bulu tebal atau tak, terpulang pada baka dier. Kalau dia dah baka Bengal, buat camana pun bulu dier tak kan panjang kembang macam persian. Apa yang supplement bole buat ialah melebatkan bulu, menyihatkan bulu tapi tak akan kembang or panjang mcm persian (kalau kiutten tu tak der baka persian). Alaa Bard... bulu pendek pun lawa aper, tgk masa MCC Cat Show, dari 10 kali Show tu.... rasanya 9 kali Best in Show kucing bulu pendek. So, no worry k.
tul gak ek... xpe ar nanti neuteur conpem gemok.. huhuhu.. baru sedap peluk die.. budget tuk neuteur bape ek? kat mane2 agak2 tedekat ngn putrajaya or cyberjaya?
Reply With Quote
  #8  
Old 07-10-2009, 04:57 PM
bardaziz's Avatar
bardaziz bardaziz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: dengkil, putrajaya, cyberjaya
Posts: 36
Rep Power: 0
bardaziz is on a distinguished road
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
ko jangan buat gila taruk minyak bond kat kucing ko plak hahahahahah.....

tak pon hantar gi yun nam hair cair ke haper ke....**lariiiiiiiiiiii laju-laju
huhuhu.. siut je... togalak bosar den baco
Reply With Quote
  #9  
Old 07-10-2009, 06:19 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 8
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
ko jangan buat gila taruk minyak bond kat kucing ko plak hahahahahah.....

tak pon hantar gi yun nam hair cair ke haper ke....**lariiiiiiiiiiii laju-laju
muahahahahha..ko kan cheqqqq...suke tau buat lawak hampeh...tu blom si hashimi masuk..ade jek lah kang...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #10  
Old 07-13-2009, 11:25 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by bardaziz View Post
oooo ye keee... i bg makan RC.. ok ar kot.. pasal kutu nanti ar check.. hopefully kembang le skit bulu die n comeyy cam karipapp pusing u tuh.. heheh
Owwhhhh!!! Tengah kasik makan RC yerrr????? Pass la tu ... gerenti akan jadik sebijik mcm si "Karipapp Pusing" aku laaa .... sebab "Karipapp Pusing" pun makan RC kitten dulu, pastu bila dah lebih 12 bulan dia makan RC Fit32 ... pastu bila dia punyer "inti" perut dah besar (penuh) sangat, aku terpaksa kasik dia RC Obesity Management lakkk ....

Tapi bulu dia memang dah lebat dan tebal betol, hinggakan apabila saya nak taroh Frontline Combo Spot-On kat base of skull leher belakangnya, punyer lah susah saya nak pisahkan bulunyer utk mencapai kulitnyerrrr .... ... nasib baik dia good boboy betul dan duduk diam kasik saya buat "assignment" saya hingga tercapai ....

Tu dia dalam gambar .... terbaring atas kerusi favorite dia ...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B57JAM01.jpg
Views:	241
Size:	32.1 KB
ID:	6540   Click image for larger version

Name:	B57JAM02.jpg
Views:	181
Size:	36.8 KB
ID:	6541   Click image for larger version

Name:	B57JAM03.jpg
Views:	196
Size:	37.5 KB
ID:	6542   Click image for larger version

Name:	B57JAM04.jpg
Views:	136
Size:	38.0 KB
ID:	6543   Click image for larger version

Name:	B57JAM05.jpg
Views:	153
Size:	35.4 KB
ID:	6544  

Click image for larger version

Name:	RCWF-ObeseMgt.jpg
Views:	182
Size:	20.0 KB
ID:	6545  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #11  
Old 07-13-2009, 11:38 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

My!! My!! karipap dah besar bulat bukan main I punya kuicng suma short hair jd tak dptlah aku nak jadikan long hair pula.kena pakai hair extension baru bolehlah kot




Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Owwhhhh!!! Tengah kasik makan RC yerrr????? Pass la tu ... gerenti akan jadik sebijik mcm si "Karipapp Pusing" aku laaa .... sebab "Karipapp Pusing" pun makan RC kitten dulu, pastu bila dah lebih 12 bulan dia makan RC Fit32 ... pastu bila dia punyer "inti" perut dah besar (penuh) sangat, aku terpaksa kasik dia RC Obesity Management lakkk ....

Tapi bulu dia memang dah lebat dan tebal betol, hinggakan apabila saya nak taroh Frontline Combo Spot-On kat base of skull leher belakangnya, punyer lah susah saya nak pisahkan bulunyer utk mencapai kulitnyerrrr .... ... nasib baik dia good boboy betul dan duduk diam kasik saya buat "assignment" saya hingga tercapai ....

Tu dia dalam gambar .... terbaring atas kerusi favorite dia ...
Reply With Quote
  #12  
Old 07-13-2009, 11:50 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by June View Post
My!! My!! karipap dah besar bulat bukan main I punya kuicng suma short hair jd tak dptlah aku nak jadikan long hair pula.kena pakai hair extension baru bolehlah kot
Itu kena dapat khidmat nasihat kepakaran mcm Victoria Beckham ....

June, I am very, very glad that I was the one to find and pick him up dari tepi jalan dulu sungguhpun dia hodoh, sakit dan separuh mati ... you know why... because he turned out to have a 1st class personality mcm Peterpan ... jarang jumpa kucing mcm dia ... exceptionally friendly and amicable to all cats, playful and extremely intelligent (especially cari dan rebut makanan orang lain) ... I love him so much I tak jadi nak "release" dia ... simpan terus jadi warganegara kat umah!!!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #13  
Old 07-13-2009, 11:56 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

muahahahahah!!! bukan kena tanya Paris Hilton ke?? This morning Paris Hilton kata putus tunang dgn Christiano Ronaldo sebab tak nak jd mcm Victoria Beckham.

Wah!! Bro.mmg aku setuju sgtlah tu.kucing mcm karipap dan peterpan susah nak jumpa.tak pandai marah,friendly,pandai lg.faham klu kita panggil dia dtg,kita gesture pun dia faham.pastu si Peterpan ni susah aku nak mainkan dia sebab dia pandai.klu kuicng lain senang aku pancing utk tipu durang

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Itu kena dapat khidmat nasihat kepakaran mcm Victoria Beckham ....

June, I am very, very glad that I managed to pick up and save Karipapp from the tepi jalan dulu ... you know why... because he turned out to have a 1st class personality mcm Peterpan ... jarang jumpa kucing mcm dia ... exceptionally friendly and amicable to all cats, playful and extremely intelligent (especially cari dan rebut makanan orang lain) ... I love him so much I tak jadi nak "release" dia ... simpan terus jadi warganegara kat umah!!!!
Reply With Quote
  #14  
Old 07-18-2009, 02:06 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 6
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

kalau la bulu kucing = rambut manusia, kalau tak dipotong, makin panjang... macam mana agaknya...
Reply With Quote
  #15  
Old 07-18-2009, 02:07 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 6
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

peh tu plak ada yang kerinting plak tu... kih kih kih.. jadik afro cat plak... isk isk
Reply With Quote
  #16  
Old 07-23-2009, 11:09 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 8
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post

Tu dia dalam gambar .... terbaring atas kerusi favorite dia ...
uikss..montokkkk...buat sop best nih...hakhakhak...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
how to make cat fur nice

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 04:05 PM
Finally Sandy dh tau Poo n Pee kat mana sandy Training & Behavioral Issues 26 06-02-2009 11:51 AM



All times are GMT +8. The time now is 03:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.