Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-13-2009, 08:42 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 6
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Default Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

My Nigerian pen pals.


Have you ever received an email from a stranger in Nigeria promising you millions of dollars? - You should just delete it, because it is a pack of lies.

However, some people answers them, and they soon find out that they have to pay some fee in order to get the millions. Then comes the second fee, and the third fee, etc etc. No one has ever received the millions, but many have lost a lot of money, and some have even got killed.

This so called "Advance Fee Fraud" has become an industry in Nigeria, and the surrounding countries. Another common name is "419 fraud" after Section 419 of the Nigerian Penal code, the section that specifically prohibits this type of crime.

The fraud is difficult to stop, but we can have some fun, and have the criminals use their time in vain. That is called scambaiting.

If you are new to this sport, I will recommend you to look at the links-page.

Have fun,
Miss Young
missyoung@bittenus.com



p/s : Sha terpanggil bila dpt 1 msg dr Negerian guy(www.mydailyflog.com) yg mnyatakan dia adalah ank late president of Nigeria... I keep on searching bout him... nmpk mnarik utk diselidiki... Inilah web yg sha jumpa... I hope dpt kita bkongsi dgn fenomena yg berlaku dlm masyarakat kita skrg ni... slalu ditipu dek mat2 itam nih....
hati2 bila bkwn dlm internet nih...


http://images.google.com.my/imgres?i...%3Den%26sa%3DG
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'

Last edited by shareen_natasha; 07-13-2009 at 08:54 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-13-2009, 08:51 PM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 6
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Mail from a stranger.


Did you receive a letter from a complete stranger promising you millions? Or did you receive an offer for millions of dollars while you were dating on the net?

I have received a lot of these letters, and they are all filled with lies. Below I have grouped some of them according to sender. There are celebrities, dying persons, tsunami victims, widows, rich sons and daughters, bankers, lawyers, stranded girls, dates and others. Maybe your letter was similar to one of mine?

Maybe you received a letter telling you that you won in a lottery that you never heard of?

- or you were granted a donation for no special reason?

- or a stranger offered you a new loan?

- or maybe someone offered you an easy work-at-home job, where you have to receive money on behalf of a company?

If scammers failed to get you as a victim, they might try again with the use of a compensation letter.

http://419.bittenus.com/strangers.htm
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
  #3  
Old 07-20-2009, 12:41 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 5
booboo is on a distinguished road
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

yup2...boo pon penah dpt email ni. boo ignored jer. then ada jugak email yg kununnya maybank antar. website sebijik cam maybank. jgn tertipu taw. email 2 tulis yg kita nak kena betolkan kita punya pw n username. jgn smpi click website yg email 2 bg kat kita. nnt abeh duit lam akaun. boo da call maybank n maybank kater x penah la derang antar email camtu kat pelanggan. so beware
Reply With Quote
  #4  
Old 07-20-2009, 01:08 PM
abul's Avatar
abul abul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 105
Rep Power: 5
abul is on a distinguished road
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Huh...
bahaya tul skrg ni... ramai org salah guna internet
Xpe la apepun beware!!!!
Reply With Quote
  #5  
Old 07-21-2009, 12:17 AM
shareen_natasha's Avatar
shareen_natasha shareen_natasha is offline
Mamiauww...
 
Join Date: Jan 2009
Location: Puchong Utama, Selangor
Posts: 917
Rep Power: 6
shareen_natasha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shareen_natasha
Angry Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Jgn lupa ada yg antor viruses skali... bahawa wooo... hnya buka email yg kita tahu kesahihannya sja...
Tp kalau kkwn bca di bittenus.com tu... Malaysia adalah salah 1 negara TRANSIT utk dadah & wang palsu & pnipuan seumpamanya..... (sb Malaysian ni org nya baik2 sgt...)sangggaattt takut....
Hati - hati wooo..... pe- MUKAUan pun sudah berleluasan....
__________________

"`But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
`Oh, you can't help that,' said the Cat: `we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
Reply With Quote
  #6  
Old 07-21-2009, 07:53 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 5
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

tp yg pling bangs** skali bila nk oder natang dari oversea msti link dgn african pet scam.. mmg jahat tul negro2 nie...
shimi penah kena songlap duit dari dorg. shimi pkai khidmat dari www.iaapr.com . website tu nmpak mcm real punya. tp dorg ni penipu. shimi rugi $467 dari kerja penipu dorg tu. penhajaran la tu utk shimi kongsi bersama korang. time tu shimi msih baru n mentah dlm dunia meng'order' pets dari oversea...
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #7  
Old 07-21-2009, 09:07 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 9
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Quote:
Originally Posted by hashimi View Post
tp yg pling bangs** skali bila nk oder natang dari oversea msti link dgn african pet scam.. mmg jahat tul negro2 nie...
shimi penah kena songlap duit dari dorg. shimi pkai khidmat dari www.iaapr.com . website tu nmpak mcm real punya. tp dorg ni penipu. shimi rugi $467 dari kerja penipu dorg tu. penhajaran la tu utk shimi kongsi bersama korang. time tu shimi msih baru n mentah dlm dunia meng'order' pets dari oversea...
Hmmmm bukan saje pet mereka scam Shimi malah dunia dating juga. Baru kenal dah falling in lap and then nak bagi hadiah macam laptop la, duit la, handphone la... bila package sampai sini nak bayar ribu ribu pula. Mereka ingat kita nie bodoh padahal mereka lagi bodoh. Benci ar dengan orang macam nie.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 07-21-2009, 09:20 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 5
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Hmmmm bukan saje pet mereka scam Shimi malah dunia dating juga. Baru kenal dah falling in lap and then nak bagi hadiah macam laptop la, duit la, handphone la... bila package sampai sini nak bayar ribu ribu pula. Mereka ingat kita nie bodoh padahal mereka lagi bodoh. Benci ar dengan orang macam nie.
btul2, kepada rakyat tempatan x kira wanita or laki2 even kanak2 kna beware ngan mamat itam ni...dorg ni very tricky kalo nk kenakan org len. bukan rakyt kita ja slalu jd mangsa tp my friend from denmark,ireland,aussie n US pun kna gak. so kalo nk berurusan sal bisnes ni jgn la berurusan ngan negro. dorg penipu...
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #9  
Old 07-21-2009, 10:02 AM
asmaradonat's Avatar
asmaradonat asmaradonat is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2009
Location: jb
Posts: 82
Rep Power: 5
asmaradonat is on a distinguished road
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

hhmmm..... dee ada sikit kurang setuju dengan shimi... sori yer...

am nyer xkira african ke malaysia ke british ker.. kulit white, black or coco ker semua pon sama... ada yg elok... ada yg x...

dee nk share yg ada malaysian female yg bersekongkol dgn dating scam...
ada mamat saleh dr us yg stay kt england call my friend kata nk jumpa dia n sok jemput kt airport... tetiba ada this malay kakak nie call dia cakap mamat saleh nie dah kene tahan pasal bawak jutaan pound masuk. tuk selesaikan masalah tu dia mintak my friend tlg rm30k klu xde pon 5k tuk settle n dilepaskan.

nasib baik my friend buat helah... it may sound only idiot can fall for such scam... tapi i rasa ramai dh jadi mangsa benda2 cam nie... cam gores n menang tu... walau dh ramai kene tipu n banyak kuar kat media... tapi masih lg ada yg jd mangsa...

so... beware....

Last edited by asmaradonat; 07-21-2009 at 10:04 AM. Reason: spelling
Reply With Quote
  #10  
Old 07-21-2009, 10:11 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 5
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Quote:
Originally Posted by asmaradonat View Post
hhmmm..... dee ada sikit kurang setuju dengan shimi... sori yer...

am nyer xkira african ke malaysia ke british ker.. kulit white, black or coco ker semua pon sama... ada yg elok... ada yg x...

dee nk share yg ada malaysian female yg bersekongkol dgn dating scam...
ada mamat saleh dr us yg stay kt england call my friend kata nk jumpa dia n sok jemput kt airport... tetiba ada this malay kakak nie call dia cakap mamat saleh nie dah kene tahan pasal bawak jutaan pound masuk. tuk selesaikan masalah tu dia mintak my friend tlg rm30k klu xde pon 5k tuk settle n dilepaskan.

nasib baik my friend buat helah... it may sound only idiot can fall for such scam... tapi i rasa ramai dh jadi mangsa benda2 cam nie... cam gores n menang tu... walau dh ramai kene tipu n banyak kuar kat media... tapi masih lg ada yg jd mangsa...

so... beware....
mmg la xleh caya sumer but i'm mean negro ni pandai wat trick yg sumer org leh cair n prcaya..
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #11  
Old 07-21-2009, 10:55 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

klu u all baca Mastika bulan lalu punya,durang ada buat artikel ttg org gagak hitam yg kutuk pompuan Melayu. diharap artikel tu dpt membuka mata pada suma bangsa kat Malaysia ni tak kira Melayu,Cina & India. durang kata rata rata pompuan Melayu ni senang kena tipu.rayu sikit,bg kata2 romantik dah cair. dah blh usung ke bilik tidur kesimpulannya,walau apa perkara pun,amik extra precaution.dlm dunia reality no such thing as free lunch.benda yg too good to be true kena chk betul2.100 kali chk kesahihanya.jgn sembarangan terima bulat2 email ke,kata2 ke,org minta tolong ke terutama bangsa asing ni.

my experience dulu boss mat salleh kahwin dgn pompuan Kelantan.rupanya dia gunakan pompuan ni utk buka company,dptkan apa yg patut pastu dia tendang pompuan tu dari hidup dia.dok seronok2 dgn mcm2 betina. dia kata apa tau?? pompuan melayu ni bodoh.senang kena tipu.aku nyaris nak bertumbuk dgn dia klu bukan kami punya accountant leraikan kita org. Jadi seruan kepada rakyat Malaysia suma tak kira bangsa,jgnlah kita cepat tertipu dgn bangsa asing yg kita tak tau durang sincere ke tak.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-21-2009, 09:40 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 6
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Quote:
Originally Posted by June View Post
klu u all baca Mastika bulan lalu punya,durang ada buat artikel ttg org gagak hitam yg kutuk pompuan Melayu. diharap artikel tu dpt membuka mata pada suma bangsa kat Malaysia ni tak kira Melayu,Cina & India. durang kata rata rata pompuan Melayu ni senang kena tipu.rayu sikit,bg kata2 romantik dah cair. dah blh usung ke bilik tidur kesimpulannya,walau apa perkara pun,amik extra precaution.dlm dunia reality no such thing as free lunch.benda yg too good to be true kena chk betul2.100 kali chk kesahihanya.jgn sembarangan terima bulat2 email ke,kata2 ke,org minta tolong ke terutama bangsa asing ni.

my experience dulu boss mat salleh kahwin dgn pompuan Kelantan.rupanya dia gunakan pompuan ni utk buka company,dptkan apa yg patut pastu dia tendang pompuan tu dari hidup dia.dok seronok2 dgn mcm2 betina. dia kata apa tau?? pompuan melayu ni bodoh.senang kena tipu.aku nyaris nak bertumbuk dgn dia klu bukan kami punya accountant leraikan kita org. Jadi seruan kepada rakyat Malaysia suma tak kira bangsa,jgnlah kita cepat tertipu dgn bangsa asing yg kita tak tau durang sincere ke tak.
hidup lagi ke x boss kak june 2?...

senang senang je perbodohkan orang... belom kena buku ngan ruas 2..

tapi betol lah skarang ni senang sangat jumpa pak itam ni berkepit ngan org malaysia tak kira bangsa... pak itam ni pandai depa pilih yang tembam tembam sebab senang masuk jerat...
Reply With Quote
  #13  
Old 07-21-2009, 10:18 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

idup lg Mia.tp dia takut benor dgn akak.klu boleh bila dia nampak kelibat akak mesti pusing tempat lain.hehehehhe!!! agaknya muka akak ada tulis gambar setan kot akak dulu selalu gaduh dgn dia.akak baling dia dgn buku2 & fail smp dia meloncat.heheheh!! pastu angkat beg dan angkat kaki balik rmh.tension gaban dgn perangai setan dia. tp dia takut dgn akak. akak resign pun dia tak bg.tp akak report dgn big boss kat Thailand yg juga mat salleh kenapa akak nak resign. skrg ni akak dengar dia kena demoted.padan muka dia.karma org jahat.

sebenarnya kita ni jgn cepat tertipu dgn benda2 yg cantik,indah,kata2 romantik org jantan ni tak kiralah bangsa asing ke atau org Malaysia.kena jaga diri sendiri. 10x fikir pun takpe yg penting jgn tergadai maruah sbg org pompuan.

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
hidup lagi ke x boss kak june 2?...

senang senang je perbodohkan orang... belom kena buku ngan ruas 2..

tapi betol lah skarang ni senang sangat jumpa pak itam ni berkepit ngan org malaysia tak kira bangsa... pak itam ni pandai depa pilih yang tembam tembam sebab senang masuk jerat...
Reply With Quote
  #14  
Old 07-21-2009, 10:50 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 6
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Quote:
Originally Posted by June View Post
idup lg Mia.tp dia takut benor dgn akak.klu boleh bila dia nampak kelibat akak mesti pusing tempat lain.hehehehhe!!! agaknya muka akak ada tulis gambar setan kot akak dulu selalu gaduh dgn dia.akak baling dia dgn buku2 & fail smp dia meloncat.heheheh!! pastu angkat beg dan angkat kaki balik rmh.tension gaban dgn perangai setan dia. tp dia takut dgn akak. akak resign pun dia tak bg.tp akak report dgn big boss kat Thailand yg juga mat salleh kenapa akak nak resign. skrg ni akak dengar dia kena demoted.padan muka dia.karma org jahat.

sebenarnya kita ni jgn cepat tertipu dgn benda2 yg cantik,indah,kata2 romantik org jantan ni tak kiralah bangsa asing ke atau org Malaysia.kena jaga diri sendiri. 10x fikir pun takpe yg penting jgn tergadai maruah sbg org pompuan.
betul 2 kat .... setujuk bangat
Reply With Quote
  #15  
Old 07-22-2009, 08:06 AM
hashimi's Avatar
hashimi hashimi is offline
Pencinta Haiwan
 
Join Date: Jun 2009
Location: Alor Star
Posts: 576
Rep Power: 5
hashimi is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hashimi
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Quote:
Originally Posted by June View Post
idup lg Mia.tp dia takut benor dgn akak.klu boleh bila dia nampak kelibat akak mesti pusing tempat lain.hehehehhe!!! agaknya muka akak ada tulis gambar setan kot akak dulu selalu gaduh dgn dia.akak baling dia dgn buku2 & fail smp dia meloncat.heheheh!! pastu angkat beg dan angkat kaki balik rmh.tension gaban dgn perangai setan dia. tp dia takut dgn akak. akak resign pun dia tak bg.tp akak report dgn big boss kat Thailand yg juga mat salleh kenapa akak nak resign. skrg ni akak dengar dia kena demoted.padan muka dia.karma org jahat.

sebenarnya kita ni jgn cepat tertipu dgn benda2 yg cantik,indah,kata2 romantik org jantan ni tak kiralah bangsa asing ke atau org Malaysia.kena jaga diri sendiri. 10x fikir pun takpe yg penting jgn tergadai maruah sbg org pompuan.
btul2...maruah kita kna jga..
__________________
"Animal are not our whole life, but they make our lives whole."
Reply With Quote
  #16  
Old 07-22-2009, 10:40 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 5
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Meh nak tambah sikit pasal foreigner yang suka ambik kesempatan ni,
Saya selalu jugak berurusan ngan derang ni, ada banyak jugak client dr Africa, apa yang saya perasan, yang banyak bawak masalah ni kebanyakannya dari belah-belah West Africa, macam Nigeria, Ghana, Liberia dan sebagainya.
Yang kita tengok kat Malaysia ni,ambil contoh area Ayer Keroh, Cyberjaya/Putrajaya, Cheras.... kalo budak2 Africa muda belia dalam lingkungan umur 18-23 tahun, kebanyakannya adalah dari Botswana (kerajaannya mengeluarkan biasiswa yang banyak untuk budak2 derang belajar kat sini), Sudan, Somalia dan juga bebudak dr North part of Nigeria (hampir 100% penduduk di situ adalah beragama Islam dan mereka mempraktikkan hukum syariah) - ini adalah kategori tok sah risau sangat. Tidak dinafikan, terdapat juga budak2 dr Botswana yang tak berapa behave, kuat minum, bawak kereta mcm pelesit tetapi mereka tak pernah mengganggu local people.
Yang mengganggu local people/ mencari pluang jenayah ialah mereka yang berusia dalam lingkungan 25- ke atas, yang datang ke Malaysia dengan menggunakan visa pelajar tetapi pada masa yang sama mencari peluang untuk bisnes, dan berfoya-foya. Mereka ini berdaftar di kolej2 kecik yang bersepah di Masjid Jamek area ataupun di Petaling Jaya, dan kebanyakan daripada mereka tidak pernah menghadiri kelas. Ada antara mereka yang visa dah expired tetapi masih tinggal di sini secara haram.
Jadi derang ni lah yang penyumbang kepada black money, masalah sosial, dadah, anak luar nikah dsbnya..
Jika ada antara forumers yang mempunyai akaun di FB, Tagged, Hi5, pasti pernah menerima surat cinta derang.
kebanyakan mereka tak de duit pun, ya ada segelintir mereka yang kaya raya kerana parents derang kaya, tetapi saya tetap tidak faham bagaimana gadis-gadis kita boleh terpikat dan sanggup tidur sekatil sebantal dengan mereka. Mungkin derang pandai buat ayat bunga-bunga.
Derang ni banyak tinggal kat Puchong (Desa Millenia, Bandar Puteri), Kepong, dan juga Cheras.
Kerana perangai sesetengah mereka yang macam setan ini, maka golongan Africa yang muda belia dan datang dengan niat nak belajar ini terkena tempias, di pandang serong oleh rakyat tempatan, tidak mendapat layanan sewajarnya, tuan rumah menaikkan sewa sesuka hati dengan harapan mereka berpindah, asal ada jenayah dituduhnya mereka kerana kulit mereka gelap, ditipu oleh pengusaha bengkel kereta yang mengenakan caj melampau, ditipu oleh pemandu teksi dsbnya.
Jesteru, sebagai konklusinya tidak semua warga Africa bergulip gelap dan ramabut kerinting ini jahat2 dan tidak behave, melainkan golongan yang di sebutkan td...

Wallahualam
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #17  
Old 10-20-2009, 01:01 PM
bellanella's Avatar
bellanella bellanella is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jul 2009
Location: putrajaya city.
Posts: 63
Rep Power: 5
bellanella is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to bellanella
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Meh nak tambah sikit pasal foreigner yang suka ambik kesempatan ni,
Saya selalu jugak berurusan ngan derang ni, ada banyak jugak client dr Africa, apa yang saya perasan, yang banyak bawak masalah ni kebanyakannya dari belah-belah West Africa, macam Nigeria, Ghana, Liberia dan sebagainya.
Yang kita tengok kat Malaysia ni,ambil contoh area Ayer Keroh, Cyberjaya/Putrajaya, Cheras.... kalo budak2 Africa muda belia dalam lingkungan umur 18-23 tahun, kebanyakannya adalah dari Botswana (kerajaannya mengeluarkan biasiswa yang banyak untuk budak2 derang belajar kat sini), Sudan, Somalia dan juga bebudak dr North part of Nigeria (hampir 100% penduduk di situ adalah beragama Islam dan mereka mempraktikkan hukum syariah) - ini adalah kategori tok sah risau sangat. Tidak dinafikan, terdapat juga budak2 dr Botswana yang tak berapa behave, kuat minum, bawak kereta mcm pelesit tetapi mereka tak pernah mengganggu local people.
Yang mengganggu local people/ mencari pluang jenayah ialah mereka yang berusia dalam lingkungan 25- ke atas, yang datang ke Malaysia dengan menggunakan visa pelajar tetapi pada masa yang sama mencari peluang untuk bisnes, dan berfoya-foya. Mereka ini berdaftar di kolej2 kecik yang bersepah di Masjid Jamek area ataupun di Petaling Jaya, dan kebanyakan daripada mereka tidak pernah menghadiri kelas. Ada antara mereka yang visa dah expired tetapi masih tinggal di sini secara haram.
Jadi derang ni lah yang penyumbang kepada black money, masalah sosial, dadah, anak luar nikah dsbnya..
Jika ada antara forumers yang mempunyai akaun di FB, Tagged, Hi5, pasti pernah menerima surat cinta derang.
kebanyakan mereka tak de duit pun, ya ada segelintir mereka yang kaya raya kerana parents derang kaya, tetapi saya tetap tidak faham bagaimana gadis-gadis kita boleh terpikat dan sanggup tidur sekatil sebantal dengan mereka. Mungkin derang pandai buat ayat bunga-bunga.
Derang ni banyak tinggal kat Puchong (Desa Millenia, Bandar Puteri), Kepong, dan juga Cheras.
Kerana perangai sesetengah mereka yang macam setan ini, maka golongan Africa yang muda belia dan datang dengan niat nak belajar ini terkena tempias, di pandang serong oleh rakyat tempatan, tidak mendapat layanan sewajarnya, tuan rumah menaikkan sewa sesuka hati dengan harapan mereka berpindah, asal ada jenayah dituduhnya mereka kerana kulit mereka gelap, ditipu oleh pengusaha bengkel kereta yang mengenakan caj melampau, ditipu oleh pemandu teksi dsbnya.
Jesteru, sebagai konklusinya tidak semua warga Africa bergulip gelap dan ramabut kerinting ini jahat2 dan tidak behave, melainkan golongan yang di sebutkan td...

Wallahualam
yeah.betul.
dr ape yg berlaku depan mate ni
haprak2 je yg wat dajal.
sebenarnye kita bole kenal dorg ni,
kalu di tanye sme mengaku dorg ni pureafrica,
tapi yg sipi2 ni perangai cam sakai p funfair.
__________________
There is no female mind.The brain is not an organ of sex. As well speak of a female liver
Reply With Quote
  #18  
Old 10-20-2009, 04:16 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 7
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

takutnya la hai..
kekadang dah berhati2 terkena jugak.
mehlah kita berjaga2..ingat mengingati.
Reply With Quote
  #19  
Old 10-21-2009, 03:38 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 5
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

this thing pernah jadik kat saya..all this love letter,wrong number,they even followed me!1st kes is mereka hantar love letter thru facebook.yerla bila kita tak add mereka,dia pm n bgtau lah,nak berkawan lah,u look so cute lah..blaa..blaa.blaa..mcm2 lah dia akan tulis sampai kita accept dia jadik friends.luckily i just ignore them.agak lama gak..bule dikatakan setiap hari diaorg msg soh add.then dah ignore lama,mereka pon stop hntr love letter nih.second time jadik kat bank.saya dok area kepong.antara area2 yg mmg tersangat ramai org2 afrika nih.masa tgk cucuk duit kat atm,dis guy dtg n sapa saya terus2 mintak no phone!gila scary!dah lah mereka sgt besar,tinggi,pale botak plak tuthen saya tak layan juga.just move away.then dia bleh kejar n tahan.mintak lagik no phone.bygkan.my mum tuggu dlm kereta.dia pon dah suspen jer tgk.nasib baik security guard tuh dtg tanye kenapa.trus sya ckp saya org nih kacau saya n blah..then dia kena tahan lah ngan security guard tu.kali ke 3 terjadik kat rhb bank kepong.buleh tak diaorg follow saya dari rhb bank tuh sampai ke jusco prima kepong tuh.sambil tegur2 saya,ngan tanya nama sume(time tuh ngan adik perempuan).kitaorg pon lari masuk kereta,trus kunci pintu!then dia ketuk2 hood depan ckp "dont be scare,we mean no harm,we just want to make friends"mmg time tuh tuhan aje lah yg tahu betapa takotnye saya ngan adik saya.sorg kat depan kereta,sorg kat belakang.(terasa sgt masa tuh diaorg lagik besar dari keta kancilku)pastu ketuk2 cermin.mintak no phone sume.then saya pon trus start keta,n bla.dah nekad dah masa tuh kalu dia tak berganjak mmg saya langgar je.then trus lah balik rumah.cite kat mak.n bgtau polis suruh pantau2 sket.skrg nih bila kluar mesti berteman!yg penting mesti ada lelaki!bukan apa demi keselamatan.tapi agak sedih juga bila gi carefour kepong tuh,tgk budak2 melayu perempuan terutamanya leh tukar2 no phone ngan org2 mcm nih.mereka mcm tak peka apa yg jadik.atau pon mereka telah dijanjikan mcm2 benda?waallahuallam.

so kepada semua berhati2..mmg betul bukan sumua yg jahat.tapi hati2 lah..mereka mmg licik
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #20  
Old 10-21-2009, 03:48 PM
venez's Avatar
venez venez is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Selangor
Posts: 94
Rep Power: 5
venez is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to venez
Default Re: Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan...

baru2 nih aku dapat email dari infomail@yahoo.com mengatakan yahoo mail tengah upgrade server mail dorang n suruh kita hantar data peribadi kita kat dorang, so sini aku nak share ngan korang kalau dapat email2 camnih just ignore coz kalau yahoo sendiri hantar kepada kita alamat yang akan appear is yahoomail... skrg dah makin banyak online scam so always alert guys...
__________________
No Guts No Glory...
http://venez2.blogspot.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
re : hi semua eliss Member Introductions 16 07-13-2009 08:41 AM
Hello semua.. teehehehehe euanna Member Introductions 20 06-23-2009 01:41 AM
Salam Perkenalan semua. ayieza Member Introductions 36 03-13-2009 09:24 AM
Hollaaa semua..... miss u all!!! CatMother Coffee Room 13 01-23-2009 11:03 AM
Hi semua... ashbutt Member Introductions 37 08-23-2008 03:51 PM



All times are GMT +8. The time now is 06:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.