Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-04-2009, 07:38 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 5
zarasofia is on a distinguished road
Unhappy kucing patah kaki...

aduii... risau sgt...
dah seminggu dah... tgk kaki dia duk mcm tu jugak... dah bwk pergi vet... tp doc ckp die akn baik sendiri,... tp dok berjuntai ja... hati ni xtenang la tgk anak kesayangan tu jd mcm tu... susah hati ja... adui... mcm mana ni... rasa xseronok la... ada x sape2 tau mcm mana nk uat ni... risau sgt2 dah ni.... sampai kes xleh tido mlm....
Reply With Quote
  #2  
Old 11-04-2009, 07:55 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 6
kuntum is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Abis vet tu tak bagi ubat apa2 ke..biar je kaki berjuntai cam tu...? Kalau saya pun tak puas ati..kalau boleh pegi vet lain lah...

Tak tahu la pendapat org lain.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-04-2009, 08:15 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 6
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: kucing patah kaki...

uiks..vet tak bagik sebarang ubat2an ker?dulu masa my nugget terseliuh,vet tuh inject,then bg pain killer pastu vitamin.n dia pesan soh kurung jgn bg lompat2 sume.sb katanya nanti lambat baik. awak trylah consult vet lain pula.
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 11-04-2009, 08:15 PM
venez's Avatar
venez venez is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Selangor
Posts: 94
Rep Power: 5
venez is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to venez
Default Re: kucing patah kaki...

adeh, harap2 benda2 camnih jgnler jadi kat kucing2 aku, risau gak kadang2 x perasan dorang main kat kaki masa kita jalan terpijak dorang, aku pernah tgk org letak kayu ice cream kat kaki kucing (mcm apit kayu utk org patah kaki) then pakai tape n balut dgn bandage... 2 kayu ice cream needed... niway sabar key, nanti2 baikler tuh ur cat...
__________________
No Guts No Glory...
http://venez2.blogspot.com
Reply With Quote
  #5  
Old 11-05-2009, 04:56 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 5
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: kucing patah kaki...

uish!!!pantang dengar patah2 kaki ni,baru je patah kaki,ni pun dah MC 4bulan,dua2 tulang patah...ikut je ckap venez tu,sbb tulang akan bercantum sendiri,mcm sy patah kaki aritu,bulan 6 patah,bulan 8 tulang tu dah cantum balik..tp kena ada benda yang support sementara bagi menggantikan tulang yang patah tu..gne la kayu ke,ape ke,tapi pastikan lurus,sbb kalau kaki die ikat kat kayu dalam keadaan tak lurus,nti jd tempang sbb tulang tu tak bercantum properly...(apelasy ni,baru skali pengalaman patah kaki,gaya cakap mcm pakar tulang.hu3 )
Reply With Quote
  #6  
Old 11-05-2009, 08:09 AM
croomaniac croomaniac is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kota Damansara
Posts: 53
Rep Power: 5
croomaniac is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Stuju sangat.. lebih baik letak kayu and balut dengan bandage..

Poor kitty.. get well soon!~
Reply With Quote
  #7  
Old 11-05-2009, 08:27 AM
duyung_leo's Avatar
duyung_leo duyung_leo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 540
Rep Power: 7
duyung_leo is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

laaa.. xkan la vet x balut or bg ubat.. sehsuatu ni.. why biarkan sampai seminggu.. gi la cari vet lain.. sian kucing u dibiarkan mcm tu.. lagi satu.. kurung kucing tu jgn bg byk bergerak.. kalo dia byk bergerak.. akan melambatkan proses pemulihan kaki tu.... leh tgk thread kak june.. mcm mana dia wat peterpan masa peterpan sakit..



tgk kaki kucing yang berbalut tu..


Reply With Quote
  #8  
Old 11-05-2009, 02:45 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kucing patah kaki...

ini apa punya vet? medical school mana dia pergi?? tanya dia klu dia patah kaki dia gi spital tak?? kuicng yg patah kaki kena cage sekurang2 2 bln.itu utk bataskan pergerakkan dia.kena bungkus & pakai splint.vet akan masukkan besi utk sambungkan balik tulang dia yg patah. u dok mana?? nanti kami blh recommend good vet.

Quote:
Originally Posted by zarasofia View Post
aduii... risau sgt...
dah seminggu dah... tgk kaki dia duk mcm tu jugak... dah bwk pergi vet... tp doc ckp die akn baik sendiri,... tp dok berjuntai ja... hati ni xtenang la tgk anak kesayangan tu jd mcm tu... susah hati ja... adui... mcm mana ni... rasa xseronok la... ada x sape2 tau mcm mana nk uat ni... risau sgt2 dah ni.... sampai kes xleh tido mlm....
Reply With Quote
  #9  
Old 11-05-2009, 04:13 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 5
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by June View Post
ini apa punya vet? medical school mana dia pergi?? tanya dia klu dia patah kaki dia gi spital tak?? kuicng yg patah kaki kena cage sekurang2 2 bln.itu utk bataskan pergerakkan dia.kena bungkus & pakai splint.vet akan masukkan besi utk sambungkan balik tulang dia yg patah. u dok mana?? nanti kami blh recommend good vet.
doc ckp xyah masuk besi coz kucing i xbesar sgt lg... dia kata masuk besi kena ambil risiko kucen boley mati... tp yg pasti dia bley baik sendiri... doc pesan gak die kena duk diam xbley bergerak... dia patah tang peha, xdpt diungkus...
Reply With Quote
  #10  
Old 11-05-2009, 04:25 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 5
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by June View Post
ini apa punya vet? medical school mana dia pergi?? tanya dia klu dia patah kaki dia gi spital tak?? kuicng yg patah kaki kena cage sekurang2 2 bln.itu utk bataskan pergerakkan dia.kena bungkus & pakai splint.vet akan masukkan besi utk sambungkan balik tulang dia yg patah. u dok mana?? nanti kami blh recommend good vet.
Ayoyo June, when i took Bee home from UPM Vet. hospital, i did asked the doc regarding the dislocated and fractured bones at Bee's pelvic area, whether there's a chance to relocate those joints, but she told me it's a risky job (operation) since cat is a small animal. Then i realized that Bee's front leg (already injured/broken when i found him) is getting worst. Now, whenever he stepped on that leg, the paw will turned upside down.

Now I'm thinking on DIY'in something that can support that part, a shoe maybe....
Reply With Quote
  #11  
Old 11-05-2009, 04:30 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 5
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by duyung_leo View Post
laaa.. xkan la vet x balut or bg ubat.. sehsuatu ni.. why biarkan sampai seminggu.. gi la cari vet lain.. sian kucing u dibiarkan mcm tu.. lagi satu.. kurung kucing tu jgn bg byk bergerak.. kalo dia byk bergerak.. akan melambatkan proses pemulihan kaki tu.... leh tgk thread kak june.. mcm mana dia wat peterpan masa peterpan sakit..



tgk kaki kucing yang berbalut tu..


errmm... i dah bawak pergi vet... doc ckp risiko klau nk operation,.. pastu hari yg die kena tu, dah cucuk 2 jarum,.. n skang ni ada la 2 jenis ubat yg die tgah on yg doc bg,.. shari, 2kali kena mkn...
kurung mmg la kurung,... dulu i letak dlm cage la... tp duk dlm cage die bley plak lompat2 dgn 3 kaki... tiap kali lompat terkonteng-konteng kaki yg patah tu...xde org main pun dgn dia,... dia main sorg2...
risau dgn keaadan dia mcm tu, i tukar letak dlm raga picnic yg kecik sikit yg die xbleh lompat.. muat2 dia jer saiz raga tu.. tp die bley main pusing2 plak dlm tu... poneng eden!!... dia ni memang buas + degil... mungkin sebab manjakan die dr kechik kot... ape die nak, smua bg... ni la jadinya...
skang ni, i plak yg xlelap tido.. risau sgt... mungkin sbb dia terlalu bergerak buat kaki dia lambat baik kot coz tu yg husben i ckp la... xtau nk kata apa... risau memang risau,.. nk operation, xboleh coz terlalu muda, nk bg dia baik sendiri,.. smpai hari ni xde nampak mcm bersambung coz xreti duk diam langsung... xtau la apa lg nk buat...
Reply With Quote
  #12  
Old 11-05-2009, 04:37 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kucing patah kaki...

tulah akak tanya vet ni sekolah kat mana?? masuk besi kucing mati?? kucing akak masuk besi kat pangkal paha smp ujung.hidup pun.peliklah vet ni.baik ko cari 2nd opinion dgn vet lain.kucing akak masa patah kaki tu blm setahun pun umurnya.

Abang Halim,apa maksud abang kucing abang kena pakai kasut??

Quote:
Originally Posted by zarasofia View Post
doc ckp xyah masuk besi coz kucing i xbesar sgt lg... dia kata masuk besi kena ambil risiko kucen boley mati... tp yg pasti dia bley baik sendiri... doc pesan gak die kena duk diam xbley bergerak... dia patah tang peha, xdpt diungkus...
Reply With Quote
  #13  
Old 11-05-2009, 04:54 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 5
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
uish!!!pantang dengar patah2 kaki ni,baru je patah kaki,ni pun dah MC 4bulan,dua2 tulang patah...ikut je ckap venez tu,sbb tulang akan bercantum sendiri,mcm sy patah kaki aritu,bulan 6 patah,bulan 8 tulang tu dah cantum balik..tp kena ada benda yang support sementara bagi menggantikan tulang yang patah tu..gne la kayu ke,ape ke,tapi pastikan lurus,sbb kalau kaki die ikat kat kayu dalam keadaan tak lurus,nti jd tempang sbb tulang tu tak bercantum properly...(apelasy ni,baru skali pengalaman patah kaki,gaya cakap mcm pakar tulang.hu3 )
oooo... lama jugak yer nk baik... lega sikit hati ni dgr... die patah tang peha... kalo peransan kicen kan ade peha dia yg mcm bulat sikit tu kan.. area2 situ ler patah... xtau ler ape yg die buat kat umah sekor2,... blk dr kelas dah patah... huhu... mc ler kucen i kejap... adoii...
Reply With Quote
  #14  
Old 11-05-2009, 04:59 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 5
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by June View Post
tulah akak tanya vet ni sekolah kat mana?? masuk besi kucing mati?? kucing akak masuk besi kat pangkal paha smp ujung.hidup pun.peliklah vet ni.baik ko cari 2nd opinion dgn vet lain.kucing akak masa patah kaki tu blm setahun pun umurnya.

Abang Halim,apa maksud abang kucing abang kena pakai kasut??
ek... kucing zara belum cukup 4 bln... boleh ek?... kat mana ya nk pergi... akak dlu buat kat mana?... boleh bg alamat x?... esok cuti,... boleh bwk dia ke sana... die buat on spot ke?... ade kna masuk wad x?... pastu berapa kos yg perlu disediakan ni?...
Reply With Quote
  #15  
Old 11-05-2009, 06:27 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kucing patah kaki...

Zara,akak baru sms dgn my vet.dia kata blh di treat.dia ada fix satu kuicng 2 bln,lbh kurang kes mcm ko.pakai pins & wires. so far so good.ada improvement utk sembuh.vet akak Dr Jon.dia kdg2 kat ARA Ampang Branch & kdg2 kat Cheras Segar clinic. Cheras Segar durang punya HQ. ko dok kat mana?? klu ARA Ampang number durang 03-42567125.

Quote:
Originally Posted by zarasofia View Post
ek... kucing zara belum cukup 4 bln... boleh ek?... kat mana ya nk pergi... akak dlu buat kat mana?... boleh bg alamat x?... esok cuti,... boleh bwk dia ke sana... die buat on spot ke?... ade kna masuk wad x?... pastu berapa kos yg perlu disediakan ni?...
Reply With Quote
  #16  
Old 11-05-2009, 10:16 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 5
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by June View Post
Zara,akak baru sms dgn my vet.dia kata blh di treat.dia ada fix satu kuicng 2 bln,lbh kurang kes mcm ko.pakai pins & wires. so far so good.ada improvement utk sembuh.vet akak Dr Jon.dia kdg2 kat ARA Ampang Branch & kdg2 kat Cheras Segar clinic. Cheras Segar durang punya HQ. ko dok kat mana?? klu ARA Ampang number durang 03-42567125.
zara kat area kepong... dkat ampang ek?,... kos dia dlm brape ye?.. coz klau keadaan kewangan yg mengizinkan, bleh bwk yg lg sekor ni sama gi deworm n vak... baru adopt last week.. tp zara xkisah sgt sal uit,.. asal die leh jln elok blk... tu je... klau x,.. xlena tido la...
Reply With Quote
  #17  
Old 11-05-2009, 10:22 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kucing patah kaki...

harga tu tak blh nak akak tentukan sebab bergantung dgn jenis rawatan.mcm si Peterpan ni 3 in 1 punya penyakit. dia patah kaki pastu kena board 1 minggu,plus operation itu ini.adalah dlm RM1 ribu.mgkn ko punya tak smp lah kot. sebab cuba rawatan je. akak punya kucing si Peterpan tu ada komplikasi so cost tinggi sikit.

utk yg deworm & vaksin kucing baru adopt ko hold dulu.kucing yg baru di adopt kena tunggu at least 2 minggu baru blh vaksin.kena tunggu dia sesuaikan diri ditempat baru dulu baru blh vaksin.klu tak nanti dia sakit mgkn blh menyebabkan kematian sebab stress ditempat baru.


Quote:
Originally Posted by zarasofia View Post
zara kat area kepong... dkat ampang ek?,... kos dia dlm brape ye?.. coz klau keadaan kewangan yg mengizinkan, bleh bwk yg lg sekor ni sama gi deworm n vak... baru adopt last week.. tp zara xkisah sgt sal uit,.. asal die leh jln elok blk... tu je... klau x,.. xlena tido la...
Reply With Quote
  #18  
Old 11-05-2009, 10:33 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 5
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by June View Post
harga tu tak blh nak akak tentukan sebab bergantung dgn jenis rawatan.mcm si Peterpan ni 3 in 1 punya penyakit. dia patah kaki pastu kena board 1 minggu,plus operation itu ini.adalah dlm RM1 ribu.mgkn ko punya tak smp lah kot. sebab cuba rawatan je. akak punya kucing si Peterpan tu ada komplikasi so cost tinggi sikit.

utk yg deworm & vaksin kucing baru adopt ko hold dulu.kucing yg baru di adopt kena tunggu at least 2 minggu baru blh vaksin.kena tunggu dia sesuaikan diri ditempat baru dulu baru blh vaksin.klu tak nanti dia sakit mgkn blh menyebabkan kematian sebab stress ditempat baru.
xpe la... bwk gi dlu... kucen baru tu hold dlu... ermm... akak ade pernah adopt kucen x?... kucen yg baru ni suker beyak n kencin kat atas katil la... jenuh dah duk cuci cadar, slimut dah... die xmau beyak kat cat litter,... padahal ade jer brg2 asing yg kucen lain punyer,...
Reply With Quote
  #19  
Old 11-05-2009, 10:43 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 5
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: kucing patah kaki...

Quote:
Originally Posted by June View Post
harga tu tak blh nak akak tentukan sebab bergantung dgn jenis rawatan.mcm si Peterpan ni 3 in 1 punya penyakit. dia patah kaki pastu kena board 1 minggu,plus operation itu ini.adalah dlm RM1 ribu.mgkn ko punya tak smp lah kot. sebab cuba rawatan je. akak punya kucing si Peterpan tu ada komplikasi so cost tinggi sikit.
June, i nak mencelah skit & Zara, sorry la tumpang thread u ni

RM1k is acceptable for me. I paid around RM700 for Bee's case..... X-ray, medication and 7 days boarding/observation.... and to be frank,at that time i just dont care how much it'll cost... so compared to yours, mine is much higher...

So there's a new hope, InsyaAllah i'll take Bee to that vet. in Taman Segar after settling with Rain's.....
Reply With Quote
  #20  
Old 11-05-2009, 11:02 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kucing patah kaki...

byk adopt kuicng.all my cats adopt dari jalan,tong sampah dll.heheheh!! akak suka kuicng kampung.kucing kampung rock tau.heheheh!!

berak & kencing rata2?? u pakai jenis litter apa?? kdg2 ada setengah kucing ni pilih jenis litter dia.

Bang Halim,actually I pay nearly RM4 ribu.RM1 ribu utk rawatan awal Peterpan.selepas dia balik rumah,kena ada rawatan susulan dll.aiyoh!! masa tu sedih sesangat tgk si Peterpan. klu abg tanya bebudak lama kat sini,durang suma tau cerita awal si Peterpan. skrg ni dia yg paling langsi dirmh.sejak kasih dia minum air gamat,otak dia semakin cerdas.dia lebih pintar berbanding kucing lain.kdg2 saya ingat dia ni bukan kucing tp orang

Quote:
Originally Posted by zarasofia View Post
xpe la... bwk gi dlu... kucen baru tu hold dlu... ermm... akak ade pernah adopt kucen x?... kucen yg baru ni suker beyak n kencin kat atas katil la... jenuh dah duk cuci cadar, slimut dah... die xmau beyak kat cat litter,... padahal ade jer brg2 asing yg kucen lain punyer,...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rock Kaki... RoyBlue Music 42 12-11-2009 01:54 AM
Parenting ada kaki 2 takder bulu... nurkasih Coffee Room 29 10-20-2009 02:13 PM
kucing 6 jari tangan & 6 jari kaki lovecat Cats & Kittens 12 09-09-2009 07:24 PM
Kulit Ditapak Kaki Mengelupas orkid84 Health, Disease & Diet 10 04-01-2009 02:45 PM
patah gigi.. Chitam Health, Disease & Diet 11 08-26-2008 08:46 AM



All times are GMT +8. The time now is 06:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.