Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-13-2009, 02:57 PM
slind slind is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
slind is on a distinguished road
Default Need more information about kitten

Kalau kitten tiada mommy suda, umur berapa minggu/bulan kena antar pegi vaksin untuk 1st vaksin..

Last edited by slind; 11-13-2009 at 06:00 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-13-2009, 06:22 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 6
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Need more information about kitten

first vaksin lepas 3bulan
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2009, 06:42 PM
slind slind is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
slind is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Thanks Naq, between blh bg tips mcm mana jaga kucing umur 7 minggu supaya sihat ... so far my kitten sihat, kuat makan (RC), tp x suka minum susu terpaksa kasi bottle dia..
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2009, 09:13 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 6
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Need more information about kitten

ha,yg tu kena tanya otai2.sbb sy pun bru lg...klu takde respon,mknanya die suruh cri kat previous thread la tu
Reply With Quote
  #5  
Old 11-13-2009, 10:21 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 6
aznor is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

hi slid love to help..
u know what ..
theres a thing called google..
btw check this url
http://www.thecatsite.com/Care/22/Hand-Rearing-Kittens.html
Reply With Quote
  #6  
Old 11-13-2009, 10:58 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Need more information about kitten

Hi!! Slind,dari pengalaman akak yg tak seberapa pasal kucing ni,kitten yg dah 7 minggu dah blh mkn kibbles tu tak perlu kasih susu botol dah.yg bottle fed ni klu waktu lahir tu takde mak.bukan tak blh bottle fed tp klu tak kasih pun takpe.u kasih dia susu yg khusus utk kucing tak?? jgn bg yg susu manusia.

BTW,are u Sabahan?? u sound like Sabahan to me.

Quote:
Originally Posted by slind View Post
Thanks Naq, between blh bg tips mcm mana jaga kucing umur 7 minggu supaya sihat ... so far my kitten sihat, kuat makan (RC), tp x suka minum susu terpaksa kasi bottle dia..

Last edited by June; 11-13-2009 at 11:17 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-13-2009, 11:14 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 6
aznor is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

kak jun ..
kitten tu 7 minggu..
slind u need to buy KMR..
kitten milk replacer..
sold at petstores..
Reply With Quote
  #8  
Old 11-13-2009, 11:33 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Need more information about kitten

hehehhe!! salah taip. 7 minggu.akak pernah jaga satu kitten dulu.pernah bg dia KMR beli dari pethsop.7 minggu dah dekat 2 bln.klu dah blh mkn kibbles & wet food rasanya klu bg susu pun takpe. klu nak bg pun blh.klu dia tak nak bottle fed cuba letak dlm mangkuk.

Quote:
Originally Posted by aznor View Post
kak jun ..
kitten tu 7 minggu..
slind u need to buy KMR..
kitten milk replacer..
sold at petstores..
Reply With Quote
  #9  
Old 11-13-2009, 11:42 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 6
aznor is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

btol tu..
7 minggu dah leh makan dah..
try kitten food la..
slowly die akan blajar utk mkan..
pasal susu tu..
some cat suke sangat..
my bella dah almost 7 bulan pun masih minum(its ok but it should never exceed a year age)
yg kanika tu baru 2 bulan tapi x suke minum susu..
slind klau kitten tu x nak mkan then only buy susu(KMR)..
if die nak makan ..
i guest its ok ready..
Reply With Quote
  #10  
Old 11-14-2009, 12:42 AM
slind slind is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
slind is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Quote:
Originally Posted by June View Post
Hi!! Slind,dari pengalaman akak yg tak seberapa pasal kucing ni,kitten yg dah 7 minggu dah blh mkn kibbles tu tak perlu kasih susu botol dah.yg bottle fed ni klu waktu lahir tu takde mak.bukan tak blh bottle fed tp klu tak kasih pun takpe.u kasih dia susu yg khusus utk kucing tak?? jgn bg yg susu manusia.

BTW,are u Sabahan?? u sound like Sabahan to me.


Hai kak June, Thanks...my kitten dah pandai makan kibbles (sgt suka wlp perut masi kenyang) and x suka minum susu (tp sy kasi paksa atleast ada minum sampai 10-20ml perday)...milk tu sy beli kat petshop made in Australia (just that brand available at petshop when i go there)...

Actually sy Sarawakian, but frenz a lot from Sabahan (so sound Sarawakian pun lari2 sikit suda) and stay at Labuan..ihihihih
Reply With Quote
  #11  
Old 11-14-2009, 12:47 AM
slind slind is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
slind is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Quote:
Originally Posted by aznor View Post
btol tu..
7 minggu dah leh makan dah..
try kitten food la..
slowly die akan blajar utk mkan..
pasal susu tu..
some cat suke sangat..
my bella dah almost 7 bulan pun masih minum(its ok but it should never exceed a year age)
yg kanika tu baru 2 bulan tapi x suke minum susu..
slind klau kitten tu x nak mkan then only buy susu(KMR)..
if die nak makan ..
i guest its ok ready..


Thanks...ya my kitten pandai suda makan ...x pandai berhenti selagi masi ada kibbles dlm mangkuk...tp dia x suka minum susu, jilat sikit trus berhenti so sy terpaksa bottle kan dia utk make sure dia ada minum susu (milk for kitten)...sebab dia x dpt susu mommy dia so takut dia lemah....

Than, mau tanya ur kitten yg no mommy when u will bring them for vaksin.. at wat age...here i a bit comfius...
Reply With Quote
  #12  
Old 11-14-2009, 07:49 AM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 6
aznor is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

hi slind..
the age for vaccination (kitten ) may vary..
according to thier health and growth..
some can be doned in 2 month age, n some 3..
its hard for me to wrote here..
so ill give u the link ..
check this out..


http://www.oaktreevet.co.uk/Pages/le...tion%20cat.htm

however..
consulting ur vet would be the most effective choice...


btw , last night..
ive come across a very2 suprising news(threads)..
theres a doctor in uk( i guest) is telling everyone that his dog is dead by the age of 8..
he said its all his fault..
what he do to that cause the dogs death..

1)yearly vaccination

vaccination adalah penyuntikan bakteria lemah ke dlm badan untuk trigger pengeluaran antibody oleh sel darah putih..(its a bacteria)

. i said yearly..(it means frequent vaccination)
so vaccination in the early age is really necessary..
2) giving him only vet approved (high quality ) food..
3)i cant remember the third..

the dog suffer from spleen damage as a result of eating those vet approved(salty) n vaccination..
spleen function to fillter , and destroy..
all the damage cell n INCLUDING BACTERIA..
so i guess the pleen cant detoxcificate those bacteria..

u should seek vet...
but some greedy vet wont tell u that..
they want money

Last edited by aznor; 12-10-2009 at 01:08 PM.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-14-2009, 08:48 AM
slind slind is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Rep Power: 0
slind is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Thanks Aznor...really appreciate ur advice...will check the website...

I really scare when come to vaksin part.... i dunno wat should i do...Before tis sy ada adopt 2 kitten age around 11 week but both died ... kena cirit-birit and muntah...doc said it due to late vaksin...than they said, kitten no mommy should vaksin at age 6 week due to kitten healthy also lah ...but when i look at this kitten he still to small...

P/S: Tp sy harap kali ni sy x kecewa lg...Sy ingin lihat tu kitten sihat sampai besar...
Reply With Quote
  #14  
Old 11-14-2009, 09:54 AM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 6
aznor is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

good luck to you slind..
hope that the little kitty u hv will grow up healthy..

btw..the first 2/3 vaccination is nessecary

Last edited by aznor; 11-14-2009 at 10:02 AM.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-16-2009, 11:17 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 6
aznor is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

huh..
Reply With Quote
  #16  
Old 12-10-2009, 03:39 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 6
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Kalau membantu la...
Reply With Quote
  #17  
Old 12-10-2009, 03:40 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 6
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Quote:
Originally Posted by Suhaimy View Post
Kalau membantu la...
Ala. PDF tu besar sgt. Tak lepas pulak? Huhu!
Reply With Quote
  #18  
Old 12-10-2009, 10:05 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Quote:
Originally Posted by slind View Post
Thanks Aznor...really appreciate ur advice...will check the website...

I really scare when come to vaksin part.... i dunno wat should i do...Before tis sy ada adopt 2 kitten age around 11 week but both died ... kena cirit-birit and muntah...doc said it due to late vaksin...than they said, kitten no mommy should vaksin at age 6 week due to kitten healthy also lah ...but when i look at this kitten he still to small...

P/S: Tp sy harap kali ni sy x kecewa lg...Sy ingin lihat tu kitten sihat sampai besar...
Vet tu tak brapa betul juga ... hari tu saya jumpa orang bawak tiga ekor kitten kecik umur 2 1/2 bulan jumpa dalam longkang tanpa mommy ke klinik. Aku dah nasihat dia tapi dia tak dengar. Last-last bila masuk jumpa doktor, vet tu kata benda yg sama kat dia: Terlalu kecik badan anak-anak kucing tu ... dan terlalu muda, boleh suntik tapi risiko mati akibat suntikan amat tinggi, dan vet tak nak ambik risiko tersebut ... elok tunggu 2 minggu ... dan juga sebab kalau baru jumpa, kita tak tahu samada mereka baru pickup apa-apa penyakit atau tidak. Kalau kita sabar dan tunggu 2 minggu, sekiranya kittens tersebut ada pickup jangkitan baru, simptom akan kita nampak dalam masa dua minggu samada mereka demam, layu, tak nak makan, muntah, cirit-birit, mata berair/bengkak dan sebagainya. Dan kucing sakit jangan sekali-kali kita pergi suntik dia, kena sihat betul seluruh badannya.

Juga, kalau dalam masa dua minggu tu kita jaga rapi anak kucing tersebut tanpa mendedahkan mereka kepada kucing lain, mereka tidak akan jatuh sakit dalam masa 2 minggu tersebut.

Kalau kita terus suntik kitten/cat yang baru jumpa/ambik dari mana-mana dan terus pergi suntik, kucing gerenti akan mati sebab stress dari suntikan, bersama stress penyakit yg baru pickup, bersama stress persekitaran baru. Juga, kalau dah kena penyakit, suntikan pun tak boleh membantu kucing sebab tahap antibody yg cukup utk menentangi penyakit akan mengambil sekurang-kurangnya beberapa bulan selepas booster yg cukup.

Baik Slind dapatkan satu naskah Cat Owner's Home Veterinary Manual Third Edition sebagai rujukan harian. Juga rajin-rajin lah buat Google.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 12-10-2009, 01:39 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 6
aznor is on a distinguished road
Default Re: Need more information about kitten

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Vet tu tak brapa betul juga ... hari tu saya jumpa orang bawak tiga ekor kitten kecik umur 2 1/2 bulan jumpa dalam longkang tanpa mommy ke klinik. Aku dah nasihat dia tapi dia tak dengar. Last-last bila masuk jumpa doktor, vet tu kata benda yg sama kat dia: Terlalu kecik badan anak-anak kucing tu ... dan terlalu muda, boleh suntik tapi risiko mati akibat suntikan amat tinggi, dan vet tak nak ambik risiko tersebut ... elok tunggu 2 minggu ... dan juga sebab kalau baru jumpa, kita tak tahu samada mereka baru pickup apa-apa penyakit atau tidak. Kalau kita sabar dan tunggu 2 minggu, sekiranya kittens tersebut ada pickup jangkitan baru, simptom akan kita nampak dalam masa dua minggu samada mereka demam, layu, tak nak makan, muntah, cirit-birit, mata berair/bengkak dan sebagainya. Dan kucing sakit jangan sekali-kali kita pergi suntik dia, kena sihat betul seluruh badannya.

Juga, kalau dalam masa dua minggu tu kita jaga rapi anak kucing tersebut tanpa mendedahkan mereka kepada kucing lain, mereka tidak akan jatuh sakit dalam masa 2 minggu tersebut.

Kalau kita terus suntik kitten/cat yang baru jumpa/ambik dari mana-mana dan terus pergi suntik, kucing gerenti akan mati sebab stress dari suntikan, bersama stress penyakit yg baru pickup, bersama stress persekitaran baru. Juga, kalau dah kena penyakit, suntikan pun tak boleh membantu kucing sebab tahap antibody yg cukup utk menentangi penyakit akan mengambil sekurang-kurangnya beberapa bulan selepas booster yg cukup.

Baik Slind dapatkan satu naskah Cat Owner's Home Veterinary Manual Third Edition sebagai rujukan harian. Juga rajin-rajin lah buat Google.
btol kak klau kucing baru ambil , leh tros gi vaccine atou operate..
sbb nantii die stress dan boleh membawa kpd kematian..
__________________
The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning.

http://befriendingthefurrybeast.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dog licenses information stonestone Animal Protection Laws & Rights 1 02-22-2009 10:12 PM
Kitten Food for Kittens Give Your Little Kitten the Right Start for Growth and Development ashleywong Health, Disease & Diet 0 10-15-2008 12:04 AM
Information on Cat/Kitten Care - from a newbie-greenie to another newbie-greenie ashleywong Cats & Kittens 0 07-28-2008 03:29 PM
Lost & Found Pet Guidelines AndyKoh Lost & Found 0 06-18-2008 02:20 AM



All times are GMT +8. The time now is 07:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.