Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-28-2010, 12:51 AM
Crayola Crayola is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 9
Rep Power: 0
Crayola is on a distinguished road
Default kitzyme - vitamin kucing

hai newbie di sini....

nak tahu tentang vitamin utk kucing - kitzyme:
http://www.pet-supermarket.co.uk/pro...ts_CN27053.htm

sapa2 yg dah try, tlg bagi review, harga, beli kat mana, dll

TQVM!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-28-2010, 01:12 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 5
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

tak pernah try lg,tapi ada jual kat pet wonderland mid valley,lg satu kat hospital veterinar segar,taman segar,cheras.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-28-2010, 01:20 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by Crayola View Post
hai newbie di sini....

nak tahu tentang vitamin utk kucing - kitzyme:
http://www.pet-supermarket.co.uk/pro...ts_CN27053.htm

sapa2 yg dah try, tlg bagi review, harga, beli kat mana, dll

TQVM!
Been using it the first day I got my cats.. recommended by vets, breeders and all. Promotes general good health (possibility nak sakit teruk kurang) in cats esp for queens..my cats love it very much and i use that as treats... Harga ingat2 lupa.. I pernah beli yang besar tue dalam RM80 kot... da tak ingat sbb beli 3 bulan sekali... Keberkesanan?

Contoh:
my cat bob tak berapa berkenan..so dia jarang makan.. satu hari, bob flu.. walaupun 2 lagi (Boy and Tembun yang suka sangat makan supplement nieh) tinggal di area yang sama dan cage yang sama... 2 lagi tak kena langsung.. alhamdullilah.... Tak tahu exactly how it helps but I think that's the prove how it benefits...(^^)
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #4  
Old 04-28-2010, 02:36 AM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Hi! I dah guna ni agak lama juga 2 pun vet yg suggest so far rasanya memang berbaloi.. seperti yg Nurkasih cakap i boleh mengurangkan risiko jangkitan kpd penyakit.. Pas 2 dulu salah sekor kucing I ni bulu suka gugur but lepas 2 minggu guna nampak la kebekesanan nya.. bulu mula kurang gugur.. Harga pun rasanya xda la membebankan sgt.. sy beli yg botol besar ada 600tablet = RM60++ (beli bekas besar ni untung sikit coz harga jatuh lebih murah)
kat mana nak beli ye? kalau kat KL boleh cari kat mana2 petsmore.. but I beli kat U're my pets house kat ampang
Reply With Quote
  #5  
Old 04-28-2010, 06:38 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 8
adamyala is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

saya mmg amalkan kitzyme untuk anak2bulus sejak bertahun yang lalu. kesihatan mereka baik dan paras rupa pun menawan

beli yang 600 biji tu mmg berbaloi. kat petsmore cuma RM68 jer

kucing pun suka kitzyme ni senang nak kasi.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-28-2010, 10:13 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 5
Lionking is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

kitzyme skang ada dua jenis x slah. kitzyme conditioning tablet and yg baru je kuar kitzyme healthy cat. Yg biase guna conditioning tablet je, yg healthy cat baru je bli mgu lpas.. ikut description nye yg healthy cat ni bagus utk imune system kucg, tp mahal sket dr yg conditioning tablet tu,maybe bgus lg kot, tu yg mahal sket, harga rm29 kat petswonderland midvalley dlm ada 30 tablet, tp bg skali sehari jek..:)
Reply With Quote
  #7  
Old 04-28-2010, 12:36 PM
animal ark's Avatar
animal ark animal ark is offline
where care comes first
 
Join Date: Mar 2010
Location: 13A-1 First Floor Block B Platinum Walk, Setapak, 53300 Kuala Lumpur.
Posts: 7
Rep Power: 0
animal ark is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to animal ark
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

hello to all cat parents,
we do have kitzyme conditioning tablets (100'S & 600'S) in our shop. yang duduk area setapak, danau kota, taman melati dan sewaktu dengannya singgah2 lah di kedai kami
Reply With Quote
  #8  
Old 04-28-2010, 12:58 PM
Devoted Lily's Avatar
Devoted Lily Devoted Lily is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 70
Rep Power: 5
Devoted Lily is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Been using it the first day I got my cats.. recommended by vets, breeders and all. Promotes general good health (possibility nak sakit teruk kurang) in cats esp for queens..my cats love it very much and i use that as treats... Harga ingat2 lupa.. I pernah beli yang besar tue dalam RM80 kot... da tak ingat sbb beli 3 bulan sekali... Keberkesanan?
nurkasih kat penang nak beli kat ne ea?? rase aritu jln2 kt CTY tak de pon.. ke i y tak perasan..
Reply With Quote
  #9  
Old 04-28-2010, 01:26 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by animal ark View Post
hello to all cat parents,
we do have kitzyme conditioning tablets (100'S & 600'S) in our shop. yang duduk area setapak, danau kota, taman melati dan sewaktu dengannya singgah2 lah di kedai kami
yg 600's berapa RM ye?
Reply With Quote
  #10  
Old 04-28-2010, 03:18 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 5
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

vitamin nie memang perlu ke?
maksudnye, kalau kita dh kasi makanan premium yg cukup masih perlu vitamin lg?
kucing umur berapa kita bg vitamin?

mintak maaf sebab byk soalan yg ditanya..
sebab Yana ade terfikir nk kasi vitamin tp tak tau nk beli yg macam mana..
Reply With Quote
  #11  
Old 04-28-2010, 03:49 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by Devoted Lily View Post
nurkasih kat penang nak beli kat ne ea?? rase aritu jln2 kt CTY tak de pon.. ke i y tak perasan..
normal pet shop banyak .. macam i katalah..CTY memang tak stock any good things pun.. I ada g ari tue and request them to bring in..( trylah)..tapi it seems salesman diornag tak pandai sales.. jawab "we just have whatever its on the shelf".. chesss...

My regular pet shop ada... D'Pet shop (^^)
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #12  
Old 04-28-2010, 03:51 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
vitamin nie memang perlu ke?
maksudnye, kalau kita dh kasi makanan premium yg cukup masih perlu vitamin lg?
kucing umur berapa kita bg vitamin?

mintak maaf sebab byk soalan yg ditanya..
sebab Yana ade terfikir nk kasi vitamin tp tak tau nk beli yg macam mana..
Ikut u lah..kalau u rasa u nak bagi and ada fulus lebih bagilah.. sbb I dari dulu lagi, kira i sambung dr owner lama diorang.. dan i nampak keberkesanannya..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #13  
Old 04-28-2010, 03:52 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
vitamin nie memang perlu ke?
maksudnye, kalau kita dh kasi makanan premium yg cukup masih perlu vitamin lg?
kucing umur berapa kita bg vitamin?

mintak maaf sebab byk soalan yg ditanya..
sebab Yana ade terfikir nk kasi vitamin tp tak tau nk beli yg macam mana..
bagi tuan2 kucing yg berkemampuan 2 rasanya elok la bagi supplement lagi pun ia utk kebaikan ank2 bulus juga.. yea walau pun kita dah bagi mkn premium rasanya elok juga bagi vitamin ni.. nak cakap lebih sy pun bukan la pandai sgt cuma nak kongsi pendapat je.. hehe.. sy start bagi kitzyme ni kat kitten yg dah berhenti menyusu coz rasanya kalau masuh menyusu xperlu kot sebab susu ibu dah ada segala keperluan utk kitten
Reply With Quote
  #14  
Old 04-28-2010, 04:21 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 7
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

setuju dengan Nurkasih..
saya pon amalkan Kitzyme sejak 1st bela kucing..mmg x pernah tukar brand to brewer yeast or other vitamins sebab mmg puas hati..bau dia pon mcm vitamin budak2 tu...rasa mcm nak telan skali..hahaha

u shud try dgn yang 100 tablets tu...if rasa nmpak perubahan, go on lah...tp, based on apa yg sumer di atas ckap, terbukti le mmg Kitzyme is good.
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #15  
Old 04-28-2010, 05:20 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 5
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

how about this one Evsco Felovite II with Taurine?
Felovite II with Taurine is a palatable vitamin mineral supplement for cats in a paste form.

is it vitamin jugak?
apa beza dgn kitzyme?

Yana sebenarnye dh lama nk tau pasal vitamin nie.. ada study dr internet.. tp nak jugak tau pengalaman kawan2
Reply With Quote
  #16  
Old 04-28-2010, 05:44 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 6
kuntum is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Saya bagi both kitzyme & fellovite II with taurine tu...

Pada pendapat saya, dua2 ni sama macam multivitamins cuma Kitzyme lebih pada untuk mencantikkan bulu. Fellovite II lebih untuk jantung & mata sebab ada taurine.

Saya bagi tak le banyak...kalau tak silap yang fellovite tu kena bagi 1 teaspoon sehari (sama dgn lebih kurang 5ml) tapi saya hanya bagi dalam 1ml je seekor itu pun selang sehari. Kitzyme pulak saya bagi everyday...average 2 bijik seekor (sepatutnya bagi 3 bijik untuk kucing dewasa 6 bijik untuk kitten) tapi sebab dah bagi premium food..tak perlu banyak2...

Saya lebih suka bagi kitzyme healthy cat tu kat kitten...bagi setengah je sehari. Tapi bila dah umur 10-12 bulan saya bagi kitzyme conditioning tablets tu...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #17  
Old 04-29-2010, 09:23 AM
naddy's Avatar
naddy naddy is offline
... ... ...
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 53
Rep Power: 5
naddy is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

I start kasi kitzyme conditioning tablet (100tablet) about last week. then tak sampai 2 hari seekor dari 2 ekor kucing kat umah sakit n cirit yg teruk sehingga sambil tdo pun leh tercirit . the other one okey je.

bawak ke vet the doctor said maybe she has sensitive tummy so she cannot tolerate certain medicine, vitamin or food. the vet also said no matter how good the vitamin is u have to know whether it suit ur cat or not because not all supplement or food goes well with all type of cats.

moral from the story is: choose really well for ur cats n do lots of survey. Still continue giving the other cat(yg tak sakit n tak alah tu) the vitamin and so far so good. Cuma setiap kali nak kasi kene bagi sorok2 sbb yg sakit tu tetap nak makan gak vitamin tu...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC02196.jpg
Views:	118
Size:	117.3 KB
ID:	9283  
Reply With Quote
  #18  
Old 04-29-2010, 12:51 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by naddy View Post
I start kasi kitzyme conditioning tablet (100tablet) about last week. then tak sampai 2 hari seekor dari 2 ekor kucing kat umah sakit n cirit yg teruk sehingga sambil tdo pun leh tercirit . the other one okey je.

bawak ke vet the doctor said maybe she has sensitive tummy so she cannot tolerate certain medicine, vitamin or food. the vet also said no matter how good the vitamin is u have to know whether it suit ur cat or not because not all supplement or food goes well with all type of cats.

moral from the story is: choose really well for ur cats n do lots of survey. Still continue giving the other cat(yg tak sakit n tak alah tu) the vitamin and so far so good. Cuma setiap kali nak kasi kene bagi sorok2 sbb yg sakit tu tetap nak makan gak vitamin tu...
betul.. memang la vitamin baik tapi xsemua kucing sesuai.. maybe kalau dia alah kepada kitzyme dia akan sesuai kepada yg lain..
kesian eh sampai tercirit.. so dah ok ke sekarang?
hehe.. baik sembunyi betul2 masa U bagi kpd yg lain 2.. takut dia tercuri mkn plak.. hehe
Reply With Quote
  #19  
Old 04-29-2010, 01:01 PM
naddy's Avatar
naddy naddy is offline
... ... ...
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 53
Rep Power: 5
naddy is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
betul.. memang la vitamin baik tapi xsemua kucing sesuai.. maybe kalau dia alah kepada kitzyme dia akan sesuai kepada yg lain..
kesian eh sampai tercirit.. so dah ok ke sekarang?
hehe.. baik sembunyi betul2 masa U bagi kpd yg lain 2.. takut dia tercuri mkn plak.. hehe
semalam still cirit tp active....lagipun br 2 hari berhenti kasi vitamin tu...so waiting for today if she will be okay...hopefully okay.

tu lah biler nak kasi vitamin tu pada yg lagi sekor tu kene bwk masuk bilik kurung dier...pantang goncang botol laju je mintak...tp skarang tak goncang dah seludup senyap2
Reply With Quote
  #20  
Old 04-29-2010, 02:13 PM
Crayola Crayola is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 9
Rep Power: 0
Crayola is on a distinguished road
Default Re: kitzyme - vitamin kucing

................
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Kucing-kucing Binbin binbin Cat TV and Photos 50 02-22-2010 09:09 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 05:15 AM



All times are GMT +8. The time now is 08:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.