Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-08-2010, 05:40 PM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Unhappy Gemukkan Kucing

Hi..saya ahn. ada 2 ekor kucing adik bradik, jantan and bertina berumur 3 bulan. I give them "Royal Canin Persian 32 < 12 months"..

Masalah:
1) Kucing betina macam tak lalu makan menyebabkan dia terlalu kurus jika dibandingkan dengan abang dia yang fit (boleh tengok kat owners pet name Titan)
2) Try kasi wet food tapi mkn sikit jer. pastu bagi 2nd round untuk menu kedua dalam sehari memang dia tak nak makan...ambil bau jer pastu blah. macam dah jemu. Nak kata sakit, tak jugak..dia memang sangat aktif main2 dengan abang dia. Cuma kurus jer problem.

Kawan2 petfinder ada tak idea2 or pendapat harap dapat membantu.. Ada tak ubat2 kasi dia lapar and kuat makan ?? Nak kasi gemuk sket..

Thanks
ahn

Last edited by blackie007; 07-21-2010 at 12:51 AM. Reason: inappropriate language use (short form)
Reply With Quote
  #2  
Old 06-08-2010, 06:05 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 5
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Hello Ahnhan,

Ramai PF member kat sini bagi kucing makan Kitzyme, yg boleh naikkan selera makan. It''s in tablet form, around >RM62 utk 600 tablets, kalau ikut instruction kasi kucing mkn 6 tablet sehari. Ramai yg ckp bagus.

Tapi I've never personally tried this, because my regular petstore syor kan I this 3 in 1 product called MyBeau. You can get it for around RM40++ untuk satu tube. It's in gel form. MyBeau ni, selain naikkan selera makan, it's also a multivitamin + fish oil untuk mencantikkan bulu, & its a complete supplement, so u dah tak yah beli supplement yg lain2 dah. So far mmg senang nak bagi anak2 I makan ni - diorang mkn terus dari tube je :) U can also campurkan dlm makanan, abt 1 teaspoon a day.

Maybe u can try?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-08-2010, 06:43 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 10
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Mmmm setahu saya RC 32 adalah Fit 32 kan?
Kalau ya... makanan tu adalah untuk maintain weight kucing dan bukan untuk menggemukkan kucing.
Kalau you nak naikkan selera kucing you, ada macam macam supplement yang you boleh bagi.
Kalau Kitzyme susah sikit sebab dia dalam tablet form.
Kalau nak senang you boleh bagi Nutristat yang dalam tube.
Just picit a bit and then buka mulut kucing you and then palit dalam mulut dia.
Satu lagi you leh beli Multi Vit + Lysinc. Ni adalah cecair dan you just pakai syringe. I gunakan nie. Satu bottle baru sahaja RM18.00.
Cara dia sedut pakai syringe (akan di bagi), buka mulut kucing dan pancitkan. Senang sangat.
Tak bergelut ngan kucing pun he..he....
Satu lagi you beli tablet vitamin b complex dari HUKM atau HKL.
Tablet nie kecik dan warna kucing.
Sangat effective untuk mengemukkan.
Harga pun murah.
Tiga papan baru RM0.60
Boleh tahan sebulan
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/

Last edited by blackie007; 07-21-2010 at 12:55 AM. Reason: inappropriate language use (short form)
Reply With Quote
  #4  
Old 06-08-2010, 10:12 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Tu la... akk punya kucing pun ada macam tu.
Ada masa abis kita di cakarkan...
nyampuk skit..

dua2 belah tangan nieh kalau bakal mak mertua tengok ( saya tak kawin lagi) sure suka nieh.. kalah orang masak tau.. penuh dengan cakar-cakaran manja.. tetiap bulan mesti ada yang 'fresh' punya ( sbb time potong kuku), kerana 'gurauan' senda anakanda kaki 4

nway, dulu masa I ada masalah sama, vet suruh I bagi Nutristat + can food .. it works for me..maybe you can chose one and try..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 06-09-2010, 12:06 AM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Mmmm setahu saya RC 32 adalah Fit 32 kan?
Kalo ye... makanan tu adalah untuk maintain weight kucing dan bukan untuk menggemukkan kucing.
Sorry mencelah sikit.. betul kak nurul kata 2, Rc 32 tu untuk maintain berat badan kucing, lagi pun Rc 32 tu untuk adult cat.. Seelok2 nya awk guna Royal Canin Kitten 36 coz yg ni lebih sesuai untuk kitten n menambahkan berat badan kitten 2..
Selain tu sy guna Troy Nutripet fungsinya sama la dgn Nutristat so awk bleh try mana2 satu.

Last edited by luvnett; 06-09-2010 at 02:32 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-09-2010, 10:30 AM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Post Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Mmmm setahu saya RC 32 adalah Fit 32 kan?
Kalo ye... makanan tu adalah untuk maintain weight kucing dan bukan untuk menggemukkan kucing.
Kalo you nak naikkan selera kucing you, ada macam macam supplement yang you boleh bagi.
Kalo Kitzyme susah sikit sebab dia dalam tablet form.
Kalo nak senang you leh bagi Nutristat yang dalam tube.
Just picit a bit and then buka mulut kucing you and then palit dalam mulut dia.
Satu lagi you leh beli Multi Vit + Lysinc. Ni adalah cecair dan you just pakai syringe. I gunakan nie. Satu bottle baru je RM18.00.
Cara dia sedut pakai syringe (akan di bagi), buka mulut kucing dan pancitkan. Senang sangat.
Tak bergelut ngan kucing pun he..he....
Satu lagi you beli tablet vitamin b complex dari HUKM atau HKL.
Tablet nie kecik dan warna kucing.
Sangat effective untuk mengemukkan.
Harga pun murah.
Tiga papan baru RM0.60
Boleh tahan sebulan
Thanks Felix & all for the info. Nanti saya try as your advice tue...
Anyhow actualy i beli RC persian 32 tu for specific for cat below 12months old. Lepas ni nak try RC for kitten lak..maner la tau kan~~
Canned food dah try tapi still tak jalan jugak..adoyai.. Kesian dia...rengek2 mintak makanan tapi dah bagi dia tak nak pulak. Apa masalah taktau..He become thin and thin everyday Esok lusa appointment dengan vet..hope dapat membantu

Last edited by blackie007; 07-21-2010 at 01:00 AM. Reason: inappropriate language use (short form)
Reply With Quote
  #7  
Old 06-09-2010, 10:42 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Hi..saya ahn. ada 2 ekor kucing adik bradik, jantan n bertina berumur 3 bulan. I give them "Royal Canin Persian 32 < 12 months"..

Masalah:
1) Kucing betina macam tak lalu makan menyebabkan dia terlalu kurus jika dibandingkan dgn abg die yang fit (boleh tgk kat owners pet name Titan)
2) Try kasi wet food tapi mkn sikit jer. pastu bagi 2nd round untuk menu kedua dlm sehari mmg die tak nak mkn...ambil bau jer pastu blah.mcm dah jemu. Nak kata sakit, tak jugak..die mmg sgt aktif main2 dgn abg die. Cuma kurus jer problem.

Kwn2 petfinder ade tak idea2 or pendapat harap dapat membantu.. De tak ubat2 kasi die lapar n kuat mkn ?? Nak kasi gemuk sket..

Thanks
ahn
Ahn, mereka anak kucing berumur 3 bulan kan? Eh, mana boleh kasi makanan RC nombor kod 32? Itu untuk kucing dewasa 12 bulan ke atas!

Umur 1-4 bulan kena kasi RC Babycat 34 la, kawan! Jangan kasi RC Kitten 36 pun, ini utk anak kucing 4-12 bulan. Belum boleh kasi lagi.

Juga cepat kasi mereka makanan tambahan daging dada ayam rebus setiap hari utk protein tambahan bagi membina badan sebab mereka dalam peringkat pertumbuhan badan penting. Kalau tidak, mereka akan senang sakit atau diserang penyakit.

Untuk anak kucing yg kurus dan kurang selera tu, dapatkan Hill's A/D diet daripada klinik vet yg menjual, ambik satu sudu kecil (kalau dia boleh makan lebih, lagi bagus) dan guna jari bersih mashkan (picit) dengan satu sudu air panas to get a smooth thick mixture so that you can suck up with a 10 mls syringe dan suapkan 3 times a day. Kalau dia nak makan sendiri, lagi senang. Tapi asingkan dia sehingga makanan habis supaya orang lain tak curi makan dia punya. Buat selama 2-3 minggu dan anda akan nampak badan dia mula berisi.

Simpan tin tu dalam fridge supaya tidak rosak. Jangan microwave kerana microwave akan membinasakan vitamin dan khasiat.

Tak payah supplement benda lain langsung kalau kasi RC Babycat 34. Jangan kasi wet food sebab kebanyakkan mereka tak mempunyai kandungan daging secukupnya, banyak air dan jelly kosong. Mahal pulak tu. RM5 boleh dapat satu ketol dada ayam dah yg solid penuh protein bagi membina badan si kecik! Bandingkan dengan RM5 satu tin canned food yg penuh air dan jelly dan secubit tak sampai satu sudu daging padat pun.

Satu kelemahan lagi, kebanyakan mereka taroh ikan sebab ikan murah. Ikan tidak bagus utk kucing, buat tulang mereka reput. Daging ayam yg baik utk membina badan mereka.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 06-09-2010 at 10:54 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-09-2010, 01:27 PM
zaidong's Avatar
zaidong zaidong is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2009
Location: putrajaya
Posts: 13
Rep Power: 0
zaidong is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Kucing saya si Tai Lung tak sukakan RC Fit 32 tu..tak sedap kot.bau biskot tu pun tak sedap. Lastly beli RC Indoor, baru dia makan...
Reply With Quote
  #9  
Old 06-09-2010, 04:44 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by zaidong View Post
Kucing saya si Tai Lung tak sukakan RC Fit 32 tu..tak sedap kot.bau biskot tu pun tak sedap. Lastly beli RC Indoor, baru dia makan...
Zaidong beli RC Fit32 tu adalah dalam pek original atau repack (yg tokay kedai tipu kata repack kecik-kecik senang jual padahal dia repack sebab beg tu dah bocor atau biskut tu dah lemau/berkulat/berulat ... dia buang biskut yg rosak/berkulat/ulat dan repack yg nampak ok) ... kalau dalam pack original, adakah masuk angin (masa beli, tekan tengok ada angin keluar tak ... dia mesti vacuum pack dan air tight). Satu lagi, kalau dah kena panas dalam lori semasa perjalanan ke kedai, akan cepat lemau dan rancid sebab makanan kucing mengandungi kandungan lemak tinggi dan amat senang rosak.

Sepanjang pengalaman saya, tak pernah ada kucing yg enggan makan RC kecuali biskut tersebut telah lemau atau rosak. Semua rebut makan, tak ada sekor pun yg tolak!

Zaidong cuba kunyah kibble RC yg Tai Lung enggan makan tu. Yang fresh akan rasa rangup dan sedap wangi mcm keropok fresh. Cuba rasa tengok, kalo ko rasa nak muntah tak leh telan, Tai Lung pun sama la ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #10  
Old 06-10-2010, 10:26 AM
zaidong's Avatar
zaidong zaidong is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2009
Location: putrajaya
Posts: 13
Rep Power: 0
zaidong is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

owh..
agak-agak klu aku makan RC FIt tu,badan aku leh Fit tak?hehehehe
Reply With Quote
  #11  
Old 06-10-2010, 12:40 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by zaidong View Post
owh..
agak-agak klu aku makan RC FIt tu,badan aku leh Fit tak?hehehehe
Sudah tentu, Zaidong, if you are a cat aged > 12 mths and < 7 years, not a cat suffering from kidney ailments. Your bulu oso very nice! Sure can get adopted very easily! If you are a cat la, tapi if you oni have 2 legs, gua tatau ......

__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #12  
Old 06-10-2010, 01:25 PM
ahnhan ahnhan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
ahnhan is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Haiyaaaa....Ana fening, feninglah !!

So secara konklusinya nak pilih option maner 1 ni ???

1) Kitzyme, It''s in tablet form, around >RM62 utk 600 tablets
2) MyBeau ni, selain naikkan selera makan, it's also a multivitamin + fish oil untuk mencantikkan bulu
3) Nutristat yang dalam tube.
4) Multi Vit + Lysinc. Ni adalah cecair dan you just pakai syringe. I gunakan nie. Satu bottle baru je RM18.00
5) Troy Nutripet fungsinya sama la dgn Nutristat
6) Umur 1-4 bulan kena kasi RC Babycat 34 la, kawan!
7) Hill's A/D diet
8) satu ketol dada ayam dah yg solid penuh protein
9) RC Indoor


Reply With Quote
  #13  
Old 06-10-2010, 01:39 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 5
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Ahnhan,

this is what my vet suggest for my kids:
RC Babycat + dada ayam rebus

Apa kata you tanya your vet
Reply With Quote
  #14  
Old 06-10-2010, 01:41 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Gemukkan Kucing

Jangan pening pening kepala.Ikut cakap brother FK.Dia yang paling berpengalaman dalam dunia kucing.Kami suma belajar dengan dia

Quote:
Originally Posted by ahnhan View Post
Haiyaaaa....Ana fening, feninglah !!

So secara konklusinya nak pilih option maner 1 ni ???

1) Kitzyme, It''s in tablet form, around >RM62 utk 600 tablets
2) MyBeau ni, selain naikkan selera makan, it's also a multivitamin + fish oil untuk mencantikkan bulu
3) Nutristat yang dalam tube.
4) Multi Vit + Lysinc. Ni adalah cecair dan you just pakai syringe. I gunakan nie. Satu bottle baru je RM18.00
5) Troy Nutripet fungsinya sama la dgn Nutristat
6) Umur 1-4 bulan kena kasi RC Babycat 34 la, kawan!
7) Hill's A/D diet
8) satu ketol dada ayam dah yg solid penuh protein
9) RC Indoor



Last edited by blackie007; 07-21-2010 at 01:02 AM. Reason: inappropriate language use (short form)
Reply With Quote
  #15  
Old 06-10-2010, 01:50 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by June View Post
Jgn fening fening kepala.Ikut cakap brader FK.Dia yg paling berpengalaman dlm dunia kucing.Kami suma belajar dgn dia
betul 2.. sy sokong.. Apa kata Ikut cakap FK tukar kibbles ke RC baby cats 34 and then dada ayam 2.. sebab dah terbukti yg dada ayam tu dapat menambah berat kucing..
Reply With Quote
  #16  
Old 06-10-2010, 03:41 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 6
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ahn, mereka anak kucing berumur 3 bulan kan? Eh, mana boleh kasi makanan RC nombor kod 32? Itu untuk kucing dewasa 12 bulan ke atas!

Umur 1-4 bulan kena kasi RC Babycat 34 la, kawan! Jangan kasi RC Kitten 36 pun, ini utk anak kucing 4-12 bulan. Belum boleh kasi lagi.

Juga cepat kasi mereka makanan tambahan daging dada ayam rebus setiap hari utk protein tambahan bagi membina badan sebab mereka dalam peringkat pertumbuhan badan penting. Kalau tidak, mereka akan senang sakit atau diserang penyakit.

Untuk anak kucing yg kurus dan kurang selera tu, dapatkan Hill's A/D diet daripada klinik vet yg menjual, ambik satu sudu kecil (kalau dia boleh makan lebih, lagi bagus) dan guna jari bersih mashkan (picit) dengan satu sudu air panas to get a smooth thick mixture so that you can suck up with a 10 mls syringe dan suapkan 3 times a day. Kalau dia nak makan sendiri, lagi senang. Tapi asingkan dia sehingga makanan habis supaya orang lain tak curi makan dia punya. Buat selama 2-3 minggu dan anda akan nampak badan dia mula berisi.

Simpan tin tu dalam fridge supaya tidak rosak. Jangan microwave kerana microwave akan membinasakan vitamin dan khasiat.

Tak payah supplement benda lain langsung kalau kasi RC Babycat 34. Jangan kasi wet food sebab kebanyakkan mereka tak mempunyai kandungan daging secukupnya, banyak air dan jelly kosong. Mahal pulak tu. RM5 boleh dapat satu ketol dada ayam dah yg solid penuh protein bagi membina badan si kecik! Bandingkan dengan RM5 satu tin canned food yg penuh air dan jelly dan secubit tak sampai satu sudu daging padat pun.

Satu kelemahan lagi, kebanyakan mereka taroh ikan sebab ikan murah. Ikan tidak bagus utk kucing, buat tulang mereka reput. Daging ayam yg baik utk membina badan mereka.
rasenye ahnhan maksudkan RC kitten persian 32, mmg khas utk kitten persian hehe..mmg no kod same ngan RC fit32 :)
Reply With Quote
  #17  
Old 06-10-2010, 05:28 PM
najieb lua hassan najieb lua hassan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 6
Rep Power: 0
najieb lua hassan is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
rasenye ahnhan maksudkan RC kitten persian 32, mmg khas utk kitten persian hehe..mmg no kod same ngan RC fit32 :)
hai, saye pun akan try tips yg diberi... Pumpkin & Soya dh 6 bulan & sangat lasak, tapi yg merisaukan saye ialah berat dieorg susut. huhuhu

Oh ya, Natalia tgh menyusukan babies, & saye tgk die kurus sgt sekarang, ade x care nak gemuk kan mummy yg tengah breast feeding nih. Saye x byk pengalaman nk jaga mummy yg baru besalin.

Regards,
NAJIEB
Reply With Quote
  #18  
Old 06-10-2010, 09:53 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 10
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by najieb lua hassan View Post
hai, saye pun akan try tips yg diberi... Pumpkin & Soya dh 6 bulan & sangat lasak, tapi yg merisaukan saye ialah berat dieorg susut. huhuhu

Oh ya, Natalia tgh menyusukan babies, & saye tgk die kurus sgt sekarang, ade x care nak gemuk kan mummy yg tengah breast feeding nih. Saye x byk pengalaman nk jaga mummy yg baru besalin.

Regards,
NAJIEB

Salam Najieb,

Kalo mummy cat yang tengah menyusu better bagi dia makan Kitten food sebab kitten food nie high in nutrients. Good for mummy cat and baby cat.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #19  
Old 06-11-2010, 02:58 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 5
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Hehehe jgn pening2, kibbles RC@ Hill's A/D & dada ayam & supplements boleh diberi at the same time. Kibbles for mealtimes + dada ayam once every few days + supplements ikut sukatan yg dicadangkan.

Nak sure lagi u can always check with ur vet :)
Reply With Quote
  #20  
Old 06-11-2010, 04:24 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by MidnightMaiden View Post
Hehehe jgn pening2, kibbles RC@ Hill's A/D & dada ayam & supplements boleh diberi at the same time. Kibbles for mealtimes + dada ayam once every few days + supplements ikut sukatan yg dicadangkan.

Nak sure lagi u can always check with ur vet :)
Itu la kita cadangkan cara yg termudah, kasi makanan premium ikut umur anak kucing seperti RC Babycat 1-4 mths old sebab makanan premium sudah cukup dan memadai supplement vitamin dan nutrient penting utk anak kucing sihat mengikut keperluan/lingkungan umur dia, tak payah pening buat kiraan semak samada vitamin tambahan yg kita beri sebagai supplement dah terlebih had keperluan hariannya atau tidak (vitamin dsbnya ada had atau limit utk setiap hari, kalau terlebih, buat nanya kucing (terlebih had boleh meracunkan kucing, jahanam liver dan kidney si comel, disamping membuang duit).

Perkara ini kita kena buat analisis sendiri, cari lojik dia, sebab kalau nak ikut kata orang yg menjual produk, nanti satu kedai akan dia recommend kita belikan. Kepentingan dia lain, dia hendak duit kita, jaga bisnes dia, tapi kesihatan kucing tu adalah kepentingan kita yg sayang dan jaga dia.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 04:04 PM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 05:07 PM
Kucing-kucing Binbin binbin Cat TV and Photos 50 02-22-2010 10:09 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM



All times are GMT +8. The time now is 07:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.