Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Small Mammals - Furry & Cute > Hamsters

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-10-2010, 09:03 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 5
comot82 is on a distinguished road
Default hamster-hamster ku...yeah..!!

inilah gambar2 hamster aku seramai 5 ekor...itu blum lagik campur yg baru beranak tu....
ini gambar2 sebelum aku pindah ke dalam akuarium...















seronok bergolek2 dlm pasir wangi ni...



si kiki beranak kali pertama 8 ekor anak ...



tp kesemua anak mati dimakan oleh ibunya sendiri, hy sekor yg tinggal...jahat sungguh jenis ibu hamster nih...!






akhirnya, sebab hamster makin lama makin bertambah aku ternak jer ler dlm akuarium besor 5 kaki punya...! makin seronok dia berlari2 berkejaran...

Reply With Quote
  #2  
Old 06-15-2010, 07:52 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 531
Rep Power: 5
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

wah! comel la! mcm whity sy jgk..tp skrg bkn whity sy la..hehe..whity org lain dh..so,cmne? still nk bela hamster n gp?? eh..baby hamster tu comel sgt la color dia..polka dot hitam putih..hehe
Reply With Quote
  #3  
Old 06-15-2010, 08:48 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 8
adamyala is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

comeii comeii !!! sukerrrr hamster ...

kak zai pernah bela hamster. cepat tul multiply

ibu hamster makan anak2 dia bukan sebab dia jahat ....

kalo hamster beranak, kene tutup dgn kain/kotak sangkar dia sampai jadi gelap. jgn tengok2 dia. letak ditempat yg tak bising. bila baby dah tumbuh bulu dalam umur 10 hari baru leh tengok kejap kejap. jgn sekali kali sentuh anak hamster. nanti ibu dia stress dan makan sumer anak2 tu. letak makanan kering banyak2 takpe, sebab makanan hamster tak basi.

beli buku dan baca tentang hamster dan cara nak menjaga hamster.
jgn tuduh hamster jahat. tak baik tau...

Reply With Quote
  #4  
Old 06-15-2010, 09:10 PM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 531
Rep Power: 5
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

ha ah..betol tu.. kne cover..sy cover all the cage ngn newspapers dlu mse putih beranak..tp ttp kne mkn..nk wt mcm mana..dh begitu fitrahnya..
Reply With Quote
  #5  
Old 06-15-2010, 10:20 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 8
adamyala is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

HAMSTER BABY CARE SHEET
A hamster that has given birth should be disturbed as little as possible or she may become agitated and abandon, neglect, or even eat the babies. This means other than providing food and water, you should leave the hamsters and their cage alone as much as possible for the first couple of weeks. While it is tempting to look at the babies and make sure everything is okay, it is best to leave the mom to do her thing......

http://answers.yahoo.com/question/in...0043822AAq3Vua
Reply With Quote
  #6  
Old 06-16-2010, 08:02 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 5
comot82 is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
comeii comeii !!! sukerrrr hamster ...

kak zai pernah bela hamster. cepat tul multiply

ibu hamster makan anak2 dia bukan sebab dia jahat ....

kalo hamster beranak, kene tutup dgn kain/kotak sangkar dia sampai jadi gelap. jgn tengok2 dia. letak ditempat yg tak bising. bila baby dah tumbuh bulu dalam umur 10 hari baru leh tengok kejap kejap. jgn sekali kali sentuh anak hamster. nanti ibu dia stress dan makan sumer anak2 tu. letak makanan kering banyak2 takpe, sebab makanan hamster tak basi.

beli buku dan baca tentang hamster dan cara nak menjaga hamster.
jgn tuduh hamster jahat. tak baik tau...

urrmm...bukan sengaja ckp ibu2 hamster ni jahat...tp lepas sekor2 dia ngap rs amat2 kecewa sgt2 bela hamster...yelah cam baru2 ni dia beranak 15 ekor...!!! alih2 sekarang hy sekor jer tinggal....sayang sgt2 sebab sebanyak 15 ekor tu byk yg bulu warna putih...!!! putih kan lawa per....! huhu....itu yg ckp/luah kat wawa nak tukar selera bela menatang Guinea pig plak....tp tak tau lagik...sebab huby lebih suka bela hamster....

sebenarnya, lepas dia beranak tuh, sy dah tutup ngan surat kabar...tp mungkin silap sy gak sebab ms nak bg makan tu selalu ler jenguk2 anak dia yg merah2 kiut-miut tuh....agaknya kerana itu dia ngap sekor2 sampai ler tinggal sekor jer......huhu....
Reply With Quote
  #7  
Old 06-16-2010, 09:22 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Hari tu aku terdengar one woman tengah bercerita dengan kawan dia kat pet shop. Dia kata dulu rumah dia ada bela hamster, comel-comel belaka, tapi mereka membiak sampai dia fed-up tak nak jaga lagi. Bila kawan dia tanya mana pergi hamster-hamster dia, dia jawab dia lepaskan ajer semua 20 ekor kat longkang belakang rumah dia. Pandai-pandai lah diorang jaga diri, dia kata dengan selamba!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #8  
Old 06-16-2010, 10:48 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 8
adamyala is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
urrmm...bukan sengaja ckp ibu2 hamster ni jahat...tp lepas sekor2 dia ngap rs amat2 kecewa sgt2 bela hamster...yelah cam baru2 ni dia beranak 15 ekor...!!! alih2 sekarang hy sekor jer tinggal....sayang sgt2 sebab sebanyak 15 ekor tu byk yg bulu warna putih...!!! putih kan lawa per....! huhu....itu yg ckp/luah kat wawa nak tukar selera bela menatang Guinea pig plak....tp tak tau lagik...sebab huby lebih suka bela hamster....

sebenarnya, lepas dia beranak tuh, sy dah tutup ngan surat kabar...tp mungkin silap sy gak sebab ms nak bg makan tu selalu ler jenguk2 anak dia yg merah2 kiut-miut tuh....agaknya kerana itu dia ngap sekor2 sampai ler tinggal sekor jer......huhu....
cuba next time tutup betul2, pastu letak somewhere yg tak bising dan takde org lalu lalang. Biarkan je cemtu selama 10 hari. cuba tengok dia makan tak anak dia.

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Hari tu aku terdengar one woman tengah bercerita dengan kawan dia kat pet shop. Dia kata dulu rumah dia ada bela hamster, comel-comel belaka, tapi mereka membiak sampai dia fed-up tak nak jaga lagi. Bila kawan dia tanya mana pergi hamster-hamster dia, dia jawab dia lepaskan ajer semua 20 ekor kat longkang belakang rumah dia. Pandai-pandai lah diorang jaga diri, dia kata dengan selamba!
makhluk cemni pun ada ke ?
Reply With Quote
  #9  
Old 06-16-2010, 11:09 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Comot82, hamsters nie mcm tikus, mereka dalam golongan binatang jenis "prey animals". Maknanya mereka mempunyai risiko tinggi diburu makan oleh binatang yg lebih besar daripada mereka. Dengan itu, perangai semulajadi mereka adalah keinginan dan keperluan hidup dalam suasana yg terlindung dan dapat tersembunyi dengan senang, jika tidak, mereka mengalami stress tinggi dan bertakutan selalu.

Oleh kerana itu, walaupun Comot82 meletak mereka dalam akuarium luas dan besar, suasana adalah terdedah dan adalah baik sekiranya Comot82 dapat meletakkan banyak benda-benda utk mereka bersembunyi ke dalam akuarium seperti pokok-pokok (cari yg sesuai), kotak, maybe some driftwood untuk mereka bersembunyi dengan senang dan rasa selamat. Mereka akan keluar bermain semasa rumah sunyi dan tiada orang (atau kucing) lalu lalang.

Sepertimana dinasihatkan oleh Kak Zai dan lain-lain yg peka, silalah Comot82 letakkan akuarium tersebut ditempat low traffic kat rumah, gelap dan sunyi. Hamster anda akan menjadi lebih sihat kerana kurang stress.

Amat perlu utk kita memahami perangai semulajadi binatang yg kita pelihara dan sayangi supaya kita dapat sediakan tempat hidup yg terbaik bagi mereka.

Kucing adalah binatang jenis "prey" (diburu jadi perlu tempat bersembunyi dan sunyi) dan juga "predator" (dia makan binatang lain yg lebih kecil). Predator biasanya lebih berani keluar merayau memburu.

Good luck, friend!

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
...makhluk cemni pun ada ke ?
Ada, Kak Zai, rasa nak tempeling dia .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #10  
Old 06-16-2010, 12:01 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 5
comot82 is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Comot82, hamsters nie mcm tikus, mereka dalam golongan binatang jenis "prey animals". Maknanya mereka mempunyai risiko tinggi diburu makan oleh binatang yg lebih besar daripada mereka. Dengan itu, perangai semulajadi mereka adalah keinginan dan keperluan hidup dalam suasana yg terlindung dan dapat tersembunyi dengan senang, jika tidak, mereka mengalami stress tinggi dan bertakutan selalu.

Oleh kerana itu, walaupun Comot82 meletak mereka dalam akuarium luas dan besar, suasana adalah terdedah dan adalah baik sekiranya Comot82 dapat meletakkan banyak benda-benda utk mereka bersembunyi ke dalam akuarium seperti pokok-pokok (cari yg sesuai), kotak, maybe some driftwood untuk mereka bersembunyi dengan senang dan rasa selamat. Mereka akan keluar bermain semasa rumah sunyi dan tiada orang (atau kucing) lalu lalang.

Sepertimana dinasihatkan oleh Kak Zai dan lain-lain yg peka, silalah Comot82 letakkan akuarium tersebut ditempat low traffic kat rumah, gelap dan sunyi. Hamster anda akan menjadi lebih sihat kerana kurang stress.

Amat perlu utk kita memahami perangai semulajadi binatang yg kita pelihara dan sayangi supaya kita dapat sediakan tempat hidup yg terbaik bagi mereka.

Kucing adalah binatang jenis "prey" (diburu jadi perlu tempat bersembunyi dan sunyi) dan juga "predator" (dia makan binatang lain yg lebih kecil). Predator biasanya lebih berani keluar merayau memburu.

Good luck, friend!

Ada, Kak Zai, rasa nak tempeling dia .....

a'aa....btoi ler...sy tak letak apa2 benda yg boleh diaorg bersembunyi @ main sorok2....tak letak sebab suka tgk gaya ragam diaorg tidor main makan camne kan....btol2...! lepas ni sy akan letak rumah kayu(mainan) ke apa ke...

ah...banyak betul yg perlu sy belajar...bukan salah diaorg(makan anak2 sendiri)tp salah diri ku sendiri....huhu........

tk semua.....
Reply With Quote
  #11  
Old 06-16-2010, 12:44 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Comot82 boleh cari tukang kayu indon buatkan rumah miniature kayu utk mereka, mcm rumah panjang dua tiga tingkat, mereka boleh keluar melalui tingkap kecik, boleh tidur dalam rumah tersebut yg mempunyai banyak bilik kecik mcm manusia, terlindung daripada pandangan orang/kucing (Comot82 ada kucing kan?). Buat macam nie, akuarium pun nampak cantik mcm ada rumah kampung kayu kat dalam, buat rumah yg panjang dan bertingkat, ada upstairs dan downstairs, ada balcony, boleh buat chimney kasi dia panjat keluar dari atas mcm Santa Claus, ada taman pokok kat luar utk dia. Kan lawa ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #12  
Old 06-16-2010, 12:57 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Ini ada sedikit nasihat diperolehi daripada internet:

A house or a burrow (of any kind) is essential for your hamster. They need a place to hide and sleep during the day, where they feel absolute secure. Therefore I advice all people in general, NOT to disturb their hamster by opening or lifting up the house, when the hamster is asleep. Don't show to him, that the house is insecure. Your hamster is in need of a place of privacy and security - respect the privacy of your hamsters house!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #13  
Old 06-16-2010, 01:05 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 5
comot82 is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Comot82 boleh cari tukang kayu indon buatkan rumah miniature kayu utk mereka, mcm rumah panjang dua tiga tingkat, mereka boleh keluar melalui tingkap kecik, boleh tidur dalam rumah tersebut yg mempunyai banyak bilik kecik mcm manusia, terlindung daripada pandangan orang/kucing (Comot82 ada kucing kan?). Buat macam nie, akuarium pun nampak cantik mcm ada rumah kampung kayu kat dalam, buat rumah yg panjang dan bertingkat, ada upstairs dan downstairs, ada balcony, boleh buat chimney kasi dia panjat keluar dari atas mcm Santa Claus, ada taman pokok kat luar utk dia. Kan lawa ....
wah....dah dapat bayangkan sekejap....! yelah pandai tuan FurKids ni...(ni mesti minum jus tok guru hari2...hek...hekkk) good idea...!
payah nak cari tukang kayu nih....mybe sy letak aksesori mainan rumah2 yg selalu duk jual kat pet shop tuh....tgk mana yg sesuai......

tentang kucing, takde masalah langsung sebab sy kurung diaorg(3 ekor jer) dlm sangkar kat dapur....klu sy lepas diaorg pun takkan dpt panjat akuarium tmp hamster ni....sebab tinggi kan.....tp pernah ler sekali tu sajer nak main2 kan...amik sekor hamster letak depan diaorg(kucing).....takde plak diaorg cuba nak tangkap ke nak apa2kan...agaknya diaorg pun faham(kucing haiwan yg memahami) hamster tuannya punya ...hik...hik....

tk
Reply With Quote
  #14  
Old 06-16-2010, 02:48 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
...mybe sy letak aksesori mainan rumah2 yg selalu duk jual kat pet shop tuh....tgk mana yg sesuai......
Cari yg jenis "opaque" yg tak boleh nampak dalam, supaya hamster akan rasa lebih selamat, dia ingat dia menyorok kat dalam dan tak dapat dilihat dari luar.
Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
...tentang kucing, takde masalah langsung sebab sy kurung diaorg(3 ekor jer) dlm sangkar kat dapur....klu sy lepas diaorg pun takkan dpt panjat akuarium tmp hamster ni....sebab tinggi kan
Jangan miscalculate dan jangan silap anggap ... mereka boleh panjat!
Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
........tp pernah ler sekali tu sajer nak main2 kan...amik sekor hamster letak depan diaorg(kucing).....takde plak diaorg cuba nak tangkap ke nak apa2kan...agaknya diaorg pun faham(kucing haiwan yg memahami) hamster tuannya punya ...hik...hik....
Ini pun jangan silap anggap ... semulajadinya, kucing adalah "predator" kepada hamster/tikus dan hamster/tikus adalah "prey". Predator ada butang otomatik kat otak dia, boleh "on" bila-bila masa, kalau anjing, kita boleh train dia tetapi kucing tak boleh. As I said, anda perlu memahami perangai semulajadi (natural instinct) bagi setiap jenis binatang yg kita pelihara .... jangan cari maut, kawan ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 06-16-2010, 04:54 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 9
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Saya teringat masa first bela syrian hamsters, saya tak tau yang dia pregnant sebab adopt dari orang.
Sekali tengok kuar 7 ekor.
Masa tu tak ada experience sekali tengok one by one anak dia kena makan

Then second time dia pregnant, saya asingkan dia and then tak kacau pun.
Just curi curi tengok from time to time.
Memang betul kata Kak Zai, jangan usik anak tu for the first week.
After anak leh jalan jalan baru la boleh usik anak.
Kalo nak bersihkan cage, ambil tisu dan pegang anak hamster tu.
Reason mak dia makan is because dia tercium bau tangan kita.
Tu yang saya dapat masa google.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #16  
Old 09-21-2010, 03:10 PM
asfiza asfiza is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Rep Power: 0
asfiza is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
comeii comeii !!! sukerrrr hamster ...

kak zai pernah bela hamster. cepat tul multiply

ibu hamster makan anak2 dia bukan sebab dia jahat ....

kalo hamster beranak, kene tutup dgn kain/kotak sangkar dia sampai jadi gelap. jgn tengok2 dia. letak ditempat yg tak bising. bila baby dah tumbuh bulu dalam umur 10 hari baru leh tengok kejap kejap. jgn sekali kali sentuh anak hamster. nanti ibu dia stress dan makan sumer anak2 tu. letak makanan kering banyak2 takpe, sebab makanan hamster tak basi.

beli buku dan baca tentang hamster dan cara nak menjaga hamster.
jgn tuduh hamster jahat. tak baik tau...




HAMSTER SAYA BARU BERANAK SEMALAM...ANK DIA 3 EKOR..TP DAH TINGGAL SEKOR SBB MAK DIA MAKAN..SEDEH SBB LAMA BELA BARU SEKARANG NK TRY JAGA BABY HAMSTER..=((
Reply With Quote
  #17  
Old 11-04-2010, 10:21 PM
sphinxlover sphinxlover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 68
Rep Power: 4
sphinxlover is on a distinguished road
Default Re: hamster-hamster ku...yeah..!!

I heard golden hamster can't be kept together cus they will fight or something. They said each hamster need to be kept in seperate cages.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Looking to adopt hamster kyrez General Discussion 0 10-08-2009 11:43 AM
Hamster with Popcorn vivienlpl Hamsters 3 08-13-2008 04:25 PM
Hamster First Brocolli vivienlpl Hamsters 0 08-12-2008 09:55 PM
Hamster and Hamster (18SX) vivienlpl Hamsters 1 08-09-2008 11:56 PM
Magic Hamster vivienlpl Hamsters 0 08-09-2008 09:19 PM



All times are GMT +8. The time now is 10:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.