Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Pet Products & Services > Pet Food

Pet Food List and review pet food here

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-15-2010, 03:53 PM
Eizam's Avatar
Eizam Eizam is offline
SHERIFF
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 17
Rep Power: 0
Eizam is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Eizam
Default Makanan terbaik.

hye...saya ingin bertanyakn pendapat dan pandangan.apakah jenama/jenis makanan kucing yang terbaik (dari segi kandungan nutrisi) di pasaran tempatan sekarang?saya sangat keliru mengenai jenama makanan kucing yang ada dijual di kedai haiwan.untuk pengetahuan semua sekarang saya memberi makanan dari jenama Cateye untuk kucing kesayangan saya.adakah ia bagus dan berkualiti?atau ada cadangan lain?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-15-2010, 04:16 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=923 maybe you nak try baca itu..

Tapi untuk menyenangkan you.. nieh lah brand2 yang kami sini guna:

1. Blackwood
2. Royal Canin
3. I AMS
4. Innova EVO
5. Science Plan
6. Orijen
7. Natura
8. Eagle Pack

yang tue ja yang saya ingat so far..

Cateye you tue I google tk ada lah.. tak pernah dengar.. berapa inggit sekilo?.. warna apa?
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 07-15-2010, 04:19 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 10
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=923 maybe you nak try baca itu..

Tapi untuk menyenangkan you.. nieh lah brand2 yang kami sini guna:

1. Blackwood
2. Royal Canin
3. I AMS
4. Innova EVO
5. Science Plan
6. Orijen
7. Natura
8. Eagle Pack

yang tue ja yang saya ingat so far..

Cateye you tue I google tk ada lah.. tak pernah dengar.. berapa inggit sekilo?.. warna apa?
Kasih.....

Tu hari Nurul ada g Vet, dia kata Cateye ni product from Korea. I think 1.5kg harga dia dalam RM31.00. Vet tu kata the best cat food. Ntah betul ke tak Mungkin sebab nak promosi kot . Ada juga nak baca pasal ingredient dia tapi dalam bahasa korean. Mana la nurul faham
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 07-15-2010, 04:21 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Kasih.....

Tu hari Nurul ada g Vet, dia kata Cateye ni product from Korea. I think 1.5kg harga dia dalam RM31.00. Vet tu kata the best cat food. Ntah betul ke tak Mungkin sebab nak promosi kot . Ada juga nak baca pasal ingredient dia tapi dalam bahasa korean. Mana la nurul faham
Owhh korea.. tue pasal tak keluar kat google teringin gak nak tengok ingredients dia.. tapi vet biasa lah..semua pun bagus

Jumpa gambar ja.. ingredients tak pun.. Ayumisha pernah tanya kat FK rasanya.. FK pun tak pernah dengar..(tgk kat profile message) heheheh

__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 07-15-2010 at 04:27 PM. Reason: add picture
Reply With Quote
  #5  
Old 07-15-2010, 04:26 PM
Serafina Serafina is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 57
Rep Power: 5
Serafina is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Hye
Yang ina tau (cuma pendapat jer tau ) EVO is the best cat food so far. 88% protein, 11% vege 0% grains. Orijen juga bagus (Champion Cat food for 2009-2010) 75% protein, 25% vege and 0% grains.
Semua kucing ina makan Evo dan Orijen walaupun harganya agak mahal tapi sebab quality, cukup vitamins dan mineral yang di perlukan dan rasa berbaloi sangat. Kuatkan imun sistem, bulu jadi cantik, berkilat dan kurang gugur, berat badan pun terjaga so tidak obes dan tiada masalah cholestrol tinggi dan bg ina paling penting ialah condition organ badan kucing ina terjaga terutama kidney dan jantung.
Bawah ni ada link for few cat food. boleh baca dan buat perbandingan.

http://www.royalcanin.co.uk/
http://www.evopet.com/
http://www.championpetfoods.com/
http://www.hillspet.com/products/science-diet.html
http://www.iams.com/iams/cat-food.jsp

those are popular premium cat food ...
Reply With Quote
  #6  
Old 07-15-2010, 04:30 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Kasih.....

Tu hari Nurul ada g Vet, dia kata Cateye ni product from Korea. I think 1.5kg harga dia dalam RM31.00. Vet tu kata the best cat food. Ntah betul ke tak Mungkin sebab nak promosi kot . Ada juga nak baca pasal ingredient dia tapi dalam bahasa korean. Mana la nurul faham
try tanya kak hani.. dia pernah guna rasanya brand ni.. 2 pun sebab dapat free masa anak dia memang pertandingan hari 2..
Reply With Quote
  #7  
Old 07-15-2010, 05:01 PM
Eizam's Avatar
Eizam Eizam is offline
SHERIFF
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 17
Rep Power: 0
Eizam is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Eizam
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Kasih.....

Tu hari Nurul ada g Vet, dia kata Cateye ni product from Korea. I think 1.5kg harga dia dalam RM31.00. Vet tu kata the best cat food. Ntah betul ke tak Mungkin sebab nak promosi kot . Ada juga nak baca pasal ingredient dia tapi dalam bahasa korean. Mana la nurul faham

saya bg mknan ni pon sebab vet ada ckp ni mknanan yg terbaik buat masa ni walaupn harganya agak murah.tu sebab saya bg tp mana la tau ada yg lg baik.mmg brand ni baru dr korea.

Last edited by June; 07-20-2010 at 11:57 AM. Reason: using sms language
Reply With Quote
  #8  
Old 07-15-2010, 05:05 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by Eizam View Post
sy bg mknan ni pon sbb vet ada ckp ni mknanan yg terbaik buat masa ni walaupn harganya agak murah.tu sbb sy bg tp mana la tau ada yg lg baik.mmg brand ni baru dr korea.
nak tengok bagus tak bagus kena tengok ingredients.. I tak berani kata apa sbb I tak tahu.. mungkin forumers yang pernah bagi atau tengok boleh bagitau ok ke tak..

Saya tengok jugak kat mudah diorang jual RM19 sekilo kot.. Very cheap indeed.. Tapi tak tahu macamana fungsinya..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #9  
Old 07-15-2010, 05:08 PM
Eizam's Avatar
Eizam Eizam is offline
SHERIFF
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 17
Rep Power: 0
Eizam is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Eizam
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
nak tengok bagus tak bagus kena tengok ingredients.. I tak berani kata apa sbb I tak tahu.. mungkin forumers yang pernah bagi atau tengok boleh bagitau ok ke tak..

Saya tengok jugak kat mudah diorang jual RM19 sekilo kot.. Very cheap indeed.. Tapi tak tahu macamana fungsinya..

so far bg mkanan ni takde masalah..tp kalau blh nak bg kucing2 tu yg terbaik.yelah,owner dia mkn sedap dia pun nak mkn sedap gak kan,hehe

Last edited by June; 07-20-2010 at 11:57 AM. Reason: using sms language
Reply With Quote
  #10  
Old 07-15-2010, 05:08 PM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 5
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: Makanan terbaik.

cat eye adalah makanan pertama yg kak hani gunakan masa mula2 kak hani pelihara bubble & nini. sebelum ni dorang makan rc.. tapi en mail yg rekemenkan kat hani cat eye ni. makanan ni memang bagus.. kucing2 kak hani, naknya sibubble dari umur 2 bulan hinggalah sekarang makan cat eyes ni. tengoklah bubble camner badan dia.. gemuk gedempol.. dapat 2nd place lagi masa cat show hari tu. harganya lebih murah berbanding dgn rc dan lain2premium food. baunya kuat dan kucing2 suka makan.. kalau akak letak rc or iams & cat eyes.. dorang akan makan cat eyes dulu.
Reply With Quote
  #11  
Old 07-15-2010, 05:16 PM
oni hatamah's Avatar
oni hatamah oni hatamah is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sering Ukay
Posts: 228
Rep Power: 6
oni hatamah is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Betol tu hani, kak oni pun pernah cuba cat eye ni, terdesak, sibok anak nak kahwin, makanan kucing abis pun tak tau. Akak beli kat petshop kat Bukit antarabangsa. Akak lupa lak sal berat dia, tapi akak beli pek yg paling besar dalam harga RM180.00. Memang kucing gila gila makan cat eye ni, tapi tu le, susah nak determine kita tak faham bahasa dia.

nanti this week end, akak g survey kat kedai tu, leh kita compare compare harga.
Reply With Quote
  #12  
Old 07-15-2010, 05:17 PM
Eizam's Avatar
Eizam Eizam is offline
SHERIFF
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 17
Rep Power: 0
Eizam is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Eizam
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by hani14 View Post
cat eye adalah makanan pertama yg kak hani gunakan masa mula2 kak hani pelihara bubble & nini. sebelum ni dorang makan rc.. tapi en mail yg rekemenkan kat hani cat eye ni. makanan ni memang bagus.. kucing2 kak hani, naknya sibubble dari umur 2 bulan hinggalah sekarang makan cat eyes ni. tengoklah bubble camner badan dia.. gemuk gedempol.. dapat 2nd place lagi masa cat show hari tu. harganya lebih murah berbanding dgn rc dan lain2premium food. baunya kuat dan kucing2 suka makan.. kalau akak letak rc or iams & cat eyes.. dorang akan makan cat eyes dulu.
kak hani,ni pun makanan pertama saya bg kt Pola,Yuki & Dave Meng Cheng.dr dulu smpai skrg saya bg.ingatkn tak elok tu yg minta pendapat kot2 ada brand lain yg lg bagus.

Last edited by June; 07-20-2010 at 11:58 AM. Reason: using sms language
Reply With Quote
  #13  
Old 07-15-2010, 05:26 PM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 5
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: Makanan terbaik.

eizam.. apapun makanan kucing yang ada dipasaran semuanya terbaik untuk kucing kita. cuma bezanya ingredientnya yg berbeza2 dan harga juga berbeza mengikut brand & kualiti. antara mampu dan tidak jer.. bagi orang2 mcm akak yg dalam peringkat sederhana, ni jer yg akak rasa makanan terbaik utk dorang.

kak oni, harga yg selalu saya beli untuk 7 kgs paling murah saya dapat rm99. biasanya kalau kat kedai2 lain dalam rm110 untuk 7kgs.
Reply With Quote
  #14  
Old 07-15-2010, 05:30 PM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 5
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by Serafina View Post
Hye
Yang ina tau (cuma pendapat jer tau ) EVO is the best cat food so far. 88% protein, 11% vege 0% grains. Orijen juga bagus (Champion Cat food for 2009-2010) 75% protein, 25% vege and 0% grains.
Semua kucing ina makan Evo dan Orijen walaupun harganya agak mahal tapi sebab quality, cukup vitamins dan mineral yang di perlukan dan rasa berbaloi sangat. Kuatkan imun sistem, bulu jadi cantik, berkilat dan kurang gugur, berat badan pun terjaga so tidak obes dan tiada masalah cholestrol tinggi dan bg ina paling penting ialah condition organ badan kucing ina terjaga terutama kidney dan jantung.
Bawah ni ada link for few cat food. boleh baca dan buat perbandingan.

http://www.royalcanin.co.uk/
http://www.evopet.com/
http://www.championpetfoods.com/
http://www.hillspet.com/products/science-diet.html
http://www.iams.com/iams/cat-food.jsp

those are popular premium cat food ...
fina.. akak dah tak mampu nak beli evo dah... kedai pun tak berani nak jual sebab harganya mahal.
Reply With Quote
  #15  
Old 07-15-2010, 05:33 PM
Eizam's Avatar
Eizam Eizam is offline
SHERIFF
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 17
Rep Power: 0
Eizam is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Eizam
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by hani14 View Post
eizam.. apapun makanan kucing yang ada dipasaran semuanya terbaik untuk kucing kita. cuma bezanya ingredientnya yg berbeza2 dan harga juga berbeza mengikut brand & kualiti. antara mampu dan tidak jer.. bagi orang2 mcm akak yg dalam peringkat sederhana, ni jer yg akak rasa makanan terbaik utk dorang.

kak oni, harga yg selalu saya beli untuk 7 kgs paling murah saya dapat rm99. biasanya kalau kat kedai2 lain dalam rm110 untuk 7kgs.
bukan apa kak,ada yg ckp brand cateye ni tak elok la ni la tu la..maybe org ckp cmtu sebab brand baru.bila saya dengar mcm2 desas desus yg org ckp tu yg jd ragu2.

Last edited by June; 07-20-2010 at 11:59 AM. Reason: using sms language
Reply With Quote
  #16  
Old 07-15-2010, 05:40 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by hani14 View Post
fina.. akak dah tak mampu nak beli evo dah... kedai pun tak berani nak jual sebab harganya mahal.
Lari sikit tajuk..

Evo masih dalam pasaran sbb pet shop selalu ambil makanan anjing Evo sbb Evo untuk doggy amat bagus.. Jadi walaupun I kat penang island, I selalu buat personal order..diorng pun cam don't mind selit 1/2 beg Evo for cats.. Last week I check its RM160 for 7 kg.. Kat KL should be cheaper.. I believe your pet shop charging you a bit mahal...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #17  
Old 07-15-2010, 05:40 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by Eizam View Post
bkn apa kak,ada yg ckp brand cateye ni xelok la ni la tu la..maybe org ckp cmtu sbb brand baru.bila sy dgr mcm2 desas desus yg or ckp tu yg jd ragu2.
sbb tak reti baca ingredients.. kekangan bahasa jer.. ada sapa2 leh translate
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #18  
Old 07-15-2010, 05:51 PM
TheDillingerEscapePlan's Avatar
TheDillingerEscapePlan TheDillingerEscapePlan is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 52
Rep Power: 5
TheDillingerEscapePlan is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Addiction bagus gakk....but now pakai RC balik sbb Addiction susah ada stock hahahaha
Reply With Quote
  #19  
Old 07-15-2010, 05:55 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

Quote:
Originally Posted by TheDillingerEscapePlan View Post
Addiction bagus gakk....but now pakai RC balik sbb Addiction susah ada stock hahahaha
ya lah.. addiction memang best jugak,..doggy food banyak lah on the shelf.. sampai skrg kalau g jalan pet shop baru..if nampak addiction, i memang amazed gila ngan pet shop tue..hahaha harga bapa ehh..nak tau ja
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #20  
Old 07-15-2010, 05:57 PM
TheDillingerEscapePlan's Avatar
TheDillingerEscapePlan TheDillingerEscapePlan is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 52
Rep Power: 5
TheDillingerEscapePlan is on a distinguished road
Default Re: Makanan terbaik.

RM 60 for 2kg kat Uptown Pet Center....kat pet epicure pon ada..harga tak tahu laa
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Beza makanan ori packing ngan repacking??? Eichik Health, Disease & Diet 28 07-29-2011 12:09 PM
bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...? comot82 Health, Disease & Diet 52 06-25-2010 09:44 AM
Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing luvnett Health, Disease & Diet 11 02-23-2010 03:05 PM
sapa taw SUSU terbaik utk KITTEN Yong Katana Ashica Cats & Kittens 31 07-29-2009 10:47 AM
Makanan Yang Sesuai Untuk Kitten Yong Katana Ashica Cats & Kittens 48 07-17-2009 11:55 AM



All times are GMT +8. The time now is 02:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.