Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Pet Products & Services > Pet Food

Pet Food List and review pet food here

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-23-2010, 12:53 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Salam... saya ada 2 ekor kucing DLH... saya tak kisah berbelanja banyak.. sebab ada 2 ekor pun kecik lagi... byk mana lah pun dia boleh makan.. so any suggestion untuk kitty2 saya yang cute2 ni tak... sebelum saya beli diorang ni.. saya tgk ibunya makan IAMS... dan tuan punya kucing dulu cakap kitty ni ada makan IAMS skit2 jugak... semalam saya pergi Vet... saya beli Pack Royal Canin Babycat 34... nak beli IAMS jugak.. tapi bila baca balik ada stau thread dlm Forum ni yang mengatakan IAMS ni kejam pada binatang .. sampai potong2 daging anjing @ kucing semata2 nak buat kajian.. macam nak banned pun ada...
cuma masalahnya sekarang kitty saya yg nama Mochi Jr... ni ada kutu lah plak merayap... pagi tadi saya mandikan dia ... kesian tgk dia menggaru2... takpe ke??? saya mandikan dia kecik2 macam ni.. gunakan air suam... tak mengamuk plak dia... rilek je... lepas tu terus lapkan dan hair dryer kan dia.. sekarang ni takde plak dia menggaru2.. macam dah ok sket... tapi apa suggestion utk best solution utk masalah kutu pada kucing ni.. lagi satu nak tahu kutu kucing ni berjangkit tak pada manusia?? kesian lah tgk dia menggaru2 aje... kadang2 sampai mengiau tak tentu pasal tak tahu kenapa... Cat food yang saya beli pun tak makan banyak 2 3 butir je... yg KiKi tu takde masalah.. ok je... memang bersih... semalam saya bawa diorang ke Vet deworm kan skali... tlg lah saya kesian tgk dia berkutu.... takut berjangkit dekat KiKi plak... sekarang ni saya asingkan diorang... satu atas katil satu lagi dlm sangkar.. 2 2 tgh syok tido heheheh
Reply With Quote
  #2  
Old 07-23-2010, 03:40 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Kasi RC Babycat 34 yg dirumus khas utk kitten berumur 1-4 bulan. Kalau nak jimat, beli Blackwood kitten daripada Nurul. The quality is better than IAM Kitten anytime.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #3  
Old 07-23-2010, 04:26 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Juga, berikan daging dada ayam kukus/rebus tanpa garam dan perisa. Hancurkan dengan tangan bersih supaya senang dimakan oleh si kecil. Daging tu jangan kukus atau rebus terlalu lama hingga keras dan tawar. Sekejap sahaja macam orang masak daging steak "rare" dengan jus daging warna pink dalam daging. Bila masak, jangan potong kecik-kecik, masak seketul yg besar supaya jus daging tak keluar. Lepas masak baru potong sederhana dan hancurkan dengan tangan. Simpan yg berlebihan dalam peti sejuk dan setiap kali keluarkan secukup utk sekerat hari sahaja dan si kecik boleh teruskan makan bila-bila dia lapar.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #4  
Old 07-23-2010, 06:13 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kasi RC Babycat 34 yg dirumus khas utk kitten berumur 1-4 bulan. Kalau nak jimat, beli Blackwood kitten daripada Nurul. The quality is better than IAM Kitten anytime.
saya cuba RC babycat 34 ni dulu tgk macam mana... tapi macam taknak makan pun sebutir 2 je dia telan... pastu lari... macam malu2 heheeh
Reply With Quote
  #5  
Old 10-07-2010, 04:45 PM
Keisha's Avatar
Keisha Keisha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Location: Damansara
Posts: 40
Rep Power: 0
Keisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Keisha
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

saya pun ade 2 ekor anak kucing berumur 6 mggu.. buat masa skrg, sy cuma beri dia mkn wet food. Dlm masa yg sama saya cuba juga beri kibble, apa saja brand yg bagus diperkatakan disini (mcm Iams, RC 34, BW) sy dah beli, tapi semuanya ditolak mentah2! rasa mcm membazir pulak. Apa sy nk buat dgn balance mknan2 tu? Dah x tau nk bagi brand apa. Sy try bagi Frieskies for kitten, mak oi!! punye la melantak! Tp itula sekali sy bagi (saja nk test), takut juga bila dgr Frieskies ni bole bg masalah jangka pnjg utk kucing. Jadi mcmane ye... sy risau klu smpai besar dorg x nk makan dry food ni.. Atau kena tunggu sebulan dua lagi?
Apa lg brand yg bagus ye? sy tak kisah, janji kucing sy sihat dan cantik...
Reply With Quote
  #6  
Old 10-07-2010, 06:30 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 5
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Keisha,

sepatutnya, umur 6 minggu dh boleh makan kibbles..
sy ada comment thread awak bertajuk anak kucing yg cerewet..
perlahan2 ajar, sebab tak bagus jugak kucing makan wet food kecuali betul2 on raw diet @ BARF.

cuba mula dengan RC babycat..kibble kecik, mudah digigit..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 10-09-2010, 12:59 AM
azzu02's Avatar
azzu02 azzu02 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 41
Rep Power: 0
azzu02 is on a distinguished road
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

saya belikan kitten saya RC babycat food yang kibbles, tapi kitten saya tak suka. Tapi kalau RC babycat wetfood yang macam mousse tu, yang lapan ringgit tu...bukan main melantak dia makan. okla kot, sebab terlalu mahal so
sekarang saya mix kan dengan blackwood for kitten, half-half dan sikit air untuk melembutkan kibbles.

alhamdulillah licin. so dalam sebulan lagi kitten akan makan totally blackwood kibbles. kita tengok.

dan kalau dah enam bulan, boleh join abang akak makan go natural!. tapi kena ingat, semua kena gradually.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-09-2010, 09:54 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 5
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Quote:
Originally Posted by azzu02 View Post
saya belikan kitten saya RC babycat food yang kibbles, tapi kitten saya tak suka. Tapi kalau RC babycat wetfood yang macam mousse tu, yang lapan ringgit tu...bukan main melantak dia makan. okla kot, sebab terlalu mahal so
azzu,
u beli kat mana rm8??
my vet jual rm4.50.. petshop depan rumah i jual rm5..

kalau yg wetfoof babycat tu, bukan takat kecik i je suka makan, dengan abg2 dia yg dh besar tu pon tumpang sekaki
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 10-09-2010, 12:46 PM
Keisha's Avatar
Keisha Keisha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Location: Damansara
Posts: 40
Rep Power: 0
Keisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Keisha
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

bagusnya klu kucing tak cerewet bab mkn. smpai skrg saya masih mencari2 makanan yg sesuai, yg betul2 dorg suka. buat masa skrg, dorg hanya mkn wet food brand avoderm. klu letak brand lain, mmg tak kan sentuh. RC yg wet food tu pun dorg tak suka, sbb terlalu berair kot..sy ada juga campurkan kibble RC babycat & BW, tp dorg takkan makan bhgn yg ada kibble tu... see...betapa susahnya nk kasi dorg mkn kibble. sy tgk gigi bwh dorg halus2, ade yg belum abis tumbuh, mgkin sbb tu kot dorg x nk mkn kibble? ptg ni sy nk try beli brand lain plak... hm...mmg berhabis je bab kucing ni...
Reply With Quote
  #10  
Old 10-09-2010, 01:08 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 10
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Quote:
Originally Posted by Keisha View Post
bagusnya klu kucing tak cerewet bab mkn. smpai skrg saya masih mencari2 makanan yg sesuai, yg betul2 dorg suka. buat masa skrg, dorg hanya mkn wet food brand avoderm. klu letak brand lain, mmg tak kan sentuh. RC yg wet food tu pun dorg tak suka, sbb terlalu berair kot..sy ada juga campurkan kibble RC babycat & BW, tp dorg takkan makan bhgn yg ada kibble tu... see...betapa susahnya nk kasi dorg mkn kibble. sy tgk gigi bwh dorg halus2, ade yg belum abis tumbuh, mgkin sbb tu kot dorg x nk mkn kibble? ptg ni sy nk try beli brand lain plak... hm...mmg berhabis je bab kucing ni...
Keisha kena banyak banyak bersabar.
Akk pun ada seekor yang cerewet tentang bab makan.
Bagi kibbles BW kitten tak nak, bagi RC Baby Cat 36 pun tak nak.
Tapi kalo hidang wet food @ Whiskas fuh... bukan main laju dia makan.
Bila akk mix wet food dan kibbles, dia pilih yang wet food juga macam kucing Keisha.
Ramai yang syorkan akk supaya jadi kejam untuk seketika.... kawan kawan suruh akk tahan hati. Jangan bagi makan wet food tu. Just hidang kibbles. Mula mula memang tak sampai hati tengok dia sebab dia hidu hidu pas tu jalan then asyik meow meow mencari makan. Akhirnya sebab lapar punya pasal dia terpaksa makan juga kibbles sampai la hari nie.
Akk akan bagi ayam rebus or wet food sekali seminggu sebagai treat untuk dia.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #11  
Old 10-28-2010, 10:26 AM
Keisha's Avatar
Keisha Keisha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Location: Damansara
Posts: 40
Rep Power: 0
Keisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Keisha
Default Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Keisha kena banyak banyak bersabar.
Jangan bagi makan wet food tu. Just hidang kibbles. Mula mula memang tak sampai hati tengok dia sebab dia hidu hidu pas tu jalan then asyik meow meow mencari makan. Akhirnya sebab lapar punya pasal dia terpaksa makan juga kibbles sampai la hari nie.
Akk akan bagi ayam rebus or wet food sekali seminggu sebagai treat untuk dia.

Atas saranan kak felix dan yg lain2, akhirnya anak2 kucing sy dah bole mkn kibbles. Mcm2 brand dah sy persembahkan kt dorang, last2 dorg pilih Blackwood. Yang brand lain2 tu sy dah sedekah kt kucing2 kt luar..dorg mkn je, tak memilih pun. Ada jgk try bagi ayam rebus, salah sekor kucing sy tu tak suka.. dia cium2 pastu blah camtu je... Baru2 ni dorg demam, panas sgt bdn. Tapi sy tak sempat nak bwk ke vet sbb kena keje smpai malam. Sy cuma buat mcm yg disarankan, lap kain basah kt bdn dorg.. 2-3 hari pastu dorg dah sihat. Lega sgt... Tima kasih pd kawan2 kt sini yg byk bg tip2 berguna. Tak sia2 join PF..
Reply With Quote
  #12  
Old 12-26-2010, 03:41 AM
Marcelleve's Avatar
Marcelleve Marcelleve is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pulau Langkawi
Posts: 249
Rep Power: 4
Marcelleve is on a distinguished road
Send a message via AIM to Marcelleve Send a message via Yahoo to Marcelleve Send a message via Skype™ to Marcelleve
Smile Re: Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan??

Hi,

Evo Turkey& Chicken (cat & kitten) is still the best. I already tried it all. Ashanta is not cerewet tapi her sensitive skin is. Dia sekarang tak jilat dan kegatalan pun dah takde. Rasa tak berapa sedap sangat untuk dia so I campur ngan Orijen sikit je kadang2x takde sebelum Nutriedge, Whiskas Avoderm etc.
In fact if I'm looking closely at the ingredients, corn or rice is not good for them esp. growing kitties and any masalah will not help your furry babies to get the nutrients they need.
Overall, I slightly steam not boil esp. fish/chicken liver dan 2 sudu olive oil then blender it with small amount of parsley or celery dan dia makan RAW Beef/Lamb bone with meat for her to nibble as a snack or in the rush, we just gave her the dry food. (for kittens with growing teeth and good source of Taurine)
Last time kitty saya ada masalah dengan Flea bites which caused her to get allergic reactions, bad spots etc.
During her critical condition that she might have flea, we used Front line spray what the vet prescribed. We apply on neck and base of her tail total of 2 - 3 pumps coz she is a kitten . We only worried if she lick it coz she is still a kitten.
After a week or so, I used Pethealth plus merawat fungus dan mengelakkan kutu . Yang penting, dia boleh jilat dan merawat skin of our kitty. Orang lain letak few drops dalam water supaya poo is not smelly while I put few drops of apple vinegar on her water for anti-fleas instead (bukan cuka biasa yang artificial tu).
Her supplements Brewer's Yeast (1/4 tab - 1/2 tabs ikot weight) , yang ni ada garlic formula anti- flea jugak - I give it with her food every night, Gimpet Multi-Vit Plus in morning and Evening Primrose Oil before she sleeps at night. 2x a week Nutri plus increase her appetite during her stress period.

Hope this info. helps you 'coz our baby kitty is doing well as of now, no fungus or flea even a bite.

Thanks and Best regards,
Eve
__________________
"Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages."~Thomas A. Edison

Last edited by Marcelleve; 12-26-2010 at 03:48 AM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
makanan kucing mane yang bagus untuk kitten? bardaziz Health, Disease & Diet 67 12-03-2012 03:56 PM
Makanan terbaik. Eizam Pet Food 62 01-30-2011 07:15 PM
bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...? comot82 Health, Disease & Diet 52 06-25-2010 09:44 AM
macam mana nk tukar makanan kucing? Nur_illiyana Cats & Kittens 7 04-10-2010 11:09 AM
Makanan yg sesuai untuk si ibu kucing luvnett Health, Disease & Diet 11 02-23-2010 03:05 PM



All times are GMT +8. The time now is 10:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.