Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-28-2010, 02:08 AM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

saya baru ambil satu kucing persian dari kawan sy... itu hari saya dtg umah dia katanya nak buang kucing ni, yg saya tahu kucing ni dah berumur mungkin dlm 4 tahun.... tapi still cantik lagi... ada masalah bulu gugur... tak lama lagi saya akan bukak kucing parsi ni utk adoption itu pun kalau ada org nak adopt... sebab rasanya takde kot... kucing ni pun dah tua... istimewanya kucing ni dia pandai berak kat toilet walaupun takde lah sampai dlm mangkuk tandas tapi dia memudahkan kerja saya cuma siram je najis dia masuk ke lubang tandas.. saya ambil pun sebab dia nak buang kucing ni tak tahan nak jaga kucing ni... tak tahu lah sebab apa.. daripada dia buang baik saya amik bawak balik... lagipun kucing ni emak nyer kepada kucing pertama saya si Mochi yg dah history di makan anjing dulu... yg kesian nye.. malam dia mengiau2 dlm sangkar.. mengiau2 manja... sebab risau ingat dia nak berak saya keluarkan... lepas keluar je dia pergi kat kitten saya Yulia yg baru umur tak sampai 2 bulan ni cium2 buntut dia..takut si yulia di buatnya.. sy call tuan dia .. katanya kucing tu nak jantan.. betul ke??? takkan umur dah tua2 sangap lagi... ke kucing ni bak kata pepatah... life begin at 40... tak silap saya kalau masuk ni dah kalai 3 dia beranak.. anak2 dia comel semua... sekarang dia ni msih dlm process nak di ubat balik... telinga dia kotor... pastu berkutu satu badan... semalam baru spray frontliner... memang betol ke dia nak jantan... ???
Reply With Quote
  #2  
Old 07-28-2010, 07:30 AM
nur azua nur azua is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: KL..but right now stay in Shah Alam
Posts: 531
Rep Power: 5
nur azua is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to nur azua
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

http://cat-care.suite101.com/article..._of_heat_cycle

http://www.cat-urine.net/cat_in_heat.html

http://cats.about.com/cs/pregnancybirth/ht/oestrus.htm

http://www.cat-world.com.au/estrus-in-cats

Above are the information for u to read. Dari apa yang saya tahu & baca, rasanya memang kucing awak ni tengah in heat, & i think the best way is get her spayed. Bukan apa, we don't need more babies. Masalah stray berlambak-lambak. LAgipon, cukup3 la kot dia dah beranak 3 kali pon kan. =) Please.TQ
Reply With Quote
  #3  
Old 07-28-2010, 10:09 AM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 5
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

betul3....jgn tggu lg..cepat2 la bwk die pegi spay..komfem selamat
Reply With Quote
  #4  
Old 07-28-2010, 06:04 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

saya ingat nak biar dia last call beranak pastu spayed la... kesian plak mengiau siang malam nak cari jantan.. sampai garuk2 tingkap nak kluar hahaha
Reply With Quote
  #5  
Old 07-29-2010, 04:11 AM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

kucing ni dah ke laut dah.. dah lari tak sabar nak carik jantan biarkan lah dia.. harap sapa2 jumpa dia nanti boleh jaga elok2... tapi dah tua ... tak sempat nak spayed pun... tak tahu lah sapa nak bela ... tinggal lah yulia sorang diri hehehehe.. aku keluar rumah dia pecahkan tingkap ... elok lah tu...
Reply With Quote
  #6  
Old 07-29-2010, 03:13 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 5
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

laaaaa....x cube cr kalau2 die ade dkt area2 rumah tu..kesian lah
Reply With Quote
  #7  
Old 07-29-2010, 05:24 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

dah puas carik satu taman... dari kul 3 pagi sampai kul 7 pagi... mula2 nampak pastu dia lari... tak tahudah kemana... mungkin itu jalan dia pilih nak jadi kucing jalanan .. nak buat macam mana.. tak pun tunggu seminggu dua lagi balik lah kot.. kalau tak nak buat mcam mana... saya dah mencuba... buat masa ni bela si tiger ni kucing sesat mana tah
Reply With Quote
  #8  
Old 08-10-2010, 05:27 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 110
Rep Power: 5
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

Uhuhuhuhu.. Sedihnya kalau dia lari. Saya ada 2 ekor kucing betina kat umah, saya bela 2-2 ekor betina yang baru gak la on heat.

Kucing saya sekor DLH yang ala2 persian gak. kalau macam kes Izwan ni, saya riso kucing tu bukan nak lari rumah, tapi dia just nak cari jantan, tapi memandangkan secara naturenya kucing macam ni ada masalah memori... Dia tatau nak cari jalan balik umah. :(

My cat sekor(DSH) dia pun berjaya lari dari umah gak 2 bulan lepas waktu on heat, and dia pun tatau nak balik umah. luckily suara dia kuat dan dia bunyi dari tingkat 1, saya dari tingkat 4 bleh dengar. tapi persian selalu suara perlahan, kalau dia bunyi pun maybe tak dengar :(

Anyway... saya ada amik video kucing saya tgh gatal nak mengawan. Kalau betul la persian u on heat, dia mmg jadi gedik camni kot. uhuhuh..

http://gallery.me.com/luvsal#100005/...kss%20bangettt

Comel kan perangai kucing waktu on heat? Ahahaha...
Reply With Quote
  #9  
Old 08-15-2010, 02:09 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

dah jumpa dah alhamdulillah, sekarang duduk dlm sangkar je tak nak lepaskan
Reply With Quote
  #10  
Old 08-15-2010, 11:18 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 4
anjeain is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

salam... dah 2 bulan cari akhirnye sy dah dpt kucing dlh yg sy cari. amik queen 10/8 lalu. lps amik terus bawa gi vet sbb masa sy amik dia keadaannye pun tak berape ok. bulu gugur bnyk, telinga kotor, meronta2 bila owner dia pegang kesian tgk queen sbb tu sy amik gak. lagipun owner lame ckp dia tgh pregnant tp vet ckp queen tak pregnant tp baru lps beranak maybe dlm 3-4 bln lps. kena bawak queen ke vet 3 week lg utk pastikan keadaan dia coz vet takleh nak kesan ttg kandungannye klu betul ape yg owner lame ckp. sy tak kisah klu dia tak pregnant. skrng perangai queen sama mcm kes izwan. tak leh nak kurung asyik mengiau2 je. bila lepaskan dia nak kuar rumah lak. camtu ke klu kucing on heat?
Reply With Quote
  #11  
Old 08-16-2010, 08:07 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,419
Rep Power: 9
blackie007 has disabled reputation
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

Guys,

Please be reminded that you are to use proper English or Bahasa Malaysia when posting in the forum.

Quote:
1) Language Use - Proper English & Bahasa Malaysia
In order to allow and encourage the participation of our multi-racial members, you should use proper English or Bahasa Malaysia in your discussions. Informal/colloquial language or dialects should be avoided whenever possible. Do not use abbreviations such as "ne1, gr8, wan2, ckp, tgk, troz, cmtu" and such - there are no character limitations at the forum, so please write in proper grammar and language.

Please write in English if possible. Although PetFinder.my focuses on Malaysian pets, there are many foreigners that frequent our forums, and English would be best for us to share the knowledge, and they can better contribute to it as well. Please try your best to help disseminate knowledge in the form of writing that the most number of people can benefit in.

Forum Moderators may edit or remove such posts to improve readability of the thread as necessary.

extracted from Forum Rules and Guidelines
Please help keep our forum easily readable so knowledge can be more effectively shared among members.

Thank you.
Reply With Quote
  #12  
Old 08-16-2010, 09:11 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

ops sorry landlord, will keep it in mind later on
Reply With Quote
  #13  
Old 09-21-2010, 11:52 AM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

Saya ada kucing betina yang tengah nak mengawan.. sapa yang ada kucing jantan yang nak mengawan leh ler kita kawinkan.. ahaks..
Reply With Quote
  #14  
Old 09-22-2010, 02:16 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 8
FurKids is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

Quote:
Originally Posted by minami2010 View Post
Saya ada kucing betina yang tengah nak mengawan.. sapa yang ada kucing jantan yang nak mengawan leh ler kita kawinkan.. ahaks..
So you nak kasi your cat a one-night stand? Nanti dapat macam-macam penyakit serious dan kurap daripada kucing jantan gigolo tu amacam? Nanti dapat anak-anak kucing satu bakul yg tak comeh cam ner? Apa nak buat dengan mereka nanti ya? Fikir panjang-panjang, kawan, jangan tak fikir, ya?
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 09-22-2010, 05:09 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 5
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
So you nak kasi your cat a one-night stand? Nanti dapat macam-macam penyakit serious dan kurap daripada kucing jantan gigolo tu amacam? Nanti dapat anak-anak kucing satu bakul yg tak comeh cam ner? Apa nak buat dengan mereka nanti ya? Fikir panjang-panjang, kawan, jangan tak fikir, ya?

Kah kah kah kah kah.. ni yg buat aku gelak besar ni... hehehe 1 nite stand ahh??

btw, rasanya kucing kalau on heat dia buat bunyik... "Mauuuu... mauuuu... mauuuu.." tapi nanti tuan kucing ckp, " Tak mauuu.. tak mauuu... tak mauuu" kalau dpt anak kucing 1 bakul ok lagi tapi tahan ker nak buang taik 2-3 bakul?

Mungkin masa mula dpt anak kucing mmg la cute semua, ok lagi la masa tu tapi nanti anak-2 tu tak habis menyusu dah bunting lagi ibu kucing tu.... masa tu la mula nak fikir mana nak lepaskan kucing-2 tu atau cari adopter.

Dengarlah nasihat otai-2 kat sini, kalau betul-2 nak bela kucing, think about the quality not the quantity....
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #16  
Old 09-22-2010, 09:52 PM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: macam mana tabiat kucing kalau dia nak mengawan

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Kah kah kah kah kah.. ni yg buat aku gelak besar ni... hehehe 1 nite stand ahh??

btw, rasanya kucing kalau on heat dia buat bunyik... "Mauuuu... mauuuu... mauuuu.." tapi nanti tuan kucing ckp, " Tak mauuu.. tak mauuu... tak mauuu" kalau dpt anak kucing 1 bakul ok lagi tapi tahan ker nak buang taik 2-3 bakul?

Mungkin masa mula dpt anak kucing mmg la cute semua, ok lagi la masa tu tapi nanti anak-2 tu tak habis menyusu dah bunting lagi ibu kucing tu.... masa tu la mula nak fikir mana nak lepaskan kucing-2 tu atau cari adopter.

Dengarlah nasihat otai-2 kat sini, kalau betul-2 nak bela kucing, think about the quality not the quantity....
ahaks.. Thanks to otai2..
Tak derla.. kesianlakk.. nak 'kasi'.. bagi dia beranak dulu tengok anak2 baru "kasi".. hehehehe..
Saya suka kucing2.. cute.. dan tgh nak cari Parsi.. nih..
Adoii terrernyer 1 nite only!!! dapat yang handsome tak per.. dapat yang haprakkk jenuh la jugakk!!! fk..fk.. fk..

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mana nak bawak kucing pindah?... shahampang Cats & Kittens 36 01-28-2011 12:09 AM
Macam mana nak tau kucing serasi ke tak? afzaa Training & Behavioral Issues 6 08-07-2010 02:26 PM
Macam mana ni????? mello2311 Cats & Kittens 4 06-29-2010 06:06 PM
macam mana nk tukar makanan kucing? Nur_illiyana Cats & Kittens 7 04-10-2010 11:09 AM
macam mana taknak bg kucing lari fathin Cats & Kittens 9 12-13-2009 04:26 PM



All times are GMT +8. The time now is 08:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.