Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-28-2010, 12:19 PM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 5
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

hye semua....
i ade bela kucing... ginger name die... die ni both inddor and outdoor kitten... she's 5 months old...
tp last week, ade drh dkt die pny tuttt.... i tkt sgt die pregger... actually i nk bg die beranak 1 time then i nk spay.... so i plan nk kawenkn die dgn kucing yg good breed.. tp housemate i tegur i, die kate ginger da makin gemok...n die mkn byk... xkn cpt sgt da ble mengadung? i really need help on this!! ape tande yg die tu pregger... how long will it take for a cat to get pregnant?
i need to know this sbb actually i da book tmpt utk mating ginger ni... i tkt bazir duit je hantar die kt ctu kalo die da pregger... pls help me!!

PLUS, sape yg boleh tlg mane nk crk tmpt utk boarding yg MURAH near JB or Pasir Gudang area? kt Batu Pahat pn xpe... kt uma kg ade adult male cat... last time bwk ginger, my cat serang ginger tu... so xnk bwk die blk lg... BAHAYA!

Please help me....
Reply With Quote
  #2  
Old 08-28-2010, 12:58 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 10
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by aku_ais View Post
hye semua....
i ade bela kucing... ginger name die... die ni both inddor and outdoor kitten... she's 5 months old...
tp last week, ade drh dkt die pny tuttt.... i tkt sgt die pregger... actually i nk bg die beranak 1 time then i nk spay.... so i plan nk kawenkn die dgn kucing yg good breed.. tp housemate i tegur i, die kate ginger da makin gemok...n die mkn byk... xkn cpt sgt da ble mengadung? i really need help on this!! ape tande yg die tu pregger... how long will it take for a cat to get pregnant?
i need to know this sbb actually i da book tmpt utk mating ginger ni... i tkt bazir duit je hantar die kt ctu kalo die da pregger... pls help me!!

PLUS, sape yg boleh tlg mane nk crk tmpt utk boarding yg MURAH near JB or Pasir Gudang area? kt Batu Pahat pn xpe... kt uma kg ade adult male cat... last time bwk ginger, my cat serang ginger tu... so xnk bwk die blk lg... BAHAYA!

Please help me....
5 months is too early for a cat to get pregnant!
Dia masih kitten lagi.
Ibaratkan budak bawah umur yang tengah pregnant
Boleh membahayakan si ibu dan si anak nanti masa melahirkan sebab si ibu masih terlalu kecik untuk pregnant.
Umur yang sesuai untuk kucing pregnant adalah 1 tahun ke atas.

Untuk mengetahui kucing tu pregant....

1) Badan berbentuk 'pear shape' bila kucing you duduk (pandang dari belakang kucing) kalo pandang dari depan (masa kucing berdiri) perut kat tepi akan mengembung ke tepi.
2) Nipple akan berdiri tegak dan berwarna pink
3) Menjadi lebih manja dari biasa
4) Suka tido je
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 08-30-2010, 04:10 PM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 5
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

thanks felix the cat...

tu la kn? sgt kitten lg.. tp kucing ni both indoor and outdoor... cni plak ade 1 kucing jantan yg tgh on heat... tu yg i tkt die ter pregger...
now thinking of amik injection supaya die x pregger in 6months.. what say u? sbb i dlm proses "mengembangkan" dia tp bkn la dgn cr bg die pregnant.. huhu

good for me sbb tande2 tu xde kt ginger...adesss... bahaya la macam ni...
Reply With Quote
  #4  
Old 08-31-2010, 12:53 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,610
Rep Power: 7
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by aku_ais View Post
thanks felix the cat...

tu la kn? sgt kitten lg.. tp kucing ni both indoor and outdoor... cni plak ade 1 kucing jantan yg tgh on heat... tu yg i tkt die ter pregger...
now thinking of amik injection supaya die x pregger in 6months.. what say u? sbb i dlm proses "mengembangkan" dia tp bkn la dgn cr bg die pregnant.. huhu

good for me sbb tande2 tu xde kt ginger...adesss... bahaya la macam ni...
ada ehh untuk kucing.. ingatkan orang aja ada. Sebab dengar senior-senior lepas beranak cerita, ambik injection untuk gap anak
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 08-31-2010, 09:02 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 110
Rep Power: 5
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Aku_ais,

Terima kasih sbb sebut pasal injection tu. Seriously saya tak pernah tahu pasal injection, saya cuma terpikir nak cari pil perancang untuk kucing. Haha. Saya ada 2 ekor anak dara both dah umur setahun lebih. Sekor tu dah 3 kali on heat. sekor lagi baru sekali. Everytime they on heat I mula pening nak kepung pintu rumah takut they lari dari umah utk cari bohjan.

Saya search Incik Google tadi and found that ada injection to control cat's birth. Nama dia Depo-Provera tapi ada jugak sikit risk. maybe bleh gak kongsi sini untuk pengetahuan semua.

Cat Birth Control Injections

Depo-Provera is a birth control injection that is safe for cats. The injection contains medroxyprogesterone acetate, a synthetic hormone that prevents ovulation.

Risks of the Depo-Provera injection include a higher risk for diabetes, mammary tumors and uterine infection. In addition, many cats given the cat birth control injection gain weight because their energy levels drop and their appetite increases.



Saya tak mahu mandulkan anak-anak dara saya, I think injection ni is another option untuk saya prevent anak2 saya dari mengandung atau mengurangkan kegatalan mereka during on-heat maybe? hahahaha..

Ada sesiapa tahu cara lain tak untuk control birth selain injection ni?
Reply With Quote
  #6  
Old 08-31-2010, 09:07 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?


Betul cakap kak nurul tu.. but kalau betul kucing awak dah terbunting dalam usia muda begini kita beserah saja kepada Allah.. Semoga semuanya berjalan lancar.. sebab rasanya sebelum ni kucing Nurkasih pun ada yg terbunting dalam usia begini.. dan semuanya berjalan lancar so mungkin nur boleh bagi tips penjagaan untuk kucing yang mengandung dalam usia macam ni.

Kalau fatiha tak sure ginger tu bunting atau tak akak rasa fatiha boleh bawa ke vet untuk make sure keadaan sebenar ginger.. dan kalau betul dia tak bunting fatihah boleh minta bantuan vet untuk mengelakan dia daripada terbunting secara tidak sengaja.. vet ada pil perancang untuk kucing.. tanya aja nanti..

__________________
Wrong is wrong, no matter who does it or who says it..
Reply With Quote
  #7  
Old 09-01-2010, 08:45 AM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 5
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
ada ehh untuk kucing.. ingatkan orang aja ada. Sebab dengar senior-senior lepas beranak cerita, ambik injection untuk gap anak
hehe,...last 2months sy ade g vet... nk spay ginger..then Dr kate,kalo nk 2ngu kerajaan pny spaying list lame,so bg injection supaya die x pregger utk 6 months...
Reply With Quote
  #8  
Old 09-01-2010, 08:49 AM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 5
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Aku_ais,

Terima kasih sbb sebut pasal injection tu. Seriously saya tak pernah tahu pasal injection, saya cuma terpikir nak cari pil perancang untuk kucing. Haha. Saya ada 2 ekor anak dara both dah umur setahun lebih. Sekor tu dah 3 kali on heat. sekor lagi baru sekali. Everytime they on heat I mula pening nak kepung pintu rumah takut they lari dari umah utk cari bohjan.

Saya search Incik Google tadi and found that ada injection to control cat's birth. Nama dia Depo-Provera tapi ada jugak sikit risk. maybe bleh gak kongsi sini untuk pengetahuan semua.

Cat Birth Control Injections

Depo-Provera is a birth control injection that is safe for cats. The injection contains medroxyprogesterone acetate, a synthetic hormone that prevents ovulation.

Risks of the Depo-Provera injection include a higher risk for diabetes, mammary tumors and uterine infection. In addition, many cats given the cat birth control injection gain weight because their energy levels drop and their appetite increases.



Saya tak mahu mandulkan anak-anak dara saya, I think injection ni is another option untuk saya prevent anak2 saya dari mengandung atau mengurangkan kegatalan mereka during on-heat maybe? hahahaha..

Ada sesiapa tahu cara lain tak untuk control birth selain injection ni?
Thanks tlg crkkn info! sbnanye tbe2 xde mood nk crk info psl injection ni...hehehe...
Spt yg dikatakn di atas,vet kate ble bg injection utk avoid die pregger utk 6 months...so lpas tu xpyh nk pening2 da...
skrg ni nk bg die jgn pregger...smpi umur die 1taun lebih...then bg die beranak 1kali,pastu spay die..maka xde la die kempunan kn..
kt uma ni ade 1 kucing bohan...yg mmg kotor! yewww... ginger ni plak,housemate suke2 ltak die luar uma...mcm xde otak!

*ble x nk crk injection utk housemate yg suke2 nk melayan kucing org teruk2?
Reply With Quote
  #9  
Old 09-01-2010, 08:52 AM
aku_ais aku_ais is offline
Love all pets
 
Join Date: Jun 2010
Location: pasir gudang,johor
Posts: 159
Rep Power: 5
aku_ais is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to aku_ais
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post

Betul cakap kak nurul tu.. but kalau betul kucing awak dah terbunting dalam usia muda begini kita beserah saja kepada Allah.. Semoga semuanya berjalan lancar.. sebab rasanya sebelum ni kucing Nurkasih pun ada yg terbunting dalam usia begini.. dan semuanya berjalan lancar so mungkin nur boleh bagi tips penjagaan untuk kucing yang mengandung dalam usia macam ni.

Kalau fatiha tak sure ginger tu bunting atau tak akak rasa fatiha boleh bawa ke vet untuk make sure keadaan sebenar ginger.. dan kalau betul dia tak bunting fatihah boleh minta bantuan vet untuk mengelakan dia daripada terbunting secara tidak sengaja.. vet ada pil perancang untuk kucing.. tanya aja nanti..

hurm,...tu la... actually nk bg die bunting anak yg breed bagus...kt uma ni...ade kucing jantan on heat... n beliau kotor... huk2..

skrg ni nk ry,mmg xdpt nk g vet rsnye... bos mrh nnt kalo mtk cuti...huhu *maklumlah g gomen pny vet...
so skrg ni pil perancang yg lg disarankan instead of injection yer?

Nurkasih : btol gk ckp luvnett tu...kot2 ginger ni mmg bunting,ble x tlg bg tips?
Reply With Quote
  #10  
Old 09-01-2010, 09:17 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Pencinta kucing kalian, sekiranya ingin memberi nasihat, minta tolong berbuat demikian sebagai pencinta dan penyayang kucing yg jujur dan benar, dengan kepentingan kucing dalam hati, bukan kepentingan sendiri.

Terlalu banyak masalah kucing di merata-rata yg ditimbulkan oleh perbuatan "backyard breeding (BYB)" yg nampak macam full of "innocence" dan "ignorance" tetapi sebenarnya berniat.

Be responsible pet owners kalau ingin menyimpan mereka, kalau tidak, jangan simpan. Don't be selfish and self-centered. Kucing adalah benda bernyawa dan ada mempunyai perasaan, mampu merasa kesakitan dan kesedihan tak macam teddy bear.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #11  
Old 09-01-2010, 09:43 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 6
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Betul kata FurKids tu. Memang RAMAI yang bermuka-muka dalam forum ni.

so, aku_ais, kalo u nak boarding your cat yang disyaki pregnent, lebih baik hantar ke vet yang bagus. vet yang bagus mmg akan charge mahal and penjagaan mereka pun lebih baik dari yang biasa. Samelah macam you beli barang di tempat yang murah, and you beli barang di tempat yang mahal, qualitinye memang berbeza, kecuali kalau you bernasib baik je. OR kalau nak mintak tolong pun, rasenye yang terbaik adalah FurKids memandangkan dia adalah pencinta kucing yang sejati and banyak bagi nasihat yang sangat berguna dalam thread-thread dalam PF ni.



Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Pencinta kucing kalian, sekiranya ingin memberi nasihat, minta tolong berbuat demikian sebagai pencinta dan penyayang kucing yg jujur dan benar, dengan kepentingan kucing dalam hati, bukan kepentingan sendiri.

Terlalu banyak masalah kucing di merata-rata yg ditimbulkan oleh perbuatan "backyard breeding (BYB)" yg nampak macam full of "innocence" dan "ignorance" tetapi sebenarnya berniat.

Be responsible pet owners kalau ingin menyimpan mereka, kalau tidak, jangan simpan. Don't be selfish and self-centered. Kucing adalah benda bernyawa dan ada mempunyai perasaan, mampu merasa kesakitan dan kesedihan tak macam teddy bear.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-01-2010, 09:50 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 6
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Ini cuma pendapat saya sahaja ye....jgn ambik ati...

Macam ni, tak salah kalau u nak bagi injection or pill perancang pada ur cat. Tapi cuba u fikir balik, kalau in jection boleh tahan 6 bulan kalau bagi pill, tak silap kena bagi every 15 hari. Harga injection rasanya dalam RM60 kot (depends on vet) for one dosage. Cuba u darap untuk setahun...kalau in jection dah RM120 setahun...kalau pill pun lebih kurang sama atau murah sikit. KAlau u rajin tak pe ingat 15 every 15 hari.Macam saya, memang akan selalu terbabas. In fact, lebih murah kalau u spay je Ginger tu terus...Klinik kerajaan hanya RM60-70..kalau private RM 90-120....lebih ecionomical dan u pun tak payah risau nak g injection tiap 6 bulan or bagi pill tiap 15 hari...On top of that, injection or pill ni ada kesan janka panjang, kalau u spyakan, Insya-Allah, tak de kesan sampingan. Malahan kucing lebih sihat adalah...

Just my two cents, ok!
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #13  
Old 09-01-2010, 10:12 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
Betul kata FurKids tu. Memang RAMAI yang bermuka-muka dalam forum ni.

so, aku_ais, kalo u nak boarding your cat yang disyaki pregnent, lebih baik hantar ke vet yang bagus. vet yang bagus mmg akan charge mahal and penjagaan mereka pun lebih baik dari yang biasa. Samelah macam you beli barang di tempat yang murah, and you beli barang di tempat yang mahal, qualitinye memang berbeza, kecuali kalau you bernasib baik je. OR kalau nak mintak tolong pun, rasenye yang terbaik adalah FurKids memandangkan dia adalah pencinta kucing yang sejati and banyak bagi nasihat yang sangat berguna dalam thread-thread dalam PF ni.

Thank you for your understanding, Ramzee, because I know that as a fellow cat rescuer, you too have suffered so much pain and frustration, first in finding cats/kittens suffering and in need, and then after picking them all up and rescuing them, further pain in seeing them suffer and die of illness and poor health while exhausting yourself and your pockets in rushing them to the vets. You do your utmost, but sometimes, due to their inherent weakness, the cats and kittens still die in your hands.

There are many, many times when our pain and despair is really overwhelming, and many times when we do get so very depressed over the seemingly losing battle for them because there are so many greedy and irresponsible taking advantage of them and abusing them.

Thanks, my friend!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #14  
Old 09-01-2010, 10:19 AM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 110
Rep Power: 5
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Pencinta kucing kalian, sekiranya ingin memberi nasihat, minta tolong berbuat demikian sebagai pencinta dan penyayang kucing yg jujur dan benar, dengan kepentingan kucing dalam hati, bukan kepentingan sendiri.

Terlalu banyak masalah kucing di merata-rata yg ditimbulkan oleh perbuatan "backyard breeding (BYB)" yg nampak macam full of "innocence" dan "ignorance" tetapi sebenarnya berniat.

Be responsible pet owners kalau ingin menyimpan mereka, kalau tidak, jangan simpan. Don't be selfish and self-centered. Kucing adalah benda bernyawa dan ada mempunyai perasaan, mampu merasa kesakitan dan kesedihan tak macam teddy bear.
Ya betul. Di forum PF ni memang saya perasan ramai yang bermuka-muka. Dalam thread reply dan advice macam baik, macam full of innocences but the truth is, some of the advisor pun breed thier own cat and sell them with high prices. *Semalam baru kantoi sorang di Mudah

Ada juga yang berapi-api mengingatkan/marah org agar spay spay spay kucing, but end up their kitty yang pregnant and then put for adoption.

Setiap org ada pilihan sendiri. I have my own reason why I choose not to spay my kids. I keep only female cats and restrict any male cat to enter my homey so I think it won't be any problem if I am not spaying them. It is not for breeding purpose, if yes, I must have breed them a while ago. But until now both of my cats dah setahun lebih, 2-2 ekor pun still anak dara. hehe.

Furkids, I admire your courage, your spirit towards furkids. Seriously sangat2 admire. Bukan semua ada semangat juang yang kuat untuk selamatkan/pelihara kucing yang banyak di rumah. So, I memang tabik pada you.

Seperti orang juga, ada yang memilih untuk punya anak ramai, ada yang just prefer 2 orang anak, ada pula yang memilih untuk pelihara anak-anak yatim, ada pula yang memelihara anak-anak terbuang yang berpenyakit. Tak adil rasanya untuk mengatakan orang yang memilih untuk punya anak banyak lebih baik dari yang memilih untuk hanya punya 2 anak. begitu juga sebaliknya....

Balik pada pilihan masing-masing, I guess? Asalkan tak memburukkan keadaan, then I think tak jadi masalah. And... for me, Quality is always better than Quantity.

Maaf kalau kata-kata saya mengguris hati mana-mana pihak.

Cheers.
Reply With Quote
  #15  
Old 09-01-2010, 10:23 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Ini cuma pendapat saya sahaja ye....jgn ambik ati...

Macam ni, tak salah kalau u nak bagi injection or pill perancang pada ur cat. Tapi cuba u fikir balik, kalau in jection boleh tahan 6 bulan kalau bagi pill, tak silap kena bagi every 15 hari. Harga injection rasanya dalam RM60 kot (depends on vet) for one dosage. Cuba u darap untuk setahun...kalau in jection dah RM120 setahun...kalau pill pun lebih kurang sama atau murah sikit. KAlau u rajin tak pe ingat 15 every 15 hari.Macam saya, memang akan selalu terbabas. In fact, lebih murah kalau u spay je Ginger tu terus...Klinik kerajaan hanya RM60-70..kalau private RM 90-120....lebih ecionomical dan u pun tak payah risau nak g injection tiap 6 bulan or bagi pill tiap 15 hari...On top of that, injection or pill ni ada kesan janka panjang, kalau u spyakan, Insya-Allah, tak de kesan sampingan. Malahan kucing lebih sihat adalah...

Just my two cents, ok!
... Risks of the Depo-Provera injection include a higher risk for diabetes, mammary tumors and uterine infection ...

You want to exposed your kucing kesayangan to all these dangers and sufferings simply because you refuse to spay your cat and want to breed her later on?

I suggest you take all the injections yourself dulu utk beberapa bulan/tahun ... test it on yourself first sebelum doing it to your cat, apa kata?

Even then, kalau you betul-betul ok lepas tu, kalo kucing ko dapat bersuara, dia sendiri masih enggan to take all those hormonal shots and risk all those cancers in her body. Pompuan yg dah menopause pun ramai yg enggan ambik those hormonal therapy yg meninggikan risiko cancer dalam badan mereka!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #16  
Old 09-01-2010, 10:32 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 6
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
... Risks of the Depo-Provera injection include a higher risk for diabetes, mammary tumors and uterine infection ...

You want to exposed your kucing kesayangan to all these dangers and sufferings simply because you refuse to spay your cat and want to breed her later on?

I suggest you take all the injections yourself dulu utk beberapa bulan/tahun ... test it on yourself first sebelum doing it to your cat, apa kata?

Even then, kalau you betul-betul ok lepas tu, kalo kucing ko dapat bersuara, dia sendiri masih enggan to take all those hormonal shots and risk all those cancers in her body. Pompuan yg dah menopause pun ramai yg enggan ambik those hormonal therapy yg meninggikan risiko cancer dalam badan mereka!
I like this!
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #17  
Old 09-01-2010, 10:33 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Ya betul. Di forum PF ni memang saya perasan ramai yang bermuka-muka. Dalam thread reply dan advice macam baik, macam full of innocences but the truth is, some of the advisor pun breed thier own cat and sell them with high prices. *Semalam baru kantoi sorang di Mudah

Ada juga yang berapi-api mengingatkan/marah org agar spay spay spay kucing, but end up their kitty yang pregnant and then put for adoption.

Setiap org ada pilihan sendiri. I have my own reason why I choose not to spay my kids. I keep only female cats and restrict any male cat to enter my homey so I think it won't be any problem if I am not spaying them. It is not for breeding purpose, if yes, I must have breed them a while ago. But until now both of my cats dah setahun lebih, 2-2 ekor pun still anak dara. hehe.

Furkids, I admire your courage, your spirit towards furkids. Seriously sangat2 admire. Bukan semua ada semangat juang yang kuat untuk selamatkan/pelihara kucing yang banyak di rumah. So, I memang tabik pada you.

Seperti orang juga, ada yang memilih untuk punya anak ramai, ada yang just prefer 2 orang anak, ada pula yang memilih untuk pelihara anak-anak yatim, ada pula yang memelihara anak-anak terbuang yang berpenyakit. Tak adil rasanya untuk mengatakan orang yang memilih untuk punya anak banyak lebih baik dari yang memilih untuk hanya punya 2 anak. begitu juga sebaliknya....

Balik pada pilihan masing-masing, I guess? Asalkan tak memburukkan keadaan, then I think tak jadi masalah. And... for me, Quality is always better than Quantity.

Maaf kalau kata-kata saya mengguris hati mana-mana pihak.

Cheers.
Maris_sa528, elok spay ajer mereka-mereka tu, sebab aper, walaupun you do not have any intentions to breed them, actually do you know that each time your cat goes into heat without getting pregnant, it actually increases their chances of developing womb cancer? Yes, it is horrible but true ... nature is so very unfair to them!

So, Maris_sa528, korek poket dalam-dalam utk $$ tu, cari a good vet (klinik kembiri pun boleh la) dan cepat spaykan mereka. They will be healthier and will not develop womb cancer. Actually many unspayed females do develop womb cancer later in life, mcm manusia juga.

So, my friend, kembiri tu is not only untuk mencegah pembiakan, tetapi utk kesihatan kucing kesayangan kita.

Dan kalo ada $$ berlebihan, jangan lupa kembirikan muker sepohsen kat depan dan belakang umah tu ya? Sebagai satu charity/hadiah seumur hidup kasi dia.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #18  
Old 09-01-2010, 10:34 AM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 110
Rep Power: 5
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
... Risks of the Depo-Provera injection include a higher risk for diabetes, mammary tumors and uterine infection ...

You want to exposed your kucing kesayangan to all these dangers and sufferings simply because you refuse to spay your cat and want to breed her later on?

I suggest you take all the injections yourself dulu utk beberapa bulan/tahun ... test it on yourself first sebelum doing it to your cat, apa kata?

Even then, kalau you betul-betul ok lepas tu, kalo kucing ko dapat bersuara, dia sendiri masih enggan to take all those hormonal shots and risk all those cancers in her body. Pompuan yg dah menopause pun ramai yg enggan ambik those hormonal therapy yg meninggikan risiko cancer dalam badan mereka!

Huhu.... I belum inject pun kucing-kucing I. I baru tau pasal injection ni semalam.. Nantila i mintak advice vet i.. for the mean time.. biar je la kucing-kucing i tak dimandulkan. Betina dengan betina bergomol kat umah tu takpe kot... huhuhu...

Yup, agreed. Any medication/drugs pun memang ada side effect. Even Human birth control drugs/injection/implano pun ada side effect juga pada manusia. Tapi orang amik jugak. Huhuhuhu..
Reply With Quote
  #19  
Old 09-01-2010, 10:42 AM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 5
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by aku_ais View Post
hehe,...last 2months sy ade g vet... nk spay ginger..then Dr kate,kalo nk 2ngu kerajaan pny spaying list lame,
Actually, waiting list tak lama pun. Bila u nak spay, i recommend you pergi Klinik Kembiri yg dekat ngan Setapak tu. It's a good efficient place & so far memang tak ada dengar complaints. Just call Krishnan (012-2581041 / 03-40243446) untuk set appointment (Usually just need to inform dia a few days in advance).

Then on the day itself, just drop your cat and u can balik rumah. Bila dah siap dia akan call u untuk pick up your cat (Usually around 4 hours). Memang convenient sangat2.

As for the injection & pills, both memang risky, and I memang tak recommend langsung. The potential risk is TOO GREAT.

By the way, since your cat is indoor/outdoor, even if she's not pregnant now she is in danger of becoming pregnant anytime because cats at 5 months of age dah boleh reach sexual maturity. So, good luck in finding the best solution. Most important thing is that you keep your cat's health & well-being as your first priority.

Last edited by MidnightMaiden; 09-01-2010 at 10:44 AM. Reason: Inserted Klinik Kembiri's number
Reply With Quote
  #20  
Old 09-01-2010, 10:49 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Huhu.... I belum inject pun kucing-kucing I. I baru tau pasal injection ni semalam.. Nantila i mintak advice vet i.. for the mean time.. biar je la kucing-kucing i tak dimandulkan. Betina dengan betina bergomol kat umah tu takpe kot... huhuhu...

Yup, agreed. Any medication/drugs pun memang ada side effect. Even Human birth control drugs/injection/implano pun ada side effect juga pada manusia. Tapi orang amik jugak. Huhuhuhu..
Yes, dalam dunia ni terdapat banyak jenis manusia ... even yg rambut hitam pun hati berlain-lain.

So, ada yg celik dan ada yg tidak .... ada yg dapat pikir sendiri, ada yg ikut-ikut melulu .... ada yg cepat belajar dari orang lain, dan ada yg bodoh sombong dan degil walaupun telah dinasihatkan .... ada yg benar dan ada yg hipokrit ada agenda terpendam ... macam-macam ada ...

But there is right and there is wrong, no matter how hard we try to fool others and ourselves ... even though we may actually succeed sometimes.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
boarding, cheap, kitten, pregnant

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
macam mana nak bawak kucing pindah?... shahampang Cats & Kittens 36 01-28-2011 12:09 AM
macam mana nak dapat cert.2 untuk kucing? GarfieldNana Cats & Kittens 19 08-08-2010 01:55 AM
Macam mana nak tau kucing serasi ke tak? afzaa Training & Behavioral Issues 6 08-07-2010 02:26 PM
macam mana nk tukar makanan kucing? Nur_illiyana Cats & Kittens 7 04-10-2010 11:09 AM
macam mana taknak bg kucing lari fathin Cats & Kittens 9 12-13-2009 04:26 PM



All times are GMT +8. The time now is 11:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.