Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-20-2010, 01:51 PM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Question kenapa kucing suka gigit tangan?

Salam dan hello semua~! saya newbie, baru adopt kucing sebulan. kebetulan kucing tu patah kaki sebab kena langgar dgn kereta... husband bawa dia balik then hantar gi vet tapi dek kecomelannya yang teramat kami terus decide untuk jaga dia. kami bagi nama dia KiKi... vet kata umurnya tak sampai setahun lagi... maybe 5-6 bulan gitu.

apa yang saya musykilkan, KiKi ni suka gigit tangan saya... kalau gigit tu mmg penuh perasaan... siap guna tangan dia untuk tarik tangan saya ni kat mulut dia. gigit jari ni tak puas, gigit jari lain, lengan suma pun habis dia nak rasa. kenapa agaknya ye? kucing gatal gusi macam baby jugak ke? atau diorang ada sakit2 mulut yang kita taktau? setakat ni dia geram sangat kat tangan saya jer sebab saya pun tak kisah dia gigit cuma kalo sakit sangat baru saya tarik. kekadang tgh dok relaks pun tapi tangan saya bergerak2 dia akan tenung dan lompat nak gigit. pernah jugak marah dia... tapi tak jalan pun.

harap otai2 dapat bagi pandangan. kami ni tak pernah bela kucing so mmg banyak benda yg kami tak tahu. ok time kasih
Reply With Quote
  #2  
Old 09-20-2010, 02:20 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 5
anizarina is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

tah..bubuye yg dh masuk 7 bulan nie pun mcm tuh..ritu doc intan ada bitau gigi dia yg mana tah tak tumbuh lagi..bubuye klo gigit tgn kami..mmg suka gigit dgn penuh perasaan tp xlah kuat tp siap gn kaki2 dia naik skali..comel...
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 09-20-2010, 09:25 PM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

ye ke? maybe KiKi pun sama kot ek... kes nak tumbuh gigi
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2010, 01:36 AM
addison's Avatar
addison addison is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
addison is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
tah..bubuye yg dh masuk 7 bulan nie pun mcm tuh..ritu doc intan ada bitau gigi dia yg mana tah tak tumbuh lagi..bubuye klo gigit tgn kami..mmg suka gigit dgn penuh perasaan tp xlah kuat tp siap gn kaki2 dia naik skali..comel...
kat rumah ni ada kucen tomei umur 2 bulan, pun suka gigit2 sekuat hati, dia gigit kecik2 then dia tarik... mak aiii, bisanyer.... gigi dah la tajam giler.. rasa nak asah jer bagi tumpul
gigit2, then kaki tendang2 tgn kita... puas dah slow talk ngan dia
sbb nak tumbuh gigi gak ke?
__________________
in loving memory - Addison Chikaro - 21.06.2010
Reply With Quote
  #5  
Old 09-21-2010, 01:52 AM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Quote:
Originally Posted by addison View Post
kat rumah ni ada kucen tomei umur 2 bulan, pun suka gigit2 sekuat hati, dia gigit kecik2 then dia tarik... mak aiii, bisanyer.... gigi dah la tajam giler.. rasa nak asah jer bagi tumpul
gigit2, then kaki tendang2 tgn kita... puas dah slow talk ngan dia
sbb nak tumbuh gigi gak ke?
kucing saya si Yulia sibijik macam ni..
dia gigit sambil hold pakai tgn dia..
kaki dia tendang2 tangan kita... sakit wor..
tapi comel sgt .. tak sampai hati nak marah heheh
Reply With Quote
  #6  
Old 09-21-2010, 02:02 AM
sphinxlover sphinxlover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 68
Rep Power: 5
sphinxlover is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Its a defense mechanism actually. Cats feel threatened when rubbed around belly areas. A way to discipline the kitten when its biting is when it bites yell a really loud no at her and stop doing whatever you were doing with the kitten. Walk away slowly and let it know play times over. Keep this up every time it bites. Don't run as it will think you're engaging in play. and don't smack it too cus it just makes the kitty be scared of you not really fixing the problem. If saying no doesn't work try saying no and clapping your hands together. I disciplined my kitten this way not to bite. She bites sometimes but not hard and when she does i tell her no and she stops. Its cute now when they're kittens but when they're adults with teeth strong enough to tear through flesh then it'd be a real problem. Best to discipline them as kittens than cats where they're set in their ways.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-21-2010, 09:51 AM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Quote:
Originally Posted by izwanbest View Post
kucing saya si Yulia sibijik macam ni..
dia gigit sambil hold pakai tgn dia..
kaki dia tendang2 tangan kita... sakit wor..
tapi comel sgt .. tak sampai hati nak marah heheh
KiKi tu sebijik macam Yulia laa... gigit sambil hold pakai tgn & kaki tendang2 tangan. kalo kite tak bagi tangan, dia mmg depa kan tangan dia untuk tarik tangan kite... nampak cute je sbb macam manusia. kalo gigit tang jari boleh tahan lagi tapi kalo gigit tang tapak tangan ni... bleh tahan sakit laa. adehh.

sphinx, i read it somewhere that biting is a defense mechanism but often, my cat bites me although i didn't touch her at all. anyway, i'll try your tips tonite... my KiKi is growing and her bites are getting stronger and stronger... my hands are full with light bite marks and scrathes already... huhuhu
Reply With Quote
  #8  
Old 09-21-2010, 11:15 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 5
anizarina is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Quote:
Originally Posted by izwanbest View Post
kucing saya si Yulia sibijik macam ni..
dia gigit sambil hold pakai tgn dia..
kaki dia tendang2 tangan kita... sakit wor..
tapi comel sgt .. tak sampai hati nak marah heheh

klo bubuye mmg laa dia grip siap tendang2..tp dia main2 je laa..tak de laa gigit kuat...tak de laa rasa sakit....bubuye mmg suke noo buat mcm tuh..kne lak klo time mood tgh dok main2.....
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 12-06-2010, 08:12 AM
tigermom tigermom is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: Ipoh & Kampar
Posts: 14
Rep Power: 0
tigermom is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

bila Kiki gigit, you can make hissing sounds. Macam kucing marah.
kucing saya pun macam ini, dia tak suka orang raba perutnya dan akan gigit
Reply With Quote
  #10  
Old 01-04-2011, 03:57 PM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Quote:
Originally Posted by tigermom View Post
bila Kiki gigit, you can make hissing sounds. Macam kucing marah.
kucing saya pun macam ini, dia tak suka orang raba perutnya dan akan gigit
thanks tigermom!
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #11  
Old 12-08-2011, 11:27 AM
liyana liyana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
liyana is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Hi,

Kucing sy,Messi sgt suke gigit.umur maybe almost 1 year (menurut doktor la).sy jpe Messi tepi jln jek.Mslh sy skrg,bile die gigit,sgt kuat smpai m'cederakan sy.ayah & adik sy pn pnh kena gigit jgk.kami digigit smpai terpaksa mendapatkn rawatan di klinik.sy sendiri xtau ape punca die jadi mcm tu.tibe2 saje dtg serang & gigit.hope ade yg dpt share their advise..
Reply With Quote
  #12  
Old 12-09-2011, 08:46 PM
AlexThen's Avatar
AlexThen AlexThen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2011
Location: Petaling Jaya
Posts: 41
Rep Power: 0
AlexThen is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

actually the cat want to play with u but they don't know that the way they play ( bite your hand) can hurt you..

I have one cat really like to bite when i touch his chest or suddenly come to grab my palm and bite me until bleeding and wont let go..

what u can do it.. try to shout say no with high tone or fierce face.

or clwp his upper head between his ears with other hand and say no...

its work son me as i read it somewhere form internet 3 years ago..:)
__________________
Lets join twinkle cat page:

http://www.facebook.com/pages/Twinkl...09772235798582
Reply With Quote
  #13  
Old 12-16-2011, 09:58 PM
liyana liyana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
liyana is on a distinguished road
Default Re: kenapa kucing suka gigit tangan?

Thanks Alex Then. I will try it
hopes it will show some improvement..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
:::Kenapa Kucing Tak Aktif? jeranq Cats & Kittens 17 12-10-2009 05:08 PM
Tukar suka sama suka - british shorthair kitten DIK BAYU Cats & Kittens 28 11-01-2009 05:28 PM
Kenapa kucing saya tidak suka dipegang?? Pak Lubis Training & Behavioral Issues 151 09-15-2009 02:45 PM
Tukar suka sama suka - british short hair kitten DIK BAYU Cats & Kittens 1 08-13-2009 04:18 PM
Nak Tukar Kucing Suka Sama Suka linda_gamble Cats & Kittens 20 04-01-2009 12:41 PM



All times are GMT +8. The time now is 10:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.