Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-13-2011, 12:42 PM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Macam mana nak groom long hair cat?

Hi semua,

saya nak tanya, kenapa ek kucing saya bulu dia tak kembang macam kucing persian lain? ke sebab local persian memang macam tu? atau faktor makanan? atau memang kena sikat selalu? tapi memang dah selalu brush their hair...bulu dia pun gugur banyak...dah bagi salmon oil, tapi macam takda apa pun, poopoo dia bau busuk ada lah! Pastu pelik kenapa bulu Yuki lebih lembut dari shiro, padahal makan semua sama je.

click here to view their pics..

http://love-muezza.blogspot.com/2011...alls-chii.html

lagi satu pasal whitening shampoo, saya dah try cari shampoo all system yang dicadangkan dalam forum ni, tapi tak jumpa pula kat Pet lover centre, Mines, nak pergi the curve jauh sangat la...malas la nak drive jauh2 semata-mata cari shampoo je kan...haha yang ada kat situ mostly untuk dog. Last2 saya beli je Hery Laboratoires white coat shampoo. Tak pe ke pakai product for dog? Risau juga...then memang product macam ni kena guna kerap ye for starting?
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #2  
Old 04-13-2011, 04:35 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 4
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

samala jugak dgn kucing sy...kucing sy bulu sume kaler putih...senang aje nampak kotor...kat hujung2 tangan n kaki dia msti nampak cam yelowish...dah mandikan pun still tak boleh hilang...try jugak cari shampoo all system tu...tapi takdela....any idea x?cara home-remedy ke?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-13-2011, 04:43 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 10
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

Quote:
Originally Posted by nekoneko View Post
Hi semua,

saya nak tanya, kenapa ek kucing saya bulu dia tak kembang macam kucing persian lain? ke sebab local persian memang macam tu? atau faktor makanan? atau memang kena sikat selalu? tapi memang dah selalu brush their hair...bulu dia pun gugur banyak...dah bagi salmon oil, tapi macam takda apa pun, poopoo dia bau busuk ada lah! Pastu pelik kenapa bulu Yuki lebih lembut dari shiro, padahal makan semua sama je.

click here to view their pics..

http://love-muezza.blogspot.com/2011...alls-chii.html

lagi satu pasal whitening shampoo, saya dah try cari shampoo all system yang dicadangkan dalam forum ni, tapi tak jumpa pula kat Pet lover centre, Mines, nak pergi the curve jauh sangat la...malas la nak drive jauh2 semata-mata cari shampoo je kan...haha yang ada kat situ mostly untuk dog. Last2 saya beli je Hery Laboratoires white coat shampoo. Tak pe ke pakai product for dog? Risau juga...then memang product macam ni kena guna kerap ye for starting?
Hi Nekoneko,

Bulu kucing nie macam rambut manusia juga. Ada yang keriting, ada yang ikal dan ada yang lurus so bulu kucing pun macam tu. Ada jenis yang kembang dan ada jenis yang melekat pada badan biarpun panjang. Kalo Nekoneko nampak kucing yang ikut show tu yang bulu kembang sangat sebab dah grooming dan pakai shampoo yang ada volume supaya bulu tu nampak lebih gebussss Jangan terpedaya tu semua hasil dari grooming dan bukan bulu asalnya.

Bulu gugur banyak faktor. Faktor faktor ialah :-

- stress
- panas
- pemakanan

Satu lagi kucing longhair memang akan shedding beberapa kali dalam setahun.

Pasal shampoo tu rasa nya tak jadi masalah rasanya.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 04-14-2011, 02:28 AM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

Quote:
Originally Posted by x-rulez View Post
samala jugak dgn kucing sy...kucing sy bulu sume kaler putih...senang aje nampak kotor...kat hujung2 tangan n kaki dia msti nampak cam yelowish...dah mandikan pun still tak boleh hilang...try jugak cari shampoo all system tu...tapi takdela....any idea x?cara home-remedy ke?
hmmm...tension je kan...shiro bukan setakat yellowish, brownish dah paws dia..., suka sangat pijak poo dia...nasib yuki pembersih sikit, tak ada la ketara sangat kuning dia, kalau tanya kat orang tak abis2 diorang cakap suruh shave je nanti tumbuh baru, yuki dan shiro dah la kitten, notty bukan main, takkan la setiap kali kotor nak shave kan...botak laa!! haha

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Hi Nekoneko,

Bulu kucing nie macam rambut manusia juga. Ada yang keriting, ada yang ikal dan ada yang lurus so bulu kucing pun macam tu. Ada jenis yang kembang dan ada jenis yang melekat pada badan biarpun panjang. Kalo Nekoneko nampak kucing yang ikut show tu yang bulu kembang sangat sebab dah grooming dan pakai shampoo yang ada volume supaya bulu tu nampak lebih gebussss Jangan terpedaya tu semua hasil dari grooming dan bukan bulu asalnya.

Bulu gugur banyak faktor. Faktor faktor ialah :-

- stress
- panas
- pemakanan

Satu lagi kucing longhair memang akan shedding beberapa kali dalam setahun.

Pasal shampoo tu rasa nya tak jadi masalah rasanya.

ooo...maknanya takda lah bulu dia all the time kembang je ek? ada shampoo yang ada volume ke? macam2 la kucing ni...maintenance dia dah kalah tuan dia...camno tuh? nak groom tu pula macam mana...tau tak? saya dah search kat youtube tengok semua ajar brush, mandikan semua, tapi tak kembang pun bulu dia...teringin juga nak tengok sekali sekali bulu diorang kembang cantik...nak hantar pegi petshop rasa membazir pula...saya lagi suka DIY...

one more...kalau kita hantar pergi groom diorang bagi ke kita tengok diorang groom kucing macam mana??
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #5  
Old 04-14-2011, 07:58 AM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 4
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

Quote:
Originally Posted by nekoneko View Post
hmmm...tension je kan...shiro bukan setakat yellowish, brownish dah paws dia..., suka sangat pijak poo dia...nasib yuki pembersih sikit, tak ada la ketara sangat kuning dia, kalau tanya kat orang tak abis2 diorang cakap suruh shave je nanti tumbuh baru, yuki dan shiro dah la kitten, notty bukan main, takkan la setiap kali kotor nak shave kan...botak laa!! haha
tula nasib baik kucing sy jenis tak usik poo poo dia lepas melepas...kalau tak mesti abis tangan dia ni lagi nampak kotor...cuma tang tut tut dia jela kena selalu peratikan takut terkena bulu2 keliling dia tu dhla panjang...nk shave keliling tut tut dia plak tak reti takut kang luka plak...nntla kalau dh makin panjang hantar pegi groom jela utk shave sekali part tu..hehe
Reply With Quote
  #6  
Old 04-14-2011, 10:20 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 10
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

Quote:
Originally Posted by nekoneko View Post
hmmm...tension je kan...shiro bukan setakat yellowish, brownish dah paws dia..., suka sangat pijak poo dia...nasib yuki pembersih sikit, tak ada la ketara sangat kuning dia, kalau tanya kat orang tak abis2 diorang cakap suruh shave je nanti tumbuh baru, yuki dan shiro dah la kitten, notty bukan main, takkan la setiap kali kotor nak shave kan...botak laa!! haha

ooo...maknanya takda lah bulu dia all the time kembang je ek? ada shampoo yang ada volume ke? macam2 la kucing ni...maintenance dia dah kalah tuan dia...camno tuh? nak groom tu pula macam mana...tau tak? saya dah search kat youtube tengok semua ajar brush, mandikan semua, tapi tak kembang pun bulu dia...teringin juga nak tengok sekali sekali bulu diorang kembang cantik...nak hantar pegi petshop rasa membazir pula...saya lagi suka DIY...

one more...kalau kita hantar pergi groom diorang bagi ke kita tengok diorang groom kucing macam mana??
Memang ada shampoo untuk volume. Kalo nak kembangkan bulu kucing, masa blow dry you blow 'lawan arah' bulu. Memang akan kembang lepas tu. Masa you sikat jangan ikut arah bulu tapi lawan arah and then baru ikut arah bulu tu. You boleh nampak difference. Saya pernah tengok orang groom masa show, lepas sikat dia akan lambung lambung kucing tu untuk masukkan angin ke dalam bulu jadi bulu kucing tu nampak gebuss. Ni teknik untuk kucing persian je yang jenis bulu panjang dalam 3 atau 4 inci. Kalo pendek dari tu tak boleh la
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 04-16-2011, 09:00 AM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Memang ada shampoo untuk volume. Kalo nak kembangkan bulu kucing, masa blow dry you blow 'lawan arah' bulu. Memang akan kembang lepas tu. Masa you sikat jangan ikut arah bulu tapi lawan arah and then baru ikut arah bulu tu. You boleh nampak difference. Saya pernah tengok orang groom masa show, lepas sikat dia akan lambung lambung kucing tu untuk masukkan angin ke dalam bulu jadi bulu kucing tu nampak gebuss. Ni teknik untuk kucing persian je yang jenis bulu panjang dalam 3 atau 4 inci. Kalo pendek dari tu tak boleh la
kena lambung2 ke? hahahaha...funny la...salah lambung sedap je dia cakar muka kang...hihi anyway thanks sis for d info...
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #8  
Old 06-09-2011, 12:38 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 4
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

Quote:
Originally Posted by nekoneko View Post
kena lambung2 ke? hahahaha...funny la...salah lambung sedap je dia cakar muka kang...hihi anyway thanks sis for d info...
ahahahaha,,cakar muka,,,


cantik kucing parsi ni,, tapi bulu dia cam kucing kampung

__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #9  
Old 06-10-2011, 12:46 PM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

tau xpe...pelik gak...both parent dia cross persian @ DLH, tapi pelik bulu dia x berapa nak kembang...
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #10  
Old 06-12-2011, 01:39 PM
ecram ecram is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 18
Rep Power: 0
ecram is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

tumpang tanya , tau tak macam mana nak bagi kucing tak takut dengan hair dryer ?

maksudnya. kucing ssaya takut giler dengan hair dryer .. or ada cara nak bagi bulu kucing cepat kering ., ??
Reply With Quote
  #11  
Old 06-12-2011, 03:56 PM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

kena biasakan dari kecik kalau boleh la kan...

mula2 awak start dari lower speed, jarak kan hair dryer tu jauh2 sikit...and buat sekejap2...kalau dia takut awak jangan paksa sangat...hair dryer sikit2 dulu, lama2 dia biasa la...
__________________
http://love-muezza.blogspot.com
Reply With Quote
  #12  
Old 06-13-2011, 05:12 AM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 5
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

hi..
O'mel dulu pun camtu.dia cross breed persian n persian+bsh.bila dh umo setahun baru la mengembang sket bulunya.tp bulu dada je kembang.yg kt badan ala2 teknik rebonding.kekekeke...sy pun xpandai sgt grooming.takat mandi,sikat,blow dry n trim apa2 yg patot je.ada tempat yg ajar grooming kalau awak nk blajar..saya tau 2 tempat tp xpegi pun.ngeh3..biasakan diorg ngan hairdryer n aktiviti menyikat bulu supaya diorg selesa n mudah nk grooming nnt.O'mel xsuka di sikat terutama bahagian perut...huhuhu...sbb ms kecik2 jrg2 sikat.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-14-2011, 09:10 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 4
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak groom long hair cat?

kucing parsi saya rasalah..bukan semua bulu panjang..ada juga kucing parsi bulu sederhana panjang... kucing sy pun bulu nampak mcm pendek.. dari harwood tapi//
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH? aku_ais Cats & Kittens 63 06-23-2011 02:30 PM
Domestic semi-long hair for adoption miaomiao Rescuers & Fosterers 10 06-29-2010 01:05 PM
Semi Long Hair Kittens For Adoption Felix The Cat General Discussion 6 05-21-2010 01:44 PM
Domestic Long Hair & Domestic Short Hair For Adoption blackie007 Rescuers & Fosterers 4 03-14-2010 11:00 PM
Beautiful Semi-Long Hair For Adoption blackie007 Rescuers & Fosterers 9 10-13-2009 03:06 PM



All times are GMT +8. The time now is 01:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.