Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Vets & Docs Reviews

Vets & Docs Reviews Discuss, recommend, and review the people providing health care for your pets, ie, the animal docs.

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-28-2011, 09:51 AM
YanAlberto YanAlberto is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Location: Pasir Gudang
Posts: 55
Rep Power: 4
YanAlberto is on a distinguished road
Default Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

Nak tanya lah, saya ada problem dengan Cheezy ni, kelmarin masa saya nak bersihkan telinga nampak ada darah kat dua2 telinga, lepas tu saya bersihkan dan nampak ada garisan luka, saya agak mungkin dia terluka masa dia menggaru telinga dia, saya letak minyak gamat kat luka dia tapi boleh ke?
Lagi satukan saya perasan Cheezy selalu menggaru telinga dia tapi bila saya tengok takde pulak kutu ke apa ke semua bersih, kalau time dia menggaru tu macam nak tercabut telinga dia saya tengok nampak macam kuat n laju je dia menggaru.

Masalah lg satu tadi malam saya perasan lagi telinga Cheezy ada keluar macam cecair hitam...saya x tahu la itu darah ke atau tahi telinga dia tapi sejam lepas saya bersihkan cecair tu keluar lagi...cecair apa tu...?????
Reply With Quote
  #2  
Old 05-28-2011, 10:47 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 9
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

Quote:
Originally Posted by YanAlberto View Post
Nak tanya lah, saya ada problem dengan Cheezy ni, kelmarin masa saya nak bersihkan telinga nampak ada darah kat dua2 telinga, lepas tu saya bersihkan dan nampak ada garisan luka, saya agak mungkin dia terluka masa dia menggaru telinga dia, saya letak minyak gamat kat luka dia tapi boleh ke?
Lagi satukan saya perasan Cheezy selalu menggaru telinga dia tapi bila saya tengok takde pulak kutu ke apa ke semua bersih, kalau time dia menggaru tu macam nak tercabut telinga dia saya tengok nampak macam kuat n laju je dia menggaru.

Masalah lg satu tadi malam saya perasan lagi telinga Cheezy ada keluar macam cecair hitam...saya x tahu la itu darah ke atau tahi telinga dia tapi sejam lepas saya bersihkan cecair tu keluar lagi...cecair apa tu...?????
Salam Yan,

Kalo ada luka lagi elok letak minyak gamat sebab minyak gamat dah ternyata menyembuhkan luka luka di badan manusia maupun badan binatang.

Bila letak minyak gamat kat telinga Cheezy tu pastikan tak ada minyak yang masuk kat dalam telinga ye. Just sapu minyak kat jari dan lap lap kat luka tu.

Nurul rasa, telinga Cheezy tu ada 'ear mites' tu yang menggaru ngan lajunya.

Tanda tanda kucing ada 'ear-mites' :-

1) Bila dah bersihkan telinga kucing hari nie, sok akan kotor balik.
2) Tahi telinga banyak dan berwarna hitam pekat atau coklat pekat. Ni adalah disebabkan 'ear mites' tu mengorek ke dalam telinga dan bila mereka korek mereka akan tolak tahi telinga tu kuar tu yang telinga kucing tu akan banyak tahi telinga.

Cara untuk menghapuskan 'ear mites' :-

1) Cuci telinga kucing. Buangkan segala kotoran dari telinga. Masa cuci hati hati supaya tak korek dalam dalam.
2) Lepas bersihkan telinga kucing, letak dua atau tiga titik 'Troy Cranker Ear Drops', Ilium, Surolan atau Earrific (nama jenama ubat untuk earmites. Boleh beli mana mana sebab semua pun untuk earmites. Tapi yang effective Troy la) ke dalam telinga kucing. Lepas tu usap usap kat bawah telinga kucing tu supaya ubat tu meresap ke dalam. Amalkan dua kali sehari (pagi dan petang). Ear mites akan hilang dalam masa 3 hari je

Selamat mencuba.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 05-28-2011, 10:57 AM
YanAlberto YanAlberto is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Location: Pasir Gudang
Posts: 55
Rep Power: 4
YanAlberto is on a distinguished road
Default Re: Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam Yan,

Kalo ada luka lagi elok letak minyak gamat sebab minyak gamat dah ternyata menyembuhkan luka luka di badan manusia maupun badan binatang.

Bila letak minyak gamat kat telinga Cheezy tu pastikan tak ada minyak yang masuk kat dalam telinga ye. Just sapu minyak kat jari dan lap lap kat luka tu.

Nurul rasa, telinga Cheezy tu ada 'ear mites' tu yang menggaru ngan lajunya.

Tanda tanda kucing ada 'ear-mites' :-

1) Bila dah bersihkan telinga kucing hari nie, sok akan kotor balik.
2) Tahi telinga banyak dan berwarna hitam pekat atau coklat pekat. Ni adalah disebabkan 'ear mites' tu mengorek ke dalam telinga dan bila mereka korek mereka akan tolak tahi telinga tu kuar tu yang telinga kucing tu akan banyak tahi telinga.

Cara untuk menghapuskan 'ear mites' :-

1) Cuci telinga kucing. Buangkan segala kotoran dari telinga. Masa cuci hati hati supaya tak korek dalam dalam.
2) Lepas bersihkan telinga kucing, letak dua atau tiga titik 'Troy Cranker Ear Drops', Ilium, Surolan atau Earrific (nama jenama ubat untuk earmites. Boleh beli mana mana sebab semua pun untuk earmites. Tapi yang effective Troy la) ke dalam telinga kucing. Lepas tu usap usap kat bawah telinga kucing tu supaya ubat tu meresap ke dalam. Amalkan dua kali sehari (pagi dan petang). Ear mites akan hilang dalam masa 3 hari je

Selamat mencuba.
Salam untuk K.Nurul,
Betul la kak tanda2 tu semua ada kat Cheezy so saya boleh buat sendiri la kat rumah x payah hantar kat vet. Okay nanti saya beli ubat tu. Terima kasih banyak2 k.nurul atas tip2 n nasihat akak. Saya baru je plan nak gi vet jap lagi tp klu boleh buat sendiri rasanya x payah pegi kot. thanks again.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-28-2011, 01:04 PM
YanAlberto YanAlberto is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Location: Pasir Gudang
Posts: 55
Rep Power: 4
YanAlberto is on a distinguished road
Default Re: Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

Saya baru balik dari vet, x puas hati nak tengok apa kat dalam telinga cheezy, terperanjat saya tengok banyak nya ear mites..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC02214.jpg
Views:	81
Size:	141.8 KB
ID:	10986   Click image for larger version

Name:	DSC02216.jpg
Views:	79
Size:	58.1 KB
ID:	10987  
Reply With Quote
  #5  
Old 05-28-2011, 01:12 PM
bobcatJB bobcatJB is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 116
Rep Power: 4
bobcatJB is on a distinguished road
Default Re: Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

kucen saya ada sekor cam tuh....tapi susah betul nak bersih kan telingan dia..ada beli eardrop pon..susah tol..siap meronta2 x nak ubat....ubat tu berapa harga dia ye??
Reply With Quote
  #6  
Old 05-28-2011, 01:19 PM
YanAlberto YanAlberto is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Location: Pasir Gudang
Posts: 55
Rep Power: 4
YanAlberto is on a distinguished road
Default Re: Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

Quote:
Originally Posted by bobcatJB View Post
kucen saya ada sekor cam tuh....tapi susah betul nak bersih kan telingan dia..ada beli eardrop pon..susah tol..siap meronta2 x nak ubat....ubat tu berapa harga dia ye??
Bob yan ada tulis kat johorean pf..
Reply With Quote
  #7  
Old 06-23-2011, 05:16 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 4
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

Quote:
Originally Posted by bobcatJB View Post
kucen saya ada sekor cam tuh....tapi susah betul nak bersih kan telingan dia..ada beli eardrop pon..susah tol..siap meronta2 x nak ubat....ubat tu berapa harga dia ye??
sy baru seminggu beli troy ear mites ..ubat tu dalam rm25

troy ear cranker
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #8  
Old 05-28-2012, 02:14 PM
michiko.lucy michiko.lucy is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
michiko.lucy is on a distinguished road
Default Re: Tolong Telinga Cheezy Ada Darah

murahnyee!! kat mane hanis beli?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
poo poo darah IZMAYMAY Health, Disease & Diet 2 03-27-2011 09:08 PM
poopoo ada darah.. =[ Yucca Bonito Health, Disease & Diet 20 06-23-2010 10:24 AM
anak bulus baru ku..CheeZy(f) & CheeWy(m) DOB 8/11/2008 abzalia Cats & Kittens 12 11-14-2008 06:22 PM
poo bercampur darah ketotmerah Cats & Kittens 15 11-14-2008 03:52 PM



All times are GMT +8. The time now is 10:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.