PetFinder.my

PetFinder.my (https://forums.petfinder.my/index.php)
-   Cats & Kittens (https://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Nak bawa kucing travel (https://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4786)

FurKids 08-30-2010 12:01 PM

Re: Nak bawa kucing travel
 
Quote:

Originally Posted by syidajaafar (Post 87886)
Ooohh lupa pulak nak star struck kat Kak June jugak {what} Hehehehe

Malam tadi Syida tido pukul 3 tau semata2 nak habiskan baca thread pasal PP. Apa khabar dia ye sekarang.....

June malam nie tak leh tido, dok senyum lebar, hubby tertanya-tanya apa hal .... {wink}

FurKids 08-30-2010 12:05 PM

Re: Nak bawa kucing travel
 
Quote:

Originally Posted by syidajaafar (Post 87883)
Tulah! Nasib baik tak mintak autograph atau lagi teruk, nasib baik syida tak jadi crazed fan lalu jadik stalker Abang Furkids kita tu hehehe {mhorny}

Alamak ... kena minta police protection laaa ..... silap langkah kena tembak mcm John Lennon lak .... kesian anak-anak bulus saya nanti semua jadi anak yatim piatu ..... {scared}{scared}{scared}{scared}{scared}

syidajaafar 08-30-2010 01:31 PM

Re: Nak bawa kucing travel
 
Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 87899)
Alamak ... kena minta police protection laaa ..... silap langkah kena tembak mcm John Lennon lak .... kesian anak-anak bulus saya nanti semua jadi anak yatim piatu ..... {scared}{scared}{scared}{scared}{scared}

Hehehe takpe bila Furkids dah mati kena tembak boleh laa kitorg catnap anak2 bulus beliau hehehe {shy}

Berkenaan makanan dan supplement, meh Syida ceritakan dengan lengkap apa dan kenapa Syida bagi mereka makan semua2 tu.

Syida ada dua ekor kucing. Seekor munchkin short hair yang Syida beli di Melaka, tp oleh kerana beliau takde cert jadi kita anggap beliau DSH berkaki katek ajelah. Namanya Kogi atau kadang2 panggil Abang. 8months dan dah neutered.

Sekor lagi Domestic Medium Hair yang Syida adopt dr SPCA Melaka (dalam avatar). Namanya Momok tp lebih selesa dan respond bila dipanggil Adik. 4months dan belum neuter lagi, tunggu 'batu' beliau turun hehe {scared}

Masalah kucing2 Syida ni unik betul. Syida memang tak boleh nak tukar makan diorg sesuka hati kerana diorang (especially si abang) adalah sangat2 sensitif perutnya. Hypersensitive, i might say. Dari hari mula2 dapat dia, poo dia tak berapa nak pejal, pastu bila baru pindah dr Melaka ke Kuantan, mereka berdua mengalami cirit birit yang teruk sampai sebulan lebih, 19hari warded kat vet. Macam2 makanan Syida dah cuba, dari IAMS, BW, Sportmans, Cat Eyes, RC Sensible semua pun tak jalan. It's either poo diorg jadi lagi teruk or diorang langsung tanak makan. I followed the correct steps in order to introduce new food religiously, tp somehow tak jalan juga. So as a last resort my friend suggested giving them Nutriedge, dan disamping itu Syida bg diorg makan ayam stim (everyday!) and so far diorg punya poo dah baik, dah nicely formed and firm cuma ada hari2nya kadang2 lembik tp skrg I've learnt to accept it, because my vet said some cats are born to have soft poo. takpelah as long tak cirit {cry2} So sekarang ni memang Syida maintain laa diorg makan Nutriedge dan ayam stim sehari or selang sehari sekali (wahhhh hangus walletku!!) {ohmygod}

Pastu si abang tu walaupun dia tu short haired cat tapi bulu dia yang gugur MasyaAllah! Penuh kat karpet tu hari2 kena vakum! Kalah adik dia yang medium haired tu. Kalau kita usap or dukung dia, jwbnya memang penuh berbulu lah tangan dan baju. Yang si adik pulak, kalau dulu memang nampak mcm DLH tp semakin besar, myteriously ke mana nth bulu2 panjang tu pegi, tinggal yg semi panjang je, especially tang kepala n leher, dah jadik mcm DSH dah. I don't know where i did wrong that's why terdesak nak cuba supplement2 ni. Sejak makan Nutriedge mmg ada sikit improvement, but not much. Tu yg my vet sarankan bg dia mkn Brewer Yeast. Half a tablet per day. My Beau supplement tu pun untuk bulu juga, recommended dr org kat petshop. My Beau tu pun ada Brewer yeast, tu psl syida selang2kan sehari, samada My Beau or tablet Brewer Yeast tu. So sejak makan Brewer Yeast n My Beau ni, nampaklah ada banyak sikit improvement...{good} mungkin akan amik masa juga since tak sampai sebulan lg pun mencubanya...

Yang Nutripet tu memang as a treat aje, since si Abang suka sangat2, selagi tak dpt mkn untuk malam tu, selagi tu nampak dia macam tak tenang heheh {shy} so nak tak nak kena bg tiap2 hari. tp sikit jelah.

And syida nak bg juga Kitzyme tu since it's good to calm the nervousness in cats kan? Kucing syida especially si abang tu cepat sangat jadik nervous, sampai tercungap2 n terjelir2 lidah dia bila dia nervous..kesian nengoknya. {sweat}

So, any comments by the Gurus? {victory}

June 08-30-2010 01:45 PM

Nak bawa kucing travel
 
Alamak!! aku pun dah jadi artislah bro {shy}{shy}{shy} Kena hire bodyguardlah macam ni {grin}

Syida, Peterpan macam biasa je. Nakal. Masa akak baru balik dari Hong Kong hari tu dia mengamuk dengan akak. Show his back to me {grin} Biasanya few days saja tapi kali ini lebih lama. So risau tengok keadaan dia begitu, bawa pergi vet, buat blood test, ultra sound,scanning,urine test. Takde apa pun. Last sekali semalam bawa Peterpan pergi Pet Epicure for Reiki. Mungkin dia tengah stress gila ke apa.Ikut kata Olivia (adik Alicia) Peterpan pulling a lot of energy dari dia.Besok nak ambil dia pulang. Tengok macam mana keadaan dia.

BTW, akak hanya bagi Kitzyme kat kucing. Lain takde. Bagi makan Blackwood,ikan dan ayam rebus 1 kali atau 2 kali seminggu. Itu saja. Alhamdulilah semuanya sihat walafiat. Ada 3 ekor mati kena Feline Leukemia tapi yang itu mungkin durang dah pick up waktu jadi stray.Tak pastilah.

Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 87898)
June malam nie tak leh tido, dok senyum lebar, hubby tertanya-tanya apa hal .... {wink}


FurKids 08-30-2010 01:46 PM

Re: Nak bawa kucing travel
 
Quote:

Originally Posted by syidajaafar (Post 87920)
Hehehe takpe bila Furkids dah mati kena tembak boleh laa kitorg catnap anak2 bulus beliau hehehe {shy}

Berkenaan makanan dan supplement, meh Syida ceritakan dengan lengkap apa dan kenapa Syida bagi mereka makan semua2 tu.

Syida ada dua ekor kucing. Seekor munchkin short hair yang Syida beli di Melaka, tp oleh kerana beliau takde cert jadi kita anggap beliau DSH berkaki katek ajelah. Namanya Kogi atau kadang2 panggil Abang. 8months dan dah neutered.

Sekor lagi Domestic Medium Hair yang Syida adopt dr SPCA Melaka (dalam avatar). Namanya Momok tp lebih selesa dan respond bila dipanggil Adik. 4months dan belum neuter lagi, tunggu 'batu' beliau turun hehe {scared}

Masalah kucing2 Syida ni unik betul. Syida memang tak boleh nak tukar makan diorg sesuka hati kerana diorang (especially si abang) adalah sangat2 sensitif perutnya. Hypersensitive, i might say. Dari hari mula2 dapat dia, poo dia tak berapa nak pejal, pastu bila baru pindah dr Melaka ke Kuantan, mereka berdua mengalami cirit birit yang teruk sampai sebulan lebih, 19hari warded kat vet. Macam2 makanan Syida dah cuba, dari IAMS, BW, Sportmans, Cat Eyes, RC Sensible semua pun tak jalan. It's either poo diorg jadi lagi teruk or diorang langsung tanak makan. I followed the correct steps in order to introduce new food religiously, tp somehow tak jalan juga. So as a last resort my friend suggested giving them Nutriedge, dan disamping itu Syida bg diorg makan ayam stim (everyday!) and so far diorg punya poo dah baik, dah nicely formed and firm cuma ada hari2nya kadang2 lembik tp skrg I've learnt to accept it, because my vet said some cats are born to have soft poo. takpelah as long tak cirit {cry2} So sekarang ni memang Syida maintain laa diorg makan Nutriedge dan ayam stim sehari or selang sehari sekali (wahhhh hangus walletku!!) {ohmygod}

Pastu si abang tu walaupun dia tu short haired cat tapi bulu dia yang gugur MasyaAllah! Penuh kat karpet tu hari2 kena vakum! Kalah adik dia yang medium haired tu. Kalau kita usap or dukung dia, jwbnya memang penuh berbulu lah tangan dan baju. Yang si adik pulak, kalau dulu memang nampak mcm DLH tp semakin besar, myteriously ke mana nth bulu2 panjang tu pegi, tinggal yg semi panjang je, especially tang kepala n leher, dah jadik mcm DSH dah. I don't know where i did wrong that's why terdesak nak cuba supplement2 ni. Sejak makan Nutriedge mmg ada sikit improvement, but not much. Tu yg my vet sarankan bg dia mkn Brewer Yeast. Half a tablet per day. My Beau supplement tu pun untuk bulu juga, recommended dr org kat petshop. My Beau tu pun ada Brewer yeast, tu psl syida selang2kan sehari, samada My Beau or tablet Brewer Yeast tu. So sejak makan Brewer Yeast n My Beau ni, nampaklah ada banyak sikit improvement...{good} mungkin akan amik masa juga since tak sampai sebulan lg pun mencubanya...

Yang Nutripet tu memang as a treat aje, since si Abang suka sangat2, selagi tak dpt mkn untuk malam tu, selagi tu nampak dia macam tak tenang heheh {shy} so nak tak nak kena bg tiap2 hari. tp sikit jelah.

And syida nak bg juga Kitzyme tu since it's good to calm the nervousness in cats kan? Kucing syida especially si abang tu cepat sangat jadik nervous, sampai tercungap2 n terjelir2 lidah dia bila dia nervous..kesian nengoknya. {sweat}

So, any comments by the Gurus? {victory}

Korang tak terjaga anak-anak bulus saya la, Dik oii .... sebab cara Cik Adik nie merumitkan (saya baca pun separuh pengsan berbelit otak saya {grin}) manakala anak-anak bulus saya biasa dengan tuan yg menyimplekan semua perkara bagi mereka ... {grin}{grin}

syidajaafar 08-30-2010 02:04 PM

Re: Nak bawa kucing travel
 
Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 87923)
Korang tak terjaga anak-anak bulus saya la, Dik oii .... sebab cara Cik Adik nie merumitkan (saya baca pun separuh pengsan berbelit otak saya {grin}) manakala anak-anak bulus saya biasa dengan tuan yg menyimplekan semua perkara bagi mereka ... {grin}{grin}


Hehe itulah pasal, anak2 syida ni special betul, dah banyak jaga strays dan kucing2 kampong selama ni takde hal pun! rilek je diorg sume. ni kalau salah sikit, habislah! nak bwk travel ni pun takut2 je ni, takut stress sgt jadi balik cirit birit teruk tu. {sweat} entahlah bawak2 bersabau je laa jaga diorg ni. Dah sayang nak buat cane kan? {grin} Mak syida kata jaga kucing dah mengalahkan jaga baby dah, adik beradik balik kampung bawak balik anak dan baby masing2, syida jugak yang bawak balik kucing hehehe...{ohmygod}

Atau syida ikut saja saranan Kak June, bagi diorg makan Kitzyme saje, sbb Kitzyme tu pun mcm dah wholesome, kan? Yang lain2 tu as a treat je laa sekali sekala. tanak bagi pun takleh juga, dah beli, so habihkan je laa...

GSDMixBreeds 08-15-2020 06:14 AM

Re: Nak bawa kucing travel
 
The German Shepherd is a breed of medium to a large-sized working dog that originated in Germany. In the English language, mixgermanshepherd.com* the breed's officially recognized name is German Shepherd Dog.*


All times are GMT +8. The time now is 07:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.