PetFinder.my

PetFinder.my (https://forums.petfinder.my/index.php)
-   Recipes (https://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Juadah Berbuka (https://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2717)

kitty_inky 08-05-2009 04:32 PM

Juadah Berbuka
 
Since dah ada thread kuih raya ,sempena ramadhan yang bakal menjelang takbeberapa lama lagi, kebanyakan dari kita semua nye perantau.segelintir jer yang lahir kat kota ni.ime pose ni mula la teringin macam macam kan...?
Dari bubor lambok sampaila ayam golek.

I like to go to bazar ramadhan taman melawati .memang meriah.Bagi org yang tak pandai sangat memasak macam i ni, bazar ramadhan la tempat mencari juadah.hehehehe.My favourite kat sana tauhu Aloha.tauhu tu disumbat kentang lecek, daging cicncang ngan sayur. {high} {high}.berair liur den.hehehehehehe.Not just that i suka observed nama makanan kat sana.fuyo semua nama artis.kek lapis mawi la,dan macam -macam lagi.
bagi u all pulak macam mana?

farahnm 08-05-2009 05:21 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Hehehe..best topik ni,
Kalo perantau kat Putrajaya mesti perasan satu booth roti john kat pasar Precint 2.. tak ingat nama apa tp sign board dia kaler oren.. dalam banyak2 booth roti john tak tau ngapa (termasuk lah saya) ..booth ni orang tuju....berbaris orang beli.. macam zaman sekolah rendah dulu beratur nak amik air milo subsidi....ada laa dalam dekat 30 orang queue.. tp memang sedap roti john nye {high}{high}

Quote:

Originally Posted by kitty_inky (Post 56267)
Since dah ada thread kuih raya ,sempena ramadhan yang bakal menjelang takbeberapa lama lagi, kebanyakan dari kita semua nye perantau.segelintir jer yang lahir kat kota ni.ime pose ni mula la teringin macam macam kan...?
Dari bubor lambok sampaila ayam golek.

I like to go to bazar ramadhan taman melawati .memang meriah.Bagi org yang tak pandai sangat memasak macam i ni, bazar ramadhan la tempat mencari juadah.hehehehe.My favourite kat sana tauhu Aloha.tauhu tu disumbat kentang lecek, daging cicncang ngan sayur. {high} {high}.berair liur den.hehehehehehe.Not just that i suka observed nama makanan kat sana.fuyo semua nama artis.kek lapis mawi la,dan macam -macam lagi.
bagi u all pulak macam mana?


June 08-05-2009 05:55 PM

Juadah Berbuka
 
Klu akak bulan puasa lauk pauk suami masak sendiri.dia tak suka makan kat luar.dia kata dahlah tak sedap,mahal,seciput lak tu.heheheheh!! dah 4 thn berturut turutlah kami mkn homemade lauk buka puasa.setakat kuih muih sikit je beli utk mkn sebelum mkn nasi.since I'm not a big eater, (rugi pun klu gi buffet {shy}) akak suka beli kuih Tepung Pelita.it is a must every Ramadhan.pastu beli sikit bubur lambuk.selang seli hari mkn 2 ni.

Zarul 08-05-2009 10:56 PM

Re: Juadah Berbuka
 
pasar ramadhan...yummy

linda_gamble 08-06-2009 08:23 AM

Re: Juadah Berbuka
 
erm..betol tue farah..
kalo sapa duk putrajaya mestie akan berbaris (termasuk lah darie luar putrajaya) membeli roti john..kekadang dah panjang sangat...
kirim jerk kat member yang beratur kat depan...{shy}{shy}{shy}

tapie tuelah..roti john nie juga ada jual kat warisan...
memang sedap.....{high}{high}{high}
bubur lambuk pon linda suka.....nyum..nyumm..

slalu orang masjid kasik....hehhehhe (tue masa duk kg)
skang nie..kalo teringin belie sendirie......'

tapie kan kalo time beli juadah tue..memang tak hingat
ikotkan...bulan poser lagi banyak blanja...
erm..bukan lagie berjimat.....{ohmygod}{ohmygod}

kitty_inky 08-06-2009 08:51 AM

Re: Juadah Berbuka
 
tula kan kak june, tepung pelita memang wajib .coz sejuk,manis..huhuhukecur air liur den.Berbalik kepada roti john...ni nanti bulan pose nak p try.macam menarik jer?heheheeheh



Laki jauh, macam org bujang jugak la lin ni pun...so makan beli je.sadis jer rasa...

time belajar dulu lagi kesian kelas habis lamabt tinggal serbuk je.tak sempat p bazar.minum ayo kosong je.{cry}{cry}.time tu mula teringat nak balik kampung coz makanan dah tersedia.huhuhu

linda_gamble 08-06-2009 09:47 AM

Re: Juadah Berbuka
 
try lin jgn tak try....
sekali cuber pastie nak lagie..nyum..nyumm

kitty_inky 08-06-2009 10:07 AM

Re: Juadah Berbuka
 
janganla macam ni linda...org pregnant ni cepat terliur...nanti lin tak leh tido malam teringatkan roti john.hehehehehe.pening kepala laki lin nak p cari. {shy} {shy}

linda_gamble 08-06-2009 11:14 AM

Re: Juadah Berbuka
 
{ohmygod}{ohmygod}{ohmygod}

habidaiya 08-06-2009 11:22 AM

Re: Juadah Berbuka
 
daiya suke cari apam balik...jagung lebey...{high}

kitty_inky 08-06-2009 11:30 AM

Re: Juadah Berbuka
 
tepuk kepala linda?ha ni kes roti jala..puas laki lin pusing satu k.l kat mana la nak cari roti jala aritu.teringin sangat.nasib tak ngidam bebukan.last last jumpa la jugak.huhuhuhu {shy}{shy}.tu la nanti pose lin p putrajaya ek?

Apam balik?menarik gak tapi senang didapti di pasar malam.

Popia goreng pun best jugakkan? {good}

linda_gamble 08-06-2009 12:30 PM

Re: Juadah Berbuka
 
nyumm...nyum..sedapnya
kalo time pose citer macam nie..sure ptg belie semuer skalie..
lin datang lah putrajaya....buka kat putrajaya..
syok tau...tapie keadanga bosan...huhuhu

skang putrajaya sebok ngan pesta bunga..
lin pon tak pegie lagie....
nantie kalo posa..bunga pon rasa cam nak makan...

habidaiya 08-06-2009 12:57 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by linda_gamble (Post 56377)
nyumm...nyum..sedapnya
kalo time pose citer macam nie..sure ptg belie semuer skalie..
lin datang lah putrajaya....buka kat putrajaya..
syok tau...tapie keadanga bosan...huhuhu

skang putrajaya sebok ngan pesta bunga..
lin pon tak pegie lagie....
nantie kalo posa..bunga pon rasa cam nak makan...

sabar lin..jgn mkn bunge...nnti beli roti john k..kite mkn ramai2...{good}{high}

kitty_inky 08-06-2009 01:36 PM

Re: Juadah Berbuka
 
heheeheheh, bunga?betul gak tu.tapi lin tengah pegnant nih..time pose nanti tak tahu la macam mana..boleh ke tak pose.harapnya boleh.coz sekarang makan mesti on time.{cry2}{cry2}.kalu tak makan jap lagi mula la rasa memacam

hatemetoday 08-07-2009 12:58 PM

Re: Juadah Berbuka
 
adalah menjadik satu kemostian pada saya untuk memasak sambal kering ikan bilis satu balang besor...buat standby bebuka/besahur ..maklom lah super saiya mcm saye nih ...{shy}{shy}{shy}

kitty_inky 08-07-2009 02:23 PM

Re: Juadah Berbuka
 
sejak bila kak kucing jadi super saiya ni?heheeheheh.Liin paham kekadang ita sahur bukan lalu makan pun jadi sambal ikan bilis tu pembuka selera bersama nasi panas-panas kan?{high}{high}.

telur masin, ikan kering pun sama.bau harum satu rumah.

farahnm 08-07-2009 02:46 PM

Re: Juadah Berbuka
 
pepagi buta bersahut mana lah berselera ngan masak lemak atau menda berkari kari ni.. setuju ngan Kak Ina Super Saiya.. ikan bilis sambal menjadi pilihan.. nyummy.. lauk tu saje ngan nasi putih pun da cukup pepagi hari.. hehehehe

paling best bukak pose bubur lambuk stail ganu @ pahang.. ada bermacam ulam2 + sayur ngan ikan.. lain betul rupa ngan bubur lambuk KL..

hatemetoday 08-07-2009 03:52 PM

Re: Juadah Berbuka
 
itu le Lin/Farah..ikan bilis sambei...telus masen mesti ade lah tetaim bulan puase nih...lagik pantas...ayam dlm tin (sadin le kome weh)..tumis2 cili bawang halia golek2 cuppp campak sadin...biar pekat2 kering sikit...belah2 pagi kena bau masak tu bior melantun2 ...bior oang tido tu lekaih berjage ciom bau masak sesuboh hari...{shy}{shy}

mane ahkak ni tak super saiya...bangket awal suboh bersilat dgn bebudak kaki empat...lps tu setel hal oang kaki dua pulak...ni bulan poso ni lagik le awai kena bangon...{shy}{shy}{ohmygod}

kitty_inky 08-07-2009 04:18 PM

Re: Juadah Berbuka
 
ish betula kakak.ni bulan pose lagi awal kena bangkit.oh tidak.time tu lin agak sarat jugak...adeh la...belon bergerak mengemas dan mencuci.


Lin pun rasa sardin tu is a must time sahur kan.ekspress.{victory}{victory}

linda_gamble 08-07-2009 04:30 PM

Re: Juadah Berbuka
 
sardin....{high}{high}{high}{high}


All times are GMT +8. The time now is 05:05 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.