PetFinder.my

PetFinder.my (https://forums.petfinder.my/index.php)
-   Recipes (https://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Juadah Berbuka (https://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2717)

hatemetoday 09-11-2009 05:12 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by Zarul (Post 59838)
tu la...putu kacang tu saya makan macam sugus je sambil tengok tv


err yeop..ape ke sedapnye putu kacang tuh..kalo teman mase kecik2 dulu makan putu kacang ghase nak teghoyak sbb masok mulut ajek udah ghase pasior tak berase...ndak luah takot emok maghah di ghumah oghang..sudahnye gup gup gup..tolak dgn ayor sirap ...sampei ke tua..udah phobia nengok putu kacang...ijak le dpt masuk bau kacang ijo tuh...tapi pebret teman sampei sekarang kuih tiram..owhmak ghangop ajek maneh2 beseko gulenye...{shy}{shy}{shy} *mati le aku sweet urine*{cry2}

anitayusof00 09-11-2009 09:58 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by adamyala (Post 60288)
salam tuan tanah *lin kitty_inky*tumpang lalu {happy}{victory}
Nita, gulai labu tu sedappppnyer....tapi skrg den dah tak boleh makan santan
sakit dada...kolesterol dah tinggi beno.

semalam jiran kasi buah pelam apple muda dua biji. Pegi pasar segar, beli jambu batu, jambu air, sengkuang, nenas. Kuah rojak ada lagi kat dalam fridge, potong2, buat rojak buah...

selain tu, ada asam pedas ikan pari, ayam goreng rempah, udang sambal, sayur kangkung belacan.
popiah basah, mertabak dgn air soya bandung beli kat baram tmn tun.
hari ni buka kat luar....belum decide lagi kat mana
mungkin pizahat ..sbb kalau fifi yg mintak mesti dapat {shy}

Iya ker Zai...Alahai...siannya ko....tak per, kasi turun itu kolestrol2 semua, nanti boleh makan balik {good}{good} Yg penting badan sihat. Tak gitu ?
Waaa...punya la banyak ko punya menu ? Ko nak bukak baram ker haper {shy}{shy}{shy} Ni bukan makan dah nii..tapi mentedarah {ohmygod}{ohmygod}{ohmygod} JK JK JK {shy}{shy}{shy}

anitayusof00 09-11-2009 10:00 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 60374)
err yeop..ape ke sedapnye putu kacang tuh..kalo teman mase kecik2 dulu makan putu kacang ghase nak teghoyak sbb masok mulut ajek udah ghase pasior tak berase...ndak luah takot emok maghah di ghumah oghang..sudahnye gup gup gup..tolak dgn ayor sirap ...sampei ke tua..udah phobia nengok putu kacang...ijak le dpt masuk bau kacang ijo tuh...tapi pebret teman sampei sekarang kuih tiram..owhmak ghangop ajek maneh2 beseko gulenye...{shy}{shy}{shy} *mati le aku sweet urine*{cry2}

AGREE !!! Aku pun rasa mcm tu. Sebab tu aku kata kuih tu taste like poison. HAHAHA....Jgn marah cikgu....

anitayusof00 09-11-2009 10:14 PM

Re: Juadah Berbuka
 
2 Attachment(s)
[QUOTE=alfian;60283]kak nita,
amboihhh..sedapnya sambai goren ni...ikan bilis, kacang dgn kentang....
klau mak saya masak dia boh tempe...tak payah lauk lain, tambah nasik dua kali {high}{high}{high}

Betui betui betui...tak payah lauk lain {good}{victory}{good}

Ari ni kesian betul kat aku. Pagi2 sampai jer opis, dapat tau audit nak datang. Alamak.....ada file aku yg belum beres, cadangnya weekend ni la nak settlekan. So kelam-kabut la the whole day tak berenti langsung buat kejer. Tgh dok bz tu, hb call kata nak balik T.Intan mak dia tak berapa sihat. Aku kata go ahead la cos aku ada kejer urgent nak kena settle. Sampai kul 4.30pm pun aku still ada sikit2 lagi kejer yg belum settle. Tapi mana auditors ni ? Kata nak datang ? Lantak laa....tak dtg pun tak per. Yg penting kejer aku hampir beres. Finally kul 5.15pm baru kuar ofis. Singgah taylor & umah mak kejap. Bila nak balik umah sendiri, jln jam giler. Sampai umah dah 6.40pm. Tgk2 anak teruna pulak kata nak berbuka kat surau. Aku kata okey laa...after that cepat2 gi baram, nak tgk apa2 yg ada sebab tinggal 40 minit nak berbuka. Nak gi baram pun keter bersusun, tak der tpt nak parking langsung. Menyesal pulak bw keter, patutnya naik motor jer...So dlm hati pikir...ni kalau aku parking jauh, jenuh nak menapak to and fro...silap aribulan berbuka dlm keter jer jawabnya. Tindakan refleks aku dgn cepat pusing keter, patah balik umah & dlm masa 20 minit, ni la hasilnya. Nasi goreng & ayam goreng drummet & samosa instant. Minuman air laici. Lepas la utk aku sorang {good}{victory}

Zarul 09-12-2009 01:05 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 60374)
err yeop..ape ke sedapnye putu kacang tuh..kalo teman mase kecik2 dulu makan putu kacang ghase nak teghoyak sbb masok mulut ajek udah ghase pasior tak berase...ndak luah takot emok maghah di ghumah oghang..sudahnye gup gup gup..tolak dgn ayor sirap ...sampei ke tua..udah phobia nengok putu kacang...ijak le dpt masuk bau kacang ijo tuh...tapi pebret teman sampei sekarang kuih tiram..owhmak ghangop ajek maneh2 beseko gulenye...{shy}{shy}{shy} *mati le aku sweet urine*{cry2}

sedap apa...manis.....mungkin yg korang makan tu yg tawar hebeh...{happy}

adamyala 09-12-2009 03:03 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by Zarul (Post 60455)
sedap apa...manis.....mungkin yg korang makan tu yg tawar hebeh...{happy}

saya pun suka putu kacang{high}
mana ada rasa pasir...rasa gula ada la...
arwah my grandma dulu tiap2 tahun buat putu kacang masa nak raya {good}

adamyala 09-12-2009 03:06 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by anitayusof00 (Post 60420)
Iya ker Zai...Alahai...siannya ko....tak per, kasi turun itu kolestrol2 semua, nanti boleh makan balik {good}{good} Yg penting badan sihat. Tak gitu ?
Waaa...punya la banyak ko punya menu ? Ko nak bukak baram ker haper {shy}{shy}{shy} Ni bukan makan dah nii..tapi mentedarah {ohmygod}{ohmygod}{ohmygod} JK JK JK {shy}{shy}{shy}

kahkahkah !! sesekali mentedarah apa salahnya nita {shy}

Zarul 09-12-2009 12:10 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by adamyala (Post 60458)
kahkahkah !! sesekali mentedarah apa salahnya nita {shy}

hehehehe

anitayusof00 09-13-2009 06:19 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Dua hari tak masuk PF. Smlm dpt arahan tergempar...kena htr atlet gi centralized training kat Stadium Paroi, Seremban. Memang pun atlet tu aku yg train, tp surat panggilan ke centralized training tu institut tak terima. So, yesterday htr la bebudak tu dari Ipoh ni. Nasib baik my hb nak tolong drive keter. Bila semua dah settle around 6.30pm, tetiba rasa mcm nak makan seafood, so sound la kat hb "Jom kita gi Alai (Melaka)...bukan jauh dah, 1 jam perjalanan jer". Hb kata ok....tapi tak sempat la nak smpai before berbuka sebab jln jam. Kitaorg berbuka simple2 jer dlm keter. Smpai kat Alai, order kupang goreng cili (my pebret), sotong goreng tepung (also my pebret), ikan kembung masak 3 rasa & try for the 1st time sepahat masak cili api. Mak oiiii....sedapnyer.....tp tak dapat nak tunjuk gambar sebab tak bw kamera. Kami berdua makan, tak terhabis pun makanan tu, so kupang (dapat la semangkuk sederhana besar) & sotong (semangkuk kecik) tu tapau bawak balik utk sahur. Price makanan termasuk nasi lemak punjut (2), nasi putih (1), otak2 (5), teh tarik & sirap limau baru RM32. Rega dah naik sikit compared to kali terakhir kami makan kat situ. But still very very cheap. Lepas makan sempat gi ronda2 Melaka, gi Mydin 24 hours beli barang raya sikit (kat Ipoh ni tak der Mydin) & finally smpai umah balik kul 5am. Terus sahur & zzz.....Pagi walau ngantuk kena gak bangun htr anak gi tsyn smpai kul 11am, pastu zzz lg smpai kul 3.30pm.
Ari ni simple jer la...masih kepenatan lg. Menu kari ayam, sayur kobis & telur masin. Hb beli kuih kat baram...tatau la kuih apa.
p/s: Masih aku terasa kekenyalan kupang & sepahat tu....nyum...nyum...{good}{good}

kitty_inky 09-14-2009 08:19 AM

Re: Juadah Berbuka
 
apsal la menu masing-masing cam makin lama makin sedap.trutamanya kak nita.kalu lin p outstation kat ipoh confirmla lin nak serbu umah kak nita tanpa segan silunya....meleleh jer air liur nengok menu......{high}{high}{high}{shy}{shy}{grin}

hatemetoday 09-14-2009 09:50 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by Zarul (Post 60455)
sedap apa...manis.....mungkin yg korang makan tu yg tawar hebeh...{happy}

entah...udah jenoh makan dari kecik sampei ke beso...ijak le dpt merase nikmat kuih putu tuh lagik..hikhikhik...

@kak nita...*high five*

semalam berbuka best sikit...adik ipar dtg dari kuching hantar oder kek lapis srawak...dia siap tapau mee kolok 4 bungkus dgn ikan trubuk masin...teman masak apa yg ada jek lam fridge tu..udang butter...ayam adobo.. dgn stir fry baby pakchoy + cherry tomato...ayor sirap stoberi...alhamdulillah rezki kami smalam...

anitayusof00 09-14-2009 03:45 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by kitty_inky (Post 60579)
apsal la menu masing-masing cam makin lama makin sedap.trutamanya kak nita.kalu lin p outstation kat ipoh confirmla lin nak serbu umah kak nita tanpa segan silunya....meleleh jer air liur nengok menu......{high}{high}{high}{shy}{shy}{grin}

Datang la Lin.....kesian aku ngan mak buyung nii...cakap jer nak makan aper, klu aku reti buat tentu aku buatkan spesel utk ko {good}{good}

Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 60596)
@kak nita...*high five*

semalam berbuka best sikit...adik ipar dtg dari kuching hantar oder kek lapis srawak...dia siap tapau mee kolok 4 bungkus dgn ikan trubuk masin...teman masak apa yg ada jek lam fridge tu..udang butter...ayam adobo.. dgn stir fry baby pakchoy + cherry tomato...ayor sirap stoberi...alhamdulillah rezki kami smalam...

high five hate {victory}{victory}
Nak tanya...ayam adobo tu menatang apa ?

Ari ni rase2 nak buat gulai lemak perut + rebung...teringin pulak...itu pun klu ada la perut kat Tesco....rebung yg ari tu pun nak diperabiskan....Apa2 yg ada dlm fridge nak kasi settle. Sabtu dah nak balik kpg...huhuhu....Lagi nak masak aper ekkk ? Ayam goreng rempah ok kott...sayur tauge goreng tauhu...Puasa dah hujung2 ni actually mcm dah tak der idea laa nak memasak. Malas pun ada....Letih tok sah citer laa...Ohh iya, hb request nak mee ladna. Aku pun lama dah tak makan mee ladna {high}{high}

hatemetoday 09-15-2009 11:13 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by anitayusof00 (Post 60654)

high five hate {victory}{victory}
Nak tanya...ayam adobo tu menatang apa ?

Ari ni rase2 nak buat gulai lemak perut + rebung...teringin pulak...itu pun klu ada la perut kat Tesco....rebung yg ari tu pun nak diperabiskan....Apa2 yg ada dlm fridge nak kasi settle. Sabtu dah nak balik kpg...huhuhu....Lagi nak masak aper ekkk ? Ayam goreng rempah ok kott...sayur tauge goreng tauhu...Puasa dah hujung2 ni actually mcm dah tak der idea laa nak memasak. Malas pun ada....Letih tok sah citer laa...Ohh iya, hb request nak mee ladna. Aku pun lama dah tak makan mee ladna {high}{high}


akak..ayam adobo tu kununnye asal filipine cuisine..(bukan indon yek...{shy}{cry2}{cry2})...lebih kurang ayam masak kicap kak..tapi kita punye version berkuah kan..yg adobo nih kering sikit...likat2 jek kuahnye...bahannye pon sikit jek..perap ayam dgn bwg putey jek (tumbuk bwg putey nak banyak..pakai satu labu)..pastu boh kicap (sukati kicap pekat ke kicap manis ke..bio ayam tu hitam - kalau dpt perap ayam lama sikit baru le mesra ngn bahan perap) kendian paneh kuali...letak minyak sikit...cuuummm..campak ayam lam kuali...kaco2 bior dia kuar air ayam tuh...(nak tambah air pon boleh terserah takot melekat)..kendian bila dah kering sikit...letak cuka dlm sesudu/dua (ikut suka la)..letak la gula /garam/prase/serbuk ayam/oyster sauce..kacau2 sampai naik minyak ayam..dan bila kuah tu melekat2 jek kat ayamnye...kendian aku tabor daun ketumbo...kacau manje2..tutup api...angkat ...jemput makan...ini lebey kurang chinese style jugek

teman tak boleh baca part sayor taugeh masak tauhu (tak kira masak ape)...kecor ajek...humble taugeh n humble taufu...{high}

adamyala 09-15-2009 11:20 AM

Re: Juadah Berbuka
 
iushhh..siap ada kelas memasak hari ni...sodap tu...ayam masak kicap stail filipin..hehehe {good} kak zai baru ist time dengo ayam gedobo...tapi masak kicap selalu buat.
Senang dan ringkas tapi sodappp...{high}



Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 60764)
akak..ayam adobo tu kununnye asal filipine cuisine..(bukan indon yek...{shy}{cry2}{cry2})...lebih kurang ayam masak kicap kak..tapi kita punye version berkuah kan..yg adobo nih kering sikit...likat2 jek kuahnye...bahannye pon sikit jek..perap ayam dgn bwg putey jek (tumbuk bwg putey nak banyak..pakai satu labu)..pastu boh kicap (sukati kicap pekat ke kicap manis ke..bio ayam tu hitam - kalau dpt perap ayam lama sikit baru le mesra ngn bahan perap) kendian paneh kuali...letak minyak sikit...cuuummm..campak ayam lam kuali...kaco2 bior dia kuar air ayam tuh...(nak tambah air pon boleh terserah takot melekat)..kendian bila dah kering sikit...letak cuka dlm sesudu/dua (ikut suka la)..letak la gula /garam/prase/serbuk ayam/oyster sauce..kacau2 sampai naik minyak ayam..dan bila kuah tu melekat2 jek kat ayamnye...kendian aku tabor daun ketumbo...kacau manje2..tutup api...angkat ...jemput makan...ini lebey kurang chinese style jugek

teman tak boleh baca part sayor taugeh masak tauhu (tak kira masak ape)...kecor ajek...humble taugeh n humble taufu...{high}


linda_gamble 09-15-2009 11:52 AM

Re: Juadah Berbuka
 
ermm..sedap2nya kak nita masak ...
tak rasa pon dah tau sedap...
erm..kak nita naper duk jauh sangat....kalo duk kl wat open house..kompem linda terjah...

anitayusof00 09-15-2009 12:39 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Waaa.....siap ada resipi free pulak ari ni....TQ hate, bole la try nanti.
Menu ari ni confirm simple - paru goreng cili + karot, sayur sawi, ikan masin goreng dgn bwg & cili kering. Minum air oren berkarbonat.....Kuih beli jer. Ni dah kes malas dah niiii......

Quote:

Originally Posted by linda_gamble (Post 60778)
ermm..sedap2nya kak nita masak ...
tak rasa pon dah tau sedap...
erm..kak nita naper duk jauh sangat....kalo duk kl wat open house..kompem linda terjah...

Tak der la jauh maner Ipoh dgn KL....2 jam drive dah smpai....dtg la Linda....

June 09-15-2009 01:17 PM

Juadah Berbuka
 
isk!! nape resipi ni mcm gaya orang sabah masak eh?? {sweat}{sweat} orang Sabah masak ayam kicap lagu ni gak.

Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 60764)
akak..ayam adobo tu kununnye asal filipine cuisine..(bukan indon yek...{shy}{cry2}{cry2})...lebih kurang ayam masak kicap kak..tapi kita punye version berkuah kan..yg adobo nih kering sikit...likat2 jek kuahnye...bahannye pon sikit jek..perap ayam dgn bwg putey jek (tumbuk bwg putey nak banyak..pakai satu labu)..pastu boh kicap (sukati kicap pekat ke kicap manis ke..bio ayam tu hitam - kalau dpt perap ayam lama sikit baru le mesra ngn bahan perap) kendian paneh kuali...letak minyak sikit...cuuummm..campak ayam lam kuali...kaco2 bior dia kuar air ayam tuh...(nak tambah air pon boleh terserah takot melekat)..kendian bila dah kering sikit...letak cuka dlm sesudu/dua (ikut suka la)..letak la gula /garam/prase/serbuk ayam/oyster sauce..kacau2 sampai naik minyak ayam..dan bila kuah tu melekat2 jek kat ayamnye...kendian aku tabor daun ketumbo...kacau manje2..tutup api...angkat ...jemput makan...ini lebey kurang chinese style jugek

teman tak boleh baca part sayor taugeh masak tauhu (tak kira masak ape)...kecor ajek...humble taugeh n humble taufu...{high}


cookies4bulat 09-15-2009 07:56 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by adamyala (Post 60766)
iushhh..siap ada kelas memasak hari ni...sodap tu...ayam masak kicap stail filipin..hehehe {good} kak zai baru ist time dengo ayam gedobo...tapi masak kicap selalu buat.
Senang dan ringkas tapi sodappp...{high}

MMG SEDAP MASAK KICAP!!!{cry}{cry}tambah lagik daging wat masak kicap,pastu letak black pepper crush!!very the hot n spicy!{shy}{shy}

menu harini..pecal,nasik ayam,laksa, popiah ngan kole kacang.sume ditaja org kat pasar ramadhan{shy}{shy}nih laa untungnye dtg last2 nih....bnyk dpt free{shy}{shy}{shy}

anitayusof00 09-15-2009 11:19 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by cookies4bulat (Post 60822)
menu harini..pecal,nasik ayam,laksa, popiah ngan kole kacang.sume ditaja org kat pasar ramadhan{shy}{shy}nih laa untungnye dtg last2 nih....bnyk dpt free{shy}{shy}{shy}

Waa...bestnya ada penaja....len kali bole la dtg lambat ari2....


All times are GMT +8. The time now is 12:29 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.