PetFinder.my

PetFinder.my (https://forums.petfinder.my/index.php)
-   Recipes (https://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Juadah Berbuka (https://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2717)

adamyala 08-24-2009 04:13 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by Zarul (Post 58111)
nasib baik la permulaan puasa tahun ni waktu cuti sekolah . leh puasa kat kg. mak masak macam-macam. pagi tadi mak kata nak buat jeruk petai...yumyum{high}

memang seronok kalau dapat berpuasa di kampong. Dapat makan masakan mak yang kalau cuba masak sendiri pun tak berapa nak menjadi. Air tangan mak jugak yang sedap {high}

selamat berbuka posa cikgu ...

kitty_inky 08-24-2009 04:17 PM

Re: Juadah Berbuka
 
ler zarul cikgu ke?hohoho.patutla seronok cuti sekolah....

cakap pasal masakan mak teringin nasi goreng nenek lin .hehehehe.walupun simple tapi entahla...memang syiok...{high}{high}{high}

Zarul 08-24-2009 04:27 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by kitty_inky (Post 58114)
ler zarul cikgu ke?hohoho.patutla seronok cuti sekolah....

cakap pasal masakan mak teringin nasi goreng nenek lin .hehehehe.walupun simple tapi entahla...memang syiok...{high}{high}{high}

ye cikgu... tu la kadang2 teringat jugak kuih muih yg opah selalu buat waktu bulan posa dulu dulu....

Zarul 08-24-2009 06:49 PM

Re: Juadah Berbuka
 
just got back from baram kat seri iskandar. beli bahulu kemboja, lemang dengan rendang tok...

adamyala 08-25-2009 05:59 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by Zarul (Post 58115)
ye cikgu... tu la kadang2 teringat jugak kuih muih yg opah selalu buat waktu bulan posa dulu dulu....

arwah opah saya mesti buat cucur udang yang makan dengan kuah kacang. {cry}

kitty_inky 08-25-2009 08:01 AM

Re: Juadah Berbuka
 
hmm...bestkan masakan org lama.confirm lain.semalam p beli ayam percik .tak sama ngan nenek lin buat.my nenek org kelantan so kalu sebut ayam percik dia memang pro.....time makan tu mula la nak berair mata kan...laki dok jauh , buke pose sorang-sorang je..{cry}{cry}{cry}{cry}.Itulah nasib anak rantau.

June 08-25-2009 10:22 AM

Juadah Berbuka
 
hahahahha!! mmg sayap ayam paling popular kat Sabah.takde jual kat semenanjung.huhuhu!! meleleh air liur akak.

Cikgu,skrg tiket pergi Sabah murah,senang senang pergilah jenguk kampung lama {shy}{grin}

Quote:

Originally Posted by kitty_inky (Post 58110)
kena tanya kak june la zarul.hehehehehe


June 08-25-2009 10:29 AM

Juadah Berbuka
 
adoi!! Lin.klu ko gi rmh akak time raya nanti mkn biskut tart inti Blackwood {shy} akak raya kat rmh mentua,jd rmh akak takde apa2 pun.kita org suma masak2 kat rmh mentua.klu nak join,blh lah join akak kat rmh mentua.rmh mentua akak dekat Jalan Semarak depan PULAPOL tu.kuarters DBKL.

Quote:

Originally Posted by kitty_inky (Post 58081)
baram la param la.hhehehehe.apela kak kucing ni.nasib bek anak akak tak ade ape.biasala la ni demam tak leh amik mudah.


Ni petang ni nak p cari ayam percik lak,hehehehe.ok la ayam percik ngan kuih 2 jnis.buke pose bukan makan banyak sangat.asal ade kuih manis ngan nasi lin dah on dah.{good}{good}

Kak june tak balik raya kan?nak p raya umah kak june la.ngan sesapa yang tak balik.lin tak dapt balik kampung raya ni. {cry}{cry}{cry}raya haji baru balik.


anitayusof00 08-25-2009 10:30 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Aku pun mcm Zai....malas nak bersesak2 kat baram. Hari2 masak jer....lagipun tgh cuti nih, bolehlaa mempelbagaikan menu.
Menu berbuka puasa hari pertama :
Kutiau kerang
Bubur jagung
Nasi putih
Pajeri nanas
Sambal ikan keli
Telur masin
Semua ni masak sendiri.....hb pergi baram utk beli cendul & watermelon jer.

Menu berbuka puasa hari kedua :
Hari ni simple jer sebab anak teruna dah nak balik ke ASWARA, so kelam-kabut memasak cos train dia pukul 1pm.
Nasi Ayam
Kuih samosa goreng
Kek pisang
Air sarsi

Menu berbuka puasa hari ketiga :
Hb balik dari kejer bawak ikan tilapia merah fresh (baru sauk dari kolam) yg panjang & lebarnya sebesar 2 tapak tangan.
Ikan tilapia merah goreng tepung & sos sweet n sour. Serve bersama daun salad, tomato, daun sup + daun bawang dengan perahan limau....nyum nyum
Sayur tauge + kucai + tauhu
Telur bungkus
Nasi goreng ayam + udang
Nasi putih pun ada
Air cincau
Hb pergi baram beli kuih pau goreng & lepat pisang.

Hari ni belum tau lagi nak masak apa {arrogant}{oh}{oh}

habidaiya 08-25-2009 10:34 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by anitayusof00 (Post 58147)
Aku pun mcm Zai....malas nak bersesak2 kat baram. Hari2 masak jer....lagipun tgh cuti nih, bolehlaa mempelbagaikan menu.
Menu berbuka puasa hari pertama :
Kutiau kerang
Bubur jagung
Nasi putih
Pajeri nanas
Sambal ikan keli
Telur masin
Semua ni masak sendiri.....hb pergi baram utk beli cendul & watermelon jer.

Menu berbuka puasa hari kedua :
Hari ni simple jer sebab anak teruna dah nak balik ke ASWARA, so kelam-kabut memasak cos train dia pukul 1pm.
Nasi Ayam
Kuih samosa goreng
Kek pisang
Air sarsi

Menu berbuka puasa hari ketiga :
Hb balik dari kejer bawak ikan tilapia merah fresh (baru sauk dari kolam) yg panjang & lebarnya sebesar 2 tapak tangan.
Ikan tilapia merah goreng tepung & sos sweet n sour. Serve bersama daun salad, tomato, daun sup + daun bawang dengan perahan limau....nyum nyum
Sayur tauge + kucai + tauhu
Telur bungkus
Nasi goreng ayam + udang
Nasi putih pun ada
Air cincau
Hb pergi baram beli kuih pau goreng & lepat pisang.

Hari ni belum tau lagi nak masak apa {arrogant}{oh}{oh}


perghhh...mantap menu hari-hari..nk tumpang bebuke kt umah akak muleh ker...hihihi{high}

Zarul 08-25-2009 10:46 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by adamyala (Post 58134)
arwah opah saya mesti buat cucur udang yang makan dengan kuah kacang. {cry}

sedapnye{high}

Zarul 08-25-2009 10:48 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by anitayusof00 (Post 58147)
Aku pun mcm Zai....malas nak bersesak2 kat baram. Hari2 masak jer....lagipun tgh cuti nih, bolehlaa mempelbagaikan menu.
Menu berbuka puasa hari pertama :
Kutiau kerang
Bubur jagung
Nasi putih
Pajeri nanas
Sambal ikan keli
Telur masin
Semua ni masak sendiri.....hb pergi baram utk beli cendul & watermelon jer.

Menu berbuka puasa hari kedua :
Hari ni simple jer sebab anak teruna dah nak balik ke ASWARA, so kelam-kabut memasak cos train dia pukul 1pm.
Nasi Ayam
Kuih samosa goreng
Kek pisang
Air sarsi

Menu berbuka puasa hari ketiga :
Hb balik dari kejer bawak ikan tilapia merah fresh (baru sauk dari kolam) yg panjang & lebarnya sebesar 2 tapak tangan.
Ikan tilapia merah goreng tepung & sos sweet n sour. Serve bersama daun salad, tomato, daun sup + daun bawang dengan perahan limau....nyum nyum
Sayur tauge + kucai + tauhu
Telur bungkus
Nasi goreng ayam + udang
Nasi putih pun ada
Air cincau
Hb pergi baram beli kuih pau goreng & lepat pisang.

Hari ni belum tau lagi nak masak apa {arrogant}{oh}{oh}

wah hebat. macam tukang masak hotel la kak nita ni{happy}

Zarul 08-25-2009 10:50 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 58145)
hahahahha!! mmg sayap ayam paling popular kat Sabah.takde jual kat semenanjung.huhuhu!! meleleh air liur akak.

Cikgu,skrg tiket pergi Sabah murah,senang senang pergilah jenguk kampung lama {shy}{grin}

kk yg begitu pesat membangun...

kitty_inky 08-25-2009 11:12 AM

Re: Juadah Berbuka
 
hehehehe. tart inti blackwood..?Jalan semarak dekat jer...lin bukannya ape kak june tak confirm lagi buleh balik ke tak.kena bajet ongkos dulu.almaklumlah time raya ni kalu tak beringat confirmla pose 3 bulan.kalu tak balik sayu plak atuk ngan nenek kat kampung.kena wat undi la nanti....{mdumb}{mdumb}{mdumb}.

Alkisah kak nita yang amboila..syoknya masak kat rumah kalu lauk hari-hari macam tu.lin ni dok sorang.mengadap lauk pun alahai...sadisje.P baram coz lauk ekspress.Dengan keadaan memboyot ni...nak masak pun bila laki ade je....{shy}{shy}{shy}

anitayusof00 08-25-2009 11:29 AM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by habidaiya (Post 58148)
perghhh...mantap menu hari-hari..nk tumpang bebuke kt umah akak muleh ker...hihihi{high}

Boleee.....no prblm.....mai la ke Ipoh ni...

Quote:

Originally Posted by Zarul (Post 58150)
wah hebat. macam tukang masak hotel la kak nita ni{happy}

Alaa....simple2 jer la cikgu...Mana ada mcm tukang masak hotel...

Quote:

Originally Posted by kitty_inky (Post 58153)
Alkisah kak nita yang amboila..syoknya masak kat rumah kalu lauk hari-hari macam tu.lin ni dok sorang.mengadap lauk pun alahai...sadisje.P baram coz lauk ekspress.Dengan keadaan memboyot ni...nak masak pun bila laki ade je....{shy}{shy}{shy}

Ko kena jaga2 Lin.....maklumlaa tgh memboyot ni, selalu bagi alasan kita makan utk dua org. Kena pulak bila gi baram tu, tgk semua benda pun terliur. Nanti makan tak hengat dunia. Pastu tersandar kekenyangan. Mcm aku pregnant dulu, melantak time berbuka puasa mcm sepuluh tahun tak jumpa makan....kekenyangan sampai susah nak bernafas. Badan pulak naik berkilo2. Jenuh weiii nak turunkan balik lepas bersalin {ohmygod}{ohmygod}

June 08-25-2009 11:36 AM

Juadah Berbuka
 
kak,aku pun nak tumpang sekaki buka posa kat rmh akak.kikikikikik!!! kat rmh suami aku yg masak hari ni.tak tau apa menu dia.aku tlg potong potong bawang,sayur dll {shy}{shy}{shy}

Si Lin tu membalas dendam agaknya.mkn sepuasanya.jgn marah Lin {wink}{wink}

klu Lin tak jd balik kampung joinlah kami beraya ke rmh Ina @ hatemetoday,kak Oni Hatamah. {wink}{wink}{wink}

Quote:

Originally Posted by anitayusof00 (Post 58155)
Boleee.....no prblm.....mai la ke Ipoh ni...


Alaa....simple2 jer la cikgu...Mana ada mcm tukang masak hotel...



Ko kena jaga2 Lin.....maklumlaa tgh memboyot ni, selalu bagi alasan kita makan utk dua org. Kena pulak bila gi baram tu, tgk semua benda pun terliur. Nanti makan tak hengat dunia. Pastu tersandar kekenyangan. Mcm aku pregnant dulu, melantak time berbuka puasa mcm sepuluh tahun tak jumpa makan....kekenyangan sampai susah nak bernafas. Badan pulak naik berkilo2. Jenuh weiii nak turunkan balik lepas bersalin {ohmygod}{ohmygod}


kitty_inky 08-25-2009 11:54 AM

Re: Juadah Berbuka
 
amboila kak june..rasanya 90% tak balik .nanti bagi alamat tau.so senang nak carik.hehehehe.

Kak nita, yang peliknya time lin buke pose , selera makan kurengla..maybe sorang kot.nasik sepinggan payahnya nak habiskan.tu yang pelik tu.cepat lak kenyangnya.maybe sebab lin uke ose ngan milo 3 in 1 panas kot.so kenyang, bila makan nasi, setengah pinggan je.hehehehehe.

Memang nak jaga jaga berat nih.kalu naik payah lak turunnya..gerun nengok.{sick}{sick}{sick}

imann 08-25-2009 04:06 PM

Re: Juadah Berbuka
 
adoi...menggoda tol korang punye menu...
so far aku lom terjah lg baram ke..param ke...kuikuikui...
aku masak..(cewahh...kagum aku dgn diri aku sendiri)
so far semua takde komplen...komplen kalu...sendiri bikin..muahahahhaa...

kitty_inky 08-25-2009 04:11 PM

Re: Juadah Berbuka
 
comel kan perkataan baram ngan param.hehehehehehe.kak imann dah ade family seeloknya masak sendiri.buleh wat banyk.kan?hehehe


kalu lin dah ade family beso pun lin masak.complain kalu...siapla...

hatemetoday 08-25-2009 04:46 PM

Re: Juadah Berbuka
 
Quote:

Originally Posted by Zarul (Post 58115)
ye cikgu... tu la kadang2 teringat jugak kuih muih yg opah selalu buat waktu bulan posa dulu dulu....

kome jgn sebot le yeop...teman udah tingat sarbat opah teman..tepek pisang tempat bakornye spesel..ateh tutup poyok..{shy} (ini brape kali aku buatnye di kl..ijak same ghasenye) ..krabu kerang, toge (tauge) + nyior paghut (kasik banyak..maklom ler anak cucu ghamei..nak nyukopkan semua merase)..ayor tangan tuhh ayor tangann...last but not least ikan keli masak empei2...tapi dia buatnye dua bahgian..sape tak makan keli ..ikan kembong gheboih digunenye...alahaiii...kecooooor keme..! {high}{shy}{shy}


All times are GMT +8. The time now is 12:23 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.