PetFinder.my

PetFinder.my (https://forums.petfinder.my/index.php)
-   Animal Protection Laws & Rights (https://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=31)
-   -   Urgently need help and opinion (https://forums.petfinder.my/showthread.php?t=6990)

nani 12-15-2012 09:48 AM

Urgently need help and opinion
 
Hye...
Ade 6 orang kucing ( seekor ibu, 4 ekor anak kucing, 1 ekor kucing adult ) selalu datang ke rumah saya sb nak makanan kira2 2-3 hari ni... Tetapi yang perasan tu mak saya dan adik2 la.. saya mmg x pasan sb saya slalu blk lambat.. Semalam, masa saya balik, macam biasa saya akan bawa masuk kucing saya ke dalam rumah. Tiba-tiba kucing-kucing ni berlari nak masuk ke rumah saya.. Saya memang perasan ibu kucing ni sebab dulu die pernah sakit ( kucing tu baru bersalin, then perut die kembung macam bunting, tetapi x bunting pon ) dan selalu datang ke rumah saya sebab nak makan. Waktu tu memang kesian, kehulur kehilir dgn perut besar dia, lapar pulak tu. Yang anak-anak dia tuan tu bg kolar dan dijaga dgn baik.. cuma ibu kucing ni je da macam abandon ( ni apa yang saya nmpk dan fikir ). Saya memang nak ambil gambar n nk post tanya pendapat, tetapi masa nak buat tu , Ibu kucing ni da diberi rawatan.. Maybe tuan die kowt.. tapi apa yang saya tahu, ibu kucing ni mmg derita agak lama la... Saya tahu sebab ibu kucing ni selalu dtg ke rumah saya minta makanan.. Saya feed die tapi x slalu.
Berbalik kpd cerita asal, disebabkan saya kesian, saya bagi makanan la kat kucing2 ni tadi. Masa nak feeding tu, saya bagi dekat kawasan rumah tuan die la sebab saya xnak kucing2 ni nanti da biasa masuk umah tuk makan. Masa saya bergerak ke arah rumah tu, berlari kucing2 ni tadi, ada yang masuk rumah tuan dia, mengiaw2... Memang kelaparan sungguh. Saya just tuangkan makanan kat depan pintu rumah Tuan tu je.

Jadinya macam mana? Ibu kucing tu da ada kurap/luka yang besar dari 50 cent kat atas tengkung... Saya takut kucing saya berjangkit, tapi skang ni saya tgh agak kekurangan duit utk anta ibu kucing tu ke vet. Anak2 die pun sdah pasti nk kne di hantar vet jugak kan sb takut berjangkit...

Minta tolong pandangan daripada sesiapa...

nani 12-15-2012 09:53 AM

Re: Urgently need help and opinion
 
Saya kalau boleh, sesiapa yang baik hati, minta tolong la anta kucing2 ni sume ke vet.. Saya mmg nak buat, tetapi saya mmg x cukup duit nak buat. Sdey saya tgk ibu kucing ni. slalu sakit. Even kucing saya pon mesti nak kene vaksin sbb kucing berpenyakit banyak di kawasan rumah saya ni..

Saya hanya boleh provide makanan murah la macam whiskers dan seangkatan dgnnya.. Itu je dan saya harap cukup. Nak call tuan die, kami mmg x rapat. x tahu no nye brp.. tapi saya akan cari.

Minta tolong pandangan daripada geng petfinder ni

nani
Kajang

ellysa1 02-22-2013 11:04 AM

Re: Urgently need help and opinion
 
Hi, ini saya punya opinion saja. Try beli benovate atau dermovate dekat pharmacy, beli yang kotak hijau kerana dia ada antiseptic, ini adalah ubat sapu dan harganya murah (sebenarnya ubat ni manusia pun bole pakai). Cuba cuci dulu penyakit kulit dekat kucing tu, bagi kering dan letak ubat tu. Try la.Ubat ni letak sekali atau 2 kali penyakit kulit tu bole cepat kering. Saya cuma beri pendapat saya, harap ini dapat tolong kucing tu.Kalau kamu geli, pakai glove dan bagi kucing tu mandi. Kucing tu jadi macam tu sebab orang tak bagi dia mandi dan dia selalu terkena kotor. Saya tahu kamu iklas ingin menolong ibu kucing tu dan saya pun begitu. Saya juga tak punya banyak duit dan ini saja yang boleh saya bantu iaitu beri pendapat.


All times are GMT +8. The time now is 08:39 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.