PetFinder.my

PetFinder.my (https://forums.petfinder.my/index.php)
-   Member Introductions (https://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=23)
-   -   hai....^^ newbie here n I desperately need help (https://forums.petfinder.my/showthread.php?t=8022)

stripy 09-13-2014 09:24 PM

hai....^^ newbie here n I desperately need help
 
Ok..hai semua
Saya join forum ni sebab saya memang perlukan pertolongan....T_T sebab x arif bab bela kucing.
Saya ad anak kucing mungkin dlm 1-2 bulan. Mak dia x nak jaga..tak tahu la kenapa.
Disebabkan saya zero knowledge bab kucing (1st timer) dan org keliling pon memang x ada pengalaman..so here I am.
Ada sesiapa yg sudi membantu.. macam mane makanan. Barang keperluan atau apa2 saja yg saya perlu tahu. Ada jugak membaca tapi anak kucing ni bru 1 bulan so x banyak yg membantu..perlu ke nak vaccine?
Saya memang nekad nak bela sicomel ni..kira emergency jugak lah sebab sicomel ni dh kurus keding......
So hope ada yang sudi membantu..^^

PhingHua 09-14-2014 02:37 PM

Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help
 
check dlm mulut si kecik dah mula tumbuh gigi ke belum. kalau 5-6minggu, patut sudah ada. boleh cuba bg makanan lembut. cth beli whiskas for kitten makanan basah yg rm 1.40 satu pek . anak kucing tak makan banyak. tapi bg kerap 3-4jam sekali. satu pek tu boleh guna dua hari kut kalau dia tak makan byk. atau bg dia makan daging ayam rebus yang di potong kecil kecil atau isi ikan rebus yg dah buang tulang. atau pergi beli susu utk anak kucing kat petshop ( pengalaman saya anak.kucing tak brp suka susu pet shop.)

PhingHua 09-14-2014 02:41 PM

Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help
 
kecik sgt tak boleh vacine.pasal dia tak minum susu mak, antibodi dari susu mak tak ada. jadi jgn bg dia campur dgn kucing lain atau pergi rayap kat kaw yg ada kucing lain. tak ada protection utk penyakit.

PhingHua 09-14-2014 03:00 PM

Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help
 
vacination 4 months above

stripy 09-14-2014 06:43 PM

Re: hai....^^ newbie here n I desperately need help
 
Quote:

Originally Posted by PhingHua (Post 103773)
vacination 4 months above

Hai....tq utk information....^^
Sekarang saya dah bagi susu beli di petshop. Susu kitty's milk tu ok ke? Sebab mula2 beli yg dalam kotak siap tu *toplife* tapi kitten banyak pula minum kebelakangan ni so ganti kitty's milk. Tapi kitten minum sikit sj ..atau susu apa yg baik untuk y?
Kitten saya ni boleh hantar vet tak..untuk check up ke?
Saya dah bagi dah wet food brand whiskas tapi yang biasa la..x da tulis for kitten. .boleh ke?
Makanan apa yang bagus ye? sebab saya nak gemuk kan kitten ni. Risau pulak sebab bila dukung je boleh rasa tulang2 dia..T_T saya tak tahu la sebab cacing ke apa?

Harap sesiapa dpt membantu...^^


All times are GMT +8. The time now is 04:54 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.