View Single Post
  #5  
Old 08-28-2010, 11:41 PM
naddy's Avatar
naddy naddy is offline
... ... ...
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 53
Rep Power: 13
naddy is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Sy selalu travel dengan 3 ekor kucing sy all the times...dalam sebulan adalah dalam 1 hingga 2 kali sebulan.. dari KL ke Temerloh dan Temerloh ke KL.

Ada 2 ekor yang jenis tak kisah dalam kereta tapi seekor lg mmg cepat nervous naik kereta. First time naik kereta dia mengiau tak berhenti hingga hilang suara.

Cara yang saya cuba buat adalah bg mengatasi masalah ni:

1. Try to travel early in the morning or night (kucing akan nervous apabila hari cerah)

2. Selubungkan carrier tu dengan kain gelap supaya dia tak rasa terancam dengan keadaan sekeliling.

3. Letak dibahagian bawah, kalau letak bahagian atas seat, carrier akan bergoyang dan membuatkan dia lebih nervous.

4. Guna Feliway (mengurangkan nervous dia)

5. Cari pet bag carrier (berbanding carrier biasa, beg carrier lebih lembut dah lebih gelap...selesa untuk kucing)

6. Puasakan kucing at least 8 hours before travelling (supaya dia tak terkencing or poo poo)

7. Utk kucing yg cepat nervous, jgn biarkan dia lepas didalam kereta,

8. Letak kucing tu secara bercouple (nervous+kurang nervous) sekor lagi akan tolong tenang kan yg nervous tu

9. Bg constant vitamin kitzyme (salah satu fungsi vitamin tu , control the nervousness)


So Far dia still mengiau tapi tak lah all the way... 1/3 dari perjalanan je dia mengiau (itu pun bukan mengiau macam org gila)


So gud luck in trying.

p/s: ni contoh beg tu...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC02648.jpg
Views:	428
Size:	62.4 KB
ID:	9954   Click image for larger version

Name:	DSC02655.jpg
Views:	345
Size:	115.2 KB
ID:	9955  
__________________
http://naddy1987.blogspot.com/
Reply With Quote