View Single Post
  #2  
Old 10-02-2012, 10:31 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 11
Meffy is on a distinguished road
Default Re: perangai kucing waktu makan

Hi reaicer,

Saya pernah baca artikel kat internet tentang kucing timbus makanan. That means dia mungkin tak suka makanan tu. Ada setengah2 kucing yang tak suka can food. Kalau owner dulu bagi kibbles (crackers), ikut je macam dulu. Letakkan kibbles dalam mangkuk lepas tu biarkan. Bila da lapar, mesti Puss akan makan jugak sebab tak ada pilihan lain. Buat masa ni jangan bagi wet food kalau dia tak suka. Kalau nak bagi wet food, beli jer soft pack whiskas dan bagi sedikit sahaja, simpan baki dalam peti sejuk untuk kemudian. Macam ni tak membazir sebab wet food cepat basi kalau biar lama2.

Reaicer juga boleh cuba minta pet shop for sample kibbles sebelum beli pek besar. Brand seperti Royal Canin atau Blackwood memang popular dan quality pun baik untuk kucing. Kadang2, kucing memang cerewet tapi bila dia da suka makanan tu, tak payah nak tukar2 lagi.
Reply With Quote