Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-22-2009, 07:17 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

huhuhuhu...saya dah buntu macam mane nak memanjakan OB.Dia nie terlalu hyper.Bila dah datang mood hyper dia,habis satu rumah dia round.lari sana sini...sampai satu hari OB langgar cawan,pecah.aduh...tapi kekadang seronok jugak tengok dia hyper..Kelakar pun ada..Cam mane nak memanjakan OB yer???
Reply With Quote
  #2  
Old 04-22-2009, 07:19 PM
meira's Avatar
meira meira is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 306
Rep Power: 14
meira is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meira
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

kalo kucing sy hyper sgt sy pakaikan derang harness.xpun pakaikan bj.trus duk diam buat muka sedih
Reply With Quote
  #3  
Old 04-22-2009, 08:45 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Mie,berapa bulan si OB ni?? klu kitten mmg nakal sgt.anak kucing yg selalu bg mkn kat luar pun mcm tu.kdg2 tak larat nak layan kerenah durang.kucing tua dlm rmh pun dah jd kitten balik.lompat sana sini,kejar sana sini just jaga2 u punya brg letak mana.karang mcm I punya piring kesayangan pecah dikerjakan monyet2 kat rmh

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
huhuhuhu...saya dah buntu macam mane nak memanjakan OB.Dia nie terlalu hyper.Bila dah datang mood hyper dia,habis satu rumah dia round.lari sana sini...sampai satu hari OB langgar cawan,pecah.aduh...tapi kekadang seronok jugak tengok dia hyper..Kelakar pun ada..Cam mane nak memanjakan OB yer???
Reply With Quote
  #4  
Old 04-22-2009, 09:06 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

si OB nie baru 5bulan.memang tak larat nak melayan kerenah si OB nie.Pagi2 buta dah ajak kita main ngan dier.Tengah sedap2 tido,dier datang wat serangan,gigit abis selimut.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-22-2009, 09:18 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

isk!!isk!! ganas sungguh si OB ni.dia seekor je u ada?? mgkn nak kwn kot?? klu ada kwn boleh berguling,bergusti dgn kwn.seeloknya kucing ada 2.tak sunyilah kawan tu.

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
si OB nie baru 5bulan.memang tak larat nak melayan kerenah si OB nie.Pagi2 buta dah ajak kita main ngan dier.Tengah sedap2 tido,dier datang wat serangan,gigit abis selimut.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-22-2009, 10:33 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by June View Post
isk!!isk!! ganas sungguh si OB ni.dia seekor je u ada?? mgkn nak kwn kot?? klu ada kwn boleh berguling,bergusti dgn kwn.seeloknya kucing ada 2.tak sunyilah kawan tu.
Betoi jugak tue.Tp mie dok ngan member la.Umah bujang.Susah la nak mengembala banyak2...
Reply With Quote
  #7  
Old 04-22-2009, 10:47 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

2 ekor msh ok lg.saya ni ada 11 ekor.tuggang langgang rmh dibuatnya

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
Betoi jugak tue.Tp mie dok ngan member la.Umah bujang.Susah la nak mengembala banyak2...
Reply With Quote
  #8  
Old 04-22-2009, 11:35 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by June View Post
2 ekor msh ok lg.saya ni ada 11 ekor.tuggang langgang rmh dibuatnya
hahahaha.best jgak semenjak da OB kt umah..hilang la rasa boring layan dier.Kekadang naik angin jugak ngan si OB nie.Bila da dtang penyakit hyper dier,siap ajak gado lg.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-23-2009, 01:25 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 18
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Ha..ha.. welcome to the club! Saya pun ada kucing hyper nama dia Tiger @ Puting Beliung. Masa kecik kecik dulu bukan main lagi diam tak pandai main langsung. Ingat sakit pula. Sekali bila dia mencecah umur dalam 5 atau 6 bulan terus keluar tanduknya. Habis satu rumah kucar kacir olehnya. Ntah berapa pasu dah pecah olehnya, ntah berapa ekor ikan laga saya sakit jantung dan mati oleh nya

Dia suka buli kucing lain juga. Gigit sampai berguling guling dan berjerit. Kesian pula tengok kucing lain tu Dia suka lari sini dan sana dan panjat memanjat. Lebih lebih sekarang saya baru adopt 2 ekor hamster, bila dia nampak hamster tu sikit lagi roboh kandang hamster tu dibuatnya. Yang lucu tu hamster relax je.... Kadang kadang nak pengsan tengok gaya dia... tapi sabar je la....
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #10  
Old 04-23-2009, 09:49 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
huhuhuhu...saya dah buntu macam mane nak memanjakan OB.Dia nie terlalu hyper.Bila dah datang mood hyper dia,habis satu rumah dia round.lari sana sini...sampai satu hari OB langgar cawan,pecah.aduh...tapi kekadang seronok jugak tengok dia hyper..Kelakar pun ada..Cam mane nak memanjakan OB yer???
Uuuuuhhhhh!!! Aku baca dan cuba bayangkan pun sudah rasa lenguhhhhh ...

Betul, kata June ... dapatkan utk dia sekor kawan yg sama ligat, lebih kurang sama saiz dan umur dengn dia, pastu letak semua benda yg boleh pecah ke dalm almari dan kunci (kucing pandai buka pintu! dia kuis-kuis dengan tangan ... ada sorang boboy saya yg baru diselamatkan - tong sampah saya dia tolak dengan kefala sampai tumbangkan, kalau tak tumbang, dia kuis dgn tangan sampai tudung terbuka). Biar mereka main sampai letih.

Lazimnya, hyperactif mereka akan kurang apabila mencapai 12 bulan dimana mereka akan lebih duduk diam dan menikmati belaian kita.

Tapi, kawan, enjoy while you can, bila dah besar nanti you akan miss all the fun. You wll be telling them not to grow up so fast nanti ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #11  
Old 04-23-2009, 10:16 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

kat umah ade sekor female kitten umo 5 bulan ++
name Cheezy yg hyperactive..
masa dia umo 2 bulan ++++, mmg hyper giler..
selalunya dia yang akan jadik kepala gangster sbb bila dia lepas jer dalam rumah, yang lain xkan duduk diam..
dia akn ajak yg lain main kejar2..
sudahnyer bunga atas tv, barang2 atas meja,
majalah2 akan bersepah2...
yang mummy nih la tukang kutipnyer..

yang lain (umo 2thn & 1thn++) akan duduk diam kalau dia lia letak dalam cage..
so kadang2 cara nak mengurangkan sakit jantung,
masuk kan cheezy dalam cage,
& biar yang lain main cam biasa kat umah..
dah agak2 ilang kejap hyper dia,
baru kuarkan balik....

sekarang perasan bila umo nya dah masuk 6 bulan nih,
hyper dia agak berkurangan...
masih main macam biasa,
berkejaran dr tkt atas, bawah, dapur, ruang tamu
tp x seHEBAT dulu dah...
kalo dulu, jerit la sampai pecah anak tekak..
mmg xde ape2 kesan...dah ler susah nak pegang..
sekarang dah agak manja dah...
heheheh tp sebenarnya bila dorang hyper active,
itulah cabaran sebenar dalam bela kucen..
yg betul2 menguji kesabaran...
xde cabaran, xde keseronokan..
heheheh
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #12  
Old 04-24-2009, 12:46 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Mie da lagi 1 problem..si OB kuat gigit.Abis calar tangan i yang licin nie..da puas babab si OB nie..tp still xnak dengar cakap
Reply With Quote
  #13  
Old 04-24-2009, 12:57 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Mie,beli scratching post atau scratching pad.dia akan mencakar sepuasnya smp bontot pun tertonggeng (pinjam kata2 si Furkids ) ko beli catnip yg serbuk ada jual kat petshop.tabur kat scratching pad/post tu.ko tgk dia punya aksi.

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
Mie da lagi 1 problem..si OB kuat gigit.Abis calar tangan i yang licin nie..da puas babab si OB nie..tp still xnak dengar cakap
Reply With Quote
  #14  
Old 04-24-2009, 01:04 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by June View Post
Mie,beli scratching post atau scratching pad.dia akan mencakar sepuasnya smp bontot pun tertonggeng (pinjam kata2 si Furkids ) ko beli catnip yg serbuk ada jual kat petshop.tabur kat scratching pad/post tu.ko tgk dia punya aksi.
ahah...mesti hancur punyer scratching pad dikerjakan si OB.Tp kne tggu next week la...money ngah semput
Reply With Quote
  #15  
Old 04-24-2009, 01:07 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

akak ada beli scratching pad harga RM30.dia punya isi tu blh refill lg.pad tu bulat,ditengah2 ada padding yg utk kuicng cakar2 smp puas.bulat seround mcm toilet roll gitu.bila kertas padding tu dah hancur discratch kuicng,ko blh beli refill harga dlm RM13.jd tak payah beli byk2 scratching pad. klu nak beli scratching post ada harga RM40 keatas.

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
ahah...mesti hancur punyer scratching pad dikerjakan si OB.Tp kne tggu next week la...money ngah semput
Reply With Quote
  #16  
Old 04-24-2009, 01:31 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
ahah...mesti hancur punyer scratching pad dikerjakan si OB.Tp kne tggu next week la...money ngah semput
Alaaa ... tak payah beli pun, cari papan crate kat tong sampah mana-mana atau tepi jalan , berus cuci bersih dengan air dan sabun, jemur dan kasik kat dia ...

... nie haahhh!!!!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B67JNN17.jpg
Views:	208
Size:	38.2 KB
ID:	4764   Click image for larger version

Name:	B67JNN18.jpg
Views:	203
Size:	38.1 KB
ID:	4765  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #17  
Old 04-24-2009, 01:33 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Nak guna garu belakang gatal dia pon boleyyyy ....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B67JNN04.jpg
Views:	174
Size:	38.7 KB
ID:	4766   Click image for larger version

Name:	B67JNN13.jpg
Views:	159
Size:	38.5 KB
ID:	4767  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #18  
Old 04-24-2009, 01:36 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Buat tilam pon boleyyyy ...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B67JNN21.jpg
Views:	142
Size:	38.0 KB
ID:	4768  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 04-24-2009, 02:30 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by June View Post
akak ada beli scratching pad harga RM30.dia punya isi tu blh refill lg.pad tu bulat,ditengah2 ada padding yg utk kuicng cakar2 smp puas.bulat seround mcm toilet roll gitu.bila kertas padding tu dah hancur discratch kuicng,ko blh beli refill harga dlm RM13.jd tak payah beli byk2 scratching pad. klu nak beli scratching post ada harga RM40 keatas.
tq akak...tengok FK bg suggestion.klaka la.Tp menjimatkan wang..rumah cat pun wat gune kotak je..jimat2..idies bernas
Reply With Quote
  #20  
Old 04-24-2009, 02:34 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Alaaa ... tak payah beli pun, cari papan crate kat tong sampah mana-mana atau tepi jalan , berus cuci bersih dengan air dan sabun, jemur dan kasik kat dia ...

... nie haahhh!!!!
Baguih la a'dea FK.menjimatkan wang..gerenti xpayah nak replace dah papan 2
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing tua binbin Cats & Kittens 68 04-08-2013 01:06 PM
kucing-kucing ku Zarul Cat TV and Photos 578 11-30-2010 04:04 PM
aksesori kucing spongegirl Pet Products 3 05-04-2009 01:37 PM
15 ekor kucing Daniel Cat TV and Photos 111 04-17-2009 08:12 PM
Kucing Kentut... shareen_natasha Cats & Kittens 36 01-16-2009 07:24 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.