Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 05-21-2009, 04:32 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 18
FurKids is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
... Bagus kimping... kalo SPCA nak angkut, jgn bg diorang angkut sume sekali... takut nnt org yg beh kurang makcik tu plak yg gi amik kat SPCA tu.. tp takpe gak, sbb kalo org nak amik pun, SPCA akan mandulkan dulu, at least takdelah diroang gune tuk breeding yg tak patut kann ...
Tak juga la SPCA efisyen seperti tu sebab pernah kat kampung lama ada penduduk yg dok cerita bahawa dia ambik sekor kucing putih comel daripada SPCA, buat janji dgn diorang bahawa dia akan menjaga kucing secara bertanggungjawab dan akan bawak kucing tu kembali ke SPCA utk dikembirikan dan divaksinkan pada kemudian hari.

Tetapi cerita yg sedih adalah orang tu telah engkar janjinya dan tidak bawa kucing tersebut utk kembiri dan sungguh pun umur kucing tersebut masih muda lebih kurang 6 bulan, tuan yg tidak bertanggungjawab itu telah membenarkan kitten tersebut mengawan dan mengandung dan seterusnya melahirkan 7 ekor anak kucing. Biasanya kucing betina tidak digalakkan mengandung sebelum umur 12 bulan sebab ianya masih kitten dan badannya masih dalam keadaan sedang membesar dan pertumbuhan badanya akan terganggu.

Lepas tu, orang tu boleh tanya kat kampung lama kenapa badan ibu kucing muda tersebut dah jadi amat kurus dan rupa tidak sihat ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #42  
Old 05-21-2009, 07:29 PM
jetcat6691 jetcat6691 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 9
Rep Power: 0
jetcat6691 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to jetcat6691
Default Re: biak kucing. jual kucing

[Tetapi cerita yg sedih adalah orang tu telah engkar janjinya dan tidak bawa kucing tersebut utk kembiri dan sungguh pun umur kucing tersebut masih muda lebih kurang 6 bulan, tuan yg tidak bertanggungjawab itu telah membenarkan kitten tersebut mengawan dan mengandung dan seterusnya melahirkan 7 ekor anak kucing. Biasanya kucing betina tidak digalakkan mengandung sebelum umur 12 bulan sebab ianya masih kitten dan badannya masih dalam keadaan sedang membesar dan pertumbuhan badanya akan terganggu.

Lepas tu, orang tu boleh tanya kat kampung lama kenapa badan ibu kucing muda tersebut dah jadi amat kurus dan rupa tidak sihat ...[/QUOTE]


tue name dia orang sengalllll
tau bele kucing jek
orag macam nie pon boleh idup lagi
Reply With Quote
  #43  
Old 05-22-2009, 12:02 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 16
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Tak juga la SPCA efisyen seperti tu sebab pernah kat kampung lama ada penduduk yg dok cerita bahawa dia ambik sekor kucing putih comel daripada SPCA, buat janji dgn diorang bahawa dia akan menjaga kucing secara bertanggungjawab dan akan bawak kucing tu kembali ke SPCA utk dikembirikan dan divaksinkan pada kemudian hari.

Tetapi cerita yg sedih adalah orang tu telah engkar janjinya dan tidak bawa kucing tersebut utk kembiri dan sungguh pun umur kucing tersebut masih muda lebih kurang 6 bulan, tuan yg tidak bertanggungjawab itu telah membenarkan kitten tersebut mengawan dan mengandung dan seterusnya melahirkan 7 ekor anak kucing. Biasanya kucing betina tidak digalakkan mengandung sebelum umur 12 bulan sebab ianya masih kitten dan badannya masih dalam keadaan sedang membesar dan pertumbuhan badanya akan terganggu.

Lepas tu, orang tu boleh tanya kat kampung lama kenapa badan ibu kucing muda tersebut dah jadi amat kurus dan rupa tidak sihat ...

Hmm... camtu susah laa.. camtu kimping, kalo kene angkut, bg tau kitorang lah, bley I dtg amik satu .. satu je cukup lah tuk jaga, takut tak termampu lak nnt
Reply With Quote
  #44  
Old 05-22-2009, 09:02 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 18
FurKids is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
Hmm... camtu susah laa.. camtu kimping, kalo kene angkut, bg tau kitorang lah, bley I dtg amik satu .. satu je cukup lah tuk jaga, takut tak termampu lak nnt
Huh, kawan ... frankly la, aku takut ko nanti sekor pun tak termampu jaga sebab kucing tu berpenyakit dan asyik tak sihat ajer (tengok gambar pun tahu kucing-kucing tu semua high maintenance kemudian hari punyer) ... kering poket ko bayar bil doktor dan perubatan ajer (belum kira titik peluh dan masa) ... sampai anak-anak ko yg sediada pun jadi terbiar disebabkan seekor tu ajer .... last-last semua dok suffer simply because orang baik hati dengan niat baik macam ko nie pergi tolong bersihkan tahi orang (dan dia tak akan appreciate pun, akan pergi biakkan lagi ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #45  
Old 05-22-2009, 01:17 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 17
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post
hahahahahaha.
makcik pun jawab..

"ko pikir aku kilang ke hape? mane anak2 aku. aku rindu kat anak2 aku.
laki aku dah busuk. mandi pon tk pernah.

babyy.. come to mama sayang..."
lepas tuh tanye makcik tuh balik..

....laa...bukan kilang ker..ingatkan kilang td...bukan ke makcik same cam kucing....keje beranak jer...anak2? makcik carik la dalam longkang tuh ker..bawah kete ker...kalo x pun, kawasan sampah tgh carik makan..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #46  
Old 05-23-2009, 11:57 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 16
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
lepas tuh tanye makcik tuh balik..

....laa...bukan kilang ker..ingatkan kilang td...bukan ke makcik same cam kucing....keje beranak jer...anak2? makcik carik la dalam longkang tuh ker..bawah kete ker...kalo x pun, kawasan sampah tgh carik makan..
hahahaha
kesian makcik tu dipersalahkann
Reply With Quote
  #47  
Old 05-23-2009, 05:06 PM
shark shark is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 57
Rep Power: 16
shark is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

report je kat pihak berwajib...mcm ada sorg mangkuk tue kena dakwa coz abaikan kuceng dia...tak silap 2 bln lepas...SPCA?ntah la..aku tak suka sangat ngan diorg...penah ar gi melawatkan...diorg tanya aku bela apa...ckp ar persian kan...ade ke patut suh aku mandulkan...aku mandulkan diorg baru korg merasa lak...
Reply With Quote
  #48  
Old 05-24-2009, 02:52 PM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 16
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by shark View Post
report je kat pihak berwajib...mcm ada sorg mangkuk tue kena dakwa coz abaikan kuceng dia...tak silap 2 bln lepas...SPCA?ntah la..aku tak suka sangat ngan diorg...penah ar gi melawatkan...diorg tanya aku bela apa...ckp ar persian kan...ade ke patut suh aku mandulkan...aku mandulkan diorg baru korg merasa lak...
hahahahaha. siut je shark.

agaknye dia tk bg persian biak bnyak2 kot.
karang.. nasib kucing kg/kucing jalanan tak terbela plk kan.
Reply With Quote
  #49  
Old 05-24-2009, 06:31 PM
shark shark is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 57
Rep Power: 16
shark is on a distinguished road
Default biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post
hahahahaha. siut je shark.

agaknye dia tk bg persian biak bnyak2 kot
karang.. nasib kucing kg/kucing jalanan tak terbela plk kan.
tak de ar kimping...aku geram je...dah la kalo nak amik kucing kena bayar mahal...bagi la caj yg berpatutan...bila tanya nape
tinggi kosnya?jawab apek tua tue,pasal itu kucing sudah kasi mandul...aku sarankan better sape yg nak beli kucing tue gi la kutip tepi jalan...aku penah gak kutip bela sampai gemuk tp dirg lak lari...sedey...kesian caspian takdak kwn...
Reply With Quote
  #50  
Old 05-25-2009, 09:01 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 16
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by shark View Post
tak de ar kimping...aku geram je...dah la kalo nak amik kucing kena bayar mahal...bagi la caj yg berpatutan...bila tanya nape
tinggi kosnya?jawab apek tua tue,pasal itu kucing sudah kasi mandul...aku sarankan better sape yg nak beli kucing tue gi la kutip tepi jalan...aku penah gak kutip bela sampai gemuk tp dirg lak lari...sedey...kesian caspian takdak kwn...
huhuhu
dah masuk 4 hari kucing kesayangan tak balik.
kucing kutip gak. gemok jugak.
sedih kann.. ape la nasib dia kat luar sana. entah makan entah tidak
Reply With Quote
  #51  
Old 05-25-2009, 09:12 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 17
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post
hahahaha
kesian makcik tu dipersalahkann
sape soh mcik tuh x jaga kebajikan kucen2 tuh..
biar padan muka dia..
tau duit masuk jer...
wakakakakka
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #52  
Old 05-25-2009, 04:15 PM
june968 june968 is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 4
Rep Power: 0
june968 is on a distinguished road
Angry Re: biak kucing. jual kucing

siannyerr...mmg mlampau la org tua tu.....mar bawak aku p umah die nt..

aku ada kawan tau die pun jenis jinak2 biak kucing neh...tp cukup jaga..bersih...

die nak jual pun die tgok tuan yg nak beli....agak2 die was2 die xjual tau walaupun org tu twar rege tgi....tu laki tau...mmg maveles die jg kucing...

xmalu betulll....ape die igt die biak kambing ke pe....
Reply With Quote
  #53  
Old 05-25-2009, 06:00 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 16
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

kimping, ada apa2 perkembangan tak?.. Ada SPCA buat sesuatu?..
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote
  #54  
Old 05-25-2009, 06:29 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default biak kucing. jual kucing

shark,tujuan kucing di neuter adalah utk mengawal over population durang.bila dah over population itu yg ko nampak kat pasar,warung,tepi jalan,tepi longkang dan sebagainya yg juga blh menyebabkan diseases spreading. manusia blh mengawal diri sendiri samada nak beranak ke tak.tp kucing ni dia bila time dah nak mengawan bukan dia blh kata,"oh!! aku nak mengawan tp tak mau bunting".itu yg membezakan manusia dan binatang.akal dan fikiran.


Quote:
Originally Posted by shark View Post
report je kat pihak berwajib...mcm ada sorg mangkuk tue kena dakwa coz abaikan kuceng dia...tak silap 2 bln lepas...SPCA?ntah la..aku tak suka sangat ngan diorg...penah ar gi melawatkan...diorg tanya aku bela apa...ckp ar persian kan...ade ke patut suh aku mandulkan...aku mandulkan diorg baru korg merasa lak...
Reply With Quote
  #55  
Old 05-26-2009, 08:41 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 16
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by rozzygee View Post
kimping, ada apa2 perkembangan tak?.. Ada SPCA buat sesuatu?..
blm lg kak gee. senyap sajork.
ape2 info sy update kt sini
Reply With Quote
  #56  
Old 05-26-2009, 08:42 AM
kimping's Avatar
kimping kimping is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2009
Location: Batu Pahat, Johor
Posts: 55
Rep Power: 16
kimping is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to kimping
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by june968 View Post
siannyerr...mmg mlampau la org tua tu.....mar bawak aku p umah die nt..

aku ada kawan tau die pun jenis jinak2 biak kucing neh...tp cukup jaga..bersih...

die nak jual pun die tgok tuan yg nak beli....agak2 die was2 die xjual tau walaupun org tu twar rege tgi....tu laki tau...mmg maveles die jg kucing...

xmalu betulll....ape die igt die biak kambing ke pe....
aku pon geram jun. ms mula2 tengok tu duduk tak senang 2,3 hari.
mmng aku tk pernah jumpe org jenis cam tu.
aku dah buat report kt SPCA.
tunggu ape tindakan diaorg cemane
Reply With Quote
  #57  
Old 06-05-2009, 08:57 AM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 16
booboo is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post
ni pic keadaan kucing2 tu. smlm sy pegi sekali lg kt rumah tu. sempat snap pic dr hp

My God!! Plissssssss sum1 make a report!! 4 those cats sake !!...pliszz!! boo x tahan tengok...sedey sngt...
Reply With Quote
  #58  
Old 06-05-2009, 09:03 AM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 16
booboo is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

Quote:
Originally Posted by kimping View Post
aku pon geram jun. ms mula2 tengok tu duduk tak senang 2,3 hari.
mmng aku tk pernah jumpe org jenis cam tu.
aku dah buat report kt SPCA.
tunggu ape tindakan diaorg cemane

g la tengok balik keadaan kucing tuh ....boo pon ingt nak p jengok la tmpt 2...x pon kita pakat p ramai2 nak.....buat havoc skali baru dia taw!! dia ingt biak semut apa.....siap jerus meow camtu jer saket tol ati nei!! agak2 brapa lama SPCA amik tindakan?? x mampu nak tunggu lg la...jom la kita p serang..... yg tempangkaki tu naper plak..dia pukul apa
Reply With Quote
  #59  
Old 06-18-2009, 05:43 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: biak kucing. jual kucing

so any updates?
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #60  
Old 06-18-2009, 06:19 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 16
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: biak kucing. jual kucing

salam semua... first time bukak thread biak, kucing, jual kucing nie... ishhh.. sedih campur geram... pembiak kucing nie memang patut dikenakan tindakkan... pandai nak buat duit aje.. kalau dah buat report kat spca tu, mudah2an cepat2lah dia orang bertindak... masukkan cerita dalam akhbar... senang nak ludah gambar sipembiak nie..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing tua binbin Cats & Kittens 68 04-08-2013 01:06 PM
kucing-kucing ku Zarul Cat TV and Photos 578 11-30-2010 04:04 PM
anak kucing..... mira_idora18 Health, Disease & Diet 2 05-08-2009 02:56 PM
Kucing Kentut... shareen_natasha Cats & Kittens 36 01-16-2009 07:24 PM
kucing bengal.. chemonk Success Stories 32 12-04-2008 09:51 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.