Go

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Member Introductions

Member Introductions Introduce yourself to our fun community and meet some new friends here!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-06-2010, 12:43 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Smile Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hi all ..

i am new here..

baru stat ada kucing kt umah tuh..rina actually alergik tp tak serious laa kt kucing...gatal2 sikit laa....

hope kwn2 dpt membantu rina dalam bab2 nie sbb rina mmg tetaw and 0 knowledge bab kucing2 nie
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2010, 09:10 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

w'kslm...
happy posting
Reply With Quote
  #3  
Old 08-14-2010, 09:43 PM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 13
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Welcome!!
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 08-15-2010, 01:07 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

bantu membantu amalan PF..tapi mula-mula Rina kena belajar guna bahasa penuh sebab kami di sini, dah tua kebanyakkannya.. jadi bila nampak bahasa slang/shortcut..mulalah kami pun buat short-cut.. baca thread lain dan tak balas..

Anyway, welcome and enjoy your stay..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 08-15-2010, 08:48 AM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 13
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
Hi all ..

i am new here..

baru stat ada kucing kt umah tuh..rina actually alergik tp tak serious laa kt kucing...gatal2 sikit laa....

hope kwn2 dpt membantu rina dalam bab2 nie sbb rina mmg tetaw and 0 knowledge bab kucing2 nie
hello..

baru stat ada kucing?kire bukan rina punya la ni..
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #6  
Old 08-16-2010, 10:57 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ha ah...kira bukan rina bela dari kecik laa..kucing yang nie pun jiran yang bagi. ... sebab anak dia nak bagi dia anjing so dia nak buang klo kami xnak kucing ni..dia terpaksa buang sebab dia takut anjing dia tak ngam dengan kucing..dia tnya kami pun sbb memang kami sll bg kucing dia nie mkn pun..so kuicng nie mmg ngm dgn kami dh aa...so sbb kesian...rina pun tlg bela laa..

now dh masuk 16 hari bubuye dengan kami..rina just observe laa..tengok dia mcm ok lah...gatal2 pun dah kurang .. mmg rina ada allergik tp yang menyebabkan makin gatal sbb ada kutu kt kucing tuh...vet yang rina jumpa yang beri info nie

last 1 weeks, rina bawak dia pergi jumpa vet kt kelana jaya..doc dh check and i am glad that bubuye is healthy
Reply With Quote
  #7  
Old 08-16-2010, 11:22 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 13
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Salam rina, welcome to PF, saye Sha, saye pun orang baru jugak Ooo baiknye hati rina adopt die and bagi die makan. Good Luck ye! Sha pun walaupun da lama bela kucing banyakkkkkkkkkkk lagi yg masih tak tau, masuk PF baru belajar satu satu.

yg dekat icon/avatar tu kucing rina ye? hehehe comell *peluk* kirim salam dekat die yaaa.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-16-2010, 11:54 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hai Rina..
Welcome to PF.. also thanks for visiting and drop some comment at my blog
Rajin-rajin la selak-selak thread dalam PF ni, banyak info boleh belajar..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 08-16-2010, 12:13 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

hehe..ha ah..skang dh jadi kucing rina lah...memula rina kureng sket dgn kucing nie sbb rna ada allergik and mls nk pk klo dia membuang merata2 + masalah bulu gugur..

alhamdulillah..bubuye nie well behave (even ada masa dia nakal sangat2 sampai ada masa rina rasa nk picit je muka dia yg comel tuh).....and dia toilet trained...so if dia nak membuang besar or kecil..) dia akan pergi ke toilet.

cume after vaksin and deworm hari tu ..bulu dia makin byk gugur ..kenapa erk?
Reply With Quote
  #10  
Old 08-16-2010, 12:31 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 13
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Question Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
hehe..ha ah..skang dh jadi kucing rina lah...memula rina kureng sket dgn kucing nie sbb rna ada allergik and mls nk pk klo dia membuang merata2 + masalah bulu gugur..

alhamdulillah..bubuye nie well behave (even ada masa dia nakal sangat2 sampai ada masa rina rasa nk picit je muka dia yg comel tuh).....and dia toilet trained...so if dia nak membuang besar or kecil..) dia akan pergi ke toilet.

cume after vaksin and deworm hari tu ..bulu dia makin byk gugur ..kenapa erk?
xpela pelahan2 nanti ok la tu..boy dlu pon ngn cat biase2..pastu try adopt 1..lame2 syg giler kat cat smpi kalau leh nak adopt sume baby bulus yg ade kt PF nie.. tp kne kawal mengikut kemampuan diri,, setakat ni ade 2 n nak tambah 1 lg petang ni baru gi amek..

yang pasal bulu gugur tu xtau la pulak sebab boy pon baru je bela baby bulus yg medium hair..mayb normal kot..
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #11  
Old 08-21-2010, 12:55 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 13
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
hehe..ha ah..skang dh jadi kucing rina lah...memula rina kureng sket dgn kucing nie sbb rna ada allergik and mls nk pk klo dia membuang merata2 + masalah bulu gugur..

alhamdulillah..bubuye nie well behave (even ada masa dia nakal sangat2 sampai ada masa rina rasa nk picit je muka dia yg comel tuh).....and dia toilet trained...so if dia nak membuang besar or kecil..) dia akan pergi ke toilet.

cume after vaksin and deworm hari tu ..bulu dia makin byk gugur ..kenapa erk?
rina cuba check balik baby rina tu beba dari kutu ke tak..ari tu ade tgk dsebabkan kutu boleh buat kitten bulu gugur..tak tau la btul ke x..kalau salah tolong tunjukan..
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #12  
Old 08-22-2010, 07:08 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

1st thing yg rina buat sejak bubuye dgn kami..i bring her to vet...bwk jumpe doc intan kt kj vet clinic..memula masa kt phone , doc tak galakkan vaksin bubuye because we dont know dia sihat ke tak..klo dia tak sihat tak boleh vaksin kan?kne tgu dia dh ok kan? masa tuh baru 5 hari bubuye dgn kami..

masa doc intan check dia..tgk dia sgt sihat so doc sgt yakin untuk trus vaksin bubuye..doc juga dh bg ubat cacing ngn ubat kutu..bulu dia bk gugur selepas 2 weeks vaksin(arini genap 2 weeks bubuye divaksin + pakai ubat kutu ..munchuuk laaa dia..2 week xleh mandi kan?kan?)

apa lagi erk sebab2 nye?
Reply With Quote
  #13  
Old 08-23-2010, 12:03 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
1st thing yg rina buat sejak bubuye dgn kami..i bring her to vet...bwk jumpe doc intan kt kj vet clinic..memula masa kt phone , doc tak galakkan vaksin bubuye because we dont know dia sihat ke tak..klo dia tak sihat tak boleh vaksin kan?kne tgu dia dh ok kan? masa tuh baru 5 hari bubuye dgn kami..

masa doc intan check dia..tgk dia sgt sihat so doc sgt yakin untuk trus vaksin bubuye..doc juga dh bg ubat cacing ngn ubat kutu..bulu dia bk gugur selepas 2 weeks vaksin(arini genap 2 weeks bubuye divaksin + pakai ubat kutu ..munchuuk laaa dia..2 week xleh mandi kan?kan?)

apa lagi erk sebab2 nye?
huh..2 minggu ker.. betul ker.. i tak pernah tahu pun...

anyway, welcome to PF..hehehe
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #14  
Old 08-25-2010, 09:19 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
huh..2 minggu ker.. betul ker.. i tak pernah tahu pun...

anyway, welcome to PF..hehehe
tah..rina sbb doc intan kata pas boh ubat kutu..jgn mandikan selama 2 weeks...hehe
Reply With Quote
  #15  
Old 08-25-2010, 09:56 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
tah..rina sbb doc intan kata pas boh ubat kutu..jgn mandikan selama 2 weeks...hehe
paging FK.. need answers here...

My vet cakap make sure 3 hari selepas mandi dan selepas spray jangan mandi paling kuat 3 days. Am I right or wrong? Been doing this for quite sometimes ( after I dah spray sendiri )
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #16  
Old 08-25-2010, 10:12 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 13
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
tah..rina sbb doc intan kata pas boh ubat kutu..jgn mandikan selama 2 weeks...hehe
doc intan cakap supaya natural oil bawa ubat kutu tu ke seluruh bulu dia, jadi semua kutu-kutu tu pon mati la. sebab tu kena tunggu 2 minggu

another reason kucing bulu gugur is because dia sedang tukar bulu, tapi ni masalah seasonal je. bila dah habis season tukar bulu dia, okay la.

pastu lagi, makanan kena jaga. bagi premium food, jangan bagi makanan macam whiskas and friskies tu sebab bulu diorang akan gugur baaaaaaaaaaaaaaaaanyak sangat and sebab tak sihat makanan komersial macam tu
Reply With Quote
  #17  
Old 08-25-2010, 10:16 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 13
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

lupa nak cakap, yang kena tunggu 2 minggu tu, kalau guna frontline spot on. kalau frontline spray takpe mandi lepas 3 hari sebab dia kalis air pon
Reply With Quote
  #18  
Old 08-25-2010, 10:23 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 13
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

errr tumpang tanye kejap

sha ada bace kat forum ni pasal Frontline Spray/Spot On. what's the difference eh?

And usually how much cost die?

kucing kena pakai err the collar untuk prevent them from licking? (whatever they call the cone-like collar XD). is it poisonous? sebab kena biarkan 2 hari ke 2 minggu kan takut jugak. nanti ingat nak bawak Koko & Kyon.
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #19  
Old 08-25-2010, 10:39 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 13
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post
errr tumpang tanye kejap

sha ada bace kat forum ni pasal Frontline Spray/Spot On. what's the difference eh?

And usually how much cost die?

kucing kena pakai err the collar untuk prevent them from licking? (whatever they call the cone-like collar XD). is it poisonous? sebab kena biarkan 2 hari ke 2 minggu kan takut jugak. nanti ingat nak bawak Koko & Kyon.
frontline spot on tu yang taruk kat tengkuk kucing, dia memang tak boleh nak jilat sebab benda tu kat tengkuk dia. spot on harga dia dalam rm49 untuk 3. spot on tu pakai sekali je dah cukup, sebab dia memang mujarab la. nanti minyak dari frontline spot-on tu akan meresap kat dalam kulit dia dan dialirkan ke seluruh bulu dia menggunakan natural oil glands kat kulit kucing tu. kadang-kadang, macam rasa bulu dia a bit oily lepas macam dah berapa hari taruk ubat tu, maknanya da serap la tu kot. Oreo ada kutu jenis 'pepper'/walking dandruff tu, pastu taruk spot on kat tengkuk dia and tunggu 2 minggu and tadaaaa, bulu kembali lembut dan tak tergaru-garu lagi dah

frontline spray tu pulak, yang jenis spray, yang tu kalau kucing bulu tebal, susah jugak nak spray sebab kena make sure dia sampai ke celah-celah bulu (ibarat mandi wajib la, kena sampai kulit ). spray belah kiri badan dia ikut arah lawan bulu, spray belah kanan, spray atas, spray ekor, kira spray semua la. nanti bulu dia macam keras-keras macam pakai gel tu. diorang takkan jilat sebab bau frontline spray tu memang tak best. itu hari kucing Mira nama Apeng tu ada kutu jenis lompat-lompat tu, yang warna hitam, besar2 tu. yang kalau kita nampak dia tu, dia terus lari sup-sap-sup-sap and terus hilang tu. lepas tu taruk frontline spray, tunggu la 3 hari kot, pastu Apeng is kutu-free!
Reply With Quote
  #20  
Old 08-25-2010, 10:41 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 13
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

frontline spray harga dia dalam rm38.90 kalau tak silap untuk satu botol saiz kecil
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Assalamualaikum to all Apies Member Introductions 15 01-04-2010 01:55 PM
Assalamualaikum, HishamuddinRaisKD Member Introductions 16 01-04-2010 01:50 PM
salam sejahtera to all moiraz Member Introductions 17 09-30-2009 06:47 PM
Assalamualaikum all.. and hie thini Member Introductions 9 07-11-2009 11:11 AM
Assalamualaikum & Hello... fantasticat Member Introductions 29 08-15-2008 03:00 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.