Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-17-2009, 03:59 PM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Vaksin

Hi
Sy nak mintak pendapat korang.
sy ade membeli seekor kucing dalam lingkungan umur 7-8 bulan...sy tak tahu tuan sebelumnya dah bagi vaksin pada kucing ini atau tidak sebelum ini..baru2 ini saya pergi ke klinik haiwan dan memberi vaksin padanya.kemudian doktor menyuruh saya datang lagi sebulan kemudian untuk vaksin kedua..masalah saya ialah saya tak tahu samada owner sebelumnya dah memberi vaksin pada kucing itu atau tidak.Tetapi sy dah terberi vaksin pada kucing ini dan menunggu untuk vaksin kali kedua sebulan kemudian.Jika tuannya dah memberi vaksin sebelum ini adakah memberi kesan pada kucing saya?Dan perlukan saya memberi vaksin kali kedua sebulan dari sekarang.
Tolong bantu sy samada untuk bg vaksin ke dua atau tak pada kucing ni
Terima kasih
Reply With Quote
  #2  
Old 10-18-2009, 10:59 AM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 14
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Vaksin

Hi Sankyutech,

Hrmm..mengapa tidak bertanyakan terus pada owner lama kucing tersebut? Bukan kah lebih mudah?
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #3  
Old 10-18-2009, 11:38 AM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by farahnm View Post
Hi Sankyutech,

Hrmm..mengapa tidak bertanyakan terus pada owner lama kucing tersebut? Bukan kah lebih mudah?
Hi farahnm,
Sy dah try nak kontek owner sebelum ni tapi tak dpt
sbb tu sy try ty pendapat forumers sini
tgk kt sni pn byk leh info
harap2 ada yg leh bg pendapat
Reply With Quote
  #4  
Old 10-18-2009, 05:34 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 14
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Vaksin

samalah prob kita,sbb tuan lama die tak bgtau...kdg2 ada gak yang kaki kelentongtong,ckap dah vaksin,tp sbenrnya tak...nurkasih owh nurkasih,di mana dikau berada,sila jawab pertanyaan ini
Reply With Quote
  #5  
Old 10-18-2009, 05:49 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by sankyutech View Post
Hi
Sy nak mintak pendapat korang.
sy ade membeli seekor kucing dalam lingkungan umur 7-8 bulan...sy tak tahu tuan sebelumnya dah bagi vaksin pada kucing ini atau tidak sebelum ini..baru2 ini saya pergi ke klinik haiwan dan memberi vaksin padanya.kemudian doktor menyuruh saya datang lagi sebulan kemudian untuk vaksin kedua..masalah saya ialah saya tak tahu samada owner sebelumnya dah memberi vaksin pada kucing itu atau tidak.Tetapi sy dah terberi vaksin pada kucing ini dan menunggu untuk vaksin kali kedua sebulan kemudian.Jika tuannya dah memberi vaksin sebelum ini adakah memberi kesan pada kucing saya?Dan perlukan saya memberi vaksin kali kedua sebulan dari sekarang.
Tolong bantu sy samada untuk bg vaksin ke dua atau tak pada kucing ni
Terima kasih

Start je dari mula. Vet saya kata tak da problem. Kucing yang datang kat saya tanpa kad vaccine, saya start baru semua.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #6  
Old 10-18-2009, 05:53 PM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Start je dari mula. Vet saya kata tak da problem. Kucing yang datang kat saya tanpa kad vaccine, saya start baru semua.
Thanks nurkasih
Makna nyer sy perlu bawak kucing ni utk vaksin kali
ke-2 la erk sebulan selepas vaksin yg dah diberi sebelum ni.
Ade plak pendapat ckp tak perlu vaksin kali ke 2
hanya memadai vaksin kali pertama.
Sori la yer sy ni tak tau sgt pasal vaksin2 ni.
Sebelum ni bela kucing kg jer tak de vaksin2..hehe.
Kalau salah tlg tunjuk ajar yea
Reply With Quote
  #7  
Old 10-18-2009, 05:59 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by sankyutech View Post
Thanks nurkasih
Makna nyer sy perlu bawak kucing ni utk vaksin kali
ke-2 la erk sebulan selepas vaksin yg dah diberi sebelum ni.
Ade plak pendapat ckp tak perlu vaksin kali ke 2
hanya memadai vaksin kali pertama.
Sori la yer sy ni tak tau sgt pasal vaksin2 ni.
Sebelum ni bela kucing kg jer tak de vaksin2..hehe.
Kalau salah tlg tunjuk ajar yea
Saya consult 2 vet so far tak penah dengar vaccibe ke 2 tak perlu. Yang saya buat cucuk boost pertama, lepas sebulan boost kedua.. N i g ngam2 sebulan. After dat every year within the same month. Kalau kucing sakit vet akan hold. Tp mintak kad vaccine.. So dat u leh keep track bila last vaccine and bila nak g pulak.. My vet provides kad vaccine yang ada date vaccine, no siri botol vaccine, nama vet and bila nak vaccibe pulak.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #8  
Old 10-18-2009, 06:05 PM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Saya consult 2 vet so far tak penah dengar vaccibe ke 2 tak perlu. Yang saya buat cucuk boost pertama, lepas sebulan boost kedua.. N i g ngam2 sebulan. After dat every year within the same month. Kalau kucing sakit vet akan hold. Tp mintak kad vaccine.. So dat u leh keep track bila last vaccine and bila nak g pulak.. My vet provides kad vaccine yang ada date vaccine, no siri botol vaccine, nama vet and bila nak vaccibe pulak.
thanks nurkasih
byk membantu
nnt sy bawak Tuah pergi utk vaksin ke-2
esau skang ni die mcm tak de selera nak mkn
mkn kurus skit
mayb tak biase nyer keadaan baru kot sbb sy baru
jer beli si Tuah ni
Reply With Quote
  #9  
Old 10-18-2009, 06:09 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by sankyutech View Post
thanks nurkasih
byk membantu
nnt sy bawak Tuah pergi utk vaksin ke-2
esau skang ni die mcm tak de selera nak mkn
mkn kurus skit
mayb tak biase nyer keadaan baru kot sbb sy baru
jer beli si Tuah ni
Selalunya saya hanya akan vaccine bila dia da selesa ngan keadaan umah, dan nampak sihat. Sbb kalau ngan body tak sihat, boleh mudaratkan. Kucibg pun ada stress jadi kalau tukr tempat atau owner bagi dia masa adjust baru cucuk even lepas biarding pun. Ini pendapat saya lah yer. Orang lain mungkin ada pendapat lain.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #10  
Old 10-18-2009, 07:15 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Vaksin

mcm ni,klu pun tuan lama pernah bawa gi vaksin tp klu dia tak bawa utk 2nd vaksin,ubat tu tak berkesan pun.bila u buat 1st vaksin,kena pergi 2nd vaksin baru ubat tu berkesan.selesai 2nd vaksin u hanya perlu buat yearly vaksin (tp ada setengah vet berpendapat 3 thn setelah dari 1st year booster pun takpe.)

klu u dah bawa kucing u pergi 1st vaksin bulan ni,cukup sebulan kena gi 2nd vaksin,klu u tak bawa bermakna 1st vaksin tu takkan berkesan.begitulah alkisahnya.

Quote:
Originally Posted by sankyutech View Post
Hi
Sy nak mintak pendapat korang.
sy ade membeli seekor kucing dalam lingkungan umur 7-8 bulan...sy tak tahu tuan sebelumnya dah bagi vaksin pada kucing ini atau tidak sebelum ini..baru2 ini saya pergi ke klinik haiwan dan memberi vaksin padanya.kemudian doktor menyuruh saya datang lagi sebulan kemudian untuk vaksin kedua..masalah saya ialah saya tak tahu samada owner sebelumnya dah memberi vaksin pada kucing itu atau tidak.Tetapi sy dah terberi vaksin pada kucing ini dan menunggu untuk vaksin kali kedua sebulan kemudian.Jika tuannya dah memberi vaksin sebelum ini adakah memberi kesan pada kucing saya?Dan perlukan saya memberi vaksin kali kedua sebulan dari sekarang.
Tolong bantu sy samada untuk bg vaksin ke dua atau tak pada kucing ni
Terima kasih
Reply With Quote
  #11  
Old 10-19-2009, 10:14 AM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by June View Post
mcm ni,klu pun tuan lama pernah bawa gi vaksin tp klu dia tak bawa utk 2nd vaksin,ubat tu tak berkesan pun.bila u buat 1st vaksin,kena pergi 2nd vaksin baru ubat tu berkesan.selesai 2nd vaksin u hanya perlu buat yearly vaksin (tp ada setengah vet berpendapat 3 thn setelah dari 1st year booster pun takpe.)

klu u dah bawa kucing u pergi 1st vaksin bulan ni,cukup sebulan kena gi 2nd vaksin,klu u tak bawa bermakna 1st vaksin tu takkan berkesan.begitulah alkisahnya.
Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Selalunya saya hanya akan vaccine bila dia da selesa ngan keadaan umah, dan nampak sihat. Sbb kalau ngan body tak sihat, boleh mudaratkan. Kucibg pun ada stress jadi kalau tukr tempat atau owner bagi dia masa adjust baru cucuk even lepas biarding pun. Ini pendapat saya lah yer. Orang lain mungkin ada pendapat lain.

thanks nur kasih
adusss sy beli keesokan nyer terus bg vaksin
patut la kucing tu tak de selera jer nak mkn
kena teman die br die nak mkn tu pn skit jer
smlm tgk br wet food die mkn gak la tp separuh jer
esau plak tgk die cam tu
Reply With Quote
  #12  
Old 10-19-2009, 10:17 AM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by June View Post
mcm ni,klu pun tuan lama pernah bawa gi vaksin tp klu dia tak bawa utk 2nd vaksin,ubat tu tak berkesan pun.bila u buat 1st vaksin,kena pergi 2nd vaksin baru ubat tu berkesan.selesai 2nd vaksin u hanya perlu buat yearly vaksin (tp ada setengah vet berpendapat 3 thn setelah dari 1st year booster pun takpe.)

klu u dah bawa kucing u pergi 1st vaksin bulan ni,cukup sebulan kena gi 2nd vaksin,klu u tak bawa bermakna 1st vaksin tu takkan berkesan.begitulah alkisahnya.
thanks June
makna nyer kalo sy x p inject utk 2nd vaksin kena stat dari awal la nnt erk
apa pendapat kak june and forumers lain erk sbb kucing sy mcm
kurang selera makan lpas bg vaksin pertama
ade kemungkinan sbb lpas sy beli terus sy bg vaksin tak?
Reply With Quote
  #13  
Old 10-19-2009, 10:54 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Vaksin

biasanya lepas vaksin kucing akan monyok dlm beberapa hari.kucing akak siap mengamuk dgn akak bila pegang dia.mmg normal.tp sepatutnya u tunggu lg 2 minggu baru vaksin dia bila baru amik dia.bg dia biasa dulu dg enviroment sekeliling & takde stress baru inject.

2 kemungkinan dia monyok lepas vaksin spt yg akak ckp td,normal bg kucing yg monyok lepas vaksin & mgkn juga sebab dia msh stress ditempat baru ko bawa gi inject.harap2 takde apa apalah lepas ni.

Quote:
Originally Posted by sankyutech View Post
thanks June
makna nyer kalo sy x p inject utk 2nd vaksin kena stat dari awal la nnt erk
apa pendapat kak june and forumers lain erk sbb kucing sy mcm
kurang selera makan lpas bg vaksin pertama
ade kemungkinan sbb lpas sy beli terus sy bg vaksin tak?
Reply With Quote
  #14  
Old 10-20-2009, 09:22 AM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by June View Post
biasanya lepas vaksin kucing akan monyok dlm beberapa hari.kucing akak siap mengamuk dgn akak bila pegang dia.mmg normal.tp sepatutnya u tunggu lg 2 minggu baru vaksin dia bila baru amik dia.bg dia biasa dulu dg enviroment sekeliling & takde stress baru inject.

2 kemungkinan dia monyok lepas vaksin spt yg akak ckp td,normal bg kucing yg monyok lepas vaksin & mgkn juga sebab dia msh stress ditempat baru ko bawa gi inject.harap2 takde apa apalah lepas ni.
tu la sbb sy tak tau mase baru amik better jgn bg vaksin dl
sian plak kat kucing tu
skang ni dah elok skit dh leh mkn byk skit dr sebelum ni
kalo sy p dekat pn die dh mintak gosok2 kepala nyer
tp sy esau tgk die mengiau jer
jgn2 die nak bini dah la
umur pn dah dekat 8 bulan
kalo persian umur matang nyer berapa tu kak?
Reply With Quote
  #15  
Old 10-20-2009, 12:57 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Vaksin

isk!! akak takde kucing persian jd tak pastilah durang matang berapa umur.cuma tanya kekawan yg ada kucing parsi.tp pernah ada juga female cat yg on heat semuda 3 bulan.jd tak blh amik risiko juga.

QUOTE=sankyutech;63850]tu la sbb sy tak tau mase baru amik better jgn bg vaksin dl
sian plak kat kucing tu
skang ni dah elok skit dh leh mkn byk skit dr sebelum ni
kalo sy p dekat pn die dh mintak gosok2 kepala nyer
tp sy esau tgk die mengiau jer
jgn2 die nak bini dah la
umur pn dah dekat 8 bulan
kalo persian umur matang nyer berapa tu kak?[/QUOTE]
Reply With Quote
  #16  
Old 10-20-2009, 03:27 PM
sankyutech's Avatar
sankyutech sankyutech is offline
tuah,fifi and sandy
 
Join Date: Oct 2009
Location: klang valley
Posts: 135
Rep Power: 14
sankyutech is on a distinguished road
Default Re: Vaksin

Quote:
Originally Posted by June View Post
isk!! akak takde kucing persian jd tak pastilah durang matang berapa umur.cuma tanya kekawan yg ada kucing parsi.tp pernah ada juga female cat yg on heat semuda 3 bulan.jd tak blh amik risiko juga.

QUOTE=sankyutech;63850]tu la sbb sy tak tau mase baru amik better jgn bg vaksin dl
sian plak kat kucing tu
skang ni dah elok skit dh leh mkn byk skit dr sebelum ni
kalo sy p dekat pn die dh mintak gosok2 kepala nyer
tp sy esau tgk die mengiau jer
jgn2 die nak bini dah la
umur pn dah dekat 8 bulan
kalo persian umur matang nyer berapa tu kak?
[/QUOTE]

ada org ckp persian lambat matang
tp esau gak die dah mengiow jer
nk bini ke?huhu
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
harga vaksin mixa Cats & Kittens 195 12-17-2012 11:03 AM
NICO sakit + vaksin info.... shanim Health, Disease & Diet 7 01-05-2009 05:39 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.