Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-23-2010, 04:07 AM
shaella shaella is offline
Deactivated
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
shaella is on a distinguished road
Exclamation tolong saya....

hi semua...
ella ni pet lover,sebelum ni byk jge rabbits je..
baru kebelakangan ni start adopt kucing..
sblm ni ella da ada DMH kitten,umur 2 bln..
2 ary yg lpas ella ada adopt kucing persian,umur dlm 1 taon da..
waktu ella amik die ni,die ada masalah digest sket la..
nampak mcm cirit birit je..poop die cair..
tp die x kerap poop sgt..mlm je kerap..
ella x tau nak wat mcmne..
ella tggl area gombak..tau x kat mane vet yg murah utk ella bwk dia..?
n any suggestion lain x nak wat..?
org yg bg ella kitty ni dpt dr kwn die..ella rse die da bg mknan yg x sesuai la pd kucing ni..dats y jd mcm ni..dia bru sebulan jge,da jd mcm ni,die pn pening..
sbb tu die bg pd ella...
Reply With Quote
  #2  
Old 11-23-2010, 10:34 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Quote:
Originally Posted by shaella View Post
hi semua...
ella ni pet lover,sebelum ni byk jge rabbits je..
baru kebelakangan ni start adopt kucing..
sblm ni ella da ada DMH kitten,umur 2 bln..
2 ary yg lpas ella ada adopt kucing persian,umur dlm 1 taon da..
waktu ella amik die ni,die ada masalah digest sket la..
nampak mcm cirit birit je..poop die cair..
tp die x kerap poop sgt..mlm je kerap..
ella x tau nak wat mcmne..
ella tggl area gombak..tau x kat mane vet yg murah utk ella bwk dia..?
n any suggestion lain x nak wat..?
org yg bg ella kitty ni dpt dr kwn die..ella rse die da bg mknan yg x sesuai la pd kucing ni..dats y jd mcm ni..dia bru sebulan jge,da jd mcm ni,die pn pening..
sbb tu die bg pd ella...
Sebaik baiknya bawa g Vet untuk check.
Mana la tau kot kot dia sakit.
At least bila bawa g Vet dengan secepat mungkin sakit dia tak akan jadi teruk lagi.
Bak pepatah orang putih ' Prevention is better than cure'.
Sekarang Shaella bagi makan makanan apa?
Bagi pendapat akk, bawa g Vet dan tengok apa results dia.
Then tanya kat vet kalo boleh bagi makan Science I/d or RC for Sensible untuk sensitive stomach.
Good Luck.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 11-23-2010, 12:58 PM
shaella shaella is offline
Deactivated
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
shaella is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

for now ella try bg blackwood..
ada suggestion tak kat mana yang murah dan ok utk kes mcm ni..?
Reply With Quote
  #4  
Old 11-23-2010, 01:04 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Quote:
Originally Posted by shaella View Post
for now ella try bg blackwood..
ada suggestion tak kat mana yang murah dan ok utk kes mcm ni..?
Bagi akk, akk syorkan bawa g Vet dulu.
Check apa punca dia.
Maybe ada cacing dan maybe juga ada infection kat usus dia yang menyebabkan dia asyik cirit birit.
Once Vet dah identify punca dia senang nak di ubatkan.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 11-23-2010, 01:59 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 13
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Hi Shaella,

Saya pernah alami apa yang awak alami. Dulu waktu mula-mula adopt kucing bulu panjang ni, almost 2 weeks dia ada masalah digestion. Saya bawa ke vet dan vet cakap kucing macam ni selalunya ada perut sensitive, dan kadang-kadang stress pun boleh buat dia diarrhea. Apa yang saya buat time tu:

1- Bagi dia makan ayam rebus.
2- Tukar makanan kepada Chicken based kibble(yeah, Blackwood is a great choice)
3- Stop giving milk.
4- Asingkan dia dari kucing-kucing lain, dan cuba letakkan di tempat yang selesa untuk kurangkan rasa stress.

Sebelum mix that newly adopted cat with your other pets, make sure dia selesa dengan environment baru dulu, and selesa dengan you dulu.. then slowly baru kenalkan dengan kawan-kawan baru..

Shaella boleh baca some tips from here. Bagus juga tips yang diberi di situ:
Tips For Bringing Home Your New Cat or Kitten

Good luck ye..
Reply With Quote
  #6  
Old 11-23-2010, 03:31 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 12
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Hi Shaella,
Kalau Shaella nak cari vet yang murah, Government vet je only option. Tapi maybe Shaella nak cuba cadangan yang diberi oleh maris_sa528 terlebih dahulu, mana tau Shaella boleh counter masalah tu tanpa membayar satu sen kat vet.

Ada satu thread lama dalam Petfinder yang dibuka oleh filinlee yang ada cerita sedikit tentang Government vet yang member lain juga rekomen. Mungkin Shaella sendiri mahu dapatkan info yang selanjutnya dari situ.

Vets & Docs Reviews link: http://forums.petfinder.my/showthrea...ght=government
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #7  
Old 11-23-2010, 03:53 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Here is information on diarrhea in cats taken from my website.
You can read all about it :-

http://felixthecats.weebly.com/order...n-cats-218293/
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 11-23-2010, 05:53 PM
shaella shaella is offline
Deactivated
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
shaella is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

hi semua....
thankx sgt2 coz balas dlm thread ni..
seriously,ella rasa naif sgt dlm hal2 kucing ni..
ye la,b4 diz jaga rabbits je..
ella akan try tgk dulu 2 3 ari ni..
sbb ella rasa masalah tukar makanan je..
but if still masih macam ni jugak,i will go to see vet..

lagi 1 ella nak tanye...
diz kitty takde past medical report la..
so ella x tau bila vaksin dia semua tu..
macamana nak wat ye?
Reply With Quote
  #9  
Old 11-23-2010, 06:29 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 12
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Shaella,
Cuba kamu tanya balik daripada owner pertamanya tentang status medical kucing tersebut, berapa suntikan vaksin dan sebagainya. Lepas tu, baru Shaella bawak kucing ke vet, di situ kamu beritahu status medicalnya kepada vet, apa yang saya fahamkan, vet boleh bagi andaian professional mereka untuk memberi treatment yang baru.

Usah risau.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #10  
Old 11-24-2010, 01:34 PM
shaella shaella is offline
Deactivated
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
shaella is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

adrianng,
i da tnye pd person yg bg i adopt diz kitty..
but dia pun tak tau la...
frenz of frenz die yg bg pd die..
so i ni da third hand yg jge die la..
hurm,poor kitty...
Reply With Quote
  #11  
Old 11-24-2010, 03:22 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Quote:
Originally Posted by shaella View Post
adrianng,
i da tnye pd person yg bg i adopt diz kitty..
but dia pun tak tau la...
frenz of frenz die yg bg pd die..
so i ni da third hand yg jge die la..
hurm,poor kitty...
Selalunya kalo akk adopt kucing dari orang dan kucing tu tak ada 'medical certification' akk akan selalu bawa ke Vet dan minta kucing tu diperiksa untuk apa apa sakit dan selepas tu kucing tu akan di vaksinkan .

Memang kesian kalo kitty tu asyik pindah tuan je.
Mesti dia hairan kenapa dia asyik asyik pindah tuan
Harap Shaella dapat menjaganya sampai ke hari tua dia
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 11-24-2010, 03:38 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 12
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Quote:
Originally Posted by shaella View Post
adrianng,
i da tnye pd person yg bg i adopt diz kitty..
but dia pun tak tau la...
frenz of frenz die yg bg pd die..
so i ni da third hand yg jge die la..
hurm,poor kitty...
Tidak mengapa Shaella, bawak kucing kamu ke vet nanti, vet akan beri nasihat dan recommendation dia untuk memberi suntikan yang diperlukan. Dari situ, Shaella bolehlah dapat kad medical baru untuk kucing Shaella. Jika Shaella ada sebarang pertanyaan mengenai status kesihatan kucing, jangan segan nak tanya vet. Lagi banyak tanya lagi bagus, nanti Shaella bolehlah belajar lagi sedikit sebanyak tentang kesihatan umum pada seekor kucing.

Shaella jangan risau, asalkan kasih sayang yang diberi adalah lebih bagus daripada tuan yang pertamanya.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #13  
Old 11-24-2010, 10:47 PM
shaella shaella is offline
Deactivated
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
shaella is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

thankx sgt3 kak nurul,adrianng....
ella akan bwk LuLu ella jumpa vet dis week...
x kesah la keluar duit sikit pn,asalkan LuLu ella sehat...
ella akan make sure LuLu akan dpt sepenuh kasih sayang dr ella...;)
Reply With Quote
  #14  
Old 11-25-2010, 12:07 AM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 12
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: tolong saya....

Sama-sama Shaella, semoga proses ke vet nanti akan berjalan dengan lancar.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #15  
Old 11-25-2010, 11:04 AM
Keisha's Avatar
Keisha Keisha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Location: Damansara
Posts: 40
Rep Power: 0
Keisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Keisha
Default Re: tolong saya....

saya pun pernah kena masalah yang sama masa awal2 adopt anak kucing dulu. masa tu umur baru 6 minggu. seminggu pertama memang asik cirit birit je...jenuh la nak bersihkan sebab masa tu anak2 kucing ni belum pandai guna pasir.

minggu ke 2 saya bawak dorang ke vet. vet bagi dua suntikan; 1 utk cacing, 1 utk ubat. Ubat tu untuk seminggu. Memang cepat kesan ubat tu, dalam masa 2 hari, anak2 kucing semua dah sihat. Lagi 1 dia pesan, jangan bagi minum susu, bagi minum air kosong atau air glukos je. Kos vet masa tu RM30 seekor. lebih baik bawak ke vet terus, takut lama2 nanti makin teruk. anak2 kucing ni antibodi dia tak kuat.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PURE WHITE FLAT FACE PERSIAN - boleh tolong saya carikan tak??? hana Cats & Kittens 108 06-04-2012 03:57 PM
Tolong..! anak kucing saya demam....huhuhu comot82 Cats & Kittens 18 11-22-2010 09:40 AM
tolong...siapa yang nak jadi keluarga angkat kucing saya nazamohd Rescuers & Fosterers 2 10-04-2010 11:12 AM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Health, Disease & Diet 52 12-13-2009 04:27 PM
tolong saya,saya dh buntu.. rock Vets & Docs Reviews 10 08-16-2009 12:05 AM


All times are GMT +8. The time now is 09:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.