Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-15-2009, 10:56 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Saya baru rescue 2 ekor anak kucing putih dari sebuah rumah yang penyewa telah berpindah. Ibu kucing tersebut mungkin telah dibawa oleh penyewa pindah bersama munkin juga dengan adik beradiknya yang lain. Anggaran umurnya antara 2.5 - 3 bulan.

Anak anak kucing yang ditinggalkan tuannya hanya makan sisa buangan dan kelihatan kotor sebab warnanya yang putih. Maklumlah ibunya tak ada untuk membersihkannya. Selepas disyampu nampak cantiknya tetapi sedikit kurus mungkin sebab kurang makanan.

Kedua dua ekor kucing terdapat kekotoran kehitaman didalam telinganya. Sebelah luaran telah dicuci dengan air bersih dengan menggunakan putik kapas yang di basahkan guna air suam, tetapi sebelah dalam saya tak berani gunakan putik kapas kerana takut akan merosakan urat saraf gegendang telinga. Mahu disembur air kedalam telinga pun saya tak berani kerana takut akan merosakkan alat pendengarannya,

Apakah cara yang sesuai untuk dilakukan bagi mencuci kotoran didalam telinga anak kucing.

Last edited by Pak Lubis; 11-15-2009 at 11:04 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-15-2009, 11:32 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 13
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Saya baru rescue 2 ekor anak kucing putih dari sebuah rumah yang penyewa telah berpindah. Ibu kucing tersebut mungkin telah dibawa oleh penyewa pindah bersama munkin juga dengan adik beradiknya yang lain. Anggaran umurnya antara 2.5 - 3 bulan.

Anak anak kucing yang ditinggalkan tuannya hanya makan sisa buangan dan kelihatan kotor sebab warnanya yang putih. Maklumlah ibunya tak ada untuk membersihkannya. Selepas disyampu nampak cantiknya tetapi sedikit kurus mungkin sebab kurang makanan.

Kedua dua ekor kucing terdapat kekotoran kehitaman didalam telinganya. Sebelah luaran telah dicuci dengan air bersih dengan menggunakan putik kapas yang di basahkan guna air suam, tetapi sebelah dalam saya tak berani gunakan putik kapas kerana takut akan merosakan urat saraf gegendang telinga. Mahu disembur air kedalam telinga pun saya tak berani kerana takut akan merosakkan alat pendengarannya,

Apakah cara yang sesuai untuk dilakukan bagi mencuci kotoran didalam telinga anak kucing.
pak lubis, sy gunakan cotton bud cuci telinga kucing sy. Putik kapas la kot, Yg hitam dlm telinge dorg tu mungkin mites kot, bahagian dalam tu sy cuci slow2 dan x masuk terlalu dalam.

Pastu sy buh ubt titik kt dlm telinge dorg, ear cranker drop. Vet yg provide kn, sbb kucing sy pun ada mites dlm tlinge gak dlu. Kt petshop slalunye ada jual,

Tp kalu x confident nak cuci or takut terinjured ke, better bwk g vet, dorg leh tlg cuci kn. Sy slalu pegi mesra petshop kt bangi seksyen 7, kat c2 ade vet. Dorg ada beberapa cawangan, kt sri serdang, putrajaya, dgn saujana impian kajang. Satu lagi Pakcu Usual Petshop kt seksyen 15 bangi. Situ pn bagus
Reply With Quote
  #3  
Old 11-15-2009, 11:54 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 13
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

saya cuci tinge kucing pkai kapas yg diletak pencuci tinge kucing tuh..tak berani pkai cotton bud takot tercucuk organ2 dlman tinger diaorg.. cara2 leh tengok kat sini.. http://www.youtube.com/watch?v=darV5...eature=channel lebih kurang mcm nih lah.. youtube ada bnyk cara..leh try search kat sana...good luck!
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2009, 12:32 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

tima kasih mamy dan cook.. Nnti saya beli ubatnya dan buat sendiri.. Luar telinga sudah saya bersihkan cuma belah dalamnya.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2009, 12:42 AM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 13
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
tima kasih mamy dan cook.. Nnti saya beli ubatnya dan buat sendiri.. Luar telinga sudah saya bersihkan cuma belah dalamnya.
Yang kat dalam tu Fareen hantar kat vet suruh cuci. Dia charge RM11 hehe. Tapi yang hitam kat dlm tu mmg doc kata earmites. Yang tu mesti ada drop cos dia boleh berjangkit. Better suruh vet confirm kan to be safe lah
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #6  
Old 11-16-2009, 12:56 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Nampaknya kena antar kat Vet jugak ni... Paling dekat klinik disekitar kediaman adalah kat Bandar Sri Putra.. Siapa ada pergi dan pernah bawak kucing kat situ.?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-16-2009, 01:23 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 13
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Nampaknya kena antar kat Vet jugak ni... Paling dekat klinik disekitar kediaman adalah kat Bandar Sri Putra.. Siapa ada pergi dan pernah bawak kucing kat situ.?
heheh, pak lubis, sy dok kt bdr seri putra..ada ke vet? x prasan lak sy..tp petshop ada la dkt ngan balai polis kt situ. Sy slalu bli mkanan hamster kat situ.. Pasal kucing xtau la dorg tau ke x, xnampk de kucing lak.

Btol gak ckp cik cookies4bulat ngan kak fareen, t takut injured lak dlm tlinge, sy pn pnah cuci dlm sndiri skali je pn, slalu mintak tlg vet, takut t terinjured lak tlinge
Reply With Quote
  #8  
Old 11-16-2009, 03:24 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
heheh, pak lubis, sy dok kt bdr seri putra..ada ke vet? x prasan lak sy..tp petshop ada la dkt ngan balai polis kt situ. Sy slalu bli mkanan hamster kat situ.. Pasal kucing xtau la dorg tau ke x, xnampk de kucing lak.

Btol gak ckp cik cookies4bulat ngan kak fareen, t takut injured lak dlm tlinge, sy pn pnah cuci dlm sndiri skali je pn, slalu mintak tlg vet, takut t terinjured lak tlinge
Ada la., kat roundabout menghala pekan bangi lama (tempat saya tinggal) sebelah kedai tyre.. Tu hari saya ada tanya pasal neutered di klinik tu dan sebelum hari raya bnyk kucing dia org tinggalkan disitu

Alamak kita duduk kawasan sama..
Reply With Quote
  #9  
Old 11-16-2009, 11:14 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 13
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Ada la., kat roundabout menghala pekan bangi lama (tempat saya tinggal) sebelah kedai tyre.. Tu hari saya ada tanya pasal neutered di klinik tu dan sebelum hari raya bnyk kucing dia org tinggalkan disitu

Alamak kita duduk kawasan sama..

owh.. kat kwsn kdai2 baru tu eh? ape name klinik tu? sy xnah pegi sbb xtau, pak lubis ckp bru sy tau..

sy slalu g mesra petshop kt seksyen 7 bangi tu jek,hehe
Reply With Quote
  #10  
Old 11-16-2009, 11:34 AM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 13
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

alamak....kalu x ramai leh la anta vet..tp kalu ramai mo pensan gak memikirkan kosnye tu

tp kalu pki ubat yg bli kat petshop tu pon da ok kan?
Reply With Quote
  #11  
Old 11-16-2009, 11:49 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 13
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by ms pasola View Post
alamak....kalu x ramai leh la anta vet..tp kalu ramai mo pensan gak memikirkan kosnye tu

tp kalu pki ubat yg bli kat petshop tu pon da ok kan?
hehe..btol2 tp leh mitk tlg vet tunjukkn contoh mcmane nk cuci tlinge, guna alat ape, kalu ade mite dlm tlinge nak cuci mcmane, t leh wat sendiri,hehe
Reply With Quote
  #12  
Old 11-16-2009, 12:59 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 13
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
hehe..btol2 tp leh mitk tlg vet tunjukkn contoh mcmane nk cuci tlinge, guna alat ape, kalu ade mite dlm tlinge nak cuci mcmane, t leh wat sendiri,hehe
a ah kan..tol gak tu....tq..tq
Reply With Quote
  #13  
Old 11-16-2009, 06:49 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Saya pun belajar dari vet... dia kata tinga kucing ujung tue ada lekuk... tapi advisable untuk cuci setakat mana yang u nampak sahaja.. yang visible to the eyes.. yang dalam tue.. takat ear cranker.. tapi tak semua start ngan mites.. nway..advisable to consult your vet first , paham and baru start buat sendiri... kadang2 malu gak g vet telinga comot...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #14  
Old 11-16-2009, 08:07 PM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Kenapa tak boleh ke kita sembur dengan air aje ..?
Reply With Quote
  #15  
Old 11-16-2009, 10:57 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 13
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Kenapa tak boleh ke kita sembur dengan air aje ..?
hehe, kalu sembur air t tesumbat lak tlingenye.. t x pasal2 si kucing dgr deruan ombak2 laut lak dalam tlinge, hehehe
Reply With Quote
  #16  
Old 11-16-2009, 11:04 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by mamyku View Post
hehe, kalu sembur air t tesumbat lak tlingenye.. t x pasal2 si kucing dgr deruan ombak2 laut lak dalam tlinge, hehehe
hahahaha... rasanya kalau sembur air tak kuarlah pak lubis... tue pasal kena kesat2 sket.. saya malas nak memberitahu camna saya buat.. t dikatakan pandai2 bagi nasihat..rosak tinga kucing..saya bukan vet yang bertauliah.. belajar dari pengalaman jerk...

nieh saya bagitau jerk ekk.. tapi jangan attempt kalau tak yakin.. saya guna product yang saya beli kat pet shop..tak ingatlah nama apa..tapi untuk cuci tinga.. saya cuci ngan kapas dan cotton buds.. sampai bersih... lepas tueh baru taruk ubat ear cranker.. selalu mengenalah cubaan saya mites dalam tueh.. takpernah lagilah encounter masalah lain...g pun bila bawak g vet..tinga penoh camtue malu.. rasa cam owner tak bertanggungjawab pun ada...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #17  
Old 11-17-2009, 12:22 AM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 13
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
hahahaha... rasanya kalau sembur air tak kuarlah pak lubis... tue pasal kena kesat2 sket.. saya malas nak memberitahu camna saya buat.. t dikatakan pandai2 bagi nasihat..rosak tinga kucing..saya bukan vet yang bertauliah.. belajar dari pengalaman jerk...

nieh saya bagitau jerk ekk.. tapi jangan attempt kalau tak yakin.. saya guna product yang saya beli kat pet shop..tak ingatlah nama apa..tapi untuk cuci tinga.. saya cuci ngan kapas dan cotton buds.. sampai bersih... lepas tueh baru taruk ubat ear cranker.. selalu mengenalah cubaan saya mites dalam tueh.. takpernah lagilah encounter masalah lain...g pun bila bawak g vet..tinga penoh camtue malu.. rasa cam owner tak bertanggungjawab pun ada...
Fareen muka tak malu Pergi vet dengan telinga Dexter penuh dgn wax. Sampai vet tolong bersihkan. Pakai facial cotton dan cotton bud. Dalam 6 batang gak lah cotton bud vet gunakan! Vet charge RM11. Lepas tu dia dah ajar camne nak buat. Tapi I bersihkan yang luar dan yang boleh nampak je. Yg dalam I rasa I biar vet buat je lah. Now telinga bulus kita bersih2 dan pink2 kaler belaka teliganya
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #18  
Old 11-17-2009, 12:43 AM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 13
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
Fareen muka tak malu Pergi vet dengan telinga Dexter penuh dgn wax. Sampai vet tolong bersihkan. Pakai facial cotton dan cotton bud. Dalam 6 batang gak lah cotton bud vet gunakan! Vet charge RM11. Lepas tu dia dah ajar camne nak buat. Tapi I bersihkan yang luar dan yang boleh nampak je. Yg dalam I rasa I biar vet buat je lah. Now telinga bulus kita bersih2 dan pink2 kaler belaka teliganya
heheh..sy pn same kak,, jgnkn 6, tlinge lula hari 2 g cuci dkt 10 btg cotton bud, sbelah tlinge je 2..hehe..mite byk rupenye..maklumlah..dlu x reti nak cuci tlinge dorg,hehe
Reply With Quote
  #19  
Old 11-17-2009, 01:55 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

saya dah cuci yg sebelah luar pakai putik kapas ... Berkeping keluar yg benda hitam.. Tak nampak pulak ada mite yg gerak gerak.. Bila saya cuci telinga dia orang .. Nampak dia orang macam hayal je dgn mata pejam.. Agak nya terasa nikmat macam manusia tgh korek telinga .. Tapi nak korek belah dalam takut injured kan mereka.. Tak apa nanti saya cuba lagi.
Reply With Quote
  #20  
Old 11-17-2009, 02:29 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 14
euanna is on a distinguished road
Default Re: Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga

Beli pencuci telinga khas untuk kucing.. Saya beli kat Hosp Vet Cheras, sebotol RM18. Picit sikit kat dalam telinga (jgn dlm sangat).. lepas tu genyeh2 telinga durang dari luar dalam 5 minit gitu, cecair tu akan tanggalkan kotoran yg kat dalam. Pastu lap guna kapas.

Tak boleh guna air biasa nanti boleh kena jangkitan. Macam telinga kita jugak.. (pengalaman sendiri ni).. sengsara bila telinga kena infection
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kurap kat telinga n kepala mixa Health, Disease & Diet 29 06-12-2013 04:39 PM
My KITTEN kuar air hitam dari telinga..apakah itu??pls help me shahampang Cats & Kittens 5 11-03-2009 10:49 PM
pokok yang sesuai ditanam dalam rumah... simba Cats & Kittens 37 10-30-2009 02:49 PM
Ella dalam kenangan adamyala Pet Memorial 44 09-11-2009 04:46 PM
Kapas dalam kenangan anitayusof00 Pet Memorial 51 08-26-2009 05:58 AM


All times are GMT +8. The time now is 12:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.