Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-07-2010, 02:38 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kittens takut dengan outsiders

Amboi,Mek Mod pula skrg

Your princess jatuh dari mana bro?? Glad she already recover. Mcm tak percayakan. Tp tulah,kdg kdg alternatif medication sebenarnya ada.Kita kena tau saja mcm mana nak guna. Semalam Dr Jon call aku tanya pasal gamat ni.Dia nak recommend dgn customer dia ada similar case with PP. Dulu vet pun suruh potong ekor si PP tp aku tak nak.Skrg ekor dia berdiri setengah but oklah.Dia msh blh gerak gerakkan.

Sori jap eh tuan tanah. Klu borak dgn si FK ni,boleh tulis satu karangan melalut

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Betol cakap Mek Mod nie ... 100% betol .... ikut kata-kata bijak sifu kiter, jangan tak ikut .....

p.s. June, aku punya princess terjatuh cedera buntut, ekor dia limb. Missing tak balik rumah 3 hari, Sunday lunchtime aku jumpa dia bersembunyi bawah dining table ... nasib baik dia dapat merangkak balik rumah. Aku beli Healin punyer Zaniton Jelly Gamat (sebab tanpa gula, madu, beta-carotene, dan lain-lain ingredient manusia) pure, kasi dia 4-5 mls sebanyak 3 kali sehari dan makan A/D. Vet kata elok potong ekor dia, kuatir dia tak leh pee/poo mcm PP, tapi punyer heppi semalam sentuh suratkhabar alas poo box dia ada sikit basah, pastu this morning ada basah bersama poo sikit. Punyer la heppi saya .... thank God! Vet kata base of tail dan hip ada fracture tapi dua-dua kaki belakang elok. Every time aku tengok dia, aku ingat kat PP dulu dan tak putus harapan.

Sori tuan tanah ... side chat sikit dengan Mek Mod, ya?
Reply With Quote
  #22  
Old 07-07-2010, 02:48 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

Quote:
Originally Posted by June View Post
Semalam Dr Jon call aku tanya pasal gamat ni.Dia nak recommend dgn customer dia ada similar case with PP. Dulu vet pun suruh potong ekor si PP tp aku tak nak.Skrg ekor dia berdiri setengah but oklah.Dia msh blh gerak gerakkan.
June, suruh dia beli Zaniton, bukan Gamogen atau yg lain sebab yg lain ada pelbagai ingredient baik utk manusia tapi langsung tak elok utk kucing walaupun PP is now ok. Dia orang taroh madu, betacarotene (plant derivative of Vitamin A which is not good for cats which can process animal derivative, not the plant one), Omega-3, blah-blah.

Zaniton hanya ada tambahan Taurine (which is memang OK for cats) and maybe B1 and B6 which is okay and good for nerve repair.

Zaniton gantikan dia punya Gamat Jelly lama. Tapi elok pergi House of Healin itself utk beli, bukan gerai-gerai 3rd party mereka sebab most of them cuma jual Gamogen, tak ada simpan Zaniton ... tapi mereka akan sales-talk you into buying Gamogen instead. Go straight to HOuse of Healin.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #23  
Old 07-07-2010, 02:55 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

Quote:
Originally Posted by June View Post
Amboi,Mek Mod pula skrg
Bahasa tempatan (Kelate) for Mdm/Ms Moderator maaaaa .....

... tabik spring ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #24  
Old 07-07-2010, 10:36 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kittens takut dengan outsiders

Aku kena chk kat tempat yg selalu aku beli ada jual tak. Tp yg kakak tmpt aku beli ni dia byk produk Gamat. Kena chk dulu.

Bro, dulu ko panggil aku Mek Zass, skrg Mek Mod. Byk ko punya Mek ni

Sorry Ida,kita org dah melalut. ampun ampun.tak melalut lg pasni

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
June, suruh dia beli Zaniton, bukan Gamogen atau yg lain sebab yg lain ada pelbagai ingredient baik utk manusia tapi langsung tak elok utk kucing walaupun PP is now ok. Dia orang taroh madu, betacarotene (plant derivative of Vitamin A which is not good for cats which can process animal derivative, not the plant one), Omega-3, blah-blah.

Zaniton hanya ada tambahan Taurine (which is memang OK for cats) and maybe B1 and B6 which is okay and good for nerve repair.

Zaniton gantikan dia punya Gamat Jelly lama. Tapi elok pergi House of Healin itself utk beli, bukan gerai-gerai 3rd party mereka sebab most of them cuma jual Gamogen, tak ada simpan Zaniton ... tapi mereka akan sales-talk you into buying Gamogen instead. Go straight to HOuse of Healin.
Reply With Quote
  #25  
Old 07-08-2010, 11:00 AM
idasukri idasukri is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 27
Rep Power: 0
idasukri is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

Quote:
Originally Posted by June View Post
Aku kena chk kat tempat yg selalu aku beli ada jual tak. Tp yg kakak tmpt aku beli ni dia byk produk Gamat. Kena chk dulu.

Bro, dulu ko panggil aku Mek Zass, skrg Mek Mod. Byk ko punya Mek ni

Sorry Ida,kita org dah melalut. ampun ampun.tak melalut lg pasni
hehehe..boleh je nak melalut..pasal hal yang berkait dengan anak2 bulus jugak pun kan..boleh saya tumpang melalut skali kalau2 ada yang saya boleh sampuk..hihihi

sekarang baru saya tahu, rupanya anak2 bulus forumer yang lain pun sama macam anak2 saya, takutkan orang luar...

jadi saya tak perlu risau la ye..maksudnya normal la tu kan?

risau sangat sebelum ni..kot la anak2 bulus boleh ada tekanan perasaan sebab tak pernah keluar rumah..lagi satu sebab saya compare dengan kucing2 yang family bela kat kampung, bebas nak keluar masuk rumah, diorg sangat lasak dan aktif, tak takutkan orang luar.

so kalau majoriti indoor cat memang macam tu dan normal bagi mereka berkelakuan macam tu ok la...senang sikit hati saya ni..
Reply With Quote
  #26  
Old 07-08-2010, 11:09 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kittens takut dengan outsiders

Klu durang totally indoor tak pernah tgk org mcm nilah perangainya. Nak kasih durang jinak kat org boleh,tp amik masa. So kena byk byk sabar. Perlu masa. Tp yg paling penting jgn bg org lain pegang dan angkat durang bila masuk rmh. Kucing cakar nanti satu hal pula.

Quote:
Originally Posted by idasukri View Post
hehehe..boleh je nak melalut..pasal hal yang berkait dengan anak2 bulus jugak pun kan..boleh saya tumpang melalut skali kalau2 ada yang saya boleh sampuk..hihihi

sekarang baru saya tahu, rupanya anak2 bulus forumer yang lain pun sama macam anak2 saya, takutkan orang luar...

jadi saya tak perlu risau la ye..maksudnya normal la tu kan?

risau sangat sebelum ni..kot la anak2 bulus boleh ada tekanan perasaan sebab tak pernah keluar rumah..lagi satu sebab saya compare dengan kucing2 yang family bela kat kampung, bebas nak keluar masuk rumah, diorg sangat lasak dan aktif, tak takutkan orang luar.

so kalau majoriti indoor cat memang macam tu dan normal bagi mereka berkelakuan macam tu ok la...senang sikit hati saya ni..
Reply With Quote
  #27  
Old 07-08-2010, 11:57 AM
idasukri idasukri is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 27
Rep Power: 0
idasukri is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

Quote:
Originally Posted by June View Post
Klu durang totally indoor tak pernah tgk org mcm nilah perangainya. Nak kasih durang jinak kat org boleh,tp amik masa. So kena byk byk sabar. Perlu masa. Tp yg paling penting jgn bg org lain pegang dan angkat durang bila masuk rmh. Kucing cakar nanti satu hal pula.
ooo..ok..yang saya perasan, adik saya stay dengan saya dlm seminggu, memang diorg jadi manja dengan dia..

dengan kakak dan mak saya pun diorg takdela nampak takut sangat, tapi dengan anak sedara yang setahun tu diorang takut sangat2...

2 hari anak sedara saya kat rumah saya, memang diorg tak datang dekat dengan dia..maybe sebab anak sedara saya yang baru pandai berjalan tu terkedek2 nak dekat dengan diorg,besar sikit je dari diorg lak tu..diorg akan mengerang2, bulu jadi kembang macam nak bergaduh tu...
Reply With Quote
  #28  
Old 07-08-2010, 12:03 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kittens takut dengan outsiders

Ida kena ingat yg kucing ni blh sense manusia punya mood. Kenapa kucing takut sgt dgn budak budak?? Perhatikan mcm mana budak budak approach kucing. Penuh excited dan mcm nak terkam.

Akak mmg tak bg budak budak pegang kucing akak hatta anak sedara sendiri. Klu nak sgt,akak dukung kucing tu atas lap dan suruh anak sedara dtg dekat tp jgn suruh durang pegang kucing tu. Akak akan usap usap kucing tu dan suruh anak sedara ikut,usap pelan pelan. At least bila durang atas pangkuan akak, durang tak setakut bila disergah oleh budak kecik ni.

Another thing,jgn sekali sekali tarik ekor kucing. Silap tarik kucing blh lumpuh terus.

Quote:
Originally Posted by idasukri View Post
ooo..ok..yang saya perasan, adik saya stay dengan saya dlm seminggu, memang diorg jadi manja dengan dia..

dengan kakak dan mak saya pun diorg takdela nampak takut sangat, tapi dengan anak sedara yang setahun tu diorang takut sangat2...

2 hari anak sedara saya kat rumah saya, memang diorg tak datang dekat dengan dia..maybe sebab anak sedara saya yang baru pandai berjalan tu terkedek2 nak dekat dengan diorg,besar sikit je dari diorg lak tu..diorg akan mengerang2, bulu jadi kembang macam nak bergaduh tu...
Reply With Quote
  #29  
Old 07-08-2010, 01:49 PM
idasukri idasukri is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 27
Rep Power: 0
idasukri is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

Quote:
Originally Posted by June View Post
Ida kena ingat yg kucing ni blh sense manusia punya mood. Kenapa kucing takut sgt dgn budak budak?? Perhatikan mcm mana budak budak approach kucing. Penuh excited dan mcm nak terkam.

Akak mmg tak bg budak budak pegang kucing akak hatta anak sedara sendiri. Klu nak sgt,akak dukung kucing tu atas lap dan suruh anak sedara dtg dekat tp jgn suruh durang pegang kucing tu. Akak akan usap usap kucing tu dan suruh anak sedara ikut,usap pelan pelan. At least bila durang atas pangkuan akak, durang tak setakut bila disergah oleh budak kecik ni.

Another thing,jgn sekali sekali tarik ekor kucing. Silap tarik kucing blh lumpuh terus.
iskk..bahayanye...budak2 dah la suka tarik2 ekor kucing bila tak dapat pegang diorang..

memang saya perasan, anak sedara sangat excited nak pegang kucing tu...patut la diorang garang sangat dengan dia..

so pasni saya akan hati2 bila ada budak2 kat rumah, baik saya berjaga2 so that my kittens tak diapa-apakan..kalau jadi ape2 mesti mak dia cakap, ala..budak2 bukannya tahu ape pun...

ok..i've learn an important lesson about kids and cats..tq Kak June for the info. saya ada membaca jugak pasal kucing bila saya decides nak jaga diorang, tapi saya tak terbaca info pasal ni..
Reply With Quote
  #30  
Old 07-26-2010, 04:32 AM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 12
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

kucing saya Mochi dulu rilek je kalau bawak keluar... siap boleh letak2 dlm hood sweater saya lagi... kalau saya tgh drive samada duduk atas dashboard atau duduk atas bahu saya... kalau kat kedai makan ke kalau tgh lepak karaoke open kat area balakong.. apa yg diperlukan cuma bantal busuk dia je dan beberapa keping dryfood RC je cukup utk dia duduk atas bantal dia sampai saya angkut dia balik.. kalau tak duduk je dia diam atas bantal.. sampai kat rumah perkara pertama dia akan buat pergi toilet kencing dan berak... lepas tu sambung balik main toys dia... satu yg paling best kalau masa nak pergi kerja kalau jam loceng berbunyi dia akan dtg gigit2 kaki saya suh saya bangun macam tahu2 je...
Reply With Quote
  #31  
Old 08-07-2010, 04:57 AM
afzaa afzaa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 7
Rep Power: 0
afzaa is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
be careful not to lost him.. my cats kalau keluar dari territory dia akan berdengup jantung kuat..anxiety datang, jadi penat terjeli2 lidah.... dan if you ask me, i wouldnt suggest you to bawk kucing you jalan2 kat taman.. they are cats..not dogs.. cats are more terrorial than dogs.. better think twice

takut dengan outsider for me a good thing.. so that kalau diorang terlepas keluar, takderlah vietnam ke myanmmar ke yang boleh tangkap diornag untuk jadi dinner.. at least i know they will run like hell nampak orang lain.. i tak train my cats, but my cats bila i bawak keluar ke lawn umah akan lari duduk dekat kaki i kalau ada budak2 naik basikal.. they'll search for safe place..and that safe place should be you.. dat should be enuff for me..
same like my 1st kitten, Turner.. very shy... hihi..
kalau ada tetamu, mesti jadi anak dara sunti, duduk diam2 damal bilik or disebalik langsir...
kalau bawak dia pergi vet or balik kg, naik kereta mesti dengup jantung kuat. tengok macam penat betul, terjelir-jelir lidah sepanjang perjalanan... kesian sangat tgk...

tapi berlainan pula dengan 2nd kitten, Chaley...hehe... yang sekor, tak kisah ade orang ke ape...
Reply With Quote
  #32  
Old 01-09-2011, 02:29 AM
aziem aziem is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2011
Location: Sungai Besar,Selangor
Posts: 7
Rep Power: 0
aziem is on a distinguished road
Default Re: kittens takut dengan outsiders

hi,
kucing saya pun ade sedikit masalah. Die takut ngan orang. Bile keluar daripada sangkar dan lepaskan dalam rumah mesti die lari menyorok. kenapa ye.?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Saat mencemaskan dengan pet anda anitayusof00 Coffee Room 28 12-17-2009 01:34 AM
Hati-hati dengan mereka ini... semua penipuan... shareen_natasha Coffee Room 29 10-26-2009 06:37 PM
Hati-hati dengan orang menyamar pegawai kastam!! abgraldo Coffee Room 49 10-23-2009 02:05 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.