Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-10-2009, 05:59 PM
shahanis shahanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Rep Power: 0
shahanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shahanis
Question kene serang dek kucing... help...

salam sumer, sha nak tanyer sikit kalo kene gigit kucing bahaya x? sbb yesterday my cat bite me.. teruk jugak ooo... doc kater kalau bernanah kene g kenek... tp sha dah takut nie.. bengkak x surut2... pastu dah mcm nak bernanah... tolong la sha... ni 1st time jaga kucing pastu kene gigit daaaa....
Reply With Quote
  #2  
Old 07-10-2009, 06:16 PM
meira's Avatar
meira meira is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Feb 2009
Location: Sri Kembangan
Posts: 306
Rep Power: 14
meira is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to meira
Default Re: kene serang dek kucing... help...

ermm better g klinik..kalo kucing bela..xpe kene gigit sbb xde infection ke ape..kalo kucing liar bahaya sket.tp utk selamat better g klinik je cik adik..nnt derang inject antibiotik ke ape ke..
Reply With Quote
  #3  
Old 07-10-2009, 06:48 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kene serang dek kucing... help...

elok gi clinic dptkan injection.gigitan kucing klu smp bengkak tu maksudnya mmg bisa dan racun.saya 2x kena gigit smp bengkak.kena jab terbang RM80. sebab saya tangkap strays utk di kembiri,yg ganas tu mmg suka mengigit.ada yg jenis mengikut takdelah mengigit.

Quote:
Originally Posted by shahanis View Post
salam sumer, sha nak tanyer sikit kalo kene gigit kucing bahaya x? sbb yesterday my cat bite me.. teruk jugak ooo... doc kater kalau bernanah kene g kenek... tp sha dah takut nie.. bengkak x surut2... pastu dah mcm nak bernanah... tolong la sha... ni 1st time jaga kucing pastu kene gigit daaaa....
Reply With Quote
  #4  
Old 07-11-2009, 06:04 PM
zahraannur's Avatar
zahraannur zahraannur is offline
mummycat
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 136
Rep Power: 15
zahraannur is on a distinguished road
Default Re: kene serang dek kucing... help...

Cakap pasal kene gigit kucing ni, baru je kene gigit few days ago. Kucen tu lari dari rumah. dah 3 minggu gitu. then, kami pun jumpe la malam tu. puas pujuk punye pujuk, dia pun datang la kat saye dengan penuh manjanye. nak bawak balik umah ni, tibe2 dia meronta ronta then ape lagi, dia pun gigit la jari saye sekuat hati. ade 3 kesan. satu dekat ngan kuku. dua lagi kat cap jari. dalam jugak sampai berdarah and bengkak. Malam tu jugak kami ke klinik. satu sebab jari tu dah bengkak. dua sebab sakit sangat. maknanya bisa la tu. kene la inject untuk kancing gigi. dia cuci skali luka tu, bagi antibiotik dan pain killer. kate doktor, takde rawatan yg specific kalau kene gigit kucing, tapi yg mampu dia buat ialah bagi injection, antibiotik dan tahan sakit. esoknye, sehari tak bole nak menulis sebab jari bengkak. Nasib baik belum sempat bernanah. Cuma berair sikit. sekarang sakit lagi. cuma da tak bengkak sangat. so, sape2 yg kene gigit kucing, better cari doktor.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-11-2009, 10:46 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 15
Zarul is on a distinguished road
Default Re: kene serang dek kucing... help...

early this year, saya try nak tangkap this one medium long hair white cats with odd eyes kat pekan canglun. kena gigit. dalam la jugak. darah dan bengkak. but i did not went to the clinic. seminggu jugak la baru baik.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-12-2009, 07:21 PM
binbin's Avatar
binbin binbin is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2008
Location: AmPunk....
Posts: 365
Rep Power: 15
binbin is on a distinguished road
Default Re: kene serang dek kucing... help...

zarul kucing 2 dapat x.....
Reply With Quote
  #7  
Old 07-12-2009, 09:16 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 15
Zarul is on a distinguished road
Default Re: kene serang dek kucing... help...

Quote:
Originally Posted by binbin View Post
zarul kucing 2 dapat x.....
x dapat la
Reply With Quote
  #8  
Old 07-13-2009, 11:37 AM
shahanis shahanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Rep Power: 0
shahanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shahanis
Default Re: kene serang dek kucing... help...

tq for all info.. skrg ni dah ok la skit tp masih bengkak la.. saper yg x pernah kene gigit kucen mmg x tau cam ne sakitnye... agak2 la, kalau sha 'kasi' kucing sha ni ok x?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-13-2009, 11:43 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default kene serang dek kucing... help...

LAGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGI bagus klu sha kasi dia.dah tentu dia tak memancit sana sini,tak merayap sana sini.klu dah merayap sana sini mesti gaduh dgn kucing jantan lain rebut betina dan territory

Quote:
Originally Posted by shahanis View Post
tq for all info.. skrg ni dah ok la skit tp masih bengkak la.. saper yg x pernah kene gigit kucen mmg x tau cam ne sakitnye... agak2 la, kalau sha 'kasi' kucing sha ni ok x?
Reply With Quote
  #10  
Old 07-13-2009, 02:27 PM
zulkis's Avatar
zulkis zulkis is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 29
Rep Power: 0
zulkis is on a distinguished road
Default Re: kene serang dek kucing... help...

Macam mana nak bagi kucing tak garang ek? Aku pun semalam kena gigit dengan kucing betina ni. Dia tak ngam dengan kucing aku lagi 3 tu. Aduh..dah kena kurung. kalau boleh aku takmo kurung...kesian.

Kalau tak kurung kang gaduh plak. Camne nak bagi kucing jinak?
Reply With Quote
  #11  
Old 07-14-2009, 08:53 AM
hemorion hemorion is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 41
Rep Power: 0
hemorion is on a distinguished road
Default Re: kene serang dek kucing... help...

[QUOTE=zulkis;52672]Macam mana nak bagi kucing tak garang ek? Aku pun semalam kena gigit dengan kucing betina ni. Dia tak ngam dengan kucing aku lagi 3 tu. Aduh..dah kena kurung. kalau boleh aku takmo kurung...kesian.

Kalau tak kurung kang gaduh plak. Camne nak bagi kucing jinak?[/QUOTE]

hmm nak bagi kucing jinak yang emo noticed on my cats, cage them! macam denda lah kunun2nya...bila buat perangai je terus masuk kandang...mengeow lah sekuat hati (kunun nangis meraung le tu) tak ku pedulikan....

i did just that, depa gaduh je....masuk kandang...denda le a few days, pastu lepaskan lagi....gaduh lagi, masuk kandang lagi.....up to one point depa mesti bekerjasama sbb they will realise the trend, kalo depa buat perangai kena grounded lagi

p/s my cats lagi parah sbb semua boys...so dok bergaduh pasal territory memanjang....
Reply With Quote
  #12  
Old 07-14-2009, 05:31 PM
shahanis shahanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Rep Power: 0
shahanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to shahanis
Default Re: kene serang dek kucing... help...

kalau x kurung x leh la pulak.. .tp skunk ni kalau nak cuci cage dia org sha masukkan kucen2 ni dalam sangkar kecik dulu... then leh la wat keje...

kalau pasal kene gigit ngn kucen lak, so far dah ok la.. sbb dah kering.. nanah pun x de lagi... lega rase...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 03:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.