Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-27-2009, 03:46 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 14
fia86 is on a distinguished road
Default Bulu gugur

Nak taye pada sifu2 disini, camne nak halang bulu2 anak bulus gugur yer?? Fia bagi makan blackwood, ayam rebus. Ade kew shampoo2 yang special tuk halang bulu gugur ek.. bab shampoo fia xarif lagi.. huhu ade tips yang leh kongsi bersama ngan fia tentang bulu gugur nie.. huhu
Reply With Quote
  #2  
Old 09-27-2009, 08:47 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 15
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
Nak taye pada sifu2 disini, camne nak halang bulu2 anak bulus gugur yer?? Fia bagi makan blackwood, ayam rebus. Ade kew shampoo2 yang special tuk halang bulu gugur ek.. bab shampoo fia xarif lagi.. huhu ade tips yang leh kongsi bersama ngan fia tentang bulu gugur nie.. huhu
Setakat yg aku tau, punca bulu kucen gugur disebabkan pemakanan, kurang vitamin atau ada parasit (kutu, hama etc). Kena atasi masalah2 ni dulu baru boleh kurangkan bulu gugur. Ada sesetengah kucen yg memang menggugurkan bulu at certain times, tu natural bukan sebab ada masalah spt yg disebut di atas (hahaha...mcm hutan monsun tropika lak yg menggugurkan daun pd musim kering....ni tgh mengajar anak aku geografi, dah dekat nak PMR !!!)
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #3  
Old 09-28-2009, 11:57 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

hi fia...selamat hari raya....
kucing mana yang bulu tak gugur ? Memang la bulu kucing gugur setiap hari. Sebab tu la kene sikat setiap hari supaya loose hair tidak bersepah2 kat dalam rumah. Selama akak bela kucing, memang baju akak sentiasa ada bulu kucing.

kalau gugur berlebihan dari biasa, cuba kasi kitzyme. Ia dapat membantu masalah bulu gugur ni. Kalau nak bulu kucing tak gugur langsung, memang kak zai pun tak tau mcm mana nak buat.

kak nita ckp tu pun betul. Kutu, masalah kulit dan makanan yg tak sesuai juga boleh menyebabkan bulu kucing banyak gugur. Amalkan frontline spray atau spot on sebulan sekali untuk menghindar jangkitan kutu
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2009, 12:00 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
hi fia...selamat hari raya....
kucing mana yang bulu tak gugur ? Memang la bulu kucing gugur setiap hari. Sebab tu la kene sikat setiap hari supaya loose hair tidak bersepah2 kat dalam rumah. Selama akak bela kucing, memang baju akak sentiasa ada bulu kucing.

kalau gugur berlebihan dari biasa, cuba kasi kitzyme. Ia dapat membantu masalah bulu gugur ni. Kalau nak bulu kucing tak gugur langsung, memang kak zai pun tak tau mcm mana nak buat.

kak nita ckp tu pun betul. Kutu, masalah kulit dan makanan yg tak sesuai juga boleh menyebabkan bulu kucing banyak gugur. Amalkan frontline spray atau spot on sebulan sekali untuk menghindar jangkitan kutu
Saya tau ..saya tau..bela Spynx..Confirm tak jatuh bulu..

nway, betullah Fia... rajin2 sikat bulu dia.. kat umah sayer siap beli yang sticky roll on tueh..dah memang biasa bulu lekat kat baju.. adat ber-kuching.. tapi kalau melampau tueh..memang kena checklah..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 09-29-2009, 12:05 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Saya tau ..saya tau..bela Spynx..Confirm tak jatuh bulu..

nway, betullah Fia... rajin2 sikat bulu dia.. kat umah sayer siap beli yang sticky roll on tueh..dah memang biasa bulu lekat kat baju.. adat ber-kuching.. tapi kalau melampau tueh..memang kena checklah..
ada lak yang nak kene 'sekeh' ngan kak zai nih...
loyar buruk sangat aiiihhhh !!!! *gurau tuuuu*
Reply With Quote
  #6  
Old 09-29-2009, 12:19 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
ada lak yang nak kene 'sekeh' ngan kak zai nih...
loyar buruk sangat aiiihhhh !!!! *gurau tuuuu*
ala kak Zai jangan lah marah...t sayer bagi adiah.... Nahhh..

Kocing Botak



T mesti adam compius... kompon dia duduk lagi lama kat toilet bowl pikir naper dia ngan si atas tueh tak sama langsung... Takpun, meh kiter shave Adammm... yeahaa...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #7  
Old 09-29-2009, 12:29 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
ala kak Zai jangan lah marah...t sayer bagi adiah.... Nahhh..

Kocing Botak



T mesti adam compius... kompon dia duduk lagi lama kat toilet bowl pikir naper dia ngan si atas tueh tak sama langsung... Takpun, meh kiter shave Adammm... yeahaa...
isshhh..apa laen macam upe kucen nih ? kucen ke anjin ? mata biru lak tuh . Adam mesti nyuruk kat bwh meja PC. Pastu dia intai sikit nampak pipi jebahhh jer...

adam dah kene lion cut dah aritu...tapi tak de gambar
mcm lion king tuuuuu...
Reply With Quote
  #8  
Old 09-29-2009, 12:32 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
isshhh..apa laen macam upe kucen nih ? kucen ke anjin ? mata biru lak tuh . Adam mesti nyuruk kat bwh meja PC. Pastu dia intai sikit nampak pipi jebahhh jer...

adam dah kene lion cut dah aritu...tapi tak de gambar
mcm lion king tuuuuu...
hehehe..kucen sayer pun compom g tium2 bontot."macam bau kucen, tapi bulu tak serupa akuh..raksasa kot"..

Kak ZAi... lion cut tueh untuk aper ctually.. my other half banyak kali soh I g shave bulu semua ...dia kata bagi chance bulu baru naik...betoi ekk?.. Kat vet bapa ekk...

*Tuan ghumah..pinjam thread..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #9  
Old 09-29-2009, 12:40 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
hehehe..kucen sayer pun compom g tium2 bontot."macam bau kucen, tapi bulu tak serupa akuh..raksasa kot"..

Kak ZAi... lion cut tueh untuk aper ctually.. my other half banyak kali soh I g shave bulu semua ...dia kata bagi chance bulu baru naik...betoi ekk?.. Kat vet bapa ekk...

*Tuan ghumah..pinjam thread..
kak zai aritu sbb tak tahan sgt bulu adam simpul banyak kat perut. Bila nak potong dia menggeliat...penggeli rupanya budak tu Jadi gitu sbb akak masuk spital 2 minggu budak2 bulus langsung tak sikat la tu. Yaya pulak kene hama satu badan tah mana dia dapat. Kesian tengok dia bergaru sakan ....nampak mcm tensyen jer muka dia. Akak antar gi lion cut dua dua tu. 2 bulan tumbuh la balik. Kalau takde problem buat apa nak lion cut. Masa tgh botak tu kene jaga eluk eluk. Dia cepat melecet kat ketiak ngan celah peha sebab tergesel gesel. Bila dah tumbuh mmg cantik la bulu baru

my vet charge RM50 per cat
Reply With Quote
  #10  
Old 09-29-2009, 08:07 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 15
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Bulu gugur

camner agaknya uper adam kner lion cut..
Reply With Quote
  #11  
Old 09-29-2009, 08:58 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 14
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by linda_gamble View Post
camner agaknya uper adam kner lion cut..
lebih kurang camnih kot adam kalu kene lion cut..

__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 09-29-2009, 11:43 AM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 15
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Betul laa....aku pun konpius...tu kucen botak ker anjen botak ? Dah macam ET jer aku tenguk
Laa....Zai....syiannya adam kena lioncut....tak der gambo ker ? Teringin nak tenguk...mesti kelakar...
Zai...kitzyme tu mende ? How much ? Aku nak kena beli satu la utk Kabu...
HAHAHA....Ko nih kan dah macam pet farmacist, semua mender pun ko tau
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #13  
Old 09-29-2009, 11:56 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 14
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
hi fia...selamat hari raya....
kucing mana yang bulu tak gugur ? Memang la bulu kucing gugur setiap hari. Sebab tu la kene sikat setiap hari supaya loose hair tidak bersepah2 kat dalam rumah. Selama akak bela kucing, memang baju akak sentiasa ada bulu kucing.

kalau gugur berlebihan dari biasa, cuba kasi kitzyme. Ia dapat membantu masalah bulu gugur ni. Kalau nak bulu kucing tak gugur langsung, memang kak zai pun tak tau mcm mana nak buat.

kak nita ckp tu pun betul. Kutu, masalah kulit dan makanan yg tak sesuai juga boleh menyebabkan bulu kucing banyak gugur. Amalkan frontline spray atau spot on sebulan sekali untuk menghindar jangkitan kutu
Selamat Hari raya kak zai.. thank zai.. semalam baru check 4 ekor neh.. de kutu.. almaklum lah.. cuti raye fia bawak balik kampong 4 ekor neh. adess berjangkit ngan kucing kampung plak.. fia dah standby frontline tu.. wat mase neh fia sembur 4 ekor neh.. huhu beli yang kecik dulu frontline tu.. poket ngah rabak.. huhu tunggu 8 hb neh gaji baru masuk plak.. huhu fia selalu sikat si morin and miki.. yang 2 ekor jebat and manje bulu pendek2.. huhu tu yang semalam sikat, check si morin de kutu plak.. aduyaiii check semua la jawab yer.. huhu deorang ngah kuarantin.. huhu
Reply With Quote
  #14  
Old 09-29-2009, 11:56 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 14
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
hi fia...selamat hari raya....
kucing mana yang bulu tak gugur ? Memang la bulu kucing gugur setiap hari. Sebab tu la kene sikat setiap hari supaya loose hair tidak bersepah2 kat dalam rumah. Selama akak bela kucing, memang baju akak sentiasa ada bulu kucing.

kalau gugur berlebihan dari biasa, cuba kasi kitzyme. Ia dapat membantu masalah bulu gugur ni. Kalau nak bulu kucing tak gugur langsung, memang kak zai pun tak tau mcm mana nak buat.

kak nita ckp tu pun betul. Kutu, masalah kulit dan makanan yg tak sesuai juga boleh menyebabkan bulu kucing banyak gugur. Amalkan frontline spray atau spot on sebulan sekali untuk menghindar jangkitan kutu
Selamat Hari raya kak zai.. thank kak zai.. semalam baru check 4 ekor neh.. de kutu.. almaklum lah.. cuti raye fia bawak balik kampong 4 ekor neh. adess berjangkit ngan kucing kampung plak.. fia dah standby frontline tu.. wat mase neh fia sembur 4 ekor neh.. huhu beli yang kecik dulu frontline tu.. poket ngah rabak.. huhu tunggu 8 hb neh gaji baru masuk plak.. huhu fia selalu sikat si morin and miki.. yang 2 ekor jebat and manje bulu pendek2.. huhu tu yang semalam sikat, check si morin de kutu plak.. aduyaiii check semua la jawab yer.. huhu deorang ngah kuarantin.. huhu
Reply With Quote
  #15  
Old 09-29-2009, 11:59 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 14
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
ala kak Zai jangan lah marah...t sayer bagi adiah.... Nahhh..

Kocing Botak



T mesti adam compius... kompon dia duduk lagi lama kat toilet bowl pikir naper dia ngan si atas tueh tak sama langsung... Takpun, meh kiter shave Adammm... yeahaa...
aduh Nur.. huhu kalo cengini, alamat tak belai2... huhu bulu xde.. huhu kang rase macam kulit ular plak.. huhu
Reply With Quote
  #16  
Old 09-29-2009, 12:01 PM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 14
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
lebih kurang camnih kot adam kalu kene lion cut..

uiks?? sian adam kak zai.. ngah gebus2 jadi lion cut plak.. hehe cute gak.. hehe
Reply With Quote
  #17  
Old 09-29-2009, 12:26 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Betul laa....aku pun konpius...tu kucen botak ker anjen botak ? Dah macam ET jer aku tenguk
Laa....Zai....syiannya adam kena lioncut....tak der gambo ker ? Teringin nak tenguk...mesti kelakar...
Zai...kitzyme tu mende ? How much ? Aku nak kena beli satu la utk Kabu...
HAHAHA....Ko nih kan dah macam pet farmacist, semua mender pun ko tau
nita, mungkin gambar yang nur kasi tu kacukan anjin dan kucen sphynx hahahah !!!!

kitzyme tu conditioning tablets untuk bulu kucing. Bagi tiap2 hari 3-4 biji lepas breakfast . Yang 600 biji RM68. Ada yg perasa cranberry, bentuk ikan, tapi mahal 30 biji RM32.90..



gambo adam lioncut takde. Masa tu sedeh tengok dia botak sebenarnya, tak sampai hati nak ambik gambar. Mesti dia pun malu
tapi lebihkurg gambo yg shikin paste tu jugak la. Cuma warna dgn muka adam je yang lain
Reply With Quote
  #18  
Old 09-29-2009, 12:32 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
Selamat Hari raya kak zai.. thank kak zai.. semalam baru check 4 ekor neh.. de kutu.. almaklum lah.. cuti raye fia bawak balik kampong 4 ekor neh. adess berjangkit ngan kucing kampung plak.. fia dah standby frontline tu.. wat mase neh fia sembur 4 ekor neh.. huhu beli yang kecik dulu frontline tu.. poket ngah rabak.. huhu tunggu 8 hb neh gaji baru masuk plak.. huhu fia selalu sikat si morin and miki.. yang 2 ekor jebat and manje bulu pendek2.. huhu tu yang semalam sikat, check si morin de kutu plak.. aduyaiii check semua la jawab yer.. huhu deorang ngah kuarantin.. huhu
hi fia,
tu la...mesti ada sebab2 nya bulu gugur lebih banyak dari biasa. Hati2 dgn frontline tu. Guna sebulan sekali je. Walaupun ia selamat untuk kucing, mesti gunakan ikut peraturan yg betul ok.

Adam tak mo tunjuk gambar dia lioncut. Maluuuu...
Reply With Quote
  #19  
Old 09-29-2009, 02:50 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 15
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
nita, mungkin gambar yang nur kasi tu kacukan anjin dan kucen sphynx hahahah !!!!

kitzyme tu conditioning tablets untuk bulu kucing. Bagi tiap2 hari 3-4 biji lepas breakfast . Yang 600 biji RM68. Ada yg perasa cranberry, bentuk ikan, tapi mahal 30 biji RM32.90..



gambo adam lioncut takde. Masa tu sedeh tengok dia botak sebenarnya, tak sampai hati nak ambik gambar. Mesti dia pun malu
tapi lebihkurg gambo yg shikin paste tu jugak la. Cuma warna dgn muka adam je yang lain
Sphynx yg kat Egypt tu singa laa, bukan anjen or kucen
Yg mana satu better utk bulu kucen, yg healthy cat ker or conditioning tablet ? Dia tak der trial pack ker ?
Lama dah tak tgk gambar adam....tak der yg terkini ker ?
Oppsss...sorry tuan tanah teroff topic jap...
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...
Reply With Quote
  #20  
Old 09-29-2009, 03:39 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 14
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Bulu gugur

Quote:
Originally Posted by anitayusof00 View Post
Betul laa....aku pun konpius...tu kucen botak ker anjen botak ? Dah macam ET jer aku tenguk
Laa....Zai....syiannya adam kena lioncut....tak der gambo ker ? Teringin nak tenguk...mesti kelakar...
Zai...kitzyme tu mende ? How much ? Aku nak kena beli satu la utk Kabu...
HAHAHA....Ko nih kan dah macam pet farmacist, semua mender pun ko tau
nih yg terasa gatai kaki je nak gi umah kak zai nih blajar bab2 kuceng nihdamansara ngan kepong bukan jauh mane pon
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bulu kucing gumpal2 fia86 Cats & Kittens 42 01-08-2011 09:30 AM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
Parenting ada kaki 2 takder bulu... nurkasih Coffee Room 29 10-20-2009 02:13 PM
budak bulu kembang tp tak kembang la sgt kimping Member Introductions 32 06-27-2009 12:48 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.