Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-02-2012, 04:37 PM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Royal Canin - Betul ke Ni??

Salam semua..Nak minta pendapat la..Tadi gi la Pet Lovers nak beli makanan si penyek. Amik la RC mcm biasa...gi kaunter nk bayar...orang tu tanya.."memang kucing u makan RC ke sebelum ni??" sy pon jawab ye la..knape?? org kaunter tu kata RC xelok..knape>???? dia pon tunjuk blakang paket nya tu di ingredient...tertera la perkataan PORK PROTEIN... terus letak balik then amik fish 4 cats...so yg balance kat umah tu tepaksa la dibuang sekali dengan scoop and bekas makanan nya...adoiii..

apa pendapat semua?
Reply With Quote
  #2  
Old 06-02-2012, 11:34 PM
Rayquaza17's Avatar
Rayquaza17 Rayquaza17 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2011
Location: Kuala Lumpur
Posts: 314
Rep Power: 12
Rayquaza17 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Hi,

Royal Canin isn't exactly the best. It's famous but it's pricey and not so nutritious. Usually your cat will get addicted to it and it will be totally hard to change food. The balance one don't throw. You can feed street cats that is looking for food..
__________________
I have 2 cats, 3 turtle, 3 dogs.
'Used' to have 8 turtles, 14-16 chickens and rabbits. In Bali last time used to have 2 dog. :P
Reply With Quote
  #3  
Old 06-03-2012, 12:29 PM
ashlycat ashlycat is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Posts: 49
Rep Power: 0
ashlycat is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

really? i not come accross before, take the picture of ingredient and show us with "PORK PROTEIN"
which type royal canin you are using?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-04-2012, 08:18 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Hmmm..yang balance tu saya dah bagi pada kucing di belakang rumah. Sebelum ni saya guna RC Persian 32 for my penyek. Tapi RC Persian 32 ingredient nya just tulis Animat Fat/Animal Protein.. But untuk yang tertera tulisan PORK PROTEIN adalah di bungkusan RC for kucing biasa(sory tak sempat ambil gambar). Kalau u all pergi di Pet Lovers di Icano. U just pergi di kaunter and minta petugas tunjukkan. Bungkusan RC tu ada di simpan di atas kaunter.Bungkusan RC tu yang paling kecil. For me.. walaupun PORK PROTEIN tu tertera di bungkusan yang bukan saya beli selama ini, tapi was-was tu dah ada. So saya ambil langkah tidak membeli nya takot memudaratkan. Tapi mmg RC ni terbaik. Memang my penyek susah nak makan makanan yg lain even i bagi dia ayam rebus..
Reply With Quote
  #5  
Old 06-05-2012, 11:31 AM
Bard186 Bard186 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kuantan
Posts: 33
Rep Power: 0
Bard186 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

wonder why lots of cat's owner said it's hard to change cat's diet from RC? they become addicted.. RC ada bahan apa dalam die?
Reply With Quote
  #6  
Old 06-05-2012, 01:04 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by penyek View Post
Hmmm..yang balance tu saya dah bagi pada kucing di belakang rumah. Sebelum ni saya guna RC Persian 32 for my penyek. Tapi RC Persian 32 ingredient nya just tulis Animat Fat/Animal Protein.. But untuk yang tertera tulisan PORK PROTEIN adalah di bungkusan RC for kucing biasa(sory tak sempat ambil gambar). Kalau u all pergi di Pet Lovers di Icano. U just pergi di kaunter and minta petugas tunjukkan. Bungkusan RC tu ada di simpan di atas kaunter.Bungkusan RC tu yang paling kecil. For me.. walaupun PORK PROTEIN tu tertera di bungkusan yang bukan saya beli selama ini, tapi was-was tu dah ada. So saya ambil langkah tidak membeli nya takot memudaratkan. Tapi mmg RC ni terbaik. Memang my penyek susah nak makan makanan yg lain even i bagi dia ayam rebus..

pernah terbaca..yg ada pork protein ni rc fit tuh kan??? yg persian, kitten, hair skin klo xsilap xde...sbb ritu masa nk tukar ke rc..rina meng google pasal ni..sbb tak nak was2...ada varian rc yg ada pork protein..dia pakai pork product utk certain2 varian....

cer tny pakcik google ya


bab mknn ni..rina ada sekor yg fussy...jenuh nk cari mknn yg dia ok..last2 rina bg dia hair n skin..baru dia ok.... rina xbrani nk bg rc fit sbb tahu ada keluaran fit ni ada pork product
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 06-05-2012, 02:05 PM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

anizarina - ye rasanya btul RC fit..kat RC yang lain dia just tulis animat fat or animal protein. Cuma yg was-wasnya , RC ni mesti dorang kuarkan satu kilang yg sama kan? adakah mesin mereka menggunakan mesin yg sama. Jadi takot ada bekas2 PORK tu..hmmm dah la kucing saya ketagih RC..tukar yang lain..dah merajuk plak makan ciput2..camne nak buat ni?? Dah google..cuma ada tulis animal fat...pada pengalaman saya la, selalunya animal fat ni dari PORK juga..adoiiii tolong2..
Reply With Quote
  #8  
Old 06-06-2012, 12:29 AM
Isyarina Ishak Isyarina Ishak is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 39
Rep Power: 0
Isyarina Ishak is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Hi you all ..I worked with Pet lovers Centre last time for 2 years, memang a lot of customer complain yang kucing dorang bila makan RC is hard to change, RC is not the best pet food yet not all pet food is 100% bagus. When you look back at the ingredient you can see perkataan seperti maize,corn,BHA and BHT and beep pulp. RC contains additives ,so makanan yang ADA ajinomoto dengan yang kita makan tidak letak garam of course we love yang ada ajinomoto. Yes memang RC have pork in it, cuma tidak disahkan dan dihebahkan because it such a famous brand in our country. and Malaysian people mind set. THE EXPENSIVE THE BETTER .Try Orijen 2.5kg RM95, Premium Edge 2.25kg RM45, Taste of the Wild 2.5 kg RM55,Evo 3kg RM80. yet chicken protein is better for the cat if you ask me since they do not hunt fish in the wild.raw food is better

Former Pet Care Consultant
Certified Veterinary Nutritional Advocates
Isha Ishak
Reply With Quote
  #9  
Old 06-06-2012, 06:57 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Isyarina Ishak View Post
Hi you all ..I worked with Pet lovers Centre last time for 2 years, memang a lot of customer complain yang kucing dorang bila makan RC is hard to change, RC is not the best pet food yet not all pet food is 100% bagus. When you look back at the ingredient you can see perkataan seperti maize,corn,BHA and BHT and beep pulp. RC contains additives ,so makanan yang ADA ajinomoto dengan yang kita makan tidak letak garam of course we love yang ada ajinomoto. Yes memang RC have pork in it, cuma tidak disahkan dan dihebahkan because it such a famous brand in our country. and Malaysian people mind set. THE EXPENSIVE THE BETTER .Try Orijen 2.5kg RM95, Premium Edge 2.25kg RM45, Taste of the Wild 2.5 kg RM55,Evo 3kg RM80. yet chicken protein is better for the cat if you ask me since they do not hunt fish in the wild.raw food is better

Former Pet Care Consultant
Certified Veterinary Nutritional Advocates
Isha Ishak


hmmm so..macamana dengan bungkusan RC yang lain2? Adakah ianya juga mengandungi PORK PROTEIN seperti FIT 32???
Reply With Quote
  #10  
Old 06-07-2012, 07:43 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Isyarina Ishak View Post
Hi you all ..I worked with Pet lovers Centre last time for 2 years, memang a lot of customer complain yang kucing dorang bila makan RC is hard to change, RC is not the best pet food yet not all pet food is 100% bagus. When you look back at the ingredient you can see perkataan seperti maize,corn,BHA and BHT and beep pulp. RC contains additives ,so makanan yang ADA ajinomoto dengan yang kita makan tidak letak garam of course we love yang ada ajinomoto. Yes memang RC have pork in it, cuma tidak disahkan dan dihebahkan because it such a famous brand in our country. and Malaysian people mind set. THE EXPENSIVE THE BETTER .Try Orijen 2.5kg RM95, Premium Edge 2.25kg RM45, Taste of the Wild 2.5 kg RM55,Evo 3kg RM80. yet chicken protein is better for the cat if you ask me since they do not hunt fish in the wild.raw food is better

Former Pet Care Consultant
Certified Veterinary Nutritional Advocates
Isha Ishak
hi isha,

how abt other varian?? jenuh menggoogle nie...yg confirm ada is rc fit 32...varian yg lain??
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #11  
Old 06-12-2012, 02:10 PM
Isyarina Ishak Isyarina Ishak is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 39
Rep Power: 0
Isyarina Ishak is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Hi, sorry lambat reply you all

Penyek : actually if you ask me all RC food basically in same ingredient and it just plus minus something, for example if for hair they add on some supplement for the hair but the meat tetap sama even the factory and tempat repacking also in same place. like I inform last time, is there other type of food a lot better than RC, normally customer complain cat refuse to change, slowly change then,mixed.30-70,40-60,50-50,then tukar.

Kalau untuk bulu better ambil supplement
Brewers Yeast plus Garlic (Four Paws Brand)
Salmon Oil (Fish 4 Dog Brand)

Appetite (Kitzyme vitamine / troy Nutripet/ Lysine)

Tidak banyak customer or cat owner know, LYsine so much better as supplement untuk flu,batuk, diarrhea, immune system,dan even FIP cat

Vetoquinol Brand Enisyl -F lysine : RM150++ for 2 months
Multivitamin with Lysine: RM 18(PLC)

Isyarina Ishak
Former Pet Care Consultant
Reply With Quote
  #12  
Old 06-12-2012, 02:14 PM
Isyarina Ishak Isyarina Ishak is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 39
Rep Power: 0
Isyarina Ishak is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Finding cat food depends on how old is your cat

Orijen : 42% Protein
Evo: 50% Protein
Natural Balance : 33 %
Taste of The Wild : 50%
Blackwood :30%


High Protein good to keep cat in lean and fit but not suitable untuk 7++ aged cat or yang ada kidney failure or history FLUID.


Reply With Quote
  #13  
Old 06-13-2012, 09:56 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Thanks alot..sangat membantu..my cat pon skang dah boleh terima makanan lain..if nak bagi bulu dia lebat lagi supplement apa yang patut di ambil?
Reply With Quote
  #14  
Old 06-13-2012, 10:00 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

if macam my cat baru 6months persian...makanan apa yang the best.? skang dia makan fish 4 cat & blackwood. Kalo taste of the wild and innova evo kat mana boleh beli ek?

Last edited by penyek; 06-13-2012 at 10:05 AM.
Reply With Quote
  #15  
Old 06-13-2012, 04:00 PM
Anna12 Anna12 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Rep Power: 0
Anna12 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Isyarina Ishak View Post
Finding cat food depends on how old is your cat

Orijen : 42% Protein
Evo: 50% Protein
Natural Balance : 33 %
Taste of The Wild : 50%
Blackwood :30%


High Protein good to keep cat in lean and fit but not suitable untuk 7++ aged cat or yang ada kidney failure or history FLUID.




Orijen=80% protein, grains free. After i baca review on Orijen, i pun beli la the biggest pack of 7 kg for my 5 cats. Before this, dorang makan RC Hair&skin tapi rasanya xde pork..anyway, I just bought orijen 7 kg tapi dorang tak suka makan orijen. 3 kena diarrhea..unstoppable diarrhea sampai 2, 3 4 pagi kena teman pegi potty..2 3 kali pula tu..tension betull!! Kesian tengok dorang tu sampai punggung merah.tu yang after that terus refuse tak nak makan orijen. I dah mix dengan old food tapi dorang tu either refuse to eat or pilih makan old food je..yang tinggal orijen dalam pot..funny pun ada jugak tengok dorang ni. Yang lagi 2 tu makan sikit je..Anyway,since baru makan about 10-15% of 7 kg orijen, i thought nak jual balik orijen ni. I bought it at Pet Safari for RM 188.00, so sekarang i nak jual leftover tu at RM 100.00...Leftover tu still in the original pack and i simpan dalam air-tight container. Anybody interested?
Reply With Quote
  #16  
Old 06-15-2012, 12:07 AM
zatt zatt is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 22
Rep Power: 0
zatt is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Hi Anna12!

Saya berminat nak try orijen tu.. Awak nak tak jualkan kat saya lebih kurang sekilo dulu, tp sy kat sarawak skrg, i will pay including the postage.. Kalau u sanggup le.. Thx!
Reply With Quote
  #17  
Old 06-15-2012, 03:20 PM
Anna12 Anna12 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Rep Power: 0
Anna12 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by zatt View Post
Hi Anna12!

Saya berminat nak try orijen tu.. Awak nak tak jualkan kat saya lebih kurang sekilo dulu, tp sy kat sarawak skrg, i will pay including the postage.. Kalau u sanggup le.. Thx!

Hi Zatt,
I mmg nak jual terus remaining tu sbb klu nak keluar kan 1kg tu, xtau nak jual berapa and rasa macam xbest la nak repack. Anyway,xde pet shop yang jual sekilo. Pack 2.5kg dalam RM 90-95.00... Mine is around 5.3kg, i nak jual
RM 100..ni mmg best offer =) so macamana?
Reply With Quote
  #18  
Old 06-16-2012, 01:37 AM
Isyarina Ishak Isyarina Ishak is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 39
Rep Power: 0
Isyarina Ishak is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Hi,
good supplement untuk bulu boleh cuba four paws brand brewer yeast & garlic or fish for dogs salmon oil,insyallah in two weeks will see the result.

For 6 months , evo and orijen will be better lagi-lagi kalau nak tambah berat badan, after eating dalam seminggu dua boleh nampak the body getting fit and lean.evo and taste of the wild boleh beli dekat pet lovers centre the selling 3 kg rm86 ,7 kg rm 176 if I am not mistaken :)

But if you see you cat having diarrhea after eating high protein food, puasakan dia dulu setengah hari and bagi wet food, lepas tu mix sedikit-sedikit dry and wet..
high protein allergic- pimples, rashes bawah perut

so far I my customer have no complain about Orijen, Evo , premium edge.

If you guys have cats that easy to get diarrhea after changing food, but probiotic supplement, after eating supplement no problem with their stomach insyallah (based own experience)

Isyarina Ishak
Former Pet Care Consultant
Reply With Quote
  #19  
Old 06-18-2012, 07:29 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

After mencuba bagai2 makanan si penyek ni, last2 beli orijen(400g je nak try dulu). Try bagi my penyek orijen, hahahaha dia punya lah suka dah macam RC aritu..sofar dia mmg suka dan berselera...yang fish 4 cat and blackwood ada banyak lagi..xbg dah...skang mix kan dengan brewer yeast&garlic, salmon oil..

ANNA- u duk area mana? Rasa mcm nak beli orijen tu..tapi next week la if still available..
Reply With Quote
  #20  
Old 06-18-2012, 09:08 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

kawan2,

rina baru je beli orijen hari sabtu lepas di booth orijen kt pet exhibition...dpt rm188 tp dia bg diskaun rm20.. so = rm 168 .... yes..rc mmg ada masalah skang ni...pertukaran distributor lah + issue pork dlm sesetengah varian. and kt exhibition tuh, tak nmpak pun booth rc...so mau tak mau..kene decide segera...pusing punya pusing, sakit gak kaki jalan2 ctu... last2 rina decide nk tukar ke orijen...

1st ingredient nya adalah boneless chicken...so rasa macam ok...masa ni lah nk tukar memandangkan ada sedikit lg rc kt rumah... so..blh mixed n slow2 100% ke orijen + bw ....

alhamdulillah..poo poo budak2 sengal tak busuk ..tak lembik sgt...cantik aja( sorry mmg i concern tang poo poo sbb all of my cats is fully toilet trained...even tak poo poo dlm toilet bowl, all of them poo poo dlm toilet)....

memang tidak dinafikan.,..SUSAH NK SOH DERANG TUKAR...tp tak pe...nnti lapar derang mkn jugak kan..hehehe
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Royal Canin Wetfood naq1989 Cats & Kittens 49 02-15-2012 02:24 AM
Royal Canin is Now Available At Felix The Cat! Felix The Cat Pet Food 1 12-14-2011 11:10 AM
Royal Canin Cat Food Amirul World Of Pets Pet Food 0 05-23-2011 11:21 PM
Royal Canin - distributor Miki Satohara Pet Food 0 10-05-2010 06:44 PM
Royal Canin Fit 32 (Adult) biynio Pet Food 0 09-17-2010 09:56 AM


All times are GMT +8. The time now is 05:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.