Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-08-2010, 06:20 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default 1st Choice

Salam semua,

Just nak share sikit info yang saya dapat from my mom. Masa mama saya pegi beli makanan kucing, the store owner bagitahu ada new super premium brand cat food. Kalau forumer g google kat website 1st Choice, this brand asal dari Canada. Saya tak tahu le betul ke tak tapi, the store owner tu kata, this brand ramai org nak sebab quality wise dia bagus (macam better than RC je kalau tengok ingredient...) & murah daripada RC...org ramai dah tak beli sangat RC since ada brand ni (tak tahu la betol ke tidak). So, sekarang the store owner try nak nego denagn sole distributer in Malaysia iaitu di Penang (Kasih, u boleh try usha2 petstore kat sana tengok2 mana la tahu dah ada dan betol murah & better than RC )

So, sapa2 yang pernah beli & try...silalah bagi pendapat ye...apa2 pun try google dulu...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #2  
Old 01-09-2010, 09:19 AM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 14
alfian is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

1st Choice ? Tak pernah beli & tak pernah try. Tapi pernah tengok masa gi catshow MCC di midvalley, 29 NOV 09. Jenama ni yg jadi penaja show tu ...
Jap nak google
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 01-09-2010, 10:03 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 16
Zarul is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

petsop kat ipoh yg saya selalu pegi pun ada jual jugak. tapi rasanya harga cam lebih kurang je...ke saya yg salah tgk
Reply With Quote
  #4  
Old 01-09-2010, 10:35 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by alfian View Post
1st Choice ? Tak pernah beli & tak pernah try. Tapi pernah tengok masa gi catshow MCC di midvalley, 29 NOV 09. Jenama ni yg jadi penaja show tu ...
Jap nak google
Ha tu lah...store owner tu pun approached distributor masa cat show juga.
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #5  
Old 01-09-2010, 10:48 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
petsop kat ipoh yg saya selalu pegi pun ada jual jugak. tapi rasanya harga cam lebih kurang je...ke saya yg salah tgk
Ye ke? Kat KL ni belum ada lagi saya tengok brand ni. Itulah, mama saya bagitahu harga 6kg less than RM100...dia pun tak sure Tapi yang dia tahu harga tak semahal RC la...

Yang menarik pasal brand ni sebab ada for Short hair cats RC pun ada sebenarnya tapi tak jual kat Malaysia...

nanti kalau cikgu ada masa or kebetulan ke sana, try la tanya kat petshop tu...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #6  
Old 01-09-2010, 11:02 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 16
Zarul is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Ye ke? Kat KL ni belum ada lagi saya tengok brand ni. Itulah, mama saya bagitahu harga 6kg less than RM100...dia pun tak sure Tapi yang dia tahu harga tak semahal RC la...

Yang menarik pasal brand ni sebab ada for Short hair cats RC pun ada sebenarnya tapi tak jual kat Malaysia...

nanti kalau cikgu ada masa or kebetulan ke sana, try la tanya kat petshop tu...
ok, kalau saya ingat...saya ni pelupa sikit
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2010, 11:20 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
ok, kalau saya ingat...saya ni pelupa sikit
No hal la cikgu...kalau ingat boleh la tanya..kalau tak ingat tak pe...no worries!
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #8  
Old 01-15-2010, 07:14 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 16
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

YES! My Lulu loves it and ingredients sound healthy too!

I managed to buy a 8kg/7kg (I think) pack @ RM120++ in Perak. Can't find big bags in KL.
Distributor is from Penang, I think ..

It smells very delicious BUT breaks up easily ... crumbles like cookies at the end of the bag ..
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #9  
Old 01-15-2010, 09:27 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 14
rock is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

setakat ni,tak pernah jumpa lagi brand ni kat sini...
Reply With Quote
  #10  
Old 02-17-2010, 11:45 AM
googlenight googlenight is offline
Animal Lover
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 3
Rep Power: 0
googlenight is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Kat Kulim ni Daniel ada tgk brand DIAMOND...~18.8kg-RM160...ok tak quality ni?

Utk BW lak:
Adult-7kg-RM90
Kitten-7kg-RM100
Reply With Quote
  #11  
Old 04-02-2010, 01:07 PM
BeLLaRiN BeLLaRiN is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: bukit jambul
Posts: 47
Rep Power: 0
BeLLaRiN is on a distinguished road
Thumbs up Re: 1st Choice

Bella pun ske 1st choice, dulu bg science plan, hri tu g petshop tu tgk 1st choice sje nk try bg die mkn byk sgt, berselera dri die mkn S.P.. bau die pun xkuat sgt mcm S.P.. murah sikit dari RC.. hehe =)
Reply With Quote
  #12  
Old 04-02-2010, 03:41 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Itulah...murah pun murah la sikit daripada RC dan ingredient nya pun macam bagus lagi daripada RC...

Belum nampak lagi kat KL or Selangor ni..kalau ada, rasanya macam nak try...

Kalau ada forumer yang lain memang bagi brand ni untuk kucing, boleh la bagi komen atau perbezaan bagi makan Ist Choice dgn RC, SP....
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #13  
Old 04-02-2010, 03:52 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 14
luvnett is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Itulah...murah pun murah la sikit daripada RC dan ingredient nya pun macam bagus lagi daripada RC...

Belum nampak lagi kat KL or Selangor ni..kalau ada, rasanya macam nak try...

Kalau ada forumer yang lain memang bagi brand ni untuk kucing, boleh la bagi komen atau perbezaan bagi makan Ist Choice dgn RC, SP....
Semalam Masa pergi petsmore tgk dah ada stok kat situ.. Tapi katt petsmore wangsa walk la kat petsmore tempat laon pun ada rasanya.
Saya pernah cuba yg kitten punya.. Tapi masa 2 beli kat penang.. kitten2 sy sangat suka pas2 balik KL dah tak jumpa jenama 2 then baru semalam perasan ada kat petsmore tapi tak beli pun sebab stok makanan anak2 bulus baru je beli
Reply With Quote
  #14  
Old 04-02-2010, 03:52 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 14
thini is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by BeLLaRiN View Post
Bella pun ske 1st choice, dulu bg science plan, hri tu g petshop tu tgk 1st choice sje nk try bg die mkn byk sgt, berselera dri die mkn S.P.. bau die pun xkuat sgt mcm S.P.. murah sikit dari RC.. hehe =)
First choice ni macam pernah dengar, kibbles kan.. Kat mana ada jual Bella kat penang? Ada wetfood tak First choice ni?
Reply With Quote
  #15  
Old 04-02-2010, 03:58 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 14
luvnett is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by thini View Post
First choice ni macam pernah dengar, kibbles kan.. Kat mana ada jual Bella kat penang? Ada wetfood tak First choice ni?
Petsmore pun dah ada
Reply With Quote
  #16  
Old 04-02-2010, 04:35 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
Semalam Masa pergi petsmore tgk dah ada stok kat situ.. Tapi katt petsmore wangsa walk la kat petsmore tempat laon pun ada rasanya.
Saya pernah cuba yg kitten punya.. Tapi masa 2 beli kat penang.. kitten2 sy sangat suka pas2 balik KL dah tak jumpa jenama 2 then baru semalam perasan ada kat petsmore tapi tak beli pun sebab stok makanan anak2 bulus baru je beli
Thanks luvnett .

Poo poo diorang masa makan brand tu okay tak? What about the harga, betol ke murah daripada RC?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #17  
Old 04-02-2010, 04:53 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 14
luvnett is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Thanks luvnett .

Poo poo diorang masa makan brand tu okay tak? What about the harga, betol ke murah daripada RC?
poo poo ok je xda beza dari rc, coz my baby mkn rc sebelum ni..
Harga memang murah la dari rc, for kitten punya 3kg masa I beli 2 dapat rm54 but kalau yg adult punya lagi murah, adult punya plak dia ada for long hair & short hair, pas 2 ada yg sensible..
hmm ada 4 5 jenis la juga but I xberapa ingat cuba google produk dia... Sebab I baru try yg kitten..
Reply With Quote
  #18  
Old 04-02-2010, 06:11 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by luvnett View Post
poo poo ok je xda beza dari rc, coz my baby mkn rc sebelum ni..
Harga memang murah la dari rc, for kitten punya 3kg masa I beli 2 dapat rm54 but kalau yg adult punya lagi murah, adult punya plak dia ada for long hair & short hair, pas 2 ada yg sensible..
hmm ada 4 5 jenis la juga but I xberapa ingat cuba google produk dia... Sebab I baru try yg kitten..
Ok thanks again luvnett,

Kalau hasil makan 1st Choice sama je dgn RC, I akan try la product ni... in case in the future fulus tidak mengizinkan beli RC lagi (since RC naik harga lagi) lebih2 lagi, Insya-Allah anak bulus akan tambah sekor lagi ...(asyik2 lagi2 je I ni..)...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #19  
Old 04-02-2010, 08:45 PM
BeLLaRiN BeLLaRiN is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: bukit jambul
Posts: 47
Rep Power: 0
BeLLaRiN is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by thini View Post
First choice ni macam pernah dengar, kibbles kan.. Kat mana ada jual Bella kat penang? Ada wetfood tak First choice ni?
Dkt burma road, CTY Aquarium, pet shop yg bsr tu..
__________________
Reply With Quote
  #20  
Old 04-02-2010, 11:57 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: 1st Choice

Quote:
Originally Posted by BeLLaRiN View Post
Dkt burma road, CTY Aquarium, pet shop yg bsr tu..
CTY tue I pergi kalau bosan ..tengok ikan pelik2. But they are more to doggy stuffs. Suka tengok doggy kena groom.

Nway, I dah come across it 1 year ago. Ada bawak balik brochure dier, dan ada jugak buat bandingan. personally, produk Rc yang saya paling minat hanyalah RC Hair and Skin ( yang I da cakap berulang, I nampak superb result sepanjang 2 tahun ). Aside RC Hair n Skin, other option for fur maintainance would be Innova Evo with 50% protein and its cheaper ( RM150 x 7 kg )..

Dulu memula berkucing habis satu pulau I pusing tengok, I perasan kat pulau nieh, doggy stuffs semua bagus2..premium2.. tapi bila cat stuffs?, some of them just stock in Whiskas ( ??? ).

Pilihan sendiri lah, I da tak buat experiment dah. Da malas nak endure kesan sampingan tukar makanan. Mungkin this product is good, but until now, never seen any in any vet clinics. Mungkin ada yang nak try and bagitau resultsnyer.

p/s personally, I cuma berani rekemen mende yang I da try dan nampak hasil. G pun kat CTY, maner dia restock mende best best untuk kucing and once dia letak normal RC.. mahal gilllllerrrrrrrrr..arghhhh ( lepas tue cuma g tengok ikan jer )
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.