Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-10-2009, 02:21 PM
fathin fathin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
fathin is on a distinguished road
Question macam mana taknak bg kucing lari

hai kawan-kawan..
saya baru shj pindah rumah dan baru jugak membela kucing 2minggu lepas....macam mana nak jaga die supaya die tak lari? kucing saya jenis ske dok luar..saya kesian kalau letak je die dalam cage...tp saya takut kalau lepaskan die kat luar die tak pandai balik semula ke rumah...pulak tu kucing saya kalau di panggil buat tak tahu je..ader sape2 yang ader tips2 yang bernas tak??
Reply With Quote
  #2  
Old 12-10-2009, 02:27 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 14
CikLola is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

ok..my experience..yg br adopt last month.. kurung dlu dlm 2 3 ari..pastu..kene manja2 dgn die..tmpat kn kat 1 pat yg die selesa...cm lola wat kat fluffy..lola letak lam bilik lola..so dlm bilik talk with her..skrng da ok..xnk lari2 da..n dah bkwn dgn adik2 bulus lola len..kene slow2..it take time sumtimes..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #3  
Old 12-10-2009, 02:49 PM
aznor's Avatar
aznor aznor is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 247
Rep Power: 14
aznor is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

btol u kene kurung dlam bilik klau die nyorok biar dulu..
die mmg akan refuse tok makan ..
thats normal..
main ngan die slalu..
hand feeding..
jangan stress kan die etc : bwk g vet , bwak jumpe another stranger( u ur self is stranger to ur new cat)
, bawak jumpe kucing laen..


thats it..
in a week shell be ok ready..
__________________
The world is round and the place which may seem like the end may also be only the beginning.

http://befriendingthefurrybeast.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 12-10-2009, 03:12 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 17
FurKids is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

Quote:
Originally Posted by fathin View Post
hai kawan-kawan..
saya baru shj pindah rumah dan baru jugak membela kucing 2minggu lepas....macam mana nak jaga die supaya die tak lari? kucing saya jenis ske dok luar..saya kesian kalau letak je die dalam cage...tp saya takut kalau lepaskan die kat luar die tak pandai balik semula ke rumah...pulak tu kucing saya kalau di panggil buat tak tahu je..ader sape2 yang ader tips2 yang bernas tak??
Yg suker duduk luar dan besok akan dilepaskan outdoor, kurung dia 24 jam dalam satu sangkar di luar tempat teduh selama SATU BULAN supaya dia kenal betul drpada bunyi, bau dan lain-lain bagi mengurangkan risiko bila dibantai kejar jauh tak tahu balik rumah. Juga biasakan dia dengan kawasan dalaman rumah supaya dia kenal bau dan bunyi-bunyian dalam rumah. Banyak kucing hilang sebab tak kenal rumah sendiri padahal dekat ajer.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #5  
Old 12-10-2009, 03:21 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Yg suker duduk luar dan besok akan dilepaskan outdoor, kurung dia 24 jam dalam satu sangkar di luar tempat teduh selama SATU BULAN supaya dia kenal betul drpada bunyi, bau dan lain-lain bagi mengurangkan risiko bila dibantai kejar jauh tak tahu balik rumah. Juga biasakan dia dengan kawasan dalaman rumah supaya dia kenal bau dan bunyi-bunyian dalam rumah. Banyak kucing hilang sebab tak kenal rumah sendiri padahal dekat ajer.
Tak tahu kenapa...tapi nak tergelak bila baca statement ni...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #6  
Old 12-11-2009, 09:04 PM
fathin fathin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
fathin is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

ok thanks..akan cuber dipraktiskann
Reply With Quote
  #7  
Old 12-13-2009, 03:06 AM
safiah's Avatar
safiah safiah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Nov 2009
Location: kajang
Posts: 88
Rep Power: 14
safiah is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

Quote:
Originally Posted by fathin View Post
ok thanks..akan cuber dipraktiskann
kcing sy pn mcm ni gk kes nyer... yg warne ptih ni... die mmg nk kluar je.. suare dh la KUAT gile!!! org ckp suh g neuter,sbb die kluar nk cr awek... tp kt umah ni byk je awek2 kcing...tp mmg nk wt bln dpn... sbb xnk bg die kluar, byk kali dh ilang, jmpe blik je msti kotor, pas2 krus n byak luka, tkt la, byk anjang lak 2 kt cni.. hope lpas neuter prangai die ok ckit...
__________________
~safiah=pipit~
Reply With Quote
  #8  
Old 12-13-2009, 11:29 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 14
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Yg suker duduk luar dan besok akan dilepaskan outdoor, kurung dia 24 jam dalam satu sangkar di luar tempat teduh selama SATU BULAN supaya dia kenal betul drpada bunyi, bau dan lain-lain bagi mengurangkan risiko bila dibantai kejar jauh tak tahu balik rumah. Juga biasakan dia dengan kawasan dalaman rumah supaya dia kenal bau dan bunyi-bunyian dalam rumah. Banyak kucing hilang sebab tak kenal rumah sendiri padahal dekat ajer.
bro FK nih btol ke? saya tgh aim sekor kucing jantan nih.age dlm 2 year ++. nak amek dia buat kawan velvet since they can get along very well.(rasanya tuh abah dia) advice pls..
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 12-13-2009, 02:57 PM
fathin fathin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 6
Rep Power: 0
fathin is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

Quote:
Originally Posted by safiah View Post
kcing sy pn mcm ni gk kes nyer... yg warne ptih ni... die mmg nk kluar je.. suare dh la KUAT gile!!! org ckp suh g neuter,sbb die kluar nk cr awek... tp kt umah ni byk je awek2 kcing...tp mmg nk wt bln dpn... sbb xnk bg die kluar, byk kali dh ilang, jmpe blik je msti kotor, pas2 krus n byak luka, tkt la, byk anjang lak 2 kt cni.. hope lpas neuter prangai die ok ckit...
ow if neuter die ok skit erk??ermm..nasib jmpe even dh byk kali hilang...
Reply With Quote
  #10  
Old 12-13-2009, 05:26 PM
safiah's Avatar
safiah safiah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Nov 2009
Location: kajang
Posts: 88
Rep Power: 14
safiah is on a distinguished road
Default Re: macam mana taknak bg kucing lari

Quote:
Originally Posted by fathin View Post
ow if neuter die ok skit erk??ermm..nasib jmpe even dh byk kali hilang...
aa.. dh jdoh kot jage die... pernh sekali , pling lame la 1bln ilng, smpai dh ptus hrapan.. tp leh jmpe blik kt tmpat amek die dulu, kt kdai mkn mmber.. pandai tul die jln, jauh 2 dr rmh ke kdai 2... tp ni dh pindh, die still cm 2, risau ckit, sbb tmpat ni byk anjing... pas2 suare die mkin kuat la... mcmmner ni???
__________________
~safiah=pipit~
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tau tak mana leh bawak kucing jalan jalan?? farrafarhana Cats & Kittens 15 09-06-2013 06:52 PM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 05:05 PM
Mana nak beli mainan kucing??.. zarasofia Cats & Kittens 20 11-22-2009 01:19 PM
mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat? bardaziz Cats & Kittens 15 07-23-2009 11:09 AM


All times are GMT +8. The time now is 10:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.