Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-17-2010, 10:47 AM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default habis madu sepah dibuang

saya hendak berkongsi cerita sedih dengan rakan2 forum semua.
pada 2 hari lepas saya bersiap sedia nak ke conference di KL. ketika saya keluar dari rumah (setelah cium dan melambai si sandy, kucing kesayangan ku) saya pun berjalan menuju ke lift. saya ni memang rabun, dari jauh saya nampak ada benda berlari2 ke saya. saya pun berhenti tenung je benda tu bila dah agak dekat saya nampak kucing persian yang kurus giler, bulu pun dah tidak ada, memang keadaan menyedihkan. tetapi apa kan daya ada kerja yang nak dibuat saya pun kuatkan hati pergi jugak.

2 hari ketika saya di conference, boyfriend saya call (die datang sesekali di rumah memberi makan kepada sandy sebelum dan selepas balik kerja), katanya die ternampak kucing persian yang kurus dan busuk depan rumah saya. tapi ketika tu pun die nak ke tempat kerja so tak dapat la berbuat apa2.

ketika malam saya pulang saya pun tercari2 kelibat si kucing tu tetapi tidak pulak saya jumpa. Nak di jadikan cerita semalam ketika saya tunggu lift nak ke office, kucing tu tetiba datang kepada saya. tetapi lift dah bunyi, saya pun berkata kepada kucing tu "kalau kau ada lagi petang ni, akak ambik kau anta ke vet, akak bela ye"

saya pun telefon la bf saya bercerita hal kucing tu, dengan berkobar2 balik kerja kami pun same2 nak cari kucing tu disetiap level apartment bermula dari level saya tinggal.

Ketika saya dan bf keluar je lift terjenguk kucing tu depan lift. Tak sangka plak die dengar cakap saya, Bf saya terus angkat dan saya drive ke vet. Sepanjang perjalanan senyap je si kucing. Sampai di vet pun tak meronta senyap je tengok2 orang di sekeliling.

Dr kata die ada kurap yang teruk, kutu, bulu memang la sudah gugur, Dr tu tarik segumpal kat tangan, ada selsema nasib baik tak demam, dehydration dan kekurangan makanan. Bak kata keadaan die memang menyedihkan. Ketika dr tanya, "sape nama kucing ni" saya jawab, "tak tahu" kemudian dr tu cakap, " sabar ye baby, nanti mesti ada name," saya macam nak menangis dengar. Saya pun pulang dengan ubat dan kucing yang dah di vaccine dan di kasi makan ubat.

Saya letak si kucing di dalam sangkar, ketika saya letak air kat sangkar dia terus dia minum air sehingga separuh, dahaga sangat. tapi dia tak makan pun. Sandy plak sombong2 tak mau pun pergi dekat si kucing tu. Saya asyik ngendap je dari tingkat tengok si kucing buat apa, sebelum saya nak tido saya pun test panggil die pelbagai nama, "bob, chumi, lala, kiki, mimi," akhirnya mimi menjadi sukaan hati sekucing die toleh ke saya.

Si kucing, mimi baru start makan hari ni pagi tadi sebelum saya ke kerja saya nampak dia makan sikit..sekurang2nya die buang air kecik.

So malam ni first time nak kasi kucing makan ubat. sandy alhamdulilah tak pernah sakit.

cerita bersambung. nanti saya post kan gambar mimi.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-17-2010, 11:31 AM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 14
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Hi Sharina,

Pity her. Sangat kasihan pada kucing kecik tu. Tapi saya rasa, mungkin dia bukan dibuang tapi sesat dari rumah asal. Kalau betul dia persian, usually kucing bulu panjang tak berkemahiran sangat untuk cari jalan pulang ke rumah asal kalau dia sesat.

Maybe you boleh iklankan di kawasan perumahan you dulu, kalau2 kucing tu sesat dari tuan asal...?

Tips untuk iklankan... Just cakap siapa ada hilang kucing bulu panjang. Jangan mention warna sebab kadang-kadang ada sesetangah orang nak amik kesempatan.

p/s: You ni Sharina yang adopt Sandy dari Chemisgurl ke? Kalau ya, please kiss Sandy bucuk for me!
Reply With Quote
  #3  
Old 12-17-2010, 11:42 AM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 13
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Hi Sharina,

Good job rescuing Mimi!

Kesian sangat tengok diskripsi Mimi. Dia memang perlu penjagaan yang ekstensif buat masa sekarang dan Sharina adalah harapan dia sekarang. Sharina ingat jangan biar dia mendekati dengan kucing Sharina ada di rumah sekarang, takut terjangkit pulak Sandy nanti.

Please do post gambar Mimi aite.
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #4  
Old 12-17-2010, 12:06 PM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Hi Sharina,

Pity her. Sangat kasihan pada kucing kecik tu. Tapi saya rasa, mungkin dia bukan dibuang tapi sesat dari rumah asal. Kalau betul dia persian, usually kucing bulu panjang tak berkemahiran sangat untuk cari jalan pulang ke rumah asal kalau dia sesat.

Maybe you boleh iklankan di kawasan perumahan you dulu, kalau2 kucing tu sesat dari tuan asal...?

Tips untuk iklankan... Just cakap siapa ada hilang kucing bulu panjang. Jangan mention warna sebab kadang-kadang ada sesetangah orang nak amik kesempatan.

p/s: You ni Sharina yang adopt Sandy dari Chemisgurl ke? Kalau ya, please kiss Sandy bucuk for me!
aah saya la yang adopt sandy tu..sandy ok je tapi semalam dia melepek sahaja dengan saya hendak perhatian lebih takut saya lebihkan mimi agaknya. nanti malam la saya cerita hal sandy plak. saya ciumkan sandy sekali.

saya try, tapi kak keadaan dia macam dah ditinggalkan lama and starve for affection gile. saya takut tuan lama die buang die sebab tak mampu nak melayan mimi.

umur dia 8 bulan tapi semalam Dr tu pun cakap, "dah lama dia kene kurap ni dah teruk sangat ni,"

hem, saya macam takut pulak nak pulangkan kat tuan dia, dengan kurus gitu. Bf saya kata dia nak jaga mimi, saya dah ada sandy saya jaga sementara until mimi sihat, takut kalau jaga dua kucing saya berat sebelah kat mana2 kucing tak baik pula.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-17-2010, 12:10 PM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by adrianng87 View Post
Hi Sharina,

Good job rescuing Mimi!

Kesian sangat tengok diskripsi Mimi. Dia memang perlu penjagaan yang ekstensif buat masa sekarang dan Sharina adalah harapan dia sekarang. Sharina ingat jangan biar dia mendekati dengan kucing Sharina ada di rumah sekarang, takut terjangkit pulak Sandy nanti.

Please do post gambar Mimi aite.
aah semalam saya sampai rumah saya kurung sandy di bilik dulu baru bawak masuk mimi. tu pun mimi duk kat cage luar dapur. masa jumpa tu memang muka dia mengambarkan, "tolong selamatkan saya"

saya dan bf pun terus je ambil keputusan selamatkan dia.

ni link bf saya, dia dah post gambar mimi di petfinder: http://www.petfinder.my/pets/16646/
Reply With Quote
  #6  
Old 12-17-2010, 12:20 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 14
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

OMG. itu sangatlah menyedihkan. Tgk mimi macam dah seminggu tak makan ni... kesian gila.....

Tapi saya rasa not bad untuk you jaga 2-2 ekor pun. uhuh.. Sandy nanti ada kawan bergomol2. haha. So takde la Sandy melepek je mintak dibelai2 selalu. haha. Lagi pun Sandy dah dimandulkan, so think takde problem. Sandy tu super cute. geram gila.

Anyway, betul kata adrian, asingkan Sandy dari Mimi dulu. tunggu sampai kurap mimi elok.. tunggu sampai dia dah sihat sikit baru ,kawankan.

btw, mmg mimi sangat santik. badan saja kurus, dia nanti jadi sangat gebu kalau sharina bela betul2 ni...
Reply With Quote
  #7  
Old 12-17-2010, 12:31 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 13
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Oh my, sedih tengok keadaan Mimi...

Saya rasa Mimi ni adalah mix persian yang sangat attractive, bulunya yang grayish with yellow gemstone eyes, I can't think of how people will abandon it. Poor thing...

Kalau Sharina mahu jaga dan simpan Mimi, saya rasa Mimi akan lebih selamat. Tapi sekiranya Sharina ada second thought nak iklankan 'lost & found' macam kak Marini advice, hati-hati dengan orang lain, tentunya ada ramai yang akan mengambil kesempatan.

Quote:
Originally Posted by sharina View Post
aah semalam saya sampai rumah saya kurung sandy di bilik dulu baru bawak masuk mimi. tu pun mimi duk kat cage luar dapur. masa jumpa tu memang muka dia mengambarkan, "tolong selamatkan saya"

saya dan bf pun terus je ambil keputusan selamatkan dia.

ni link bf saya, dia dah post gambar mimi di petfinder: http://www.petfinder.my/pets/16646/
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #8  
Old 12-17-2010, 03:00 PM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
OMG. itu sangatlah menyedihkan. Tgk mimi macam dah seminggu tak makan ni... kesian gila.....

Tapi saya rasa not bad untuk you jaga 2-2 ekor pun. uhuh.. Sandy nanti ada kawan bergomol2. haha. So takde la Sandy melepek je mintak dibelai2 selalu. haha. Lagi pun Sandy dah dimandulkan, so think takde problem. Sandy tu super cute. geram gila.

Anyway, betul kata adrian, asingkan Sandy dari Mimi dulu. tunggu sampai kurap mimi elok.. tunggu sampai dia dah sihat sikit baru ,kawankan.

btw, mmg mimi sangat santik. badan saja kurus, dia nanti jadi sangat gebu kalau sharina bela betul2 ni...
hehe tula cadangan nya mcm nak buat teman sandy. saya ingat nanti mimi dah baik selsema nak gondolkan je bulu mimi. biar tumbuh baru yang cantik sikit. akak dulu gondolkan kucing akak kat mane? ke potong sendiri je.

sekarang sandy duduk dalam rumah, mimi duduk kat cage bilik dapur. ada pintu saya tutup je.

Sandy makin gendut..geram saya, hari tu saya belikan bola untuk sandy main tapi sekarang dah bosan sandy tengok je bola tu geram plak nasib baik rm1 je.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-17-2010, 03:05 PM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by adrianng87 View Post
Oh my, sedih tengok keadaan Mimi...

Saya rasa Mimi ni adalah mix persian yang sangat attractive, bulunya yang grayish with yellow gemstone eyes, I can't think of how people will abandon it. Poor thing...

Kalau Sharina mahu jaga dan simpan Mimi, saya rasa Mimi akan lebih selamat. Tapi sekiranya Sharina ada second thought nak iklankan 'lost & found' macam kak Marini advice, hati-hati dengan orang lain, tentunya ada ramai yang akan mengambil kesempatan.
entahlah macam nak jaga je..dari kasi orang entah sesiapa tak tentu lagi betul tak jaga, lepas tu entah betul tak tuan mimi. baik saya jaga.

dengan jahatnya saya berkata, "siapa suruh tak jaga betul2,"

huhu....
Reply With Quote
  #10  
Old 12-17-2010, 03:28 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 14
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by sharina View Post
hehe tula cadangan nya mcm nak buat teman sandy. saya ingat nanti mimi dah baik selsema nak gondolkan je bulu mimi. biar tumbuh baru yang cantik sikit. akak dulu gondolkan kucing akak kat mane? ke potong sendiri je.

sekarang sandy duduk dalam rumah, mimi duduk kat cage bilik dapur. ada pintu saya tutup je.

Sandy makin gendut..geram saya, hari tu saya belikan bola untuk sandy main tapi sekarang dah bosan sandy tengok je bola tu geram plak nasib baik rm1 je.
Betul. Kalau cukur bulu, nanti bulu baru akan tumbuh lebih cantik. Macam snowy dulu bulu dia kesat dan kuning. lepas tumbuh baru lebih putih dan lebih halus. Akak cukur sendiri je dulu, vet suggest kata kalau nak cukur kat petshop pon bleh, tapi.. balik umah lepas jumpa vet tu rasa kesian sgt terus je cukur sendiri.

Kalau mimi dah dapat injection, then oklah. tunggu tengok dulu condition dia camne lepas ni. Akak tak biasa treat fungus dengan injection so.. forgive me, I can't say much. huhu. Sharina & bf just put extra cautios je la, kadang2 fungus bleh jangkit. so make sure kalau nak letak ubat kat mimi, alaskan dia dgn kain dulu. Lepas tu basuh kain tu dengan air panas. and basuh tangan elok2 lepas pegang dia. nanti kucing dah baik, tuan pulak gatal2. hihi.

Sandy mmg bukan jenis main. dia jenis nyendeng minta usap haha. mengada2 je dia lepas mandul tu. tapi bab bola tu mmg pun. haha. kucing2 akak pun tak minat main sgt. Kalau rasa nak bagi Sandy main, Sharina boleh beli bola kain. guna stoking lama pun boleh. isi catnip dalam tu, then jahit ketat2. Rasanya kucing macam sandy nanti akan suka kot...
Reply With Quote
  #11  
Old 12-17-2010, 04:18 PM
rizom rizom is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 13
Rep Power: 0
rizom is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by sharina View Post
saya hendak berkongsi cerita sedih dengan rakan2 forum semua.
pada 2 hari lepas saya bersiap sedia nak ke conference di KL. ketika saya keluar dari rumah (setelah cium dan melambai si sandy, kucing kesayangan ku) saya pun berjalan menuju ke lift. saya ni memang rabun, dari jauh saya nampak ada benda berlari2 ke saya. saya pun berhenti tenung je benda tu bila dah agak dekat saya nampak kucing persian yang kurus giler, bulu pun dah tidak ada, memang keadaan menyedihkan. tetapi apa kan daya ada kerja yang nak dibuat saya pun kuatkan hati pergi jugak.

2 hari ketika saya di conference, boyfriend saya call (die datang sesekali di rumah memberi makan kepada sandy sebelum dan selepas balik kerja), katanya die ternampak kucing persian yang kurus dan busuk depan rumah saya. tapi ketika tu pun die nak ke tempat kerja so tak dapat la berbuat apa2.

ketika malam saya pulang saya pun tercari2 kelibat si kucing tu tetapi tidak pulak saya jumpa. Nak di jadikan cerita semalam ketika saya tunggu lift nak ke office, kucing tu tetiba datang kepada saya. tetapi lift dah bunyi, saya pun berkata kepada kucing tu "kalau kau ada lagi petang ni, akak ambik kau anta ke vet, akak bela ye"

saya pun telefon la bf saya bercerita hal kucing tu, dengan berkobar2 balik kerja kami pun same2 nak cari kucing tu disetiap level apartment bermula dari level saya tinggal.

Ketika saya dan bf keluar je lift terjenguk kucing tu depan lift. Tak sangka plak die dengar cakap saya, Bf saya terus angkat dan saya drive ke vet. Sepanjang perjalanan senyap je si kucing. Sampai di vet pun tak meronta senyap je tengok2 orang di sekeliling.

Dr kata die ada kurap yang teruk, kutu, bulu memang la sudah gugur, Dr tu tarik segumpal kat tangan, ada selsema nasib baik tak demam, dehydration dan kekurangan makanan. Bak kata keadaan die memang menyedihkan. Ketika dr tanya, "sape nama kucing ni" saya jawab, "tak tahu" kemudian dr tu cakap, " sabar ye baby, nanti mesti ada name," saya macam nak menangis dengar. Saya pun pulang dengan ubat dan kucing yang dah di vaccine dan di kasi makan ubat.

Saya letak si kucing di dalam sangkar, ketika saya letak air kat sangkar dia terus dia minum air sehingga separuh, dahaga sangat. tapi dia tak makan pun. Sandy plak sombong2 tak mau pun pergi dekat si kucing tu. Saya asyik ngendap je dari tingkat tengok si kucing buat apa, sebelum saya nak tido saya pun test panggil die pelbagai nama, "bob, chumi, lala, kiki, mimi," akhirnya mimi menjadi sukaan hati sekucing die toleh ke saya.

Si kucing, mimi baru start makan hari ni pagi tadi sebelum saya ke kerja saya nampak dia makan sikit..sekurang2nya die buang air kecik.

So malam ni first time nak kasi kucing makan ubat. sandy alhamdulilah tak pernah sakit.

cerita bersambung. nanti saya post kan gambar mimi.

Mula2 sampai masuk dan hanya bau makanan..... Dahaga... Sangat Dahaga....



Air di tambah die minum sampai separuh.... Dahaga........


Makanan di usik sedikit je



Sedih, Penat..... Sampai terduduk x larat.........


Dah start makan tp sikit je......



Jangan tengok malu saya...




Monyok
Reply With Quote
  #12  
Old 12-17-2010, 04:30 PM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Betul. Kalau cukur bulu, nanti bulu baru akan tumbuh lebih cantik. Macam snowy dulu bulu dia kesat dan kuning. lepas tumbuh baru lebih putih dan lebih halus. Akak cukur sendiri je dulu, vet suggest kata kalau nak cukur kat petshop pon bleh, tapi.. balik umah lepas jumpa vet tu rasa kesian sgt terus je cukur sendiri.

Kalau mimi dah dapat injection, then oklah. tunggu tengok dulu condition dia camne lepas ni. Akak tak biasa treat fungus dengan injection so.. forgive me, I can't say much. huhu. Sharina & bf just put extra cautios je la, kadang2 fungus bleh jangkit. so make sure kalau nak letak ubat kat mimi, alaskan dia dgn kain dulu. Lepas tu basuh kain tu dengan air panas. and basuh tangan elok2 lepas pegang dia. nanti kucing dah baik, tuan pulak gatal2. hihi.

Sandy mmg bukan jenis main. dia jenis nyendeng minta usap haha. mengada2 je dia lepas mandul tu. tapi bab bola tu mmg pun. haha. kucing2 akak pun tak minat main sgt. Kalau rasa nak bagi Sandy main, Sharina boleh beli bola kain. guna stoking lama pun boleh. isi catnip dalam tu, then jahit ketat2. Rasanya kucing macam sandy nanti akan suka kot...
Sandy main kak tapi pas seminggu tidak mahu main lagi..tapi saya tahu 1 benda yang dia suka main lipas..pagi2 saya kadang2 jumpa 1.

Dr diagnose mimi semalam, selsema, kurap, kutu, kurang air dan makanan, sakit mata, tu je la kot..hem kalau ada lagi maybe saya tak ingat..tapi saya dah bincang2 saya memang nak gondolkan je...bulu mimi penuh telur kutu.
Reply With Quote
  #13  
Old 12-17-2010, 04:49 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 14
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Kesian mimi. :(. Apa yang saya boleh suggest kat sini:

1- Kalau boleh letak mimi kat satu bilik asing/atau porch lebih baik.
2- Keluarkan litter box dari cage tu, dan biarkan pintu cage terbuka. Ini untuk cepatkan proses penyembuhan fungus
3- Letak satu kain/tuala untuk selesakan dia. Kalau cover cage dengan something lebih baik untuk bagi dia rasa 'protected'
4- Makanan yang you bagi I think is Blackwood adult kan? Structure kibble Adult selalunya lebih keras dari yang kitten, so maybe you boleh consider beli pack kecil kibble kitten untuk mimi.
5- Atau choice lain, boleh rebus dada ayam, kucing suka dada ayam rebus. hihi. Mungkin dengan bagi ayam rebus Mimi boleh kurangkan stress..

Just to share.. kadang2 orang rasa ayam rebus adalah makanan yang mahal untuk kucing. Tapi sebenrnya dada ayam adalah sangat bagus untuk kucing dan agak murah sebenarnya.

Tips: Beli bahagian 'Rib' Kalau di Pasaraya Giant, selalu saya beli 4 ketul rib dalam RM10. Dan seketul rib boleh dimakan 2 kali. Isi dari rib dan isi dari 'breasts' adalah sama, so, beli rib boleh kurangkan kos. purata kos untuk 1 hidangan ayam rebus adalah hanya RM1.25, lebih murah dari 1 pocket Whiskas Wetfood. Hihi.

Good luck dalam operasi menyembuhkan Mimi!
Reply With Quote
  #14  
Old 12-17-2010, 07:00 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 13
shahcats is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by maris_sa528 View Post
Kesian mimi. :(. Apa yang saya boleh suggest kat sini:

1- Kalau boleh letak mimi kat satu bilik asing/atau porch lebih baik.
2- Keluarkan litter box dari cage tu, dan biarkan pintu cage terbuka. Ini untuk cepatkan proses penyembuhan fungus
3- Letak satu kain/tuala untuk selesakan dia. Kalau cover cage dengan something lebih baik untuk bagi dia rasa 'protected'
4- Makanan yang you bagi I think is Blackwood adult kan? Structure kibble Adult selalunya lebih keras dari yang kitten, so maybe you boleh consider beli pack kecil kibble kitten untuk mimi.
5- Atau choice lain, boleh rebus dada ayam, kucing suka dada ayam rebus. hihi. Mungkin dengan bagi ayam rebus Mimi boleh kurangkan stress..

Just to share.. kadang2 orang rasa ayam rebus adalah makanan yang mahal untuk kucing. Tapi sebenrnya dada ayam adalah sangat bagus untuk kucing dan agak murah sebenarnya.

Tips: Beli bahagian 'Rib' Kalau di Pasaraya Giant, selalu saya beli 4 ketul rib dalam RM10. Dan seketul rib boleh dimakan 2 kali. Isi dari rib dan isi dari 'breasts' adalah sama, so, beli rib boleh kurangkan kos. purata kos untuk 1 hidangan ayam rebus adalah hanya RM1.25, lebih murah dari 1 pocket Whiskas Wetfood. Hihi.

Good luck dalam operasi menyembuhkan Mimi!
kenapa kucing dlh grey yg slalu lost yer..teringat si gay kan mar..
gay da happy ending..dia da jumpa owner dia..syarina awak bela dulu kucing ni..kesian dia..kucing awal-awal memang ada masalah dengan kucing baru..dah lama-lama ok la tu nanti..ikut nasihat marisa ni..sebab dia mmg nurse yg berjaya..hehehe betul tak mar?
Reply With Quote
  #15  
Old 12-18-2010, 12:53 AM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 14
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
kenapa kucing dlh grey yg slalu lost yer..teringat si gay kan mar..
gay da happy ending..dia da jumpa owner dia..syarina awak bela dulu kucing ni..kesian dia..kucing awal-awal memang ada masalah dengan kucing baru..dah lama-lama ok la tu nanti..ikut nasihat marisa ni..sebab dia mmg nurse yg berjaya..hehehe betul tak mar?
Haha. shah buat saya malu. mana ada nurse, saya tolong je. Tapi teori tu macam boleh pakai, kucing grey mmg macam selalu sesat. Betul la, macam si Gay tu. macam mana la dia sekrang ni.. *rindu dgn muka garangnya*
Reply With Quote
  #16  
Old 12-18-2010, 01:51 PM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

@ kak marissa: saya dah kuar kan litter box and letak tuala di dalam sangkar. sekarang mimi berlegar2 di porch berlakang
@ shah: hehe saya akan ikut tok guru~ tapi buat masa sekarang tak main dengan mimi sangat sebab ada fungus semua. tunggu habiskan ubat dulu. mimi kene quarantine~~~~ huhu

semalam... bf saya telah mengondolkan bulu si mimi...hehe..lawak gle muka die setelah digondolkan..

setelah siap dengan new look, si mimi terus active panjat sangkar, jilat bulu, makan banyak, berbunyi pun kuat kalah sandy. tak padan kecik suara mimi mak aiii garau giler... ketika di malam hari saya dan sandy bermain internet sekali mimi bunyi sandy dan saya berpandangan. saya macam dapat membaca air muka sandy ketika tu , "Takut"

kemudian, pagi tadi saya lihat die pun semakin active jalan sekeliling porch dapur tu..main sorang2 (sebab saya dan sandy tido hingga ke tengahari)

alhamdulilah, mimi buat masa ni dah semakin ok semalam saya dah ke subang membelikan blackwood kitty untuk dia..nampak gaya makan berselera. poop dia pun tak cair. golek2 gitu ketika discoop.

sandy pun dah nampak mimi sebalik pintu tapi sandy si penakut tu terus lari masuk ke bilik..aduhaiii...

Last edited by sharina; 12-18-2010 at 01:56 PM.
Reply With Quote
  #17  
Old 12-19-2010, 01:28 AM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

waa mimi serupa sgt dengan armani.. dulu masa armani baru diserahkan pd sy pun rupa dia mcm tu jgk. underweight, telinga ada fungus. tp skrg dah ok! baru sebulan sy bela dia dah naik berkilo2 berat dia

sy pun rasa kucing ni sesat jgk. sebab kalau kucing yg di bela dalam rumah, memang selalu sesat. mcm kucing sy yg dulu tu.

goodluck raising mimi!
Reply With Quote
  #18  
Old 12-19-2010, 03:01 PM
sharina's Avatar
sharina sharina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: shah alam
Posts: 104
Rep Power: 13
sharina is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post
waa mimi serupa sgt dengan armani.. dulu masa armani baru diserahkan pd sy pun rupa dia mcm tu jgk. underweight, telinga ada fungus. tp skrg dah ok! baru sebulan sy bela dia dah naik berkilo2 berat dia

sy pun rasa kucing ni sesat jgk. sebab kalau kucing yg di bela dalam rumah, memang selalu sesat. mcm kucing sy yg dulu tu.

goodluck raising mimi!
thanks nana..kami berdua sedang cuba sedaya upaya esp bf saya. saya kalau attend si mimi..sandy merajuk tak sudah..sandy macam jeling2 saya selalu. takut tengok muka merajuk si sandy...

but since yesterday, mimi already eat more than usual. nampaknya mimi dah ok cuma tinggal kurap je, kutu and telur kutu dah tidak ada...

best la armani..hehe ada prada tak?
Reply With Quote
  #19  
Old 12-19-2010, 10:29 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

haha prada blm wujud lagi.

amani dulu sampai 3 kali injection utk kurap tu.. baru sembuh sepenohnya.. then kena mkn anti bacteria pill pulak..

sekarang ni size dia dah normal.. berat bdn pun cun jgk untuk female cat yg 9 bulan..

just don't give up.. 1 day msti dia jadi diva.. waa heheh

dulu masa mula2 bela garfield,boboy pun jeles jgk. tp lama2 dia ok. cuma dorg xnak main sama je. but sy x kisah asalkan x gaduh je.
Reply With Quote
  #20  
Old 12-19-2010, 11:43 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 13
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: habis madu sepah dibuang

Hi Sharina,

Good to hear keadaan Mimi semakin memulih! Good job to you and your bf.

Saya rasa Sharina perlu lagi berhati-hati lagi dengan Mimi approach kat Sandy, sebab kekadang mata kasar kita tak boleh judge telur kutu tu ada lagi ke tak sebab baru berapa hari je lepas proses recovery. Perhaps spray sikit Frontline sebelum release dari quarantine?

Quote:
Originally Posted by sharina View Post
thanks nana..kami berdua sedang cuba sedaya upaya esp bf saya. saya kalau attend si mimi..sandy merajuk tak sudah..sandy macam jeling2 saya selalu. takut tengok muka merajuk si sandy...

but since yesterday, mimi already eat more than usual. nampaknya mimi dah ok cuma tinggal kurap je, kutu and telur kutu dah tidak ada...

best la armani..hehe ada prada tak?
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.