Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-08-2012, 08:59 PM
Encik Boss's Avatar
Encik Boss Encik Boss is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 7
Rep Power: 0
Encik Boss is on a distinguished road
Default Kenapa kita mesti vaccinate haiwan peliharaan ?

"Vaccination" merupakan satu prosedur memasukkan pathogenic mikroorganism (mikroorganisma yang boleh menyebabkan penyakit) ke dalam sistem badan haiwan. Mikroorganisma tersebut terlebih dahulu, "killed" dibunuh atau di"modify" a.k.a dilemahkan ke tahap tertentu supaya ia tidak akan menyebabkan animal jatuh sakit

Contoh nyer, Vaksin 4 in 1 yang biasa diinject pada kucing yang mengandungi:

VIRUS
1. Feline Herpesvirus (FHV) - yang menyebabkan jangkitan pada salur pernafasan (demam, selsema, sakit mata, tekak)
2. Feline Calicivirus (FCV) - juga menyebabkan jangkitan pada salur pernafasan, selalunya in combination dgn FHV untuk menunjukkan tanda-tanda penyakit tersebut
3. Feline Panleukopenia virus (FPV) - boleh menyebabkan jangkitan pada sistem pencernaan, sistem darah, sistem saraf (cirit-birit, pucat, sangat lemah, asyik nak minum air jer, dan macam-macam lagi)

BAKTERIA
1. Chlamydia psittaci - bersama2 FHV dan FCV menyebabkan jangkitan salur pernafasan dan menunjukkan tanda-tanda penyakit yang sama

Berbalik kepada tajuk - KENAPA kita mesti vaccinate?

Tujuannya adalah untuk meng"induce" penghasilan antibodi terhadap penyakit yang boleh disebabkan oleh mikroorganisma tersebut. Untuk memastikan haiwan kesayangan akan mempunyai daya tahan dari penyakit-penyakit tersebut yang boleh membawa maut...Nauzubillahiminzalik...

So, vaccination adalah crucial/SANGAT PERLU a.k.a WAJIB jika kita ingin memastikan haiwan kesayangan kita sentiasa kuat untuk menentang sebarang jangkitan penyakit yang berkaitan...

ACCORDINGLY ...

maksudnya, pada peringkat umur tertentu, ulangan nye...

A) suntikan PERTAMA - umur 6-8 MINGGU
kerana, ketika lahir, anak kucing telah ada antibodi yang diperoleh dari ibunya, pada umur 6-8 minggu, kadar antibodi tersebut akan menurun, masa yang sesuai untuk vaccinate untuk "induce" penghasilan antibodi baru. Jika diberi lebih awal, antibodi sediada akan membunuh microorganisma yang terkandung dalam vaksin tersebut =WASTE
Jika tidak diberi, anak kucing akan terdedah kepada jangkitan penyakit tersebut yang boleh membawa maut = GRIEVE

B)suntikan KEDUA - SEBULAN / 4 MINGGU kemudiannya / 10-12 minggu
paras antibodi yang dihasilkan daripada suntikan pertama tidak cukup tinggi untuk menghalang serangan patogen untuk tempoh masa yang lama, so, booster vaccine, mesti diberikan supaya, kadar penghasilan antibodi akan semakin meningkat dan boleh bertahan untuk at least tempoh setahun

C)suntikan berikutnya - SETAHUN selepas SUNTIKAN KEDUA

D)dan TAHUN berikutnya

Terima Kasih Kepada VetPlanet Animal
Reply With Quote
  #2  
Old 06-20-2012, 09:32 AM
noraashekyn noraashekyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Location: Johor
Posts: 21
Rep Power: 0
noraashekyn is on a distinguished road
Default Re: Kenapa kita mesti vaccinate haiwan peliharaan ?

macam mana kalau kucing tu dah tua, bout 2 or 3 tahun, tapi tak pernah vaksin. is it not too late to vaccine it? and how many time to vaccine it?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Arnab Peliharaan Bermasalah? miera Rabbits 0 05-10-2012 01:21 PM
Pencegahan kezaliman terhadap haiwan nur azua Animal Protection Laws & Rights 1 03-29-2012 10:54 AM
Chameleon ada jual ke kat tempat kita? tawfiqzack90 Exotic 1 01-19-2011 05:46 PM
Soal Jawal Kemusykilan Agama Dari Segi Pemgembirian Bintanang Peliharaan ashleywong General Discussion 15 10-04-2008 03:52 PM
Olrait...kita jumpa lagi Bareen Member Introductions 25 08-22-2008 02:56 PM


All times are GMT +8. The time now is 04:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.