Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-02-2010, 02:37 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Bersin.

Hi...sebenarnya syida cuba untuk biarkan perkara ni setel sendiri, tapi bila dah lama2 ni naik risau pulak.

Syida baru je tiga minggu lepas bawak anak2 bulus pegi 2nd vaksin diorg, masa 1st vaksin dulu memang takde pape pun, demam tak, monyok tak, cirit tak. Sihat je, selera makan pun biasa je. camtu jugaklah untuk yang 2nd vaksin ni. mula2 memang laa takde pape, tapi minggu lepas (dalam 3minggu ++ lepas vaksin) yang sekor tu duk asik2 bersin, asik2 bersin. sekali bersin, bertebaranlah hingus2 beliau tu. tapi hidungnya takde laa meleleh2 ke apa ke. msa bersin je terkeluar. pastu mata dia takde pun watery2. sihat je budaknya, nakal nya, seleranya, tetap sama aje. normal macam selalu. tapi bersin2.tu je masalahnya sekarang. kadang2 bernafas pun berbunyi2.

Risau ni, since nak travel balik kampung untuk raya ni, takut dia makin teruk pulak sebab stress.

Syida rasa itu mesti reaction dr vaksin tu kan, tp normal ke dah 3minggu ++ baru reaction tu keluar? kena bawak pegi vet ke? dan syida rasa lebih baik biarkan badan dia yang develop sendiri antibodi untuk lawan kuman tu, bukannya sumbat lagi badan dia dengan ubat2. betul ke? ke tak betul pendapat syida ni?

Kalau tak betul kena laa jugak bawak pegi vet petang ni since esok dah cuti dah.

Dan oh ye, nak tny juga, apa ye sebab2 third eye lid kucing boleh nampak di atas mata dia? my vet ckp, itu tanda2 kecacingan so beliau dah bg laa ubat utk dewormed. tapi dah tiga minggu lebih dah berlalu, third eye lid tu masih ada di situ. kenapa yaa?? nak kena bagi makan ubat cacing lagi ke????

Help me pls.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-02-2010, 05:02 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Bersin.

Anak kucing syida bersin bukan kerana vaksin yg lepas tetapi sebab menghidapi penyakit selsema (flu).

Biasanya kalau kena flu, kebimbangan adalah secondary infection yg mungkin merbahaya seperti sakit mata (boleh buta) dan respiratory infection (both upper dan lower - yg serius adalah melibatkan paru-paru hingga kena pneumonia yg membawa maut).

Jadi, kebiasaannya, apabila kitten kena flu, doktor akan beri antibiotik (contoh VibraVet) utk meredakan respiratory infection (dan juga mencegah) dan ubat mata seperti Tetramycin untuk sekurang-kurangnya 7 hari.

Elok dapatkan sebelum bawa kucing balik kampung. Juga dapatkan makanan A/D utk disuapkan melalui syringe sebab bila selsema, dia kurang selera utk makan/minum dan anak kucing senang mati kena flu.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #3  
Old 09-06-2010, 03:29 PM
mohdcrow mohdcrow is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Location: kajang
Posts: 2
Rep Power: 0
mohdcrow is on a distinguished road
Default Re: Bersin.

[QUOTE=kadang2 bernafas pun berbunyi2.[/QUOTE]

salam semua...nak tumpang thread syida nie..alang2 syida ada tanya bab nafas kucing berbunyi...bahaya ker menda nie...ada sekor anak saya nie nafas dia berbunyi...sejak adopt sampai skrg....dah sebulan dah...tapi ligat jer...x der tanda2 sakit...ada yg boleh explain?...thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 12-20-2010, 02:59 PM
oyen_ku's Avatar
oyen_ku oyen_ku is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Location: shah alam
Posts: 27
Rep Power: 0
oyen_ku is on a distinguished road
Exclamation Re: Bersin.

i ingat i je ada masalah ni ....rupanya ramai yang kena....kucing i mulanya kena selsema kemudian baru kena sakit mata yang teruk ...tapi sebelah mata sahaja..bengkak sangat..macam ada nanah kat dalam mata....tapi dah bawa pergi vet ....mulanya macam tak ada kesan ...lama-lama makin ok perbezaan ....sekarang dah 2 minggu...bengkak dah tak ada...tapi still mata merah & keluar air mata kadang-kadang banyak...kadang-kadang tak ada....i takut kucing i buta ....rupanya tak...alhamdulillah...tp selsema & bersin masih tak hilang lagi...harap-harap kucing i cepat sembuh..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.