Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-07-2009, 04:38 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 13
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini n nak tanya ape yang perlu dilakukan bile kite baru bela kucing

Reply With Quote
  #2  
Old 10-07-2009, 04:43 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 15
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

hai..
tak silap lin jenis domestic long hair..
naper muker dier comot sangat?
siannya...
Reply With Quote
  #3  
Old 10-07-2009, 04:54 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Tak clear sangat tapi dari bulu nampak jelas yang domestic long hair...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #4  
Old 10-07-2009, 05:06 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 13
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

owh,ye ke?tu la pasal,tak terurus,baru beli tadi,sian tengok dia.....so nak buat apa ye?sebab besok gaji,igt nak spend rm500 untuk rawat kucing ni,mata die berair....agak2 cukup tak?biasanya bape kos?

Last edited by naq1989; 10-07-2009 at 05:11 PM. Reason: add some info
Reply With Quote
  #5  
Old 10-07-2009, 05:17 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
owh,ye ke?tu la pasal,tak terurus,baru beli tadi,sian tengok dia.....so nak buat apa ye?sebab besok gaji,igt nak spend rm500 untuk rawat kucing ni,mata die berair....agak2 cukup tak?biasanya bape kos?
Padan dia nampak takut takut jer.. jangan terus2 main tangkap gambar dier.. kucing nieh bukan pasal kiter spend $$$ kat dier... tapi lebih pada perasaan security, rasa sayang yang kita bagi... first thing first..ambil tuala bersih..lap2 kan mata dia tue... Mata berair tueh make sure jumpa vet.. selalunya takder aper.. tapi sbb tak nampak jelas baik bawak g vet.. lepas tue biarkan dia explore umah..jalan2...biarkan dia biasa ngan u ngan keadaan umah... u terus2 nak buang RM500 untuk rawat pun tak guna mula2 sbb dia tueh stress..bagi dia relax relax dulu...
Kos?..depends atas camna u nak jagalah..selalunya kos bela kucing nieh semua orang mampu sbb semua orang keluarkan takat yang mampu...heheheheheh kucing bukan jenis minta2 atau mogok2 kalau tak dibeli benda mahal..hehehehe
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #6  
Old 10-07-2009, 05:21 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 14
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

ow ow...take it easy Naq...rm500 actually x cukup untuk menjaga even seekor kucing pon..tapi, sebagai permulaan, bajet tu lebih dari mencukupi...naq perlu sediakan apa yang paling penting dulu untuk kitten ni..brg2 keperluan yang kurang penting, naq bleh beli bulan depan plak...

naq perlu buat satu senarai pendek berkenaan apa yang kitten ni perlukan...
naq perlu tahu beberapa perkara seperti :-

- apa jenis rumah naq tggal skang
- perlu @ x untuk naq sediakan sangkar utk dia
- naq akan train dia 'berak' dlm pasir @ tandas aje
- pemakanan dia (cth :royal canin, IAMS, blackwood, sicence plan)
- alat mainan asas dia
- perubatan dia (ubat cacing, vaksin, dll)
- carrier dia (if nak bawa ke mana2)

Ej rasa, tu pon dah memadai untuk naq fikirkan sebagai permulaan..bila naq dah bela sendiri dan merasai sendiri pengalaman membela kucing, dengan sendirinya naq akan tahu apa yang kitten ni perlukan lagi...dan, naq akan berusaha sendiri utk mencukupkan keperluan2 dia pada masa mendatang...

good luck to u.. all the best!

p/s : nice kitten
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #7  
Old 10-07-2009, 05:24 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
ow ow...take it easy Naq...rm500 actually x cukup untuk menjaga even seekor kucing pon..tapi, sebagai permulaan, bajet tu lebih dari mencukupi...naq perlu sediakan apa yang paling penting dulu untuk kitten ni..brg2 keperluan yang kurang penting, naq bleh beli bulan depan plak...

naq perlu buat satu senarai pendek berkenaan apa yang kitten ni perlukan...
naq perlu tahu beberapa perkara seperti :-

- apa jenis rumah naq tggal skang
- perlu @ x untuk naq sediakan sangkar utk dia
- naq akan train dia 'berak' dlm pasir @ tandas aje
- pemakanan dia (cth :royal canin, IAMS, blackwood, sicence plan)
- alat mainan asas dia
- perubatan dia (ubat cacing, vaksin, dll)
- carrier dia (if nak bawa ke mana2)

Ej rasa, tu pon dah memadai untuk naq fikirkan sebagai permulaan..bila naq dah bela sendiri dan merasai sendiri pengalaman membela kucing, dengan sendirinya naq akan tahu apa yang kitten ni perlukan lagi...dan, naq akan berusaha sendiri utk mencukupkan keperluan2 dia pada masa mendatang...

good luck to u.. all the best!

p/s : nice kitten
NIce writing... rajin menaip meh... anyway Naq..itu pun betoi gak... start ngan soalan2 tueh dulu
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #8  
Old 10-07-2009, 05:25 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 13
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

bukan ape,takut kucing ni ada penyakit ke,ape ke,sian dia...sepatutnya dua beradik,sekor tu warna putih,tapi org len dah beli,tengok mcm sunyi je...best je td tengok dia main lompat2 dalam keta masa baru ambil...so senior kat sini,boleh state budget tak untuk vaksin,de-worm,ubat2an basic supaya die tak terdedah kepada penyakit...ingat nak pergi veterinar,tapi takut plak tak cukup budget,tu yang tanya kat sini,janji kucing tu sihat
Reply With Quote
  #9  
Old 10-07-2009, 05:33 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
bukan ape,takut kucing ni ada penyakit ke,ape ke,sian dia...sepatutnya dua beradik,sekor tu warna putih,tapi org len dah beli,tengok mcm sunyi je...best je td tengok dia main lompat2 dalam keta masa baru ambil...so senior kat sini,boleh state budget tak untuk vaksin,de-worm,ubat2an basic supaya die tak terdedah kepada penyakit...ingat nak pergi veterinar,tapi takut plak tak cukup budget,tu yang tanya kat sini,janji kucing tu sihat
Naq Naq..cuba bertenang duluuuuu.....

djnaz ngan sayer cuma nak bagitau kat naq.. take it easy... memanglah tak dapat disangkal..memang semua tueh kena check and bla bla bla... DJ tadi cerita pada naq supaya sediakan yang penting2 dulu.... dan pikir yang penting2 dulu... lepas tueh bagi kucing tue tenang..dah biasa dengan tempat baru..dah ada makanan yang tetap..dah takda masalah ngan makanan..ngan poo ngan pee ( kadang2 stress akan kacau semua nieh).. baru pikir pasal vaccine , deworm, and bla bla bla...

Padangan saya, kucing tu akan bagi tetap memberi masalah kalau dia tak rasa tenang dan masih stress , dia mungkin tak mahu makan , berak cair dan macam2 lagi.. Make him/her feel at home first..

Nak jumpa vet..pergilah..tapi pastukan bagitahu..yang naq baru ambil kucing tue kelmarin... mungkin dia akan deworm..dan sepatutnya kucing masih stress tak digalakkan vaccine...takut dia demam atau jadi lain2 pulak...

Sikit2 lah Naq..budget... $$ kalau nak diikutkan memang tak cukup..tapi macam DJ kata budget... paling penting sekarang..makanan + minum + tempat tidur + kasih sayang...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #10  
Old 10-07-2009, 05:35 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 14
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
NIce writing... rajin menaip meh... anyway Naq..itu pun betoi gak... start ngan soalan2 tueh dulu
hahahah...
ala, Nur...time rajin, mcm tu ler jadiknya...tp kalo malas, sket2 je taip...tp,OK gak sbb benda ni penting utk naq
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #11  
Old 10-07-2009, 05:56 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 13
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

tp kenapa muka die penyek semacam je?tak mcm kucing DLH yang lain?
Reply With Quote
  #12  
Old 10-07-2009, 06:04 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
tp kenapa muka die penyek semacam je?tak mcm kucing DLH yang lain?
Kucing parsi kononnya yang orang selalu ckap tueh. Ada 3 jenis, satu hidung pointed, satu semi pointed n satu lagi penyet terus. Tapi mcam mana pun kalau ia tak da surat beranak or cert dari badan2 kucing yang mengsahkan ket
ketulenan breed dia tetap akan dipanggil domestic long hair. Selalunya yang bersurat beranak nieh harga dalam rm2 ribu ke atas, datang sekali ngan vaccine, dewom semua. Kalau tak da, its domestic long hair
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #13  
Old 10-07-2009, 06:50 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 16
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
owh,ye ke?tu la pasal,tak terurus,baru beli tadi,sian tengok dia.....so nak buat apa ye?sebab besok gaji,igt nak spend rm500 untuk rawat kucing ni,mata die berair....agak2 cukup tak?biasanya bape kos?
:) It is a good idea to let the vet look at her/him, he/she may have caught a cat flu, which the vet will normally treat with antibiotic, lysine supplement and eye drop. Shouldn't be too expensive ... :)

Good luck!
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #14  
Old 10-07-2009, 11:31 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 13
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by sillylupie View Post
:) It is a good idea to let the vet look at her/him, he/she may have caught a cat flu, which the vet will normally treat with antibiotic, lysine supplement and eye drop. Shouldn't be too expensive ... :)

Good luck!

kalau hantar kat gov vet cheras tu,agaknya bape ye kena bayar?private vet plak mcmana?kalau yang gov vet tu,kena buat appointment dlu ke?lama tak?
Reply With Quote
  #15  
Old 10-07-2009, 11:38 PM
petknode petknode is offline
Banned User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Damansara Damai
Posts: 126
Rep Power: 0
petknode is an unknown quantity at this point
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
kalau hantar kat gov vet cheras tu,agaknya bape ye kena bayar?private vet plak mcmana?kalau yang gov vet tu,kena buat appointment dlu ke?lama tak?
kalo vet kat cheras tu naq, murah la sikit berbanding kat vet swasta. tak perlu buat temujanji, pergi ajer. kalo bley, pi awal pagi, org kurang sket. org opt pergi vet private sebab waktu yg lebih fleksibel, lebih2 lagi yg bekerjaya time opis hour nih
Reply With Quote
  #16  
Old 10-08-2009, 12:57 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 13
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

agak2nya skali rawatn tu bape?untuk kucing yang baru...
Reply With Quote
  #17  
Old 10-08-2009, 08:42 AM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 14
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

benda yang selalu diberi perhatian is vaksin, deworm and other additional treatment...macam saya, saya x penah pegi klinik kerajaan sbb agak jauh dr my place.so, i pegi vet swasta...kat my place,

vaksin = rm35
deworm = rm6
other treatment = bergantung pada jenis treatment lah...

kalo gov vet, shud b cheaper..mayb org lain bleh tolong kasitau harga kt area memasing.
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #18  
Old 10-08-2009, 10:09 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

akak selalu gi govt vet kat cheras tu utk vaksin & deworm kucing.tp klu rawatan lebih lanjut tak pernah buat kat sana sebab rata2 jumpa org yg bawa kucing ke sana kucing tak sembuh sepenuhnya.back & forth gi govt clinic kat cheras tu tp sembuhnya tak juga.sebab yg merawat bukan vet bertauliah tp assistant durang.so lebih baik bawa gi vet private,mahal sikit tp biasanya cepat baik.akak punya vet kat Ampang Dr Jon.kdg2 dia kena station kat Cheras Segar sebab kat Ampang tu branch clinic.klu bukan Dr Jon akan cari Dr Chee.lain dari 2 doctor akak tak pernah merawat dgn doctor lain.sebab dah comfortable dgn 2 doctor ni.

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
kalau hantar kat gov vet cheras tu,agaknya bape ye kena bayar?private vet plak mcmana?kalau yang gov vet tu,kena buat appointment dlu ke?lama tak?
Reply With Quote
  #19  
Old 10-08-2009, 10:45 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Tahniah Naq ada anak baru..hehehe..Comel sangat!

Saya pun macam Naq juga masa mula2 ada kucing...tak tahu satu benda pun nak jaga kucing. Betul kata kak DJSNAZ tu...beli yang asas dahulu...bila dah lama sikit, Naq akan tahu apa nak buat...u won't be suprise if naq membeli belah tak hingat donia untuk anak2 bulu ni..lagi2 la kalau sekor...

Lagi satu, saya banyak belajar kat thread ni...kalau tak tahu, tanya je...mesti ada yang sudi membantu...

Setahu saya, kawan2 nasihat, kalau kucing tu baru kita adopt/beli, bagi masa 2 minggu bonding2 dengan kita dulu...lepas tu, baru boleh nak hantar vaccine, deworm bagai. Sebab perubahan tempat boleh buat kucing stress.

Good luck...!
Reply With Quote
  #20  
Old 10-08-2009, 10:58 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini

Govt clinic kat chears caj RM30 utk vaksin & RM6 utk deworm.tp sebab dekat sgt dgn rumah akak,so paling convenient pergi sana.tp klu utk sakit dll akak tak bawa gi clinic govt kat cheras ni, akak bawa gi vet private. selasa lalu bawa Max gi vaksin,ada kakak tu kucing dia kena batu karang.dah 3x pergi govt clinic tu tp tak baik gak.pastu ada satu kakak lg,kucing dia ada wound kat perut,berminggu2 dah kasih ubat tp tak mau baik juga.bawa lagi sekali gi clinic govt.ada mcm2 lg yg lain sakit & cerita.bila akak suruh durang antar gi vet private durang kat mahal.tp klu difikirkan masa/wang yg terbuang pasal back & forth ke clinic govt ni,lebih kurang juga. some people mmg mcm ni mentality durang.suma nak murah & free klu boleh. kesihatan kita tak blh dibanding dgn wang ringgit.agak2 klu anak2 durang sakit,sanggup tak buat camtu juga?? sanggup balik balik gi clinic kerajaan walaupun tau tak sembuh2 gak.

Quote:
Originally Posted by petknode View Post
kalo vet kat cheras tu naq, murah la sikit berbanding kat vet swasta. tak perlu buat temujanji, pergi ajer. kalo bley, pi awal pagi, org kurang sket. org opt pergi vet private sebab waktu yg lebih fleksibel, lebih2 lagi yg bekerjaya time opis hour nih
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ni kucing jenis apa? parapuso Cats & Kittens 21 09-12-2009 11:48 PM
Ada tak Breed Expert kat sini? abgraldo Training & Behavioral Issues 10 07-12-2009 09:24 PM
Anak Kucing Baru Jumpa...... BeaYongJune Health, Disease & Diet 21 06-17-2009 04:27 PM
Saya member baru kat sini la..... BeaYongJune Member Introductions 14 01-22-2009 03:40 AM
Old kat sebelah tapi new kat sini..... Daniel Member Introductions 32 08-21-2008 02:28 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.