Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 07-07-2012, 02:41 AM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 12
marayah is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
saya tengok kat ingredients fit 32 (packing 15kg) yang saya dok beli takda plak tulis pork... kalau ada tulis pork dia tulis macamana? Dah lama tak masuk forum petfinder ni , sekali bukak buka ada isu ni. Ada sape2 yang boleh declare perkara sebenar tak? Saya tengah risau dan sedikit panik ni. Anak2 memang dah serasi sangat Fit32. Baru je beli packing 15kg x2 bag sebab ada diskaun 20% ari tu...
no worries..as long as rc tu u x sentuh in wet condition, it should not be a big issue then...babi yang kering tidak haram...saya dh cek benda ni
Reply With Quote
  #42  
Old 07-08-2012, 06:58 PM
nol2882 nol2882 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
nol2882 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by marayah View Post
no worries..as long as rc tu u x sentuh in wet condition, it should not be a big issue then...babi yang kering tidak haram...saya dh cek benda ni
Marayah,

Hukum memegang babi dan anjing berbeza. Pegang anjing tidak perlu disamak jika dalam keadaan yang kering yg diyakini (mazhab Shafie). Babi pula kering atau basah wajib disamak....wallahualam. Sila refer link berikut:

http://mama-syafi.blogspot.com/2010/...ngan-dari.html
Reply With Quote
  #43  
Old 07-09-2012, 10:47 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

haish.. susah betul nk tukar makanan from RC to other brand. Memang end up..lapar punya pasal..derang mkn je apa yg ad..currently i am feeding them with orijen. Mmg dh nmpak hasil. Tp ada 1 ekor ni dia tahu ada sedikit lagi rc dlm bekas tuh..sekejap2 dok miow2 depan bekas tuh...nk dia mkn orijen blh..tp kene mixed dgn rc yg dia nk sgt2..yg lain dh ok dh..blh terima orijen..dia sekor ja..FUSSY yaaa amat..

some of my fren oso having same problem chaging food from rc to other brand...haishh
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #44  
Old 08-16-2012, 08:11 PM
adeknurul adeknurul is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2012
Location: Pajam, Mantin, Nilai
Posts: 3
Rep Power: 0
adeknurul is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

i was concern about this as well before BUT royal canin in malaysia doesn't uses pork protein, i've checked twice/trice.. they uses vegetable protein instead. you may see this clearly in the ingredient label on the packaging.
Reply With Quote
  #45  
Old 08-17-2012, 09:49 AM
nol2882 nol2882 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 5
Rep Power: 0
nol2882 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by adeknurul View Post
i was concern about this as well before BUT royal canin in malaysia doesn't uses pork protein, i've checked twice/trice.. they uses vegetable protein instead. you may see this clearly in the ingredient label on the packaging.
Yeke? i think RC punya label tulis animal protein bukannya vegetable protein. Sy dah byk kali check kat label RC. Maybe the food that you found from different factory kot. But for me if the label is animal protein tetap ia diragui. Yela animal protein tu what types of animals? takut2 kalau ingredient tu daripada pork..
Reply With Quote
  #46  
Old 08-17-2012, 11:43 AM
Jaclyne Chin Jaclyne Chin is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 2
Rep Power: 0
Jaclyne Chin is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

hi all,

do you all heard about ultimate indulge b4? is a australia products and a cat food that meets AFFCO standard.
Reply With Quote
  #47  
Old 09-02-2012, 11:34 AM
Mista_Sab Mista_Sab is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
Rep Power: 0
Mista_Sab is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by nol2882 View Post
Yeke? i think RC punya label tulis animal protein bukannya vegetable protein. Sy dah byk kali check kat label RC. Maybe the food that you found from different factory kot. But for me if the label is animal protein tetap ia diragui. Yela animal protein tu what types of animals? takut2 kalau ingredient tu daripada pork..
can someone confirm RC Persian 32 consists of pork? tried to google but unfortunately there's no enough information on this product. kat packaging pon just tulis "animal fats"

my kitten mmg sejak lahir makan RC ni...dah cuba tukar dengan product brand lain tapi dia taknak.....lpas tu asyik mengiau jer sbb lapar.
Reply With Quote
  #48  
Old 09-04-2012, 07:46 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 13
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

hi
any review on SP?
Reply With Quote
  #49  
Old 09-05-2012, 08:15 AM
myliza myliza is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
myliza is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Mista_Sab View Post
can someone confirm RC Persian 32 consists of pork? tried to google but unfortunately there's no enough information on this product. kat packaging pon just tulis "animal fats"

my kitten mmg sejak lahir makan RC ni...dah cuba tukar dengan product brand lain tapi dia taknak.....lpas tu asyik mengiau jer sbb lapar.
I dpt info yg RC ni halal.Yg tak halal is the imported ones. Dengar kabar distributor nak tukar.Mayb tu sbb some Vets/pet shops tak jual kot. What I hd Malaysia py guna vegetable protein instead of pork. So go ahead with RC tanpa was2.My cats pun gitu jugak berhari2 tak makan biskut brand lain smpi naik lemau. Nak tukar brand nanti satu hal pulak kot tak serasi dgn kucing ke,cirit birit, muntah2,sakit perut etc2. Kenalah follow kehendak diorg kan?
Reply With Quote
  #50  
Old 09-05-2012, 12:11 PM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by myliza View Post
I dpt info yg RC ni halal.Yg tak halal is the imported ones. Dengar kabar distributor nak tukar.Mayb tu sbb some Vets/pet shops tak jual kot. What I hd Malaysia py guna vegetable protein instead of pork. So go ahead with RC tanpa was2.My cats pun gitu jugak berhari2 tak makan biskut brand lain smpi naik lemau. Nak tukar brand nanti satu hal pulak kot tak serasi dgn kucing ke,cirit birit, muntah2,sakit perut etc2. Kenalah follow kehendak diorg kan?
hummm camne nak tau RC yg import punya?? Rasa mmg nak tukar ke RC balik..RC ni reduce bau popo dia...duk pakai orijen bau popo nya tak hengat...
So kesimpulan nya.. RC ni halal ke tak halal..aghhh stresssss....RC pon buat masa ni xde lg kt kedai...ada pon kat Bangi je...
Reply With Quote
  #51  
Old 09-06-2012, 12:00 AM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 13
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Saya ada jual RC dengan diskaun yg menarik. Sesiapa berminat boleh
emel saya or sms di no. 0193332006.
Reply With Quote
  #52  
Old 09-07-2012, 11:33 PM
myliza myliza is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
myliza is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by penyek View Post
hummm camne nak tau RC yg import punya?? Rasa mmg nak tukar ke RC balik..RC ni reduce bau popo dia...duk pakai orijen bau popo nya tak hengat...
So kesimpulan nya.. RC ni halal ke tak halal..aghhh stresssss....RC pon buat masa ni xde lg kt kedai...ada pon kat Bangi je...
U can just order online. My opinonlah, cat food ni mana ada yg 100% halal?Food diorg byk campur2.The thing is diorg tu haiwan kan ?kucing makan apa pun halal haram tak jd hal,tak najis. I want the best for my cats...
Reply With Quote
  #53  
Old 09-08-2012, 12:20 AM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 13
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by myliza View Post
U can just order online. My opinonlah, cat food ni mana ada yg 100% halal?Food diorg byk campur2.The thing is diorg tu haiwan kan ?kucing makan apa pun halal haram tak jd hal,tak najis. I want the best for my cats...
100% saya setuju dgn pendapat awak tu.. kucing makan apapun tak haram, dorang binatang, semuanya boleh makan. Yang penting dorang dapat makanan terbaik.. ubat & supplement pun bukannya ada yg 100% halal, ni adalah pendapat dari my regular veterinar.
Reply With Quote
  #54  
Old 09-11-2012, 10:16 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

yang tak haram tu mmg binatang..tp yang kita membela ni camne plak? huhuhuhu...
Reply With Quote
  #55  
Old 09-11-2012, 02:47 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

tak, this is my opinion ya.. kenapa nk cari kibble yg tak de pork sbb kadang2 kita pegang kibble tuh...so janji tak de pork or any thing yg related to pork, shd be ok.. tak de istilah mknn kucing yg halal actually.. yg penting tak de pork + anything related to pork je...


betul tak?? bila ada je element2 pork..dh nk mual was2..aku ada terpegang ke?? kibble ni ada ke terjatuh atas lantai etc.....sbb tuh rina nk cari yg tak de pork..as long dia kata ingredient tak de pork or any element of it, it is ok for me
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #56  
Old 09-12-2012, 08:02 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
tak, this is my opinion ya.. kenapa nk cari kibble yg tak de pork sbb kadang2 kita pegang kibble tuh...so janji tak de pork or any thing yg related to pork, shd be ok.. tak de istilah mknn kucing yg halal actually.. yg penting tak de pork + anything related to pork je...


betul tak?? bila ada je element2 pork..dh nk mual was2..aku ada terpegang ke?? kibble ni ada ke terjatuh atas lantai etc.....sbb tuh rina nk cari yg tak de pork..as long dia kata ingredient tak de pork or any element of it, it is ok for me
setuju sangat....mmg bagi binatang xharam...tp bg kita yg menjaga ni..huhuhu was2 jadinya...skang bagi makan EVO je...terbaik...ape yang lagi best EVO ni, dia nya popo mmg kurang bau sangat2 kalo nak di bandingkan dengan ORIJEN atau BWOOD (mknan penyek sebelum ni)...
Reply With Quote
  #57  
Old 09-12-2012, 02:08 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

rina rasa ikut kucing kot...sbb bila compare bw dgn iiams...time bg iiams, baunya...mak aih....... bila bg orijen...compare dgn bw...macam sama je.. rina blum pernah compare dgn evo lagi..evo ada ke pack 7 or 10 kg erk..susah lah beli pek kecik2.... rina bela dinasour
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #58  
Old 09-13-2012, 08:31 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

hmm btol la tu...ikot kucing gak...so far evo ok..kibles dia pon tak kuat baunya..nak tium si penyek pon sedap..huuhuh...rasanya ada kot pack dinasour..tp xpasti 7kg or 10kg, rasa 7kg kot...aritu tgk kat mesra pet shop bangi...kat situ ada jual pack kecik2 tuk try n error dlu...hhehehe whiskas pon bleh try n error...
Reply With Quote
  #59  
Old 09-14-2012, 09:39 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by penyek View Post
hmm btol la tu...ikot kucing gak...so far evo ok..kibles dia pon tak kuat baunya..nak tium si penyek pon sedap..huuhuh...rasanya ada kot pack dinasour..tp xpasti 7kg or 10kg, rasa 7kg kot...aritu tgk kat mesra pet shop bangi...kat situ ada jual pack kecik2 tuk try n error dlu...hhehehe whiskas pon bleh try n error...
hahah..tuh laa..rina kene beli pack untu dinasour...tuh yg sakit..nk beli bw 24 kg.... budak2 dh tak mkn....sbb ter bagi rc ritu kan....mmg rc laa derang dok hadap.....
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #60  
Old 09-14-2012, 09:45 AM
myliza myliza is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
myliza is on a distinguished road
Smile Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by penyek View Post
yang tak haram tu mmg binatang..tp yang kita membela ni camne plak? huhuhuhu...
Terpulanglah..kalau was2 jgn beli. Kalau tak pasti jgn terus buat conclusion. Sbb was2 tulah yg halal pun jd haram. Anyway, I hv no choice sbb dh 3 brand tukar my cats still nak RC. Drpd biar kucing kebuloq tk makan, bazir duit pun berdosa gak kan? Sbb RC ni kering kita tak perlu nak sentuh,main tuang je dr balang. I kasi RC dr diorg kitten lagi so far alhamdulilah takde masalah kesihatan.Always healthy & hyper active!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Royal Canin Wetfood naq1989 Cats & Kittens 49 02-15-2012 02:24 AM
Royal Canin is Now Available At Felix The Cat! Felix The Cat Pet Food 1 12-14-2011 11:10 AM
Royal Canin Cat Food Amirul World Of Pets Pet Food 0 05-23-2011 11:21 PM
Royal Canin - distributor Miki Satohara Pet Food 0 10-05-2010 06:44 PM
Royal Canin Fit 32 (Adult) biynio Pet Food 0 09-17-2010 09:56 AM


All times are GMT +8. The time now is 01:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.