Go

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Member Introductions

Member Introductions Introduce yourself to our fun community and meet some new friends here!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-15-2010, 12:15 AM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 13
anjeain is on a distinguished road
Default salam semua

salam semua. sy nak kongsi citer. setelah hampir 2 bulan mencari anak bulus dlh akhirnya sy dah dpt ape yg sy cari. 10 aug lalu sy ade beli sekor anak bulus dlh dr seorang hamba allah dr tmn melawati. sy panggil dia queen. warna putih color mata dia sblh biru sblah kuning. mase gi tgk terus jatuh cinta. walaupun dlm keadaan queen yg tak berape nak ok sbb bulu dia gugur bnyak. kata owner dia tgh pregnant. terus sy bawak gi vet. tp ape yg vet ckp queen tak pregnant tp baru lps beranak. terus sy call owner tu tp dia tak nak jawab panggilan sy. camne pun sy kena bawa queen ke vet 3 week lg utk pastikan dia ade pregnant atau tidak. tak kisah lah klu queen tak pregnant asalkan dia sihat. bila balik rumah sy terfikir mungkinkah anak2 bulus yg dia iklankan untuk di jual kat mudah.com anak queen? lg satu owner tu ckp dia bg queen mkn blackwood. tp bila sy bagi dia tak nak mkn. yg queen nak mkn ikan rebus + nasi. sy sgt risau sbb vet ckp tak elok utk kesihatan nye takut lbh protein leh dpt penyakit. ape yg harus sy buat? mcm mane nak buat dia mkn dry food? harap kat sini ade yg leh bantu sy.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-15-2010, 07:52 AM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 13
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: salam semua

hye akak..

psl queen tu..yg iklan kat mudah tu ye..bulu warne putih..sya ade jugak tengok..xberhati perut btol owner tu..tau nak buat duit je..ishk2..

psl mkn tu sbb sye pon baru lagi..pengalaman xbanyak lagi dlm cat ni..skrg pon ade mslh cat lame asyik nak gaduh ngn kitten sye baru beli kat mudah jgak.. hehe..

so psl makan tu..akak cube la mix nasi ngn dry food tu..start dgn sikit dry food dlm 1/4 kite tgk macam mane die pegi..kalau habis then kite up seket 1/2 plak..then 3/4..pas tu complete dry food..biasenye cara ini untuk kitten dari wet food nak tukar ke dry food..tapi xsalah kalau cube dari human food to dry food..

hope queen will get better soon..n kalau leh upload la gambar si comel sorg tu bg paparan kat org ramai..
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #3  
Old 08-15-2010, 11:27 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 13
anjeain is on a distinguished road
Default Re: salam semua

salam... tima kasih, nanti akak cuba bg dia mkn camtu. harap2 dia leh terima. akak cuma nak bagi yg terbaik utk queen. lg satu yg menjadi persoalannye... betul ke queen ni dia punye? sbb mase akak nak amik queen owner dia pegang, dia meronta2 mcm takut. queen pun tak nak dgr ckp dia. bila akak pegang dia ok lak. skrg klu akak panggil pun dia dtg. muyskil2
Reply With Quote
  #4  
Old 08-15-2010, 11:50 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 13
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: salam semua

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
salam... tima kasih, nanti akak cuba bg dia mkn camtu. harap2 dia leh terima. akak cuma nak bagi yg terbaik utk queen. lg satu yg menjadi persoalannye... betul ke queen ni dia punye? sbb mase akak nak amik queen owner dia pegang, dia meronta2 mcm takut. queen pun tak nak dgr ckp dia. bila akak pegang dia ok lak. skrg klu akak panggil pun dia dtg. muyskil2
yeke..truknya..
sama ada dia curik ataupon dia bela tapi just kurung bagi makan nasi..kire bela bukan dengan kasih sayang la kot..mungkin owner slalu pukul queen smpi queen takot kat die..kesian..

xpelah kak yang penting queen skrg da dapat tuan yang baru yg syang kat die sgt2..
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #5  
Old 08-16-2010, 11:41 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 13
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: salam semua

Salam, hai kak, eh jap akak ke? suka hati je sha ni

Aww sorry to hear about queen. Harap2 die cepat sihat bila dah dapat tuan baik macam akak kan. hihi. Umur queen brape ye? Last month sha hilang kucing yg da 10tahun same2 mmg sedih sangat2. Then cari la satu kitten, bukan pengganti tp untuk penawar sedih kan. Lepas dah beli baru perasan die ada masalah fungus yg sangat flaky, masalah cirit birit. Sampai sekarang masih dalam rawatan kesian adik sorg tu

Nak complain pulangkan pun dah tersayangkan. Lepas tu nak mintak tunjuk ajar untuk jaga kitten yg kurang sihat (selama ni sha bela kucing yg da 1tahun ke atas, ada sekali je ade kitten tp sihat2). Baru la tau ada manusia2 yg dipanggil 'Backyard Breeder' yg guna kucing mcm machine buat kittens dan abaikan merekanye kesihatan tapi best2 dapat duit jual anak kucing.

Tapi agaknye dah ditakdirkan kite2 ni nak selamatkan si comel2 ni dari tangan2 yang tak reti nak jaga dorang kan

Pasal makanan tu boleh jugak kalau try wetfood + kibbles kot. Bila dia dah makan, nak makan, cuba makin kurangkan amount wet food tu sampai die terbiasa and syok makan kibbles yg sedap mcm BW (mana tau sedap? :P). Tp sha pun tak arif jugak pasal makanan ni might as well ask other forumers. Good Luck again! :)
Reply With Quote
  #6  
Old 08-16-2010, 02:25 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 13
anjeain is on a distinguished road
Default Re: salam semua

salam sha... apa yg vet ckp umur queen about 2 thn. tp owner dia ckp umur queen br setahun. geram tul dgn si penipu ni. skrng queen dah mula terkinja2. bulu pun dah kurang gugur (masih dlm rawatan). happy tgk telatah dia. akak bersahur dia pun joint sekali.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-21-2010, 12:52 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 13
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: salam semua

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
salam sha... apa yg vet ckp umur queen about 2 thn. tp owner dia ckp umur queen br setahun. geram tul dgn si penipu ni. skrng queen dah mula terkinja2. bulu pun dah kurang gugur (masih dlm rawatan). happy tgk telatah dia. akak bersahur dia pun joint sekali.
truk la orang suka menipu untuk kepentingan diri sendiri..tapi xsemua..setiap kejadian ada hikmahnya kan kak..akak ada tengok x kat mudah baby bulus serupa macam queen mata sebelah biru sebelah kuning..tapi kecik lagi kitten la..aada orang nak bagi adopt bukan jual.. harap dia dapat tuan yang baik macam akak..
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #8  
Old 08-23-2010, 11:35 AM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 13
anjeain is on a distinguished road
Default Re: salam semua

salam boy_milna. akak dah tengok iklan tu. memang mata dan warna dia sama macam queen. cuma bulusnya saja yang tak sama. tulah harap ada yang sudi nak adop dia. semalam baru sempat nak amik pic queen. bila snap je dia tutup mata. ada masa nanti akak up-load. sekarang queen buat perangai sikitla. jadi garang. kurang makan asyik tido je. kalau dulu bila panggil dia datang sekarang ni kalau panggil pun dia buat tak tau je. hari ni tak dapat nak bagi makan ubat sebab dia menyorok bawah katil. kenapa ya dia macam tu?
Reply With Quote
  #9  
Old 08-23-2010, 12:01 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 13
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: salam semua

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
salam boy_milna. akak dah tengok iklan tu. memang mata dan warna dia sama macam queen. cuma bulusnya saja yang tak sama. tulah harap ada yang sudi nak adop dia. semalam baru sempat nak amik pic queen. bila snap je dia tutup mata. ada masa nanti akak up-load. sekarang queen buat perangai sikitla. jadi garang. kurang makan asyik tido je. kalau dulu bila panggil dia datang sekarang ni kalau panggil pun dia buat tak tau je. hari ni tak dapat nak bagi makan ubat sebab dia menyorok bawah katil. kenapa ya dia macam tu?
biasanya sebab cat akan jadi stress bila ada pendatang baru,tempat baru,bau baru,yang baru2 la..so mula2 memang macam tu sikit..akak cuba la tengok produk ni dari pet nanny, feliway kalau xsilap namanya..http://www.petnanny.co.cc/feliway.html

ni harganya..mahal sikit tapi berbaloi la..

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
harga yang spray tu dalam lapan puluh lima rasanya, yang plug tu kena order dari USA harga dalam seratus empat puluh.. Elok juga produk tu akak cuma guna kalau ada kucing yang nak boarding di umah akak sahaja jadi jimat la tak pakai banyak pun.

kenal akak ker? kalau rajin ke zoo - zoo dulu mungkin la kenal sebab akak pengacara / animal handler di zoo dulu.

miera.. sukee keychone makan tak?
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #10  
Old 08-23-2010, 12:12 PM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 13
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: salam semua

hehehe, sahur dengan kucing best kan macam-macam kerenah diorang. nak mengantuk pun cancel.

tapi nasib baik 2 tahun, OK lagi tu. nanti dia dah okay, akak try bagi die catnip, bring out the kitten in the cat! bak kata motto catnip nye bottle

mungkin queen tu takut makan ubat kot. merajuk ke. macam kyon sha, dengar plastik ubat mencicit die lari, tensyen je dengan budak kecik tu

and yes, kucing cepat stress bila dekat tempat baru so cube akak go slow dengan die pujuk sambil cakap dengan die. then yes try spray feliway tu, or semalam sha ada pegi petshop dekat dengan rumah, its not feliway tapi spray untuk bagi kucing calm. I guess lebih kurang dengan feliway cume brand lain.
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #11  
Old 08-23-2010, 12:53 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 13
anjeain is on a distinguished road
Default Re: salam semua

mungkin la dia tension. sebab hari sabtu akak hantar queen ke rumah ayah, mintak tolong jaga 1 malam pasal akak balik kampung. masa boboy dulu akak angkut je sekali sebab boboy dah biasa. memandangkan queen baru bersama akak jadi niat hati tak nak ler bagi gi stress. mana tau merajuk pulak dia. bagi toy pun tak layan. sahur pagi tadi pun dia tak join. harap jangan merajuk lama2 dah ler. husban merajuk pun senang nak pujuk
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Salam & Hai semua... Baby Member Introductions 11 06-20-2010 09:36 PM
Salam untuk semua afwanhikmi Member Introductions 7 01-14-2010 03:48 PM
salam semua cookies4bulat Member Introductions 31 10-13-2009 05:30 PM
Salam buat semua monyok Member Introductions 22 09-14-2009 10:30 AM
Salam Perkenalan semua. ayieza Member Introductions 36 03-13-2009 09:24 AM


All times are GMT +8. The time now is 06:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.