Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #81  
Old 05-31-2009, 04:43 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

I baca dari atas ke bawah..tergelak2 pun ada..Biasa lah tue kucen nakal..semua yang bela kucing itulah cabaranya.. I nieh pun, si Bob kecik tue..main ya rabbi..kadang2 pening dibuatnya..dia pulak buli si ~sayang yang dah setahun lebih tue..last2 tengk2... misainyer tinggal 1..belek punya belek.. i kata kat adik "Misai, last one standing"..lepas dia, lari2 dia nampak si besar tue tido..sengaja ja dia...reverse..pastue g sekeh pala dia tue..pasteu munyik ekor gedik2..dia buat 2, 3 kali..pastue yang besar tue pun g menggomoi..ilang dah misai yang last tueh..nieh pun tengah grwing..hehehe...yang bestnyer,sofa umah i tueh, dia wat lubang pastue kat bawah lapik bawah dia masuk tido dalam tueh..ishk ishk... tapi alhamdullilah, dia main kejar kejaran kat lantai, naik sofa jer...dapur langsung tak masuk and tak naik atas kabinet dapur..mungkin sbb yang besar tue tak buat gitu...hehehe

Geget tueh..kalau dia geget..i baca petua mat salleh dalam tenet..tlak lagi tangan kita masuk lagi dalam gigi dia...pastue tolak idung dia cakap elok2 jangan wat...i buat , jadik pulak..dia tak buat daa....pastue kuku?..potong lah..itu je jawabnya...lepas potong leh gelakkan dia nak panjat sofa tak sangkut sbb tak de kuku..kehkekeh
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #82  
Old 05-31-2009, 06:08 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

hmmm....memang da habit durang main nie kn..klu tengah main nk larang?sia2 jer la...wt xendah jer..nk main jer keje durang.pas2 penat,tido terbunkang..tp biler da semakin dewasa nie,durang da kurang main..kucing mie pom da kurang main...bgun tido baru la ajak owang main.klu xlyan siap cakar suar lagi..klu xlyan gak,dier blah g tido.(ngajuk la konon).tinggal kenangan jer la mase kucing mie hyper tahap gaban dulu..sweet sgt...huhuhuhu
Reply With Quote
  #83  
Old 06-01-2009, 10:14 AM
gambate's Avatar
gambate gambate is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2009
Location: Ampang-Serdang-Bangi
Posts: 76
Rep Power: 14
gambate is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
hmmm....memang da habit durang main nie kn..klu tengah main nk larang?sia2 jer la...wt xendah jer..nk main jer keje durang.pas2 penat,tido terbunkang..tp biler da semakin dewasa nie,durang da kurang main..kucing mie pom da kurang main...bgun tido baru la ajak owang main.klu xlyan siap cakar suar lagi..klu xlyan gak,dier blah g tido.(ngajuk la konon).tinggal kenangan jer la mase kucing mie hyper tahap gaban dulu..sweet sgt...huhuhuhu
memang2, setujuuu.. masa dorg tgh berdentum dentam main x hingat, kita rasa geram le sesangat.. bila dah besar sket, dah slow down, rindu plak time2 dorg selalu wat havoc tu..
Reply With Quote
  #84  
Old 06-01-2009, 11:02 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

betul,skrg kat rmh ada satu kitten baru yg akak rescue.dia kehilangan ibu.sesat kemana mana ntah.jumpa kat tempat buang sampah meraung2 cari ibu dia.bila akak dukung bawa pulang,dia cengkam akak setengah mati.mgkn ketakutan. dah 2 minggu lepas akak jaga dia.huh!!!! abis seisi rmh punya kucing dia sakat.bukan tau takut pun.kucing tua pun dok layan dia.main sana sini.seronok pula.sebab dah lama tak tgk aksi2 camtu nanti bila kitten tu dah besar tak dpt lg tgk aksi2 yg mendebarkan.


Quote:
Originally Posted by gambate View Post
memang2, setujuuu.. masa dorg tgh berdentum dentam main x hingat, kita rasa geram le sesangat.. bila dah besar sket, dah slow down, rindu plak time2 dorg selalu wat havoc tu..
Reply With Quote
  #85  
Old 06-01-2009, 12:50 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 14
booboo is on a distinguished road
Smile Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

heh...bila da baca dari mula smpi abeh rupanya masalah kucin hyper ni sama la...ingtkan kucin boo je yg mereng....kdg 2 punya la geram smpi kita mara x ingt dunia...naik meluat plak tngok muka dia....tp x smpi hati dok keja kurung lam cage berhari2...kucin boo da nak masuk 6bulan.....bdn besay tp pangai cam kanak2 ribena....abeh rumah tonggang tebalik dia buat....hubby slalu bisin....tp besala kita syg kat dia so xder la pukul melampau...just jentik tinger..abeh garang pon pukul muntot dia...tp seminit je diam pastu dia mula la menggila blik....smpi boo g carik cat teraphy la kat pet shop...tp x jalan pon.... dlm cage dia wat la aksi2 manjer nak kuar....dpt je kuar dia meluru cam kilat....susah nak manjer ngan dia....tensi btol...boo bela dri baby coz mummy dia mati keracunan...sebak je...bila besau degil....

ni ada lagi satu kiteen hubby bwk dari jb...jumpa kat luar uma kwn dia sesekor...cian sngt.....masa jmp baru 2weeks umor dia....
skang da sebulan lebih tp pangai da ikot si lola yg mereng tuh....pantang nmpk org jalan mula la dia ngejar nak geget....
slalu kcu boo masak kat dapoq....kdg terpijak sb kecik x nmpk....
nak bg dia boo pkikan baju...haha...wat la muka sebek dia.... padan muka!!

tp 2 la....heppy tngok dia aktip..means dia sehat n hepy.....kdg je geram sb brg osak di buatnya......kuatkan iman di dada...syg kucin kan...kan....
Reply With Quote
  #86  
Old 06-01-2009, 06:21 PM
ripcurl's Avatar
ripcurl ripcurl is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Location: ampang
Posts: 97
Rep Power: 14
ripcurl is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

tu la..mmg hyper sampai x larat nak ikutkan..
dulu mai ade kitten name sugar..bf jumpe kat kdai mkn..cantik sgt mcm forest cat..tompok2..liar pon iye..berlari besedup cam kilat..tonggang langgang umah..hyper sgt2..nak main ngan kite je..ngan org lain garang nak gigit je keje..
now muffin plak yg hyper..suke kejar2, panjat2 merate..gigit2 orang..tapi x sehyper sugar laa..
gucci plak x hyper sgt..walaupon die plg kecik tapi x lari2, x gigit2..manje sgt2..cume time die nak tido je..mengacau..mesti kene rase kulit mai..gengaam2 gune kuku die dlm 3 minit camtu baru die tido..mai thn je sakit kene kuku die..tapi kalau tak bagi die x le tido..tepakse bagi jgak gie genggam2 kat kulit mai.. huhu~
__________________
mUfFiNN n GuCcI
Reply With Quote
  #87  
Old 06-08-2009, 04:30 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 14
booboo is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

heh...bila dia lompat sana lompat cni sonok je kan....klu main ngan ida x jemu la....setngah kucin 2 wat bodo je....hampeh tol....
nak2 klu meow da besa active tiba2 slow n senyap je mula la kita gelabah....
sure dia x sehat n saket kan....
Reply With Quote
  #88  
Old 12-16-2009, 09:30 AM
SarahMelanie SarahMelanie is offline
Give more, expect less..
 
Join Date: Dec 2009
Location: Damansara
Posts: 6
Rep Power: 0
SarahMelanie is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Hi Bond Mie..Kucing yang Hyperaktif is natural..just find him company..Im happy if my Kitten are aktif..but they dont usually disturb me coz they will play with their siblings..so find him a frend..But do nothing to stop him playing ..coz thats what make them happy.. :)
__________________
A Life is still a life no matter how small..
Reply With Quote
  #89  
Old 12-16-2009, 11:24 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

elok la yg hyper aktif tu.. Salah satu tanda dia sihat . Kucing saya oleh kerana aktif sgt .. Tak suka di pegang.. Panjat pokok rambutan dan pokok kelapa memang kejenya .. Pantang nampak burung atau binatang lain atas pokok dia akan panjat pokok.
Reply With Quote
  #90  
Old 01-15-2010, 11:17 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

hi you all..da berabad xjoin petfinder.huk.hye cik sarah.smpai skrg si ob xde kawan.mie la kawan dia.time die ajak main,mie layan je..main2 kejar2.malam tido skali ngan dia..sedar x sedar,da setahun mie jage dia...Memang best ade kucing,time boring,ajak die main,mesti layan punyer...calar balar tangan,.still layan....
Reply With Quote
  #91  
Old 01-16-2010, 09:07 PM
zahraannur's Avatar
zahraannur zahraannur is offline
mummycat
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 136
Rep Power: 15
zahraannur is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

kalu budak2 hyper sebab makan coklat banyak. kalau tucen, sebab energetic sangat kot.. my cats kalau sehari tak terbalikkan tong sampah itu bukan diorg la namanya. bakul sampah, penyodok, kertas, habis terabur. siap si Bhai tu masukkan diri dia dalam bakul sampah kering sambil guling2.(Mummy, best jugak guling2 kat dalam ni). selain tu, kalau sehari tak naik atas sinki, bukan diorg la namanya. penah tu sampai dengar bunyi terhempas sebab kuat sangat berlaga dengan sofa sambil main kejar kejar siapa sampai dulu. nasib baik kepala korang keras nakkkk....moral of the story ialah jangan pakai tisu kat rumah. bakul sampah kena pakai yg lekat kat lantai. tutup pintu semasa tidur untuk mengelakkan daripada dipijak beramai ramai oleh monster berbulu sewaktu sedang bermimpi.
Reply With Quote
  #92  
Old 01-16-2010, 10:16 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 18
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by zahraannur View Post
kalu budak2 hyper sebab makan coklat banyak. kalau tucen, sebab energetic sangat kot.. my cats kalau sehari tak terbalikkan tong sampah itu bukan diorg la namanya. bakul sampah, penyodok, kertas, habis terabur. siap si Bhai tu masukkan diri dia dalam bakul sampah kering sambil guling2.(Mummy, best jugak guling2 kat dalam ni). selain tu, kalau sehari tak naik atas sinki, bukan diorg la namanya. penah tu sampai dengar bunyi terhempas sebab kuat sangat berlaga dengan sofa sambil main kejar kejar siapa sampai dulu. nasib baik kepala korang keras nakkkk....moral of the story ialah jangan pakai tisu kat rumah. bakul sampah kena pakai yg lekat kat lantai. tutup pintu semasa tidur untuk mengelakkan daripada dipijak beramai ramai oleh monster berbulu sewaktu sedang bermimpi.
Ha...ha... betul tu Zara, akk pun setuju sangat. Apa lagi ank bulus akk, suka panjat sana sini.... semua photoframe kat rumah dah tak selamat. Semua gelas dah pecah, tinggal bingkai dia je. Dah tu kalo ada kertas dijumpa tak selamat la kertas tu sebab di kencing. Tu la saper saper yang order BW tu jangan la simpan lama lama kat rumah sebab anak bulus akk akan 1) kencing atas guni tu 2) koyakkan kertas guni tu 3) korek lubang dan curi makan

So moral of the story, kalo order sekampit BW cepat cepat la ambil kalo tak nak perkara di atas berlaku
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #93  
Old 01-16-2010, 10:50 PM
Bond_mie's Avatar
Bond_mie Bond_mie is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 89
Rep Power: 14
Bond_mie is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Bond_mie
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Ha...ha... betul tu Zara, akk pun setuju sangat. Apa lagi ank bulus akk, suka panjat sana sini.... semua photoframe kat rumah dah tak selamat. Semua gelas dah pecah, tinggal bingkai dia je. Dah tu kalo ada kertas dijumpa tak selamat la kertas tu sebab di kencing. Tu la saper saper yang order BW tu jangan la simpan lama lama kat rumah sebab anak bulus akk akan 1) kencing atas guni tu 2) koyakkan kertas guni tu 3) korek lubang dan curi makan

So moral of the story, kalo order sekampit BW cepat cepat la ambil kalo tak nak perkara di atas berlaku
hahaha...mesti anak2 bulus kak nurul wat pesta makan besar-besaran
Reply With Quote
  #94  
Old 01-16-2010, 11:26 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 14
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Mine, semua lasak dan buas, so kena buat mcm anak-2 yg lain, kalau dah terlebih buas kena rotan dgn bulu ayam. Panjat, terjah dgn barang pecah dah biasa... yg tak tahan pukul 2-3 pagi berkejar-2 atas katil... ni mmg aku angin sebab.... habis kaki dgn belakang badan bercalar dek kuku budak-2 ni.... dah tu nak kena bangun awal pagi... Biasanya kalau dah 2-3 kali sergah dorang tak berhenti, mmg kena libas dgn bulu ayam baru senyap....
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #95  
Old 01-19-2010, 03:41 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 14
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Mine, semua lasak dan buas, so kena buat mcm anak-2 yg lain, kalau dah terlebih buas kena rotan dgn bulu ayam. Panjat, terjah dgn barang pecah dah biasa... yg tak tahan pukul 2-3 pagi berkejar-2 atas katil... ni mmg aku angin sebab.... habis kaki dgn belakang badan bercalar dek kuku budak-2 ni.... dah tu nak kena bangun awal pagi... Biasanya kalau dah 2-3 kali sergah dorang tak berhenti, mmg kena libas dgn bulu ayam baru senyap....
Huhu! Garangnya bro? Org ckp kalau kucing2 ni nakal sgt, pukul2 (pukul manja) sikit bontot dia & angkat tangan cam kasi warning. So far ok je kalau yg lain. Yg baru adopt (nama Salem - pugsnmutts) mmg super hyper & tak makan saman. Tak tau dah nak buat apa. Cuma potong kuku dia la sikit sebab tak tahan dia main lompat2 atas katil masa kita tdo. Bro, kalau tak tahan sgt, rantaikan je

Last edited by Suhaimy; 01-19-2010 at 03:47 AM.
Reply With Quote
  #96  
Old 01-19-2010, 09:58 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 14
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Suhaimy View Post
Huhu! Garangnya bro? Org ckp kalau kucing2 ni nakal sgt, pukul2 (pukul manja) sikit bontot dia & angkat tangan cam kasi warning. So far ok je kalau yg lain. Yg baru adopt (nama Salem - pugsnmutts) mmg super hyper & tak makan saman. Tak tau dah nak buat apa. Cuma potong kuku dia la sikit sebab tak tahan dia main lompat2 atas katil masa kita tdo. Bro, kalau tak tahan sgt, rantaikan je

Mie, saya punya kalau acah atau pukul-2 manja tu tanda nak bergurau... kita angkat tangan dia pun angkat kaki depan nak terkam... pukul cara slow motion plak nanti dorang tangkap dan geget tangan kita...
__________________
Be Yet Wiser
Reply With Quote
  #97  
Old 01-20-2010, 04:14 AM
Suhaimy Suhaimy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 532
Rep Power: 14
Suhaimy is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Mie, saya punya kalau acah atau pukul-2 manja tu tanda nak bergurau... kita angkat tangan dia pun angkat kaki depan nak terkam... pukul cara slow motion plak nanti dorang tangkap dan geget tangan kita...
Haa! bro, br teringat. kot2 yg lain dah bgtau kat atas ntah la. Sediakan je pistol air kat sblh masa tdo tu. Mana2 yg gatal nak main lompat2 atas katil tu, bro aim baik punya, tembakkk! Sy pernah buat, dgn sy sekali basah
Reply With Quote
  #98  
Old 05-14-2010, 05:01 PM
noniehoney's Avatar
noniehoney noniehoney is offline
MuchiMiko
 
Join Date: May 2010
Location: Subang-PJ-Tanah Merah
Posts: 12
Rep Power: 0
noniehoney is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak kurangkan hyperactif kucing?

Quote:
Originally Posted by Bond_mie View Post
si OB nie baru 5bulan.memang tak larat nak melayan kerenah si OB nie.Pagi2 buta dah ajak kita main ngan dier.Tengah sedap2 tido,dier datang wat serangan,gigit abis selimut.
Salam.
my muchi pun umur 5 bln++ gak. mmg hyper since 1st day adopt dia i.e bln jan dulu. dulu masa dok umah bujang, muchi tido dgn saya. siang2 tido tak ingat, sebab semur orang gi keje. lepas maghrib, dah ada orang kat umah, trus menggelinjang. bukan blh pegang. kaki-kaki yg bergayut kt bawah kusi kena cakar, belum lagi buat aksi flying fox. kalu saya masuk tdo, pintu bilik kena renggang ckit bg dia blh klua masuk. kdg2 tkejut tgh2 mlm dia gigit jari kaki yg tklua dr slimut. tido pun mata tak rapat, asyik standby nk ambush org. skang dh ada miko yg saya adopt lbh kurang 2 bln lepas. siap jd protege dia lagi sampai terkorban pasu hadiah kawen saya.
saya ada belikan soft toys, bola loceng, scratching post yg ada bola etc... soft toys terburai, bola ntah ke mana, loceng ke mana, tinggal scratching post je still intact.. kdg2 terlintas di hati..."anak buluss aku ni dude ke, babe.?"... sebab it is a she n never act like one... hihihhihiii
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucing tua binbin Cats & Kittens 68 04-08-2013 01:06 PM
kucing-kucing ku Zarul Cat TV and Photos 578 11-30-2010 04:04 PM
aksesori kucing spongegirl Pet Products 3 05-04-2009 01:37 PM
15 ekor kucing Daniel Cat TV and Photos 111 04-17-2009 08:12 PM
Kucing Kentut... shareen_natasha Cats & Kittens 36 01-16-2009 07:24 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.